URMĂREȘTE-NE PE
SÂMBĂTĂ, 20 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Dacă te iei după iubitorii de clorofilă, în Oradea s-a defrișat în ultimii ani o suprafață egală cu jumătate din Pădurea Amazoniană. De la Primărie ți se va spune că în ultimii 10 ani abia au dispărut doi copaci și o creangă, și aceea din cauza furtunii de anul trecut...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Săptămâna trecută, înainte ca lucrările de 70 milioane de euro derulate la Aeroportul Oradea să se încheie (apropo, va fi un şoc diferenţa!), suspansul privind utilitatea lor s-a risipit: CJ Bihor şi Primăria Oradea au bătut palma cu LOT şi cu HiSky.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 21 martie a fost publicată în Monitorul Oficial al României Legea nr. 58/2024 prin care se aduc modificări atât legii speciale cu privire la sancționarea traficului de droguri, cât și codului penal.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
28 Aprilie 2023, 18:44

„Problema gunoaielor e mare”: Ce propun consilierii unei comune PSD din Bihor, al cărei primar nu vrea să se înscrie în „Luna curățeniei”

„Problema gunoaielor e mare”: Ce propun consilierii unei comune PSD din Bihor, al cărei primar nu vrea să se înscrie în „Luna curățeniei” Localnicii din Ineu au reclamat și în trecut, pe rețelele de socializare, problema gunoaielor din comună (sursa foto: Facebook / Ineuanii)
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Primarii PSD din Bihor au decis să boicoteze campania județeană „Luna curățeniei”, în care orașele și comunele sunt îndemnate să intre într-un campionat al reciclării.

În comuna Ineu, condusă de edilul social-democrat Dumitru Togor, consilierii locali din opoziție propun ca Primăria să organizeze măcar o campanie locală, arătând că satele sunt înconjurate de gunoaie.

„Curățăm comuna”

Potrivit unui comunicat transmis vineri de grupul PNL din Consiliul Local Ineu, format din consilierii Ioana Mateiu, Debreczenyi Sigismund, Ioan Mălan, Călin Morna și Călin Perțe, problema deșeurilor ar trebui să depășească granițele politice.

„În Ineu, problema gunoaielor este una foarte mare, comuna fiind împânzită și năpădită de ele peste tot. La baza acestei probleme se află în primul rând managementul deficitar al autorităților locale. De aceea nu ne permitem boicoturi sau campanii de imagine în care strângem gunoaie doar cât să ne facem poze”, au transmis aleșii comunali.

Drept urmare, ei vor depune la Primăria Ineu un proiect de organizare a unei campanii locale de curățenie. I-au găsit și un nume, „Curățăm comuna Ineu” și sugerează că ar putea deveni o tradiție a localnicilor.

Aleșii liberali propun ca în această campanie de curățenie generală să fie incluși beneficiarii de ajutor social, despre care spun că adesea bifează doar pe hârtie orele de muncă în folosul comunității, dar și reprezentanții instituțiilor publice și firmelor de pe raza comunei. Firește, și cetățenii ar trebui să fie chemați să adune gunoaiele din spațiile publice.

Să fie și premii

De asemenea, campania ar trebui să includă activități de educație ecologică, campanii de plantări, montarea de coșuri de gunoi pe toate străzile din comună, curățări de rigole și șanțuri pluviale, decolmatări de râuri, dar și o campanie de colectare a deșeurilor voluminoase și periculoase, pe care sătenii altfel nici nu au unde să le arunce. Tot în această campanie ar trebui făcute tratamente de dezinsecție, îndeosebi în parcuri, mai arată consilierii PNL din Ineu.

Ei sugerează ca Primăria să îi și premieze pe cei mai harnici voluntari care se vor implica în acțiuni.

„Direct sau indirect, deșeurile depozitate în alte locuri decât cele special amenajate ne afectează sănătatea și bunăstarea în numeroase moduri, scopul demersului nostru fiind acela de a stopa acest fenomen și de a da o altă înfățișare și un alt aer localității în care trăim”, a concluzionat grupul PNL.

O lună de curățenie

Campania județeană „Luna curățeniei” debutează pe 1 mai, însă primăriile au termen să se înscrie până pe 10 mai. La această ediție, vor fi premiate comunele și orașele care strâng cele mai multe deșeuri reciclabile, pe cap de locuitor, și unde rata de colectare separată este în creștere.

Simultan cu campionatul între primării, autoritățile județene organizează și EcoProvocarea, un concurs dedicat elevilor din tot județul. „Luna curățeniei” este organizată de CJ Bihor și Ecolect, asociația care răspunde de salubritatea din județ și în care sunt membre toate primăriile bihorene.

PSD Bihor a anunțat deja, public, că niciun primar social-democrat din județ nu se va înscrie în concurs, pe motiv că această campanie este una politizată, anume creată pentru a oferi bani edililor PNL.

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!
Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
1 Comentariu
au dreptate consilierii, problema deseurilor e importanta, si trebuie sa depaseaca micile jocuri politice
se vad diferente mari si in bine si in rau, de la an la an, si de la comuna la comuna in judet. Managementul deseurilor e un domeniu in care se vede performanta administrativa. Si e o problema majora a societatii contemporane, si a celei Romane! Precum, la nivel national e si problema drumurilor de centura si a autostrazilor, un alt exemplu de domeniu in care toate partidele ar trebui sa faca un pact ca vor pune cei mai profesionisti oameni in functie, ca nu vor tolera coruptie in CNADNR, ca nu vor bloca/intarzia ptr lupte politice si campanii de imagine dezvoltarea infrastructurii.
Postat 29 Aprilie 2023, 00:58 de unu
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6625 RON
  • 1 EUR = 4.9763 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON