Deputatul UDMR Szabó Ödön s-a supărat pe colegii săi din comisiile juridice, de administraţie publică şi pentru drepturile omului au respins, miercuri, proiectul de lege privind modificarea si completarea Legii 215/2001 a administraţiei publice locale, iniţiat de Uniune.
Într-o conferinţă de presă organizată, vineri, la Oradea, parlamentarul a declarat că proiectul „nu lezează dreptul majorităţii”, ci „aduce un plus de confort pentru comunitatea minoritară” şi a fost „aruncat la coş” fără un dialog.
„A fost doar o dezbatere plină de patos, în care nu s-a analizat textul. Puteam să purtăm un dialog, să ridicăm pragul de la 10 la 15%, să modificăm sancţiunile”, a comentat Szabó, arătând că în unele localităţi bihorene cu comunităţi de maghiari sub procentul de 20% s-au pus plăcuţe bilingve chiar şi cu numele străzilor, fără ca acest lucru să-i deranjeze pe români.
„În Aleşd, Oşorhei, Remetea, Tinca, Uileacu de Beiuş, Vadu Crişului, există înscrieri bilingve. Nu cred că a deranjat pe cineva. Există dispute pe teme etnice pentru că la intrarea în oraş scrie Nagyvárad sau că pe Primărie scrie Polgármesteri Hivatal? Aceste lucruri îi deranjează numai pe extremişti”, a spus Szabó.
Deputatul pune votul negativ pe seama faptului că în 2018 se va sărbători centenarul Marii Uniri, iar parlamentarii români se tem să nu-şi supere electoratul. „Nu maghiarii sunt de vină pentru că nu şi-au pregătit bine centenarul”, susţine parlamentarul, referindu-se la scandalul logo-ului care prezintă în ordine greşită culorile de pe steagul României. „Ei încearcă să îşi acopere greşelile făcând tărăboi. Dar dacă tot vorbim de centenar, dacă ar fi analizat Declaraţia de la Alba Iulia, ar fi văzut că există o serie de promisiuni făcute minorităţilor care nici azi, după 100 ani, nu au fost respectate”.
Întrebat dacă votul negativ al deputaţilor PSD şi ALDE ar putea duce la ruperea alianţei cu UDMR, Szabó a răspuns în parabole. „Încrederea o câştigi greu şi o pierzi repede, într-o clipă de nesăbuinţă. Unii se gândesc doar la 2018, uitând că vine 2019, 2020, etc.”, a spus deputatul, fără să dea, însă, un răspuns concret.
Proiectul de lege privind modificarea si completarea Legii 215/2001 a administraţiei publice locale iniţiat de UDMR prevede că în unităţile administrativ-teritoriale în care cetăţenii aparţinând minorităţilor naţionale au o pondere de peste 10% din numărul total al locuitorilor sau în care există un număr semnificativ de cetăţeni aparţinând minorităţii naţionale, administraţia locală şi judeţeană să le asigure folosirea limbii materne. Proiectul urmează să fie dezbătut şi în Senatul României.
Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.