URMĂREȘTE-NE PE
JOI, 28 MARTIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Primăria Oradea a decis să modifice regulamentul de salubrizare. La fel cum deja ne-a obișnuit, schimbarea s-a făcut fără o dezbatere publică serioasă. Mi se pare o greșeală strategică, pentru că despicarea firului în patru atunci când e vorba de problemele tuturor locuitorilor poate duce la soluții bune, unde mai pui că elimini din start suspiciunile și speculațiile.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oradea și Bihorul au ajuns într-o perioadă fastă, cum din perspectiva dezvoltării infrastructurii n-au mai cunoscut niciodată. Anul acesta se deschid circulației o mulțime de noi drumuri, vreo 70 de kilometri: legătura centura Oradea - Autostrada Transilvania (chiar la finele acestei săptămâni), plus centurile Sânmartin, Aleșd, Beiuș, Oșorhei, Nojorid, Sântandrei (în vară). „Miracolul” ar putea fi explicat prin faptul că 2024 e an electoral. Și, da, este! Dar, totuși, nu asta-i explicația, ci parcurgerea întregii evoluții de la germinarea la coacerea proiectelor.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunteți mulțumit de noile trasee de tramvai gândite de OTL pentru a asigura un flux mai bun în oraș?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Din data de 31 martie, România devine, parțial, parte a spațiului de liberă circulație Schengen, aspect care ar trebui să ne bucure, ca națiune, deoarece vine după un îndelung proces de negociere cu celelalte state ale Uniunii Europene, aspectele privind negocierea cu Austria fiind comentate pe larg în ultima perioadă.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
02 Iunie 2019, 15:30

Sute de orădeni la Swimathon: Concurenţii s-au întrecut înotând pentru 26 de cauze caritabile (FOTO / VIDEO)

A fost agitaţie, în prima parte a zilei de duminică, la Bazinul Olimpic din Oradea. Peste 1500 de persoane au venit, conform organizatorilor, să susţină proiectele caritabile înscrise în cursa Swimathon, ovaţionând şi încurajând peste 300 de concurenţi care au înotat pentru 26 de proiecte.

Competiţia, organizată de Fundaţia Comunitară Oradea, a început la ora 9. 

Susţinătorii înotătorilor au fost vocali şi echipaţi cu pancarte, încurajând frenetic din tribune fiecare concurent, în tentativa de a strânge cât mai multe fonduri pentru proiectele pentru care luptă.

În jurul prânzului, trei proiecte erau cot la cot pentru a obţine titlu de "Cea mai activă echipă de înotători": Aripi de înger, pentru construirea, amenajarea şi dotarea unei case de tip familial pentru 12 de copii abandonaţi, RoboChef, pentru dotarea bucătăriei Liceului Greco-Catolic Iuliu Maniu cu un robot profesional de procesare a hranei elevilor, şi O şansă pentru Maria, în cadrul căruia se strâng bani pentru tratamentul unei fetiţe bolnave căreia i s-a extirpat un rinichi.

Potrivit Claudiei Abrudan, directorul executiv al Fundaţiei, în cursă s-au înscris în total 70 de echipe.

„Provocării de a strânge cele mai multe fonduri i-a răspuns cel mai bine Ambasadorul fundraiser Georgeta Domuţa, care a strâns peste 10.000 lei, pentru proiectul Aripi de înger al Asociaţiei Filantropia Oradea. Premiul pentru Cea Mai Activă echipă de înotători i-a revenit echipei Robokids, formată din elevi ai Liceului Greco Catolic Iuliu Maniu care au reuşit să sensibilizeze apropiaţii în sprijinul susţinerii proiectului Robochef, adunând suma de 11.394 lei. Cele mai multe lungimi de bazin au fost efectuate de echipa Eroii lui Vladimir, care au reuşit să înoate 79 de lungimi de bazin în cele 40 de minute alocate, în sprijinul proiectului Un pas mai aproape de primul pas al Asociaţiei Vladimir Agelman. Pentru aceste trei performanţe, din fonduri proprii, Fundaţia Comunitară Oradea va suplimenta fondurile adunate pentru aceste cauze cu câte 1.000 lei", arată un comunicat transmis ulterior competiţiei.

În total în concurs s-au înscris 385 de înotători – familii, prieteni, membri de club, colegi de muncă, amici de la universitate, antreprenori şi chiar copii.

"Datorită mobilizării comunităţii bihorene, s-au strâns peste 285.000 lei în bani şi produse din sponsorizări ale companiilor şi din donaţii individuale pentru cele 26 de cauze care caută să schimbe la faţă în bine mica noastră lume bihoreană", mai arată comunicatul.

De precizat că, şi după Swimathon, cei care doresc pot dona în continuare pentru oricare dintre proiectele înscrise, până pe 30 iunie, pe site-ul Fundaţiei Comunitare Oradea.

Vezi aici lista tuturor proiectelor de la Swimathon 2019!

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.5892 RON
  • 1 EUR = 4.971 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON