URMĂREȘTE-NE PE
MARȚI, 19 MARTIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Iată că telenovela dintre președintele Consiliului Județean Ilie Bolojan și un grup de cetățeni din Cheriu începe să capete accente tragice. Deși șeful județului le-a oferit un inel, e drept, un inel metropolitan care trecea prin terenurile lor, cei din Cheriu n-au apreciat gestul romantic și l-au târât prin tribunale, pe motiv că le tulbură posesia și buruienile.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Ca în fiecare an electoral, o grămadă de aleși își schimbă partidul care i-a ajutat să-și câștige mandatele, perioada pre-electorală fiind comparată cu sezonul de Mercato din fotbal. Atât doar că, deși numitorul comun cu fotbalul sunt banii, în politică ar trebui să conteze și factorul moral. Cum aleșilor nu le pasă, însă, de așa ceva (de doctrine și ideologii nici vorbă, iar de fair-play nici atât), alegătorii n-au decât să spună că politica e prostituție, dar să meargă totuși să-i voteze.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunteți mulțumit de noile trasee de tramvai gândite de OTL pentru a asigura un flux mai bun în oraș?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Așa cum am mai arătat anul trecut, în octombrie 2023 Înalta Curte de Casație și Justiție a pronunțat o decizie obligatorie, extrem de importantă, prin care a stabilit că asiguratorul RCA care nu își respectă obligațiile legale trebuie să fie obligat să plătească penalități de întârziere de 0,2% pe zi de întârziere, adică peste 70% pe an, din suma stabilită de instanță cu titlu de despăgubiri.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
17 Mai 2021, 20:44

Sute de mii de pui eutanasiați de un fermier din Bihor, după „o decizie excesivă” a autorităților pentru prevenirea gripei aviare (VIDEO)

Sute de mii de pui eutanasiați de un fermier din Bihor, după „o decizie excesivă” a autorităților pentru prevenirea gripei aviare (VIDEO) foto generic, sursa Facebook/Vivabio
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Un important fermier din Bihor, deținătorul a trei din cele cinci ferme avicole de incubație din județ care livrează pui de o zi pentru creștere în ferme și gospodării, acuză autoritățile că pentru a preveni răspândirea gripei aviare au luat o decizie abuzivă, contrară reglementărilor europene, care duce la slăbirea acestui sector de activitate. Din această cauză, săptămâna trecută, bihoreanul a fost nevoit să ucidă peste 300.000 pui de o zi, iar alți 400.000 vor avea aceeași soartă zilele următoare. Fermierul a și făcut publice imagini șocante cu puii eutanasiați.

Decizie CNSU

Nagy Mihai, proprietarul a două firme care administrează stațiile de incubare avicolă din Aleșd, Vadu Crișului și Călacea (Tinca), a eutanasiat săptămâna trecută, prin gazare, o primă serie de 138.000 pui de o zi și o a doua de 275.652 de exemplare, din cauza obligației de a respecta Decizia nr. 1/7 mai 2021 a Comitetului Național pentru Situații de Urgență, inițiată de președintele Autorității Naționale Sanitare Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor, Robert Chioveanu.

Potrivit acesteia, a fost instituită „suspendarea activităților comerciale cu păsări vii, pentru o perioadă de 30 de zile, pe întreg teritoriul României (de la puii de o zi până la păsări reformă), pentru toate speciile de păsări comercializare prin intermediul mijlocitorilor de afaceri, precum și a oricăror altor activități de intermediere, în vederea comercializării directe către crescătorii de păsări din gospodăriile populației”.

Decizia a fost adoptată în contextul în care în județul Mureș au fost identificate trei focare de gripă aviară, după ce inițial într-o fermă care deținea 180.000 păsări au fost importate păsări contaminate.

Peste regulile UE

Bihoreanul Nagy Mihaly afirmă că Decizia CNSU este excesivă, contravenind normelor europene. „Regulile europene prevăd ca în cazul apariției unor focare de gripă aviară nu să se blocheze comerțul cu păsări pentru 30 de zile, ci ca în jurul focarelor identificate să se instituie o zonă de protecție pe o rază de 3 kilometri și o zonă de supraveghere pe o rază de 10 kilometri”, a declarat, luni, pentru BIHOREANUL fermierul care, nemulțumit, a adresat o petiție președintelui ANSVSA, cerând abrogarea prevederilor abuzive.

„În Ungaria, în Polonia, în Germania sunt sute de focare de gripă aviară. Au izolat focarele și au instituit zone de restricții și de supraveghere, nu au pus întreaga țară sub interdicția de comercializare a păsărilor”, spune Nagy.

De altfel, bihoreanul va participa marți la audierea președintelui ANSVSA, Robert Chioveanu, în fața Comisiei pentru agricultură a Camerei Deputaților, sperând ca Decizia CNSU să fie revocată.

Pagube de sute de mii de euro

În cele trei stații de incubare, firmele SC Vis Avis SRL și Poultry Project SRL produc” anual 30 milioane de pui de o zi pe care îi livrează fermelor avicole de creștere și gospodăriilor individuale, însă au fost nevoite să ucidă până acum, prin gazare, peste 300.000 de pui, iar săptămâna asta să mai eutanasieze încă 413.000 pui de o zi, cuantificând pagubele înregistrate până acum la peste 200.000 euro.

De altfel, fermierul a și publicat imagini ale puilor eutanasiați pe site-ul unei alte firme pe care o deține, SC Vivabio SRL, specializată în comerțul cu furaje.

„Noi încă de anul trecut aveam contracte pentru incubare și livrarea acestor pui, dar intrarea în vigoare a Deciziei ne-a pus în situația de a nu mai putea face acest lucru. Am luat legătura cu DSVSA Bihor (n.r. – Direcția Sanitar Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor), să întrebăm ce facem cu puii pe care nu îi putem vinde. Ni s-a spus că ei doar aplică Decizia și ne-au atenționat că verifică respectarea ei”, spune Nagy.

„În aceste condiții, sperăm doar ca Decizia să fie anulată în urma audierilor de mâine din Comisia pentru agricultură a Camerei Deputaților”, a mai afirmat proprietarul fermelor.

„Nu avem ce comenta”

Contactat de BIHOREANUL, directorul executiv al DSVSA Bihor, dr. Remus Moțoc, a confirmat că, fiind vorba despre o decizie a Comitetului Național pentru Situații de Urgență, instituția pe care o conduce nu poate decât s-o pună în executare, refuzând să opineze dacă măsura suspendării comercializării de păsări pentru 30 de zile pe întregul teritoriu național este justificată sau nu ori dacă respectă sau nu prevederile europene în materie.

„Este o decizie CNSU și toată lumea este obligată s-o respecte și s-o aplice, atât noi (n.r. – DSVSA), cât și operatorii economici. Nu pot să fac aprecieri de vreme ce Decizia a fost adoptată, ea este o măsură de prevenire a extinderii gripei aviare în România, inclusiv în județul Bihor. Nu avem ce comenta, trebuie s-o punem în practică”, a declarat directorul DSVSA Bihor, dr. Remus Moțoc.

Atenție, imagini cu un puternic impact emoțional! 

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
3 Comentarii
Omori toți puii la distanta de 3 județe????? omori porci din curtea omului dar nu și mistreți din pădure ciudate vremuri
Pesta africana, gripa aviara. boala limbi albastre etc țărani nu pot creste peste 5 purcei toate aceste actiuni concertate slăbesc oameni, saraci în general dela tara mediul rural în general obligându-i sa se îndrepte spre super market cu produse aduse de afara iar noi stam ca fraieri cu mâinile în san, lucrați pe salariul minim pana va dați duhul, iar ei duc profitul dincolo iar cu salariul mizerabil mergeți în supermarket ca va dau ei toate lucrurile de are aveți nevoie mergeți și va vaccinati ca primiți reducere la strand, tot ce merge bine firme, afaceri românești trebuie distrus sau vândut străinilor ca deh pentru noi nu sunt rentabile iar dacă indrasniti sa va deschideți gura va asmuți politia împotriva voastră, oare cel care a dat ordinul asta nu ar merita sa pățească la fel și el precum puii din sac ce ziceți????
Postat 18 Mai 2021, 09:17 de sss
Regulile trebuie respectate
Omul isi va lua de la stat despagubiri, dar nu cred ca asa se ucuid pasarile
Postat 17 Mai 2021, 22:10 de Sandu2100
cum vine asta?
Puii sunt omorati, insa astia care au bagat spitul in reglementari, sunt tratati cu covid19... Ucizi sute de mii de suflete nevinovate, dar nu poti executa niste infractori?
Postat 17 Mai 2021, 20:53 de sasi
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.5614 RON
  • 1 EUR = 4.9715 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON