Un important fermier din Bihor, deținătorul a trei din cele cinci ferme avicole de incubație din județ care livrează pui de o zi pentru creștere în ferme și gospodării, acuză autoritățile că pentru a preveni răspândirea gripei aviare au luat o decizie abuzivă, contrară reglementărilor europene, care duce la slăbirea acestui sector de activitate. Din această cauză, săptămâna trecută, bihoreanul a fost nevoit să ucidă peste 300.000 pui de o zi, iar alți 400.000 vor avea aceeași soartă zilele următoare. Fermierul a și făcut publice imagini șocante cu puii eutanasiați.
Decizie CNSU
Nagy Mihai, proprietarul a două firme care administrează stațiile de incubare avicolă din Aleșd, Vadu Crișului și Călacea (Tinca), a eutanasiat săptămâna trecută, prin gazare, o primă serie de 138.000 pui de o zi și o a doua de 275.652 de exemplare, din cauza obligației de a respecta Decizia nr. 1/7 mai 2021 a Comitetului Național pentru Situații de Urgență, inițiată de președintele Autorității Naționale Sanitare Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor, Robert Chioveanu.
Potrivit acesteia, a fost instituită „suspendarea activităților comerciale cu păsări vii, pentru o perioadă de 30 de zile, pe întreg teritoriul României (de la puii de o zi până la păsări reformă), pentru toate speciile de păsări comercializare prin intermediul mijlocitorilor de afaceri, precum și a oricăror altor activități de intermediere, în vederea comercializării directe către crescătorii de păsări din gospodăriile populației”.
Decizia a fost adoptată în contextul în care în județul Mureș au fost identificate trei focare de gripă aviară, după ce inițial într-o fermă care deținea 180.000 păsări au fost importate păsări contaminate.
Peste regulile UE
Bihoreanul Nagy Mihaly afirmă că Decizia CNSU este excesivă, contravenind normelor europene. „Regulile europene prevăd ca în cazul apariției unor focare de gripă aviară nu să se blocheze comerțul cu păsări pentru 30 de zile, ci ca în jurul focarelor identificate să se instituie o zonă de protecție pe o rază de 3 kilometri și o zonă de supraveghere pe o rază de 10 kilometri”, a declarat, luni, pentru BIHOREANUL fermierul care, nemulțumit, a adresat o petiție președintelui ANSVSA, cerând abrogarea prevederilor abuzive.
„În Ungaria, în Polonia, în Germania sunt sute de focare de gripă aviară. Au izolat focarele și au instituit zone de restricții și de supraveghere, nu au pus întreaga țară sub interdicția de comercializare a păsărilor”, spune Nagy.
De altfel, bihoreanul va participa marți la audierea președintelui ANSVSA, Robert Chioveanu, în fața Comisiei pentru agricultură a Camerei Deputaților, sperând ca Decizia CNSU să fie revocată.
Pagube de sute de mii de euro
În cele trei stații de incubare, firmele SC Vis Avis SRL și Poultry Project SRL produc” anual 30 milioane de pui de o zi pe care îi livrează fermelor avicole de creștere și gospodăriilor individuale, însă au fost nevoite să ucidă până acum, prin gazare, peste 300.000 de pui, iar săptămâna asta să mai eutanasieze încă 413.000 pui de o zi, cuantificând pagubele înregistrate până acum la peste 200.000 euro.
De altfel, fermierul a și publicat imagini ale puilor eutanasiați pe site-ul unei alte firme pe care o deține, SC Vivabio SRL, specializată în comerțul cu furaje.
„Noi încă de anul trecut aveam contracte pentru incubare și livrarea acestor pui, dar intrarea în vigoare a Deciziei ne-a pus în situația de a nu mai putea face acest lucru. Am luat legătura cu DSVSA Bihor (n.r. – Direcția Sanitar Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor), să întrebăm ce facem cu puii pe care nu îi putem vinde. Ni s-a spus că ei doar aplică Decizia și ne-au atenționat că verifică respectarea ei”, spune Nagy.
„În aceste condiții, sperăm doar ca Decizia să fie anulată în urma audierilor de mâine din Comisia pentru agricultură a Camerei Deputaților”, a mai afirmat proprietarul fermelor.
„Nu avem ce comenta”
Contactat de BIHOREANUL, directorul executiv al DSVSA Bihor, dr. Remus Moțoc, a confirmat că, fiind vorba despre o decizie a Comitetului Național pentru Situații de Urgență, instituția pe care o conduce nu poate decât s-o pună în executare, refuzând să opineze dacă măsura suspendării comercializării de păsări pentru 30 de zile pe întregul teritoriu național este justificată sau nu ori dacă respectă sau nu prevederile europene în materie.
„Este o decizie CNSU și toată lumea este obligată s-o respecte și s-o aplice, atât noi (n.r. – DSVSA), cât și operatorii economici. Nu pot să fac aprecieri de vreme ce Decizia a fost adoptată, ea este o măsură de prevenire a extinderii gripei aviare în România, inclusiv în județul Bihor. Nu avem ce comenta, trebuie s-o punem în practică”, a declarat directorul DSVSA Bihor, dr. Remus Moțoc.
Atenție, imagini cu un puternic impact emoțional!
Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.