Aproximativ 50 de orădeni, majoritatea membri ai asociaţiei Oradea Civică, s-au reunit, sâmbătă dimineaţă, în vama Borş, pentru a-i întâmpina, simbolic, pe doi români din diaspora care au adus cu ei steagul Uniunii Europene, primit de la Parlamentul de la Bruxelles, pe care l-au purtat prin toată Europa.
V-am adus inimile noastre
Maria şi Octavian Stîngă au intrat în ţară prin punctul de trecere a frontierei Borş în jurul orei 10, fiind întâmpinaţi, în benzinăria din vecinătate, de aproximativ 50 de persoane, majoritatea protestatari din Oradea, reuniţi în organizaţia Oradea Civică, dar şi de reprezentanţi ai mişcării #rezist din Capitală, ca de pildă jurnalistul Mălin Bot.
Când Maria a ieşit din maşină, fluturând steagul UE, mulţimea a început să aplaude.
"Europa e cu noi, vine steagul înapoi", "Mulţumim, vă iubim", "Europa, România apără democraţia", au strigat orădenii când i-au văzut pe cei doi soți, continuând cu mesaje transmise guvernanţilor: "Să vă fie frică, Ardealul se ridică", "Nu scăpaţi", "Steagul UE e la noi, PSD, marş la gunoi", Sunteţi un partid de hoţi, de corupţi şi mafioţi", "PSD, ciuma roşie", ”De Mărţişor fără infractori".
Cei doi români, plecaţi din ţară de aproximativ 20 de ani şi stabiliţi în prezent la Munchen, au adus cu ei şi o caserolă cu căpşuni, cu care i-au servit pe cei prezenţi, pentru a atrage atenţia că şi "căpşunarii" sunt cu ochii pe situaţia din ţară şi că s-ar întoarce acasă dacă situaţia s-ar schimba. "Despre noi se spune că suntem căpşunari, ei bine, v-am adus inimile noastre, v-am adus căpşuni. Reprezintă rana şi dorul din sufletul celor din diaspora, dorul de casă", le-a spus celor prezenţi Octavian Stîngă.
Marșul #rezist
După ce au desfăşurat, preţ de câteva minute, un steagul imens de câţiva metri, al Uniunii Europene, oamenii au pornit pe jos, pe E 60, spre Oradea, ocupând o bandă de circulaţie, ducând cu ei un banner pe care scria #nextlevel. Participanţii au fost însoţiţi de jandarmi şi poliţişti, scandând sloganuri diverse împotriva actualei puteri politice, în urma lor alăturându-se mai multe maşini, toate „împodobite” cu tricolore sau abţibilduri cu #rezist.
Steagul urmează să poposească în Piaţa Unirii. Intrarea în oraş este programată după ora 12 (Bulevardul Dacia), urmând ca la ora 13.15 steagul UE să poposească în Piaţa 1 Decembrie, iar la ora 13.30 să ajungă în Piaţa Unirii.
Rămâne de văzut, însă, dacă programul va fi respectat, dat fiind că manifestanții înaintează destul de greu.
Acţiunea este, de fapt, un marş - ştafetă pentru a înmâna un steag al Uniunii Europene, oferit de Parlamentul de la Bruxelles, Guvernului de la Bucureşti, pe data de 6 martie 2018.
Evenimentul a fost organizat cu sprijinul clujeanului Sorin Bobiş, care la finele anului trecut a iniţiat Marşul pentru Democraţie până la Bucureşti, un steag al Uniunii Europene.
Din Oradea, drapelul european va continua traseul prin Cluj (duminică), Alba Iulia (luni), Roşia Montana (marţi), Arad (miercuri), Timişoara (joi), Deva (vineri), Sibiu (sâmbătă), Braşov (duminică), Ploieşti (luni), Bucureşti (marţi, 6 martie).
Steagul urmează să fie predat la Palatul Victoriei după ce, la constituirea Guvernului Dăncilă, a fost înlăturat din poza de grup cu membrii acestuia (foto).
Povestea Steagului
Potrivit mesajului postat pe Facebook de către pagina cu același nume, Ştafeta Steagului Uniunii Europene „este o acţiune care s-a născut în luna februarie a anului trecut, la Galaţi, în timpul protestelor împotriva corupţiei de la nivel guvernamental şi parlamentar, împotriva abuzurilor faţă de Justiţie si faţă de actul justiţiei, împotriva incompetenţei şi aroganţei celor de la conducerea aparatului administrativ naţional şi local”.
„Steagul U.E. - obiectul şi "personajul principal" al acestei acţiuni - reprezintă simbolul dorinţelor noastre pentru o lume dreaptă, pentru unitate, pentru aducerea cu adevărat a valorilor europene la noi în ţară şi nu doar din vorbe, pentru eradicarea corupţiei, pentru conservarea si păstrarea naturii, pentru o viaţă şi un viitor mai bun. Încărcat cu toate aceste mesaje, Steagul a pornit într-o ştafetă prin fiecare oraş, acolo unde oamenii l-au dorit, acolo unde oamenii îşi doresc toate cele de mai sus amintite. Ştafeta este astăzi la românii din Diaspora ducând cu ea neobosită mesajele şi mai ales speranţa pentru o lume mai bună şi mai dreaptă. Romania Calling Europe #strong #awake #together - este banner-ul care însoţeşte Steagul U.E. - care spune clar şi răspicat că: o Europă unită este mai puternică şi mai sigură, un loc bun ca să iţi trăieşti viaţa pe acest Pământ, în această trecere - şi că - şi noi, românii şi ţara noastră, vrem să facem cu adevărat parte din acest întreg”, arată sursa citată.
Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.