URMĂREȘTE-NE PE
DUMINICĂ, 15 DECEMBRIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Au fost anunțate firmele înscrise la marile lucrări pentru fluidizarea traficului pe axa Magheru-Magazinul Crișul - Gară. Așa că, după licitații și contestații, s-ar putea ca, de pe la mijlocul anului viitor, întreaga zonă să fie răvășită, iar circulația, bulversată. 
Zic şi eu
Adrian Cris
Spre deosebire de concetățenii care dobândesc brusc experiență juridică la orice controversă pe legi (în pandemie nu au devenit mulți medici?), nu știu dacă surprinzătoarea decizie a CCR de anulare a alegerilor prezidențiale este izvorâtă numai și numai din sfânta literă a Constituției...
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunteți de acord cu decizia Curții Constituționale de a anula alegerile prezidențiale?




De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În urma validării alegerilor parlamentare, mandatul Guvernului în funcție încetează și este nevoie de învestirea unui nou Guvern. Președintele României desemnează un candidat la funcția de prim-ministru în urma consultărilor cu partidele politice reprezentate în Parlament. Nu este obligatoriu ca acest candidat să provină de la partidul cu cele mai multe mandate în Parlament, desemnarea lui fiind atribuția exclusivă a Președintelui.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Exercițiile fizice fac parte din tratamentul diabetului zaharat de tip 2. Activitatea fizică nu înseamnă neapărat sport sau exerciții fizice susținute. Efectele benefice ale activității fizice regulate sunt recunoscute ca efecte sigure asupra sănătății precum și a moralului. Activitatea fizică diminuează insulino-rezistența, determinând o scădere a glicemiei. Pe termen lung reprezintă un real ajutor pentru menținerea greutății sau a pierderii de greutate în cazul obezității, ceea ce se reflectă în diminuarea riscului de complicații cardiovasculare și de hipertensiune arterială, menținerea în formă a articulațiilor și a musculaturii și nu în ultimul rând ameliorarea calității somnului.
04 Februarie 2015, 16:41

Tăiaţi pe nesimţite: Timp de 4 ani, şefii de la Ambulanţă au amputat veniturile a 400 de angajaţi

Tăiaţi pe nesimţite: Timp de 4 ani, şefii de la Ambulanţă au amputat veniturile a 400 de angajaţi "SALVARE" LENTĂ. Deşi au trecut trei săptămâni de la constatarea că angajaţii SAJ Bihor au fost atinşi serios la salarii vreme de patru ani, managerul Daniela Petrişor (medalion) nu a dispus încă nicio anchetă pentru stabilirea şi sancţionarea vinovaţilor
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Situaţie de râsu'-plânsu' la Serviciul de Ambulanţă Bihor: în locul sporurilor prevăzute de lege, cei 400 de ambulanţieri, asistente şi medici s-au ales cu tăieri din veniturile salariale suplimentare pentru gărzile făcute din 2010 până în prezent.

Descoperirea a avut loc întâmplător, după ce angajaţii s-au plâns că nu mai vor să facă ore suplimentare "pe gratis". Cauza? O eroare comisă de o funcţionară, nedepistată de şeful direct al acesteia şi întărită în final de manager. Costul greşelii? Peste 2,2 milioane lei, sumă de care oamenii au fost văduviţi timp de patru ani şi care va trebui să le fie plătită pe viitor. Când anume nu se ştie...

La alegere

"La o şedinţă de început de an, la care a participat ca reprezentant al Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă din Ministerul Sănătăţii şi doctorul Hadrian Borcea, s-a pus întrebarea de ce nu vrem să facem ore suplimentare", a povestit BIHOREANULUI unul dintre medicii SAJ Bihor. "Nu ne sunt plătite!", au zis oamenii. "Ba sunt!", au replicat şefii instituţiei. Adevărul, avea să se constate ulterior, era la mijloc: gărzile făcute peste programul de lucru le-au fost plătite, dar nu cât trebuia!

Conform Legii 284/2010 privind salarizarea bugetarilor, "gărzile pentru asigurarea continuităţii asistenţei medicale în afara normei legale de muncă şi a programului de lucru în zilele lucrătoare se salarizează cu un spor de până la 75% din tariful orar al salariului de bază, dar care nu poate fi mai mic de 25%", iar sâmbăta, duminica şi de sărbători gărzile se plătesc cu un spor de până la 100% din tariful orar al salariului de bază, dar nu sub 50%.

Pentru că legea dă conducerii fiecărei unităţi medicale posibilitatea de a stabili sporurile în aceste limite, în 2010 Comitetul Director al SAJ Bihor a hotărât ca medicii să primească sporuri de 50% pentru orele suplimentare făcute de lunea până vinerea, respectiv de 100% pentru cele din zilele nelucrătoare. În 2013 aceeaşi decizie a fost adoptată şi pentru celelalte două categorii de personal: asistente şi ambulanţieri.

Pierduţi în sporuri

Concret, dacă tariful orar al salariului de bază al unui angajat este de, să zicem, 5 lei, fiecare oră de gardă efectuată de lunea până vinerea trebuia plătită cu 7,5 lei, iar pentru zilele nelucrătoare cu 10 lei. În loc să se întâmple astfel, pentru o oră de gardă făcută în zilele lucrătoare salariaţii SAJ au primit doar 2,5 lei (50% din tariful orar al salariului de bază), iar pentru cea din zilele nelucrătoare 5 lei (deci la tariful orar, nedublat).

Explicaţia a apărut abia după ce managerul instituţiei, dr. Daniela Petrişor, ar fi pus-o să-şi ceară scuze "în faţa colectivului" pe şefa Serviciului RUNOS (Personal şi Salarizare), Zamfira Cupa. "Numai ea a fost găsită ţap ispăşitor că n-a calculat corect sporurile", spune spune sursa BIHOREANULUI, adăugând că statele de plată au fost însă contrasemnate lunar atât de către directorul economic Adrian Cacuci, cât şi de managerul Daniela Petrişor, care aveau, deci, datoria să le verifice.

Oricât pare de neverosimil, nimeni nu a sesizat eroarea timp de patru ani pentru că nu a confruntat numărul orelor de gardă cu sumele primite aferent acestora. Oamenii au făcut calcule doar după şedinţă. Rezultatul? Un medic cu vechime de 20-25 de ani, cu salariu de încadrare de 1.500-2.200 lei, estimează că a primit lună de lună sporuri diminuate cu 800-1.000 lei. Per total, cei 400 de angajaţi au primit din 2010 până în prezent cu 2,2 milioane lei mai puţin decât li se cuvenea, astfel că, într-un memoriu trimis acum două săptămâni şefului Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă din Minister, Dorel Săndesc, au cerut plata "din urmă" a sporurilor.

Vom cerceta

Abordată de BIHOREANUL, managerul SAJ, dr. Daniela Petrişor, confirmă eroarea de calcul a Serviciului RUNOS, care ar fi interpretat greşit decizia Comitetului Director privind stabilirea sporurilor. Susţine, însă, că nu a pus-o pe şefa acesteia să-şi ceară scuze ca şi când ar fi fost singura responsabilă, ci doar să dea explicaţii în faţa colegilor, "să nu creadă că s-a întâmplat altceva, să înţeleagă că a fost doar o eroare".

Dr. Petrişor susţine, de altfel, că a început deja demersurile pentru îndreptarea greşelii. "Luni (n.r. - 26 ianuarie) am trimis la Minister o adresă în care am prezentat situaţia şi am solicitat alocarea de fonduri pentru plata eşalonată, în tranşe lunare, a diferenţelor de sporuri". Practic, acest lucru ar însemna rectificarea bugetului abia aprobat al întregului Minister şi suplimentarea bugetului de salarizare al SAJ Bihor cu 2,2 milioane lei. O sumă deloc mică şi deloc uşor de găsit.

Cât despre sancţionarea erorii, şefa SAJ afirmă că e prematur să se discute despre aşa ceva, pentru că urmează să numească o comisie care să facă o cercetare administrativă. Rămâne de văzut dacă membrii acesteia vor îndrăzni s-o considere şi pe ea însăşi responsabilă, fiindcă şi-a pus la rându-i semnătura pe statele de plată "ca primarul", fără să le verifice, ori se vor mulţumi s-o indice ca singur vinovat pe şefa RUNOS, numai bună să plătească oalele sparte ca un veritabil acar Păun...

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
2 Comentarii
nu s-a corectat nimic
cu tot scandalul nu s-a corectat nimic decat pontajul, salariul din ianuarie 2015 contine doar marirea de 100 de lei data de guvern, plata orelor suplimentare se face in continuare dupa un salariu orar stabilit arbitrar la salariul tarifar si nu la salariul de baza cum spune codul muncii. Oricum daca trec trei ani, iar in termen de sase luni nu se introduce cerere de plata, banii respectivi se pierd. Sindicatul ce parere are?
Postat 13 Februarie 2015, 11:34 de marcelino
oare?
Pai nu "acarul Paun"a gresit ? Articolul dvs , dle Cris , o acuza mai mult pe dna Petrisor decat pe cea responsabila de eroare. De ce dna äcar Paun"nu si-a indeplinit corect atributiile pt care-si lua salariul? o fi avand si dna Petrisor vina ei dar vinovata e dna Cupa .Dar dvs , dle Cris , cunoasteti semnificatia expresiei äcarul Paun"? Specific: nu lucrez in sanatate , nu cunosc persoanele.
Postat 04 Februarie 2015, 17:24 de titel
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.7332 RON
  • 1 EUR = 4.9708 RON
  • 1 HUF = 0.0121 RON