URMĂREȘTE-NE PE
VINERI, 29 MARTIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Primăria Oradea a decis să modifice regulamentul de salubrizare. La fel cum deja ne-a obișnuit, schimbarea s-a făcut fără o dezbatere publică serioasă. Mi se pare o greșeală strategică, pentru că despicarea firului în patru atunci când e vorba de problemele tuturor locuitorilor poate duce la soluții bune, unde mai pui că elimini din start suspiciunile și speculațiile.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oradea și Bihorul au ajuns într-o perioadă fastă, cum din perspectiva dezvoltării infrastructurii n-au mai cunoscut niciodată. Anul acesta se deschid circulației o mulțime de noi drumuri, vreo 70 de kilometri: legătura centura Oradea - Autostrada Transilvania (chiar la finele acestei săptămâni), plus centurile Sânmartin, Aleșd, Beiuș, Oșorhei, Nojorid, Sântandrei (în vară). „Miracolul” ar putea fi explicat prin faptul că 2024 e an electoral. Și, da, este! Dar, totuși, nu asta-i explicația, ci parcurgerea întregii evoluții de la germinarea la coacerea proiectelor.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunteți mulțumit de noile trasee de tramvai gândite de OTL pentru a asigura un flux mai bun în oraș?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Din data de 31 martie, România devine, parțial, parte a spațiului de liberă circulație Schengen, aspect care ar trebui să ne bucure, ca națiune, deoarece vine după un îndelung proces de negociere cu celelalte state ale Uniunii Europene, aspectele privind negocierea cu Austria fiind comentate pe larg în ultima perioadă.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
27 Aprilie 2020, 13:51

Szabó Ődőn: Afaceristul pe care Pásztor Sándor l-a „mufat” la banii Consiliului Judeţean şi l-a dus la pescuit cu maşina instituţiei nu e membru UDMR

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

La două săptămâni după ce BIHOREANUL a dezvăluit cum, în plină pandemie, preşedintele Consiliului Judeţean, Pásztor Sándor, care este şi vicepreşedinte al Comitetului Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă, a cedat „ispitei” de a merge la pescuit cu o maşină destinată sistemului sanitar al Bihorului, în care l-a luat şi pe un afacerist de la firmele căruia CJ a cumpărat produse de lux, preşedintele executiv al UDMR Bihor, Szabó Ődőn, condamnă „minciuna, reavoința, răutatea, ura” autorului articolului.

Într-o replică adresată ziarului, politicianul susţine că afaceristul nu este membru UDMR, omiţând orice referire la imoralitatea şi ilegalitatea săvârşită de subalternul său politic.

Nu-i de-al nostru

Printr-o replică transmisă BIHOREANULUI duminică, la aproape două săptămâni după publicarea articolului „Pásztor, demisia!” şi a comentariului „Pásztor, barbarul”, şeful UDMR Bihor sugerează, în replica transmisă ziarului, că acestea ar face parte dintr-o serie despre care a semnalat şi în trecut că ar fi „derapaje (...) la adresa comunităţii maghiare sau a organizaţiei menite să reprezinte această comunitate în Parlamentul României”, adică UDMR, articole caracterizate prin „minciuni”.

Singurul „lucru neadevărat” pe care l-a semnalat şeful UDMR Bihor este, însă, faptul că afaceristul cu care preşedintele CJ, Pásztor Sándor, a fost prins la pescuit cu o maşină de serviciu, Halasz Alexandru, nu ar face parte din formaţiunea politică pe care o conduce, aşa cum a scris BIHOREANUL. „Acest domn Halasz Alexandru din articol NU este consilier în localitatea Vadu Crișului, chiar mai mult nu este nici membru UDMR”, spune Szabó Ődőn.

Pe de altă parte, politicianul şi-a exprimat nemulţumirea că autorul editorialului a interpretat drept „elogiere” a lui Paztor faptul că UDMR a redistribuit de îndată şi cu un singur comentariu – „Regula este valabilă pentru toţi” – postarea în care şeful CJ a admis că s-a dovedit „nedemn”, a recunoscut că a încălcat legislaţia şi s-a arătat dispus să achite amenda de 5.000 lei primită de la Poliţie. „Mesajul era unul simplu și foarte clar: nimeni nu este mai presus de lege!”, susţine Szabó Ődőn, insistând că formaţiunea nu l-a „elogiat” pe Pásztor.

Omisiunile lui Szabó

Faţă de susţinerile preşedintelui executiv al UDMR Bihor, BIHOREANUL precizează că dezvăluirea privindu-l pe şeful CJ Bihor nu a constituit nicidecum un „atac” la adresa comunităţii maghiare, din rândul căreia, în realitate, numeroase persoane au şi criticat vehement escapada pescărească pe care în plină pandemie Pásztor Sándor a comis-o dovedind că nu-i pasă de reguli şi de lege.

În ce priveşte atribuirea eronată a calităţii de membru şi consilier UDMR afaceristului Halasz Alexandru (eliminată între timp din articole), acest lucru a fost determinat de faptul că, deşi întrebat de reporter cine este şi cu ce se ocupă, bărbatul a refuzat să explice şi, mai mult, tovarăşul de pescuit, Pásztor Sándor, a susţinut, în mod mincinos, că acesta „nu are legătură cu Consiliul Judeţean” şi „nu are contracte cu Consiliul Judeţean”.

Or, firmele deţinute împreună cu soţia sa, Halasz Gabriella Neli, SC Leons Impex SRL şi SC Syke Mon SRL, sunt înregistrate cu sediul în Vadu Crişului, unde există un consilier local cu acest nume. Prin SC Leons Impex SRL, Consiliul Judeţean Bihor condus de Pásztor a cumpărat articole de lux, pixuri şi stilouri, prin încredinţare directă, la preţuri între 87,39 lei şi 306,72 lei bucata.

În schimb, de remarcat că replica semnată de Szabó Ődőn nu face nicio referire la faptele cele mai grave săvârşite de şeful CJ Bihor, şi anume că, deşi era în timpul serviciului şi este vicepreşedinte al Comitetului Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă, Pásztor Sándor şi-a permis să încalce şi legislaţia penală, dând curs unei „ispite”, după cum chiar el se exprima, pentru a cărei satisfacere a folosit o maşină a CJ Bihor, şi nu una oarecare, ci o autoutilitară destinată tocmai sistemului de sănătate al judeţului, dovedindu-şi, altfel spus, nu numai imoralitatea, ci şi predispoziţia către infracţiuni.


Stimate D-le Director,

În ultimi ani, din păcate am avut obligația să semnalez o serie de derapaje a unor jurnaliști din trustul D-voatră, la adresa comunității maghiare sau a organizației menite să reprezinte această comunitate în Parlamentul României – UDMR.

Nu am comentat, nu am semnalat decât foarte rar articolele de opinie, chiar dacă acestea de mai multe ori erau inserate cu adjective inadecvate, cu suspicionări periculoase, fără temei. Cred că este și obligația mea să reacționez atunci când în cadrul unor materiale din ziarul D-voastră sunt prezentate lucruri neadevărate, mai simplu și clar: minciuni. Trebuie să recunosc că nu-mi face nici o plăcere să apelez din nou la acest instrument de corectare a articolelor redactorului șef adjunct Adi Criș. Numitul a inserat din nou lucruri, informații neadevărate, interpretări greșite în mai multe articole.

În articolul: Pásztor, demisia! Imagini senzaționale cu momentul în care șeful CJ Bihor a fost prins sfidând restricțiile la pescuit, apărut în format print la începutul săptămânii, iar pe site în 21 aprilie anul curent la ora 08.31 sunt prezentate lucruri ce nu sunt conforme cu realitatea:
-  „Halász (foto jos, primul din dreapta) este nu doar consilier local UDMR în comuna Vadu Crişului, ci şi, alături de soţia sa, Halász Gabriella Neli, asociat în două SRL-uri, Leons Impex (magazinele de ceasuri şi bijuterii Edifice) şi Syke Mon,(...)”
Acest domn Halasz Alexandru din articol, NU este consilier în localitatea Vadu Crișului, chiar mai mult nu este nici membru UDMR. Informația prezentată ca fiind certă, putea fi verificat simplu prin accesarea paginii oficiale a comunei Vadu Crișului: https://primaria-vaducrisului.ro/  la secțiunea: informații publice, declarații de avere și interese.

În articolul: Pásztor, barbarul. care a apărut în print în același număr al ziarului, iar pe site în 21 aprilie ora 12.30 domnul redactor șef adjunct prezintă, reia minciuna din propriul articol despre d-ul Halasz:
- ”(...)şi cu un alt ins, coleg de partid,(…)”

În cadrul celor două articole pe o altă speță există o contradicție logică, sau cel puțin o interpretare distorsionată, sau poate mai tendențios chiar o manipulare ordinară a declarației oficiale a UDMR Bihor,. Cu privire la cele întâmplate, formațiunea a reacționat prompt pe pagina sa de facebook astfel: ”Regula este valabilă pentru toți”. Mesajul era unul simplu și foarte clar: nimeni nu este mai presus de lege! D-ul Adi Criș în primul articol a scris despre acest mesaj:
- Evident, mesajul i-a fost rapid distribuit şi de pagina oficială a UDMR Bihor, culmea, cu explicaţia sumară că "Regula este valabilă pentru toată lumea!".
iar în celălalt articol:
- Pasztor: ”cerând laude pentru celeritate. Ceea ce s-a şi întâmplat, căci UDMR Bihor s-a grăbit să-i elogieze bărbăţia!”
1. Halasz Alexandru din articol, NU este consilier UDMR în Vadu Crișului și nici membru al formațiunii.
2. Pasztor nu a cerut nicăieri LAUDE. Practic a recunoscut greșeala și și-a cerut scuze, PUBLIC.
3. UDMR nu a elogiat. Conform https://dexonline.ro/definitie/elogia:  elogia = A aduce laude, a vorbi bine despre calitățile sau meritele cuiva; a lăuda, a preamări. D-ul Adi Criș cunoaște sensul cuvintelor, însă se pare că-și hrănește sentimentul de ură ancestrală față de formațiunea noastră și reprezentanții acestuia cu distorsionarea evidențelor.

D-ul Adi Criș este un ziarist cu experiență, cred că nu poate face asemenea greșeli, decât doar intenționat. Reiau pentru a fi înțeles. Acest Halasz nu e consilier, nu e membru UDMR! Pasztor nu a cerut laude! UDMR, nu a avut nici o altă reacție în afară de: ”Regula este valabilă pentru toți”, această declarație conform DEX nu este ELOGIU! Ce ziceți d-ul Adi Criș, pur și simplu minte?

Poate nici această scrisoare nu va avea  nici un efect, nici celelalte nu au avut, dar este obligația mea să arăt din nou greșeala, poate mai mult chiar: minciuna, reavoința, răutatea, ura.

Cu stimă:                                                                                           

Szabó Ödön
președinte executiv și deputat UDMR Bihor, 

Oradea, 25 aprilie 2020

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
4 Comentarii
ODEON-UL SĂTUL DE PROSTIILE ACOLIȚILOR GEN PASZTOR!!!
Oricât de dibaci este un conducător de trib, instruit de KISS baci, atunci când unul gen PASZTOR face de râs rasa superioara de nenumărate ori stârnește rumoare in sânul ,,familiei". Problema este că tâmpeniile ( știrbirea imaginii UDMR) lui Sany nu se vor putea șterge cu buretele din doua motive:1 prezintă corupția din interiorul UDMR BIHOR;2 arata dezmățul și aroganță maximă în care trăiesc liderii formațiunii , in timp ce populația maghiară este tot mai greu încercată și ajunsă la capătul răbdării cu aceste mascarade ale UDMR.
Postat 28 Aprilie 2020, 13:36 de User anonimizat
Odon
e orice vreti voi, numai prost nu e! A reusit sa-l faca si pe Kiss. Pt asta trebuie scoala! Multa!
Postat 27 Aprilie 2020, 21:48 de Kid
un odeon mascarici
Un mascarici al hungurilor, un clovn ce se imbraca ca o paiata de 15 martie. Si acum, cu apararea pasztorului mincinos... Rusine hungure, rusine.
Postat 27 Aprilie 2020, 18:53 de feedback
Odon e măscăriciul UDMR !?!
Crede că-i deștept ... dar nu e, pentru că subiectul nu era despre apartenența unuia sau altuia la UDMR, ci despre jigodismul președintelui Consiliului județean Bihor !?!
Postat 27 Aprilie 2020, 18:02 de CrisDumi
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6085 RON
  • 1 EUR = 4.973 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON