URMĂREȘTE-NE PE
VINERI, 19 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Dacă te iei după iubitorii de clorofilă, în Oradea s-a defrișat în ultimii ani o suprafață egală cu jumătate din Pădurea Amazoniană. De la Primărie ți se va spune că în ultimii 10 ani abia au dispărut doi copaci și o creangă, și aceea din cauza furtunii de anul trecut...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Săptămâna trecută, înainte ca lucrările de 70 milioane de euro derulate la Aeroportul Oradea să se încheie (apropo, va fi un şoc diferenţa!), suspansul privind utilitatea lor s-a risipit: CJ Bihor şi Primăria Oradea au bătut palma cu LOT şi cu HiSky.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 21 martie a fost publicată în Monitorul Oficial al României Legea nr. 58/2024 prin care se aduc modificări atât legii speciale cu privire la sancționarea traficului de droguri, cât și codului penal.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
27 Aprilie 2023, 18:16

Începe luna curățeniei în Bihor. Concursuri pentru primării și elevii din Bihor, la cea de-a treia ediție a campaniei derulate de CJ Bihor

Începe luna curățeniei în Bihor. Concursuri pentru primării și elevii din Bihor, la cea de-a treia ediție a campaniei derulate de CJ Bihor (fotografie din arhivă, cu caracter ilustrativ)

Pentru al treilea an la rând, Bihorul va avea o lună dedicată curățeniei. De-a lungul săptămânilor din mai, toți primarii din județ sunt invitați să organizeze acțiuni de curățenie, ca să aspire la premiile pe care le-a pregătit Consiliul Județean Bihor și asociația Ecolect. Ca în fiecare an, Luna curățeniei va cuprinde și evenimente dedicate elevilor din județ.

Reciclarea contează

Vicepreședintele CJ Bihor, Mircea Mălan, a anunțat joi noile reguli ale campionatului județean al deșeurilor, unde în acest an se vor contabiliza exclusiv deșeurile reciclabile.

„În acest an, vor conta doar deșeurile reciclabile, respectiv hârtie și carton, plastic și doze, și sticle. 60% din punctaj va fi dat de cantitatea de deșeuri din aceste categorii împărțită la numărul de locuitori, iar 40% de procentul de creștere a gradului de colectare separată a deșeurilor în lunile martie, aprilie și mai, prin raportare la media anului trecut în cazul fiecărei UAT”, a declarat Mălan.

Pe lângă cantitățile de reciclabile pe care operatorii de salubritate le vor colecta de la cetățeni, primăriile înscrise în concurs vor primi puncte și pentru deșeurile adunate în cadrul unor acțiuni de ecologizare. În schimb, spre deosebire de edițiile precedente ale campionatului, nu vor mai conta deșeurile voluminoase, electrice ori de alte tipuri, categorii care puteau favoriza anumite localități care, de pildă, au pe teritoriul lor diferite fabrici.

În plus, pentru fiecare primărie care se va înscrie în concurs, se va calcula gradul de colectare separată în lunile martie, aprilie și mai, și creșterea față de anul trecut. Cu cât reciclează mai multe deșeuri, primăriile vor primi un punctaj mai mare.


Campionatul curățeniei a fost anunțat joi, într-o conferință de presă susținută de șeful IȘJ, Horea Abrudan, vicepreședintele CJ Bihor, Mircea Mălan, și președintele CSM, Șerban Sere (de la stânga la dreapta)

Ștafeta reciclării

Ca în fiecare an, Luna Curățeniei va include o competiție dedicată elevilor, EcoProvocarea. În parteneriat cu Inspectoratul Școlar și Clubul Sportiv Municipal Oradea, în fiecare școală din județ, prin eco-cluburile înființate cu prilejul campaniei de anul trecut, va fi organizată o competiție sportivă, „Ștafeta reciclării”.

„Copiii vor alerga câteva zeci de metri cu un flacon gol în mână și îl vor transfera celuilalt copil, care la rândul lui va alerga către alt copil, ca în final flaconul să ajungă într-o pubelă”, a explicat Mălan. Concursul se va organiza pe categorii de vârste, iar copiii din echipele câștigătoare ale fiecărei școli vor primi o invitație la un meci de baschet al CSM Oradea, unde vor merge însoțiți de un părinte.

Președintele CSM, Șerban Sere, a precizat, în aceeași conferință de presă, că invitațiile vor fi valabile din toamnă, dat fiind că sezonul baschetbalistic actual se va încheiat curând.

Premii și tabere

Dacă vor participa și la o acțiune de ecologizare și vor convinge trei adulți să își instaleze pe telefoanele mobile aplicația „Bihor curat”, recent lansată de Ecolect, copiii vor intra automat într-o tragere la sorți unde vor fi extrași 140 de câștigători a câte unui premiu în valoare de 500 de lei.

„În felul acesta, vrem să continuăm demersurile noastre de educație și conștientizare ecologică, dar și să conștientizăm copiii să facă mai multă mișcare, ținându-i cât mai departe de telefoane și calculatoare”, a mai spus Mălan.

Tot pentru elevii din Bihor, asociația Pro Time-R va organiza în luna mai 10 tabere în cantoanele Direcției Silvice, unde copiii vor învăța noțiuni ecologiste. Participanții la tabere vor fi aleși din școlile vecine acestor cantoane.

Prezent în aceeași conferință de presă, șeful IȘJ Bihor, Horea Abrudan, a precizat că anul trecut peste 11.000 de elevi bihoreni au participat la Eco-Provocarea, așa că se așteaptă și anul acesta la o emulație în școlile din județ.

Regulamentul concursului EcoProvocarea:

PSD nu participă

Confruntat cu acuzații de politizare a acestui concurs din partea PSD Bihor, pe care le respinge, Mălan a spus că a invitat toate partidele din conducerea județului să desemneze un reprezentant în comisia care va stabili rezultatul alegerilor.

Chiar și așa, în ședința de joi a Ecolect, asociația responsabilă de salubritatea din județ și care include toate primăriile din Bihor, primarii social-democrați au anunțat că nu se vor înscrie în campionat.

„Am avut azi o discuție în cadrul Adunării Generale a Acționarilor Ecolect, unde un reprezentant al PSD ne-a anunțat că primarii PSD nu se vor mai înscrie. M-am arătat surprins, deoarece în urmă cu o lună am adoptat regulamentul de funcționare în unanimitate, și atunci exact aceeași persoană a spus că îmi mulțumește că sunt asigurate toate condițiile pentru o competiție corectă, și că toți primarii se vor înscrie. Eu le-am spus și azi că este o mare greșeală să politizăm acest concurs. Dacă am chemat alături de noi bisericile, presa și școala, este nepotrivit să dăm o conotație politică acestor demersuri”, a declarat Mălan.

Primăriile care vor să participe la Luna Curățeniei au termen să se înscrie până pe 10 mai. Câștigătorii vor fi selectați în fiecare din cele șase zone în care este împărțit Bihorul în sistemul de management integrat al deșeurilor.

Premiile pe care le vor primi orașele și comunele câștigătoare sunt la fel ca anul trecut: 100.000 pentru primăriile care se vor clasa pe locul I, 50.000 de lei pentru cele de pe locul II, respectiv 30.000 de lei pentru ocupantele locului III.

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!
Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6625 RON
  • 1 EUR = 4.9763 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON