URMĂREȘTE-NE PE
JOI, 12 DECEMBRIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Au fost anunțate firmele înscrise la marile lucrări pentru fluidizarea traficului pe axa Magheru-Magazinul Crișul - Gară. Așa că, după licitații și contestații, s-ar putea ca, de pe la mijlocul anului viitor, întreaga zonă să fie răvășită, iar circulația, bulversată. 
Zic şi eu
Adrian Cris
Spre deosebire de concetățenii care dobândesc brusc experiență juridică la orice controversă pe legi (în pandemie nu au devenit mulți medici?), nu știu dacă surprinzătoarea decizie a CCR de anulare a alegerilor prezidențiale este izvorâtă numai și numai din sfânta literă a Constituției...
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunteți de acord cu decizia Curții Constituționale de a anula alegerile prezidențiale?




De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Întrucât cea mai fierbinte temă a zilei este alegerea președintelui pentru un mandat de 5 ani, este important de știut ce poate și ce nu poate face președintele. În primul rând, președintele este cel care desemnează candidatul la funcția de prim-ministru, în urma consultărilor cu partidele politice. Odată însă ce prim-ministrul este numit, ca efect al acordării votului de investitură de către parlament, acesta devine practic „șeful” administrației din România.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Exercițiile fizice fac parte din tratamentul diabetului zaharat de tip 2. Activitatea fizică nu înseamnă neapărat sport sau exerciții fizice susținute. Efectele benefice ale activității fizice regulate sunt recunoscute ca efecte sigure asupra sănătății precum și a moralului. Activitatea fizică diminuează insulino-rezistența, determinând o scădere a glicemiei. Pe termen lung reprezintă un real ajutor pentru menținerea greutății sau a pierderii de greutate în cazul obezității, ceea ce se reflectă în diminuarea riscului de complicații cardiovasculare și de hipertensiune arterială, menținerea în formă a articulațiilor și a musculaturii și nu în ultimul rând ameliorarea calității somnului.
23 Septembrie 2015, 10:42

Strămoşi falnici, urmaşi nu prea

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Cine a condus la viaţa lui şi altceva decât un cărucior de butelii ştie că orice investiţie are gradul ei de risc. Şi că, dacă vrei să te dezvolţi, nu aştepţi să strângi parale, ci te împrumuţi de bani. Nu este, deci, nicio tragedie că Primăria se apropie de gradul maxim de  îndatorare, care e de 30% din buget.

Acum mai bine de un secol, marii bărbaţi ai Oradei au visat să facă din urbea lor un oraş fascinant, şi aşa au apărut construcţiile ce stârnesc apreciere azi. Dar pe vremea aceea Rimanoczi nu-l turna pe Ullman că a tăiat trei copaci ca să-şi amplaseze imobilul, ci se străduia să-l întreacă făcând un palat şi mai impunător.

Acei mari bărbaţi nu s-au sfiit să ia împrumuturi, din care unele aveau scadenţa în... 1965. Şi, datorită cutezanţei lor, azi Oradea e o mică Vienă estică şi nu o Slatină mai apuseană.

Conjunctura actuală este extrem de favorabilă pentru investiţii. Imaginaţi-vă o conductă prin care curg sute de milioane de euro, iar noi nu trebuie decât să cofinanţăm cu 10-20-30%. Vă reamintesc că anul acesta se pun în operă lucrări de 200 milioane euro, adică bugetul de investiţii al municipiului pe 20 de ani!

Cu aşa pleaşcă nu ne mai întâlnim noi degrabă, mai ales că Uniunea Europeană începe să dea semne de oboseală. Prin urmare, frenezia investiţiilor e pe deplin justificată, chit că în focul luptei se mai fac prostii şi nu ies toate ca la carte.

Apropo, diferenţa dintre orădenii de acum un secol şi cei de acum se vede şi prin faptul că splendidele palate erau construite într-un an, în vreme ce nouă ne trebuie doi ani doar să le zugrăvim!

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
2 Comentarii
Oradea
E bine sa ramii ponderat si atent cu privire la oamenii politici. Totusi eu unul nu pot sa nu ma bucur ca Oradea noastra e infloritoare. Si oricine va veni la primarie, stacheta a fost deja ridicata foarte sus.
Postat 23 Septembrie 2015, 13:22 de poli
DE LA ALEXANDRIA LA SLATINA
"Marii arhitecți" de-atunci în schimb copiau cu sârg de la alții ( vezi Vulturul Negru, vezi clădirea Teatrului! azi li s-ar spune clone, e drept, reușite). În concluzie chiar și plagiatul e bun câteodată....PS Mai există CĂLĂRAȘI, SLOBOZIA,CARACAL, ba nici BUZĂU-l nu strălucește!
Postat 23 Septembrie 2015, 11:55 de TDS
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.7216 RON
  • 1 EUR = 4.9709 RON
  • 1 HUF = 0.0121 RON