Cum să ne ferim de hoţi? Ce să facem dacă ajungem martori la un accident sau la comiterea unei infracţiuni? Ce înseamnă violenţa în familie şi ce trebuie să faci ca să te protejezi de agresori? Cum să ne protejăm copiii? De ce fug adolescenţii de acasă? Sunt doar câteva din numeroasele probleme care vor fi dezbătute de poliţiştii bihoreni la întâlnirile din a doua ediţie din acest an a manifestării "Săptămâna Prevenirii Criminalităţii", care se va desfăşura în perioada 2-6 octombrie, pentru cel de-al doisprezecelea an consecutiv.
Evenimentul va cuprinde o serie de activităţi pentru cei mici şi cei mari: acţiuni preventive, patrule şcolare, expoziţii de desene cu mesaj preventiv, eseuri pe tema antiviolenţei, scenete, dar şi multe alte surprize.
"În fiecare zi va fi organizată, la nivelul întregului judeţ, câte o activitate având o temă specifică, temele sunt selectate din priorităţile Poliţiei Române în domeniul prevenirii criminalităţii. "Vreau să vă spun că latura preventivă din Poliţia Română, chiar dacă nu este aşa spectaculoasă ca aceea de combatere a infracţionalităţii, este extrem de importantă şi duce la rezultate foarte bune, cu costuri foarte mici", a declarat, vineri, într-o conferinţă de presă, comisarul-şef Alin Haniş, şeful Poliţiei Bihor.
Activităţile vor fi derulate în Oradea, Marghita, Beiuş şi Salonta, dar şi în localităţile mai mici, cum sunt Aleşd, Săcueni, Ştei, Nucet, Valea lui Mihai. De asemenea, poliţiştii de la posturile rurale de poliţie vor desfăşura activităţi preventive în toate instituţiile şcolare din mediul rural.
"Am încercat să avem o paletă diversă de activităţi. Poliţiştii vor testa vigilenţa locatarilor prin organizarea unor simulări de pătrundere în blocuri prin declinarea unor calităţi oficiale. La o altă întâlnire, vom difuza un documentar cu poveştile unor femei care au trăit o viaţă în abuzuri şi, în loc să ceară ajutor, au clacat, devenind din victimă agresor, făcându-şi singure dreptate. Totodată, copiii care s-au implicat în acţiune vor prezenta mesaje preventive sub forma unor scenete, scenariile fiind realizate tot de către elevi", a detaliat comisarul-şef Ioana Indrieş (foto) din cadrul Compartimentului de Prevenire a Criminalităţii, Poliţia Bihor.
Astfel, ziua de luni va fi dedicată activităţilor de prevenire a delicvenţei juvenile, marţi vor fi derulate acţiuni de prevenire a victimizării minorilor, cu accent pe domeniul prevenirii criminalităţii informatice. Miercuri, poliţiştii îi vor învăţa pe bihoreni cum să se ferească de hoţi, joi vor discuta despre infracţiunile comise cu violenţă, iar ziua de vineri va fi dedicată acţiunilor preventive rutiere. În această zi, în intervalul orar 12.00- 14.00, 100 de copii vor participa la o lecţie de educaţie rutieră în interiorul unui tramvai, despre semnificaţia transportului local, noţiuni fundamentale în trafic, reguli de comportament în trafic.
La toate întâlnirile organizate, poliţiştii vor împărţi orare cu mesaje preventive pentru copii şi pliante cu sfaturi importante realizate în limbaj accesibil atât adulţilor cât şi copiilor, despre cum să se protejeze de hoţi dar şi de pericolele de pe internet respectiv un ghid al siguranţei pentru victimele violenţei în familie.
La Săptămâna Prevenirii Criminalităţii participă nu doar poliţiştii Compartimentului de Analiză şi Prevenire a Criminalităţii, ci şi poliţiştii de Biroului Poliţiei de Proximitate din cadrul Poliţiei Municipiului Oradea, poliţiştii de ordine publică, poliţiştii rutieri, de investigaţii criminale din cadrul Inspectoratului de Poliţie Judeţean Bihor şi poliţişti din cadrul Serviciului Judeţean al Poliţie Transporturi Bihor.
Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.