URMĂREȘTE-NE PE
MARȚI, 08 OCTOMBRIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Cred că mai toată lumea a auzit de concitadinul nostru George Haber, ajuns în Sillicon Valley, unde a făcut o frumoasă carieră în IT. De câte ori are ocazia, vine în țara natală și deapănă, cu mult umor și competență, experiențele fascinante acumulate într-o viață de om. Așa a făcut și săptămâna trecută, când la IQ Digital Oradea Summit, o manifestare de mare calitate, ne-a povestit despre planurile sale de viitor.
Zic şi eu
Adrian Cris
Vinerea trecută, în dimineața când Administrația Fondului de Mediu a lansat sesiunea pentru depunerea cererilor în Programul Casa Verde, pentru finanțarea instalării de panouri fotovoltaice și, în premieră, și a dotării cu acumulatori, am simțit gustul frustrării. Nu al invidiei față de cei care le-au înregistrat în mai puțin de 2 minute (am prieteni care au reușit), ci al frustrării că n-am priceput unde am greșit...
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Cu cine vă gândiți să votați pentru funcția de președinte al României dintre numeroșii candidați?











De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În sistemul de drept românesc, așa cum arătam săptămâna trecută, accesul la justiție, cu unele excepții, nu este gratuit. Pentru a ajunge să îți expui pretențiile în fața unui judecător, în prealabil trebuie să bagi, mai mult sau mai puțin, mâna în buzunar.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Exercițiile fizice fac parte din tratamentul diabetului zaharat de tip 2. Activitatea fizică nu înseamnă neapărat sport sau exerciții fizice susținute. Efectele benefice ale activității fizice regulate sunt recunoscute ca efecte sigure asupra sănătății precum și a moralului. Activitatea fizică diminuează insulino-rezistența, determinând o scădere a glicemiei. Pe termen lung reprezintă un real ajutor pentru menținerea greutății sau a pierderii de greutate în cazul obezității, ceea ce se reflectă în diminuarea riscului de complicații cardiovasculare și de hipertensiune arterială, menținerea în formă a articulațiilor și a musculaturii și nu în ultimul rând ameliorarea calității somnului.
29 Septembrie 2024, 18:00

Studiu Eurostat: În România, femeile trăiesc mai mulți ani decât bărbații. Dar nu neapărat mai sănătoși

Studiu Eurostat: În România, femeile trăiesc mai mulți ani decât bărbații. Dar nu neapărat mai sănătoși Foto generic, sursa Canva
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Un studiu recent publicat de Eurostat arată că, în România, femeile au, în medie, cu șase luni mai mult timp de viață sănătoasă decât bărbații. În România, speranţa de viaţă totală este de 79,2 ani pentru femei şi 71,3 ani pentru bărbaţi.

Conform Libertatea, România este plasată pe locul 21 din 27 de ţări ale Uniunii Europene, în ceea ce priveşte anii de viaţă sănătoasă.

La nivelul Uniunii Europene, media anilor de viaţă sănătoasă este de 62,6 ani, cu o uşoară diferenţă între femei (62,8 ani) şi bărbaţi (62,4 ani). Deşi femeile au o speranţă de viaţă generală cu 5,4 ani mai mare decât bărbaţii (83,3 ani vs. 77,9 ani), anii suplimentari pe care îi trăiesc tind să fie marcaţi de limitări fizice sau probleme de sănătate. 

Potrivit studiului bazat pe date relevante pentru anul 2022, în medie, bărbaţii europeni trăiesc un procent mai mare din viaţa lor, deşi mai scurtă, fără probleme de sănătate, comparativ cu femeile.

Diferenţă mică în România

În România, speranţa de viaţă totală este de 79,2 ani pentru femei şi 71,3 ani pentru bărbaţi, ceea ce înseamnă o diferenţă de aproape 8 ani. Cu toate acestea, în ceea ce priveşte anii de viaţă sănătoasă, diferenţa este mult mai mică. 

Femeile românce se pot aştepta să trăiască, în medie, 59,3 ani fără probleme majore de sănătate, în timp ce bărbaţii se pot aştepta la 58,7 ani, o mică diferenţă de șase luni care sugerează totuşi că femeile din România beneficiază de o perioadă mai lungă de viaţă sănătoasă comparativ cu bărbații, raportat la durata totală a vieţii lor.

"O analiză comparativă între sexe la vârsta de 65 de ani arată că există 19 țări ale Uniunii Europene în care femeile se pot aștepta la mai mulți ani de viață sănătoasă decât bărbații, o țară (Belgia) în care numărul anilor de viață sănătoasă este același pentru femei și bărbați, și 7 țări în care bărbații se pot aștepta la mai mulți ani sănătoși decât femeile", arată sursa citată.


Clasamentul pe țări de ani de viață sănătoasă

Situaţia la nivel european

Conform surselor citate, diferenţele între ţările membre ale Uniunii Europene sunt semnificative. De exemplu, Malta înregistrează cele mai mari valori ale anilor de viaţă sănătoasă, atât pentru femei (70,3 ani), cât şi pentru bărbaţi (70,1 ani). La polul opus, Danemarca şi Letonia au cele mai mici valori: femeile din Danemarca au o medie de 54,6 ani de viaţă sănătoasă, iar bărbaţii din Letonia doar 53 de ani.

Aceste discrepanţe între ţările membre evidenţiază o diferenţă semnificativă nu doar în speranţa de viaţă generală, ci şi în calitatea vieţii trăite în condiţii bune de sănătate. În unele state, cum ar fi Bulgaria şi Slovenia, femeile beneficiază de mai mulţi ani sănătoşi decât bărbaţii, însă în ţări precum Olanda, diferenţa este în favoarea bărbaţilor.

Anii de viaţă sănătoasă sunt un indicator important nu doar pentru sănătatea individuală, ci şi pentru politicile de sănătate publică. Creşterea acestui indicator este un obiectiv esenţial al Uniunii Europene, deoarece nu doar prelungirea vieţii este importantă, ci şi îmbunătăţirea calităţii vieţii pe parcursul acesteia.

Conform Eurostat, extinderea anilor de viaţă sănătoasă ar reduce presiunea asupra sistemelor de sănătate şi ar contribui la scăderea cheltuielilor publice cu asistenţa medicală. Dacă anii de viaţă sănătoasă cresc mai rapid decât speranţa de viaţă generală, oamenii nu doar că vor trăi mai mult, dar şi o parte mai mare din viaţă fără probleme de sănătate.

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!
Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.5425 RON
  • 1 EUR = 4.977 RON
  • 1 HUF = 0.0124 RON