URMĂREȘTE-NE PE
JOI, 12 DECEMBRIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Au fost anunțate firmele înscrise la marile lucrări pentru fluidizarea traficului pe axa Magheru-Magazinul Crișul - Gară. Așa că, după licitații și contestații, s-ar putea ca, de pe la mijlocul anului viitor, întreaga zonă să fie răvășită, iar circulația, bulversată. 
Zic şi eu
Adrian Cris
Spre deosebire de concetățenii care dobândesc brusc experiență juridică la orice controversă pe legi (în pandemie nu au devenit mulți medici?), nu știu dacă surprinzătoarea decizie a CCR de anulare a alegerilor prezidențiale este izvorâtă numai și numai din sfânta literă a Constituției...
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunteți de acord cu decizia Curții Constituționale de a anula alegerile prezidențiale?




De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Întrucât cea mai fierbinte temă a zilei este alegerea președintelui pentru un mandat de 5 ani, este important de știut ce poate și ce nu poate face președintele. În primul rând, președintele este cel care desemnează candidatul la funcția de prim-ministru, în urma consultărilor cu partidele politice. Odată însă ce prim-ministrul este numit, ca efect al acordării votului de investitură de către parlament, acesta devine practic „șeful” administrației din România.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Exercițiile fizice fac parte din tratamentul diabetului zaharat de tip 2. Activitatea fizică nu înseamnă neapărat sport sau exerciții fizice susținute. Efectele benefice ale activității fizice regulate sunt recunoscute ca efecte sigure asupra sănătății precum și a moralului. Activitatea fizică diminuează insulino-rezistența, determinând o scădere a glicemiei. Pe termen lung reprezintă un real ajutor pentru menținerea greutății sau a pierderii de greutate în cazul obezității, ceea ce se reflectă în diminuarea riscului de complicații cardiovasculare și de hipertensiune arterială, menținerea în formă a articulațiilor și a musculaturii și nu în ultimul rând ameliorarea calității somnului.
26 Aprilie 2021, 15:17

Succes, doamna doctor!

Succes, doamna doctor! foto: clinicamedena.ro
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Orice persoană care trăiește în România, dacă e cu scaun la cap, ar trebui să-i dorească succes noului ministru al Sănătății, Ioana Mihăilă.

Eu o fac nu din provincialism, pentru că ne este concitadină, nici din motive politice, din simpatie pentru partidul/partidele care a(u) propulsat-o în fruntea Ministerului, ci pentru simplul fapt că, după suferința de trei decenii a sectorului sanitar și haosul generat în ultimele luni de predecesorul Vlad Voiculescu, de prestația ei depinde în mare măsură ieșirea din pandemie și, mai ales, șansele de a fi posibile apoi reformele structurale, nu de fațadă.

Deocamdată, noul ministru pare să fi pornit cu dreptul, arătând că vrea să fie pe picioarele ei, nu o prelungire a celui căruia i-a succedat, enunțând trei priorități majore: valorificarea unei părți din fondurile europene care pot veni prin PNRR pentru investiții în infrastructura spitalicească, îmbunătățirea accesului la serviciile medicale de bază și declanșarea unor reforme în managementul spitalicesc.

Dacă primul obiectiv era, cel puțin teoretic, nu doar al predecesorului Voiculescu, ci și al predecesorului acestuia, Tătaru, iar cel de-al treilea a devenit un power-play al tuturor guvernărilor, la fel ca reforma educației, despre importanța creșterii accesului la serviciile medicale de bază (la nivelul medicilor de familie și al ambulatoriilor) nu am mai auzit de peste un deceniu, din vremea uitatului Eugen Nicolăescu.

Or, aici, orădeanca este foarte „acasă”; a vorbit cu stăruință despre asta și în campania pentru alegerile locale, când candida pentru Primărie, recunoscând atunci că realizarea obiectivului ține nu atât de municipalitate, cât mai ales de Minister. Acum a ajuns ministru, știe ce are de făcut și trebuie doar să aibă timpul necesar ca măcar o parte dintre idei, mai ales cele privind stimularea medicinei preventive, prin medicii de familie, să poată fi materializate.

Specialiștii din sistemul sanitar cer, însă, și o nouă lege a sănătății, desțelenirea programelor naționale de screening pentru depistarea precoce a unor boli cauzatoare de decese (unele, cum sunt cele pentru depistarea cancerului de col uterin, fiind pur formale, altele, pentru diagnoza timpurie a cancerului pulmonar de pildă, lipsind cu totul), actualizarea ghidurilor terapeutice (pentru o practică unitară și modernă), reformarea CAS (mai ales prin schimbarea modului de decontare a serviciilor spitalicești, sistemul DRG fiind complet depășit, favorizând spitalele mediocre și dezavantajându-le pe cele performante), modernizarea învățământului medical, a sistemului de recrutare și examenului de rezidențiat, angajarea masivă de tineri medici specialiști, mai ales din specializările deficitare (ATI e cea mai știută, dar ne lipsesc și neurochirurgi, geneticieni, oncologi etc).

Evident, lista to do e mult mai lungă, dar dacă noul ministru va bifa măcar a zecea parte din obiective are șanse să rămână nu doar cel mai bun ministru pe care l-a dat Oradea, ci însuși sistemul sanitar în ultimele trei decenii.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
1 Comentariu
Oradea
Ar merita să fie capitala României cu Bolo prezident și Florin premier.Șpăgile,hoțiile,minciuna și corupția s-ar diminua la cel puțin 50 de procente.
Postat 27 Aprilie 2021, 14:16 de crisan
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.7216 RON
  • 1 EUR = 4.9709 RON
  • 1 HUF = 0.0121 RON