Ţi-ai plătit parcarea de domiciliu? Ai negociat zile în şir cu vecinii, cine ce loc să ia, aşa încât să nu vă concuraţi la atribuirea locurilor, sau ai ajuns chiar să licitezi pentru unul? Degeaba. Seara, când vii de la lucru, ai toate şansele să-l găseşti ocupat!
Zilnic, Poliţia Locală primeşte între 5 şi 15 reclamaţii de la orădenii revoltaţi că-şi găsesc locurile ocupate. „Bine că plătesc la Primărie rezervarea locului de parcare! A trebuit să aştept o oră ca să vină Poliţia Locală să îl amendeze pe cel care mi l-a ocupat”, reclamă un cetăţean.
Val de reclamaţii
După ora 17, când orădenii se întorc de la muncă, telefoanele dispeceratului Poliţiei Locale sună precum cele din call-center-urile concursurilor cu premii. „Vă rog să veniţi! Mi-am găsit ocupat locul de parcare de domiciliu!”, anunţă reclamanţii.
Cifrele vorbesc de la sine. Anul trecut, agenţii au fost chemaţi de 2.365 de ori pentru a elibera locuri de parcare la domiciliu, iar anul acesta, în primele 6 luni, s-au consemnat deja 1.095 de apeluri. Solicitate în mai multe locuri concomitent, cele opt echipaje mixte de Poliţie Locală şi naţională care patrulează după-amiaza în oraş ajung uneori şi după o oră acolo unde sunt chemate!
„Când o să ne băgaţi în seamă?”
Topul celor mai multe reclamaţii telefonice şi online e deschis de cartierele Rogerius (cu străzi precum Călugăreni, Italiană, Moldovei, Podului, Transilvaniei), Nufărul (Ciheiului, Constantin Noica, Onisifor Ghibu, Nucetului) şi Ioşia (Lăpuşului, Meşteşugarilor).
Săptămâna trecută, mai mulţi orădeni reclamau pe aplicaţia Oradea City Report că şi-au găsit parcările ocupate. „Când o să ne băgaţi în seamă şi pe noi, cei care ne-am plătit locurile? În fiecare zi e la fel. Poliţia ce face? Nu putem parca!”, a reclamat un orădean din strada Italiană 35. „Cel care ocupă abuziv locul îşi ia numerele de înmatriculare jos. Am contactat Poliţia Locală, dar e inutil”, scria un alt şofer din strada Alexandru Andriţoiu 19.
Reclamanţii spun că nici nu ştiu cum să reacţioneze. „Prima dată am aşteptat, că poate apare proprietarul maşinii. Am evitat să parchez pe locul unui vecin, ca să nu am discuţii. Când mi-am pierdut răbdarea, am sunat la Poliţia Locală”, povesteşte Cornel S. Bărbatul a închiriat, de 4 ani, un loc de parcare în strada Şelimbărului „Poliţistul din dispecerat mi-a spus că echipajul va ajunge în 10-15 minute. Am aşteptat. Când am resunat, după 45 de minute, mi-a spus mirat «Cum, n-au venit? Probabil au primit apel de la 112. Îi apelez iar!». Şi probabil i-a sunat, căci după alte 15 minute au apărut. «Vai, dar nu trebuia să aşteptaţi lângă maşină, că vă sunam noi», mi-a zis poliţistul”.
„Încercăm”
Directorul adjunct al Poliţiei Locale, Ioan Găluţ (foto), spune că poliţiştii fac tot posibilul pentru a ajunge cât mai repede. „Încercăm să intervenim cât mai prompt pentru ca orădenii care au plătit locurile de parcare să poată beneficia de ele”.
Odată înregistrată reclamaţia, dispecerul localizează pe GPS cele opt echipaje, după care direcţionează în teren cea mai apropiată maşină. „De obicei ajungem în 10-15 minute. Dar se poate întâmpla şi ca în momentul apelului echipajul să fie la altă speţă, şi atunci durează”, recunoaşte directorul, explicând că poliţiştii tratează prioritar sesizările primite prin numărul de urgenţă 112: „Poate fi o infracţiune, de la furt din locuinţă până la agresiune sau distrugere”. Iar cum anul trecut, numai pe sectorul Ordine Publică, prin 112 au fost preluate 13.337 sesizări, şansele ca poliţiştii să fie prinşi cu alte treburi sunt mari.
Poliţie fără poliţişti
Soluţia ar fi suplimentarea efectivelor. În prezent, Poliţia Locală are 55 agenţi care fac de la patrule în cartiere până la pânde pentru prinderea celor care aruncă deşeuri pe domeniul public, controale pentru verificarea orarului barurilor, monitorizarea traficului greu, descurajarea cerşetoriei şi multe altele. Alţi 17 agenţi deservesc compartimentele Disciplina în Construcţii şi Protecţia Mediului, monitorizând construcţiile ilegale, imobilele cu faţade căzute şi terenurile neîntreţinute. „Suntem puţini. Nu avem de unde să luăm oameni pentru suplimentarea patrulelor”, zice Găluţ.
În organigramă, Poliţia Locală are 84 angajaţi, cu mult sub raportul de 1 poliţist la 1.000 de locuitori prevăzut în normative, care i-ar da dreptul la 222 de angajaţi. Ultimele concursuri pentru angajări s-au făcut în decembrie 2017, pentru că mai mulţi agenţi s-au transferat la Poliţia naţională, la Poliţia de Frontieră sau la Penitenciar, pe salarii mai mari. Următoarele angajări nu ştie nimeni când se vor face.
Să se poată ridica maşinile!
Politica Primăriei este să le amâne. Deşi oraşul încasează 2 milioane lei pe an de pe urma parcărilor de domiciliu, primarul Bolojan nu vrea să audă de noi angajări. Conducerea municipalităţii canalizează banii către investiţii cum ar fi cofinanţarea proiectelor europene, construirea de poduri şi pasaje, asfaltări de străzi şi altele. „Nu cred că angajarea a noi poliţişti ar rezolva problema parcărilor de domiciliu ocupate abuziv”, susţine viceprimarul Florin Birta (foto), cel care coordonează Poliţia Locală.
Potrivit acestuia, Primăria va face lobby pentru modificarea OUG 195/2002 aşa încât poliţiştii locali să poată ridica maşinile din parcările ocupate abuziv, nu doar să dea amenzi. „Acum, poliţistul merge, aplică o amendă şi pleacă, dar nu i-a rezolvat cu adevărat problema omului, pentru că locul tot ocupat rămâne. Când poliţiştii vor putea dispune ridicarea maşinilor, şoferii se vor gândi de două ori dacă ocupă abuziv un loc”, susţine Birta.
Amenda pentru această contravenţie variază între 150 şi 500 lei, cu posibilitatea achitării la jumătate din minim în termen de 48 ore, ceea ce înseamnă 75 lei. Prin comparaţie, tariful pentru ridicarea şi transportarea maşinii e din start 300 lei, la care se adaugă taxa de depozitare de 2 lei/oră în primele 48 ore. Alţi bani, altă „distracţie”...
SĂ SE DESCURCE!
„Poliţia locală nici nu vine!”
Dacă poliţiştii locali se deplasează cu întârziere în cartierele de blocuri pentru a sancţiona şoferii care ocupă abuziv parcările de domiciliu, în curtea blocurilor private ARED sau Prima nici măcar nu intră. „În fiecare zi iese scandal din cauza celor care parchează pe locurile cumpărate de locatari”, reclamă Cristian Lucaci (foto), administratorul asociaţiei R4, constituită la blocurile ARED din strada Tudor Vladimirescu.
Cum preţul unui loc ajunge şi la 7.000 euro, proprietarii au motive să fie revoltaţi. „Am sunat la Poliţia Locală, dar mi s-a spus că nu pot aplica măsuri pe domeniul privat. Dar dacă l-aş bloca pe cel care mi-a ocupat locul, Poliţia ar veni imediat să mă sancţioneze că i-am sechestrat maşina”.
Singura soluţie legală este ca proprietarul locului de parcare să apeleze la numărul de urgenţă 112 şi să reclame intrusul pentru tulburare în posesie. O acuzaţie poate cam deplasată...
Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.