URMĂREȘTE-NE PE
JOI, 25 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Nu credeam că se vor putea mobiliza 15.000 de oameni în acțiunea intitulată Misiunea Grivei, prin care se cer condiții mai bune pentru câinii abandonați și pentru sterilizarea lor. Iată că inițiativele cetățenești încep să capete forță și consistență. Poate n-ar fi fost lipsit de interes să se ceară și sterilizarea stăpânilor care-și abandonează animalele de companie...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oricât ar fi de digitalizată lumea și plin internetul de informații despre tot felul de locuri, inclusiv în imagini, nimic nu se compară cu plăcerea călătoriei, fie ea cât de scurtă, pentru a le vedea cu propriii ochi. Iar când de plăcerea asta vor avea parte sute, poate mii de copii de la țară, dintre care mulți nu au ieșit din comuna lor ori au ajuns în cel mai bun caz până în cel mai apropiat orășel, cu atât e mai meritorie orice inițiativă care îi ajută să capete această experiență, totdeauna de neuitat dacă e prima.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Camera Deputaţilor a adoptat recent un proiect de modificare a legislaţiei în vigoare, prin care se prevede, în esenţă, că instanţele judecătoreşti nu vor mai putea reduce din oficiu onorariile achitate de justiţiabili avocaţilor, ci doar la cererea părţii adverse. 
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
18 August 2021, 13:06

Studentă la 55 de ani, la Universitatea din Oradea. Află povestea ei! (FOTO)

Studentă la 55 de ani, la Universitatea din Oradea. Află povestea ei! (FOTO) sursa foto: Universitatea din Oradea
Studentă la 55 de ani, la Universitatea din Oradea. Află povestea ei! (FOTO) foto: Universitatea din Oradea
Studentă la 55 de ani, la Universitatea din Oradea. Află povestea ei! (FOTO) foto: Universitatea din Oradea
Studentă la 55 de ani, la Universitatea din Oradea. Află povestea ei! (FOTO) foto: Universitatea din Oradea
Studentă la 55 de ani, la Universitatea din Oradea. Află povestea ei! (FOTO) foto: Universitatea din Oradea
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Devenită șomeră la 55 de ani, orădeanca Ujlaki Ildikó (foto stânga sus) a ales un nou început, la Facultatea de Arte a Universității din Oradea. Din acel moment, viața ei a reînceput! Găsiți mai jos povestea ei, așa cum a fost redată de Biroul de Comunicare al Universității din Oradea!

Facultatea de Arte a însemnat pentru ea un nou început, o mână întinsă de destin într-unul din momentele de cumpănă ale vieţii. Ujlaki Ildikó a fost pasionată de pictură încă din copilărie, dar, până de curând, viaţa a avut alte planuri pentru ea. Devenită şomeră, la 55 de ani, orădeanca s-a înscris la Departamentul de Arte Vizuale al Facultăţii de Arte a Universităţii din Oradea. Şi, după cum spune chiar ea, din acel moment viaţa ei a "reînceput".

Şomeră la 55 de ani, artistă după...

Pentru cei mai mulţi dintre români, condiţia de şomer, la peste 50 de ani, este aproape egală cu disperarea. Prea bătrân pentru a-ţi găsi un loc de muncă şi prea "tânăr" pentru pensie, şomerul îşi regăseşte cu greu locul în societate.

Artistă până în cea mai intimă fibră a sufletului ei, Ujlaki Ildikó a reuşit să se reinventeze. La 56 de ani, a devenit, din fost funcţionar, viitor artist plastic. Aflată acum în anul II de facultate, orădeanca are bursă de merit, din toamnă va fi beneficiara unei burse "Erasmus" şi, recent, a reuşit să-şi vândă primul tablou.

Şomajul "cel mai bun lucru care mi s-a putut întâmpla"

Ujlaki Ildikó a fost de mică pasionată de pictură. Până în clasa a X-a, a urmat cursurile Liceului de Artă din Oradea. "Apoi, Ceauşescu a decis că România nu mai are nevoie de atâţia artişti şi a desfiinţat mai multe licee de profil din toată ţara. Am fost profund debusolată şi întristată de faptul că a trebuit să renunţ la artele plastice", povesteşte orădeanca, adăugând că, din lipsă de ceva mai bun, o vreme, a croit costume de baie pentru femei şi genţi dedicate activităţilor sportive.

"Au fost ani buni în care n-am desenat o linie. Apoi, cu vreo şapte – opt ani înainte să îmi pierd locul de muncă, am reînceput să desenez şi să pictez. O făceam pentru mine, dar a fost ca un semn de bun augur". Paradoxal, Ujlaki Ildikó spune că intrarea în şomaj a fost "cel mai bun lucru care mi s-a putut întâmpla".

De la amator, spre profesionist

Având mult timp liber, orădeanca s-a dedicat total pasiunilor ei, desenul şi pictura. Aşa a ajuns să ia parte la câteva tabere de pictură dedicate amatorilor. Aici a cunoscut-o pe lect.univ.dr. Anca Raţiu. Ea a fost cea care a "plantat" ideea înscrierii la facultate în capul tinerei şomere.

"Pot să spun că eram foarte necăjită, acum sunt mulţumită. La admitere, am bifat numai rubrica «Fără taxă», fiindcă nu aveam bani să plătesc pentru studii. Şi, iată, viaţa mea s-a schimbat. Nici nu vă puteţi imagina cu câtă dragoste vin la facultate! E adevărat că pandemia ne-a cam dat şi nouă viaţa peste cap, dar sunt fericită şi recunoscătoare că putem avea acces la ateliere, să pictăm".

Viaţă de student

La 57 de ani, Ujlaki Ildikó se bucură, din plin, de frumuseţea vieţii de student. Acum e în vacanţă şi, fiindcă iubeşte mult munţii, şi-a permis să petreacă două săptămâni, dedicate studiului, la Alunu, pe Valea Drăganului, şi încă câteva zile într-o tabără de pictură, la Săcueni.

"Îmi place foarte mult ceea ce fac. Avem profesori unul şi unul, adevăraţi profesionişti. Facultatea e o joacă şi o imensă provocare pentru mine", mărturiseşte femeia.

Trăieşte ca un artist. Se descurcă din micile economii, făcute înainte de şomaj, şi din bursa de merit. "Am tras tare şi am luat numai note de 10".

Din toamnă, orădeanca pleacă în Ungaria, pentru cel puţin un semestru, cu o bursă Erasmus. "E vorba de cinci luni, dar, dacă am să pot, am să o prelungesc la un an" spune Ujlaki Ildikó.

Planuri? Ce planuri?!

Acum, după ce a reuşit să-şi vândă primul tablou, Ujlaki Ildikó este convinsă că va face artă şi numai artă, pentru tot restul vieţii ei. Entuziasmul şi bucuria i se citesc pe chip şi în cuvinte, nu pot fi ascunse. Sentimentul împlinirii a dat un nou sens vieţii.

"Dacă nu ajungeam şomeră nu aş fi avut timp de facultate niciodată. A fost cel mai mare noroc...", spune artista, râzând.

Dacă e întrebată despre planurile ei de viitor, femeia cade pe gânduri. Vrea să-şi continue facultatea, cu studiile de master, şi, mai ales, adună deja lucrări pentru prima expoziţie personală.

"De fapt, nu mă gândesc la ce voi face în viitor. Studenţia, cea mai fericită întâmplare din viaţa mea, mi-a demonstrat că nu am de ce să-mi fac planuri, totul merge într-o direcţie bine planificată".

Spirit foarte tânăr, pasionată de drumeţii montane şi înotătoare împătimită, Ujlaki Ildikó este dovada vie că atitudinea pozitivă, pasiunea şi creativitatea nu depind de vârstă. Nu e niciodată prea târziu să înveţi şi nici să începi să-ţi trăieşti visurile.

Biroul de Comunicare
Universitatea din Oradea

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6567 RON
  • 1 EUR = 4.9761 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON