URMĂREȘTE-NE PE
SÂMBĂTĂ, 04 MAI 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Acum ceva ani s-a făcut o analiză a calificării pe care o aveau slujbașii CNAIR, pentru că lumea era intrigată de ce nu se mișcă lucrurile în atât de sensibilul domeniu al construirii de autostrăzi. S-a constatat că mare parte dintre cei care luau salariile pe acolo erau ori absolvenți de teologie, ori profesori de română.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Vă mai amintiți bancul care circulă tot la patru ani, cu alegerile care în România se fac doar pentru a stabili cu cine guvernează UDMR? În Bihor e pe cale să apară altul: alegerile se fac ca să se știe pe cine a bătut Bolojan.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Partidele și-au depus candidaturile pentru alegerile locale. Ce vă doriți de la viitorul primar și viitoarea administrație a Oradiei?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 18 aprilie 2024 a fost publicată în Monitorul Oficial și urmează să intre în vigoare în 10 zile de la publicare o lege care modifică condițiile în care se pot organiza jocuri de noroc în România. Legea nouă instituie restricții severe și sancțiuni contravenționale foarte mari pentru nerespectarea prevederilor legale.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
13 Mai 2023, 15:01

Surpriză: două primării PSD, printre cele 74 înscrise în Campionatul Bihorean al Curățeniei

Surpriză: două primării PSD, printre cele 74 înscrise în Campionatul Bihorean al Curățeniei (sursa foto: CJ Bihor)
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

La cea de-a treia ediție a Campionatului Bihorean al Curățeniei, o competiție între 100 de primării din județ inițiată de Consiliul Județean, s-au înscris 74 de primării, a anunțat instituția organizatoare.

Surprinzător este că printre acestea se numără și două comune conduse de edili PSD, în contextul în care liderii acestui partid au anunțat că edilii social-democrați vor boicota competiția.

„Din cele 100 de unități administrativ-teritoriale eligibile, s-au înscris în concurs 74, după cum urmează: Săcueni, Cetariu, Aleșd, Ștei, Oșorhei, Beiuș, Vadu Crișului, Tărcaia, Mădăras, Lazuri de Beiuș, Curtuișeni, Bulz, Criștioru de Jos, Aușeu, Vașcău, Cherechiu, Abram, Șimian, Valea lui Mihai, Cociuba Mare, Sântandrei, Holod, Drăgeşti, Suplacu de Barcău, Săcădat, Nojorid, Avram Iancu, Bratca, Viișoara, Sălacea, Varciorog, Draganesti, Magesti, Marghita, Lăzăreni, Hidișelu de Sus, Buduslău, Răbăgani, Dobrești, Girișu de Criș, Cefa, Pomezeu, Ciumeghiu, Sâniob, Aștileu, Curățele, Boianu – Mare, Tarcea, Lugașu de Jos, Petreu, Balc, Roșiori, Șuncuiuș, Biharia, Chişlaz, Gepiu, Popești, Șinteu, Paleu, Spinuș, Olcea, Sălard, Tileagd, Ineu, Salonta, Tăuteu, Lunca, Șoimi, Borș, Tămășeu, Roșia, Buntești, Sânnicolau Român și Tinca”, a transmis Consiliul Județean Bihor, vineri, printr-un comunicat de presă.

Cine nu s-a înscris

Lista dezvăluie așadar că edilii PSD din Ineu, Dumitru Togor, și Tărcaia, Aurel Ille, și-au înscris comunitățile în concurs, chiar dacă ordinele în partidele din care fac parte au fost altele. Încă din primăvară, liderii PSD Bihor au anunțat că vor boicota campionatul, pe motiv că edilii social-democrați n-au câștigat niciun premiu, la nicio ediție.

În comuna Ineu, grupul consilierilor locali PNL au reacționat față de acest mesaj, cerându-i primarului Togor ca măcar să organizeze o campanie locală de curățenie, dacă tot nu vrea să intre în concursul județean.

Lista primăriilor înscrise mai dezvăluie că în concurs nu s-au înscris celelalte 24 de primării conduse de edili PSD, comuna Rieni, condusă de un primar PNL (Gheorghe Bota, care nici anul trecut n-a participat la competiție) și comuna Diosig, condusă de edil UDMR (Mados Attila).

Regulile concursului

Campionatul Bihorean al Curățeniei se desfășoară în șase zone din Bihor, iar în stabilirea primăriilor câștigătoare va conta cantitatea totală de deșeuri reciclabile colectate în luna mai, atât de la cetățeni, cât și în campanii de igienizare. Această cantitate va fi împărțită la numărul de locuitori din fiecare unitate administrativ-teritorială.

Un alt criteriu relevant pentru competiție este evoluția gradului de colectare a deșeurilor. Concret, primăriile vor fi punctate în funcție de media gradului de colectare separată a deșeurilor pe anul 2022 și media gradului de colectare a deșeurilor în lunile martie, aprilie și mai 2023.

Ponderea deșeurilor colectate în calcularea punctajului va fi următoarea: 30% din punctaj va conta cantitatea de ambalaje de plastic/metal, kg/persoană; 15% din punctaj va conta cantitatea de hârtie/carton, kg/persoană; 15% din punctaj va conta cantitatea de sticlă, kg/persoană; 40% din punctaj va conta evoluția gradului de colectare separată a deșeurilor.

Concursul are un fond de premiere de 1.080.000 lei. Vor fi acordate trei premii în fiecare zonă de operare, respectiv locul I – 100.000 lei, locul II – 50.000 lei și locul III – 30.000 lei. Câștigătorii vor trebui să direcționeze 10% din premiu elevilor care fac parte din EcoCluburile Bihor.

În cadrul campaniei „Luna curățeniei în județul Bihor” se mai organizează și un concurs destinat elevilor de la școlile din județ, „EcoProvocarea”.

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!
Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
4 Comentarii
Kid
Pt asa ceva nu ar trebui premii oferite, asa ceva trebuie sa o faci de bună voie, din păcate in 30 de ani Românul meu a facut ce a vrut, a aruncat mizeria unde a dorit, și acum se plânge ii pune Bolojan la treabă. Tragic e ca sa ajuns in situația asta. Nu ne putem compara cu Austria sau Elveția dar daca noi continuăm sa ne doară-n Pix, si sa comentam ca nu EU am aruncat, atunci o sa ne îndreptăm spre Bangladesh. Consider ca amenzile sunt mici, as vrea sa fie de 10 ori mai mari, asta ar fi un bun stimulent ca sa fim si noi o cultura mai avansată. Faptul ca PSD-eii se plâng cand sunt pusi la curatar, arata cultura ILIESCIANĂ dupa '89. Ne căcăm in spatele casei, dar avem BEMEVEU in fața casei, nu-l parcam in curte sa nu se murdărească.
Postat 14 Mai 2023, 17:53 de Sandu2100
D-soara Totorean, dau o bere!
Imi cer scuze pt comentariul de mai jos! Am revazut articolul si mi-am dat seama ca la prima lectura am sarit un fapt important, sunt 6 zone, cu 6 seturi de premii, nu una singura. Aplicata la cele 6 zone matematica da bine. Raman totusi la covingerea mea ca premiile sunt incredibil de mici. Daca vrei sa motivezi financiar pe cineva, nu poti sa dai 6.000 de eur la o primarie, ca nu este persoana fizica.
Postat 14 Mai 2023, 14:05 de Kid
D-soara Totorean
Vedeti ca iar e gresita matematica: 100.000+50.000+30.000=180.000 nu 1.080.000 cat ati scris dumneavoastra. Sumele alocate, in cazul in care sunt corecte, par ridicol de mici totusi. Era mai ok sa fie 1.000.000 locul unu, 500.000 locul doi si 300.000 locul trei, cu un total de 1.800.000 de lei.
Postat 14 Mai 2023, 08:04 de Kid
PSD = Mizerie
Începând cu tata ILIESCU, care el a lăsat să se adune mizeriile pe toate șanțurile, păduri, râuri peste tot. Daca si de curățenie fuge PSD , ce sa mai zic.
Postat 13 Mai 2023, 20:49 de Sandu2100
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.65 RON
  • 1 EUR = 4.9764 RON
  • 1 HUF = 0.0128 RON