Alături de alţi peste 100 de orădeni, episcopii greco-catolic şi romano-catolic de Oradea au aprins, vineri seară, câte o lumânare în faţa Catedralei romano-catolice din grădina Palatului Baroc, în cadrul proiectului "Un milion de stele ale solidarităţii", desfăşurat în 54 de oraşe din ţară şi în zeci de oraşe din Europa, în semn de solidaritate cu cei nevoiaşi şi marginalizaţi.
"Această lumânare pe care o vom aprinde fiecare în faţa catedralei, în faţa Domnului, este şi sufletul nostru, conştiinţa noastră. Să nu-i uităm pe cei de lângă noi care au nevoie, poate nu întotdeauna de o bucată de pâine, dar cu siguranţă de un surâs. Să-i ascultăm, să-i mângâiem, să le fim aproape. Sufletul nostru, dragilor, este o stea, o scânteie, pe care noi, la rândul nostru, o oferim celui de lângă noi. Cu aceste gânduri putem să facem mult, cu această disponibilitate sufletească putem să-i ajutăm oricând pe fraţii noştri", a spus, în cuvântul său, Virgil Bercea, episcopul greco-catolic.
La rândul său, episcopul romano-catolic Bocskei Laszlo a explicat că, aprinzând o lumină, omul îşi exprimă voinţa de a oferi ajutor celor prinşi în "întunericul suferinţei, a singurătăţii, a deznădejdii".
"Aprinzând aceste lumânări, recunoaştem şi faptul că în jurul nostru există şi întuneric. Există bezna suferinţei, a deznădejdei, a excluderii celuilalt, a fratelui nostru, a surorii noastre. Există acest întuneric faţă de care noi putem face ceva. Putem aprinde lumină. Putem duce lumină. Putem fi noi înşine lumină, să fim deschişi şi atenţi la lumea din jurul nostru. Să oferim ce putem. O privire, un surâs, o vorbă bună. Căci orice sclipire a luminii din noi aduce căldură şi speranţă pentru cei aflaţi în suferinţă", a spus Bocskei.
În timpul evenimentului, cei prezenţi au putut urmări şi jocuri de lumini, dar şi un spectacol cu cântece ale copiilor, susţinut de asociaţiile Caritas Catolica Oradea şi Caritas Eparhial Oradea. Cei care au dorit au putut semna şi petiţia iniţiată de Confederaţia Caritas România DA Servicii Sociale, pentru a convinge Guvernul să crească cu 0,3% pe an din PIB, până în 2020, bugetul pentru servicii sociale.
"Contăm pe o mai mare implicare a statului în susţinerea acestor programe, pentru că nu putem conta în viitor doar pe unele finanţări sau ajutoare externe", a explicat demersul episcopul romano-catolic Bocskei.
Seara s-a încheiat cu rugăciuni în limba română, maghiară şi italiană, rostite de cei doi episcopi alături de preoţii şi orădenii participanţi la eveniment.
Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.