URMĂREȘTE-NE PE
JOI, 12 DECEMBRIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Au fost anunțate firmele înscrise la marile lucrări pentru fluidizarea traficului pe axa Magheru-Magazinul Crișul - Gară. Așa că, după licitații și contestații, s-ar putea ca, de pe la mijlocul anului viitor, întreaga zonă să fie răvășită, iar circulația, bulversată. 
Zic şi eu
Adrian Cris
Spre deosebire de concetățenii care dobândesc brusc experiență juridică la orice controversă pe legi (în pandemie nu au devenit mulți medici?), nu știu dacă surprinzătoarea decizie a CCR de anulare a alegerilor prezidențiale este izvorâtă numai și numai din sfânta literă a Constituției...
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunteți de acord cu decizia Curții Constituționale de a anula alegerile prezidențiale?




De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Întrucât cea mai fierbinte temă a zilei este alegerea președintelui pentru un mandat de 5 ani, este important de știut ce poate și ce nu poate face președintele. În primul rând, președintele este cel care desemnează candidatul la funcția de prim-ministru, în urma consultărilor cu partidele politice. Odată însă ce prim-ministrul este numit, ca efect al acordării votului de investitură de către parlament, acesta devine practic „șeful” administrației din România.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Exercițiile fizice fac parte din tratamentul diabetului zaharat de tip 2. Activitatea fizică nu înseamnă neapărat sport sau exerciții fizice susținute. Efectele benefice ale activității fizice regulate sunt recunoscute ca efecte sigure asupra sănătății precum și a moralului. Activitatea fizică diminuează insulino-rezistența, determinând o scădere a glicemiei. Pe termen lung reprezintă un real ajutor pentru menținerea greutății sau a pierderii de greutate în cazul obezității, ceea ce se reflectă în diminuarea riscului de complicații cardiovasculare și de hipertensiune arterială, menținerea în formă a articulațiilor și a musculaturii și nu în ultimul rând ameliorarea calității somnului.
06 Ianuarie 2018, 15:09

Sute de credincioşi ortodocşi şi catolici au participat la sfințirea apelor de Bobotează în bisericile din centrul Oradiei (FOTO / VIDEO)

Boboteza fără ger e ca nunta fără lăutari. Sute de credincioşi ortodocşi, greco-catolici şi romano-catolici au participat sâmbătă la slujba de sfinţire a apelor oficiată în bisericile din Centrul Oradiei, de sărbătoarea Botezului Domnului.

Mai puţini decât în alţi ani, poate tocmai din cauza vremii primăvăratice, credincioşii şi-au luat Agheazma Mare fără să se înghesuie la rezervoarele cu mii de litri şi sticlele cu apă sfinţită pregătite de preoţii orădeni.

Circa 200 de credincoşii greco-catolici s-au adunat la Catedrala Sfântul Nicolae încă de dimineaţă pentru a participa la Sfânta Liturghie oficiată de un sobor de preoţi condus de episcopul Virgil Bercea.

La fel ca anul trecut, slujba de sfinţire a apelor s-a oficiat în incinta bisericii în jurul orei 11:30. Majoritatea orădenilor şi-au dus însă acasă Agheazma Mare gata îmbuteliată.

Prea Sfinţitul Bercea le-a pregătit credincioşilor o mie de litri de apă sfinţită în flacoane de jumătate de litru, sfinţită în cadrul unei slujbe oficiate cu o zi înainte, pentru a se asigura că va ajunge la toată lumea.

Agheazmă pentru toţi

Peste drum, în Piaţa Unirii, cei peste 300 de credincioşi ortodocşi adunaţi la Biserica cu Lună au participat la Sfânta Liturghie până în jurul orei 12 când un sobor de preoţi condus de parohul Teodor Cristea a ieşit în faţa bisericii.

Două rezervoare mari şi încă trei mai mici, însumând undeva la 4.000 de litri de apă aşteptau înainte pregătite.

Slujba de sfinţire a apelor, oficiată în aer liber, s-a încheiat cu troparul Bobotezei, "În Iordan botezându-Te, Tu Doamne", cântat de soborul de preoţi în timp ce părintele Cristea scufunda în apă busuiocul şi crucea în faţa cărora aveau să se închine apoi credincioştii.

În ciuda numărului mare orădenii adunaţi în faţa butoaielor şi-au luat apă sfinţită pe rând, după bunul plac, fără să se înghesuie şi fără să comenteze.

"Cine nu a putut să participe la slujba de Bobotează poate veni oricând să îşi ia să îşi ducă acasă, până pe 14 ianuarie când este Odovania Praznicului Domnului. În tot acest interval, vreme de opt zile, se ia apă sfinţită pe stomacul gol ca să fie spre curăţiere sufletească, trupească şi pentru iertarea păcatelor", a declarat părintele Teodor Cristea.

"Arătarea Domnului"

Sărbătorită pe 6 ianuarie, Boboteaza încheie ciclul sărbătorilor de iarnă, alături de sărbătoarea Sfântului Ioan (7 ianuarie).

În limba greacă, cuvântul Bobotează este numit Teofanie sau Epifanie şi se traduce prin "Arătarea Domnului", adică a Sfintei Treimi, pentru că în această zi s-a arătat Mântuitorul, pentru prima dată în lume, fiind mărturisit ca Mesia.

Botezul Domnului în Iordan are o dublă semnificaţie: pe de o parte, prin cufundarea în apele Iordanului, Iisus Hristos sfinţeşte firea apelor, pregătind oarecum botezul creştin; pe de altă parte, în această zi, Sfânta Treime s-a arătat pentru prima dată: Dumnezeu Tatăl, prin glasul care zice: "Acesta este Fiul Meu iubit întru care am binevoit", Duhul Sfânt în chip simbolic de porumbel, care odihneşte peste Hristos, şi Mântuitorul botezat de Ioan în apa Iordanului.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.7216 RON
  • 1 EUR = 4.9709 RON
  • 1 HUF = 0.0121 RON