URMĂREȘTE-NE PE
DUMINICĂ, 15 DECEMBRIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Au fost anunțate firmele înscrise la marile lucrări pentru fluidizarea traficului pe axa Magheru-Magazinul Crișul - Gară. Așa că, după licitații și contestații, s-ar putea ca, de pe la mijlocul anului viitor, întreaga zonă să fie răvășită, iar circulația, bulversată. 
Zic şi eu
Adrian Cris
Spre deosebire de concetățenii care dobândesc brusc experiență juridică la orice controversă pe legi (în pandemie nu au devenit mulți medici?), nu știu dacă surprinzătoarea decizie a CCR de anulare a alegerilor prezidențiale este izvorâtă numai și numai din sfânta literă a Constituției...
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunteți de acord cu decizia Curții Constituționale de a anula alegerile prezidențiale?




De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Întrucât cea mai fierbinte temă a zilei este alegerea președintelui pentru un mandat de 5 ani, este important de știut ce poate și ce nu poate face președintele. În primul rând, președintele este cel care desemnează candidatul la funcția de prim-ministru, în urma consultărilor cu partidele politice. Odată însă ce prim-ministrul este numit, ca efect al acordării votului de investitură de către parlament, acesta devine practic „șeful” administrației din România.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Exercițiile fizice fac parte din tratamentul diabetului zaharat de tip 2. Activitatea fizică nu înseamnă neapărat sport sau exerciții fizice susținute. Efectele benefice ale activității fizice regulate sunt recunoscute ca efecte sigure asupra sănătății precum și a moralului. Activitatea fizică diminuează insulino-rezistența, determinând o scădere a glicemiei. Pe termen lung reprezintă un real ajutor pentru menținerea greutății sau a pierderii de greutate în cazul obezității, ceea ce se reflectă în diminuarea riscului de complicații cardiovasculare și de hipertensiune arterială, menținerea în formă a articulațiilor și a musculaturii și nu în ultimul rând ameliorarea calității somnului.
09 Mai 2018, 18:06

"Suntem la 20%": Episcopia Romano-Catolică a prezentat stadiul lucrărilor de restaurare a Palatului Baroc (FOTO)

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

În cadrul unei conferinţe de presă susţinute la sediul episcopal, reprezentanţii Episcopiei Romano-Catolice din Oradea, împreună cu cei ai proiectantului şi ai constructorului, au prezentat stadiul lucrărilor de reabilitare a imobilului care a adăpostit în trecut Muzeul Ţării Crişurilor.

Prezentarea generală a fost făcută de episcopul Böcskei László. "Am pornit cu un proiect, dar abia după demararea lucrărilor am început să descoperim clădirea, să avem surprize", a declarat acesta. Concret, cele mai importante dintre aceste "surprize" se ascund după tencuială, reprezentând picturi, unele întinse pe pereţi întregi, dar şi ţevile de alimentare cu gaz a felinarelor de pe vremuri.

Din subsol la acoperiş

Lucrările efectuate începând cu luna februarie, când le-a fost dat startul, au constat în schimbarea învelitorii pe aripa sudică, refacerea faţadei, atât către stradă, cât şi către curte, pe aceeaşi aripă a clădirii, restaurarea ancadramentelor din piatră ale ferestrelor, demararea restaurării gratiilor originale de la ferestrele de la parter, respectiv lucrările de la subsol.

În plus, au început lucrări de decopertare a unor pereţi interiori. "Până la sfârşitul lunii aprilie au fost finalizate 20% din lucrările aferente anului 2018, iar planul e ca până în iunie să fie gata toată aripa sudică", a spus episcopul Böcskei.

Prezentarea lucrărilor a fost făcută la faţa locului de către arhitectul Emödi Tamás, cel mai important aspect fiind acela că toate lucrările efectuate respectă planuri originale, iar unde ele nu există sau sunt puţine se încearcă imitarea unor modele baroce cunoscute.

Acoperişul este unul din cele mai mari acoperişuri baroce din România, însă nu există planuri originale decât pentru o mică parte a sa. Intervenţiile asupra lui ţin de structură şi de înlocuirea învelitorii. Aceasta va fi cu ţigle tip "solzi", specifice stilului baroc, în două nuanţe de cărămiziu. De asemenea, urnele decorative vor fi înlocuite cu altele, realizate după tiparul celor existente.

Faţada va fi colorată în şase nuanţe de galben, culoarea fiind cea originală, specifică tuturor clădirilor publice şi ecleziastice din Imperiul Habsburgic al secolului al XVIII-lea, când clădirea a fost construită. Ferestrele vor fi realizate din lemn de stejar, cu sticlă termoizolantă.

Parc pentru toţi

Tot în cadrul conferinţei de presă a fost prezentat stadiul proiectului de amenajare a parcului din jurul palatului. Pentru realizarea sa, Episcopia a încheiat un parteneriat cu Universitatea Szent István din Ungaria, urmând ca lucrările să fie finanţate prin programul RO-HU. Bugetul total al investiţiei este de 773.000 euro, lucrările urmând să înceapă efectiv în primăvara anului viitor.

Concret, proiectul, ce va fi prezentat în variantă finală în circa două luni, va cuprinde reamenajarea aleilor, prin redimensionarea şi pavarea lor cu piatră, toaletarea copacilor, realizarea de amenajări cu plante biblice, aromatice şi medicinale, refacerea amfiteatrului, amenajarea unui spaţiu educaţional, amplasarea unor info point-uri electronice. Este de aşteptat ca lucrările la parc să fie desfăşurate pe tronsoane, simultan celor la clădire, pentru ca ambele să fie gata în anul 2020.

O noapte în Palat

Episcopia Romano Catolică se va alătura, şi în acest an, manifestărilor dedicate Nopţii Muzeelor, ce se vor ţine pe 19 mai. Ca în fiecare an, vizitatorii vor avea acces în catedrala catolică, la subsol, iar acum vor avea posibilitatea să viziteze şi subsolul Palatului episcopal, în zona unde lucrările de înlăturare a tencuielii au fost încheiate. Vor putea fi văzute trei dintre cele mai mari butoaie de vin păstrate după desfiinţarea vechiului depozit de acolo.

Totodată, în două puncte ale subsolului vor fi proiectate filme despre istoria Episcopiei şi istoria Oradiei, atât în limba română, cât şi în limba maghiară, iar melomanii vor putea alege între muzică barocă, susţinută de Cvintetul Sagittarius, muzică renascentistă şi jazz.

Construit între anii 1762 şi 1776, Palatul Baroc din Oradea a fost de la început sediu episcopal, respectiv una dintre cele mai reprezentative clădiri ale vremii din Imperiul Habsburgic. Valoarea totală a lucrărilor de restaurare este de 28 milioane lei, finanţare asigurată de Episcopie şi de Guvernul Ungariei.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
1 Comentariu
spor
Frumos, spor la treaba.
Postat 09 Mai 2018, 22:13 de Christa
count display
Ultimele Comentarii

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.7332 RON
  • 1 EUR = 4.9708 RON
  • 1 HUF = 0.0121 RON