URMĂREȘTE-NE PE
MARȚI, 30 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
La fel cum creștinii ortodocși scot anual moaștele sfintei Paraschiva la Iași, tot așa, la patru ani, în perioada electorală, liberalii apelează la moaștele prorocului Ilie, mai exact Ilie Bolajan, ca să întărească credința în activul de partid.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Vă mai amintiți bancul care circulă tot la patru ani, cu alegerile care în România se fac doar pentru a stabili cu cine guvernează UDMR? În Bihor e pe cale să apară altul: alegerile se fac ca să se știe pe cine a bătut Bolojan.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 18 aprilie 2024 a fost publicată în Monitorul Oficial și urmează să intre în vigoare în 10 zile de la publicare o lege care modifică condițiile în care se pot organiza jocuri de noroc în România. Legea nouă instituie restricții severe și sancțiuni contravenționale foarte mari pentru nerespectarea prevederilor legale.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
08 Ianuarie 2019, 08:03

Steagul discordiei: Prefectura se codeşte să amendeze UDMR Bihor pentru arborarea steagului Ungariei (VIDEO)

Steagul discordiei: Prefectura se codeşte să amendeze UDMR Bihor pentru arborarea steagului Ungariei (VIDEO) DE NEATINS. După ce drapelul Ungariei (primul din stânga) arborat la sediul UDMR Bihor a fost rupt, furat şi ars în mai multe rânduri, politicienii l-au mutat mai sus, alături de celelalte trei steaguri, aşa încât vandalii să nu mai ajungă la ele. Acum rămâne de văzut dacă prefectul Ioan Mihaiu, obligat prin lege să sancţioneze ilegalitatea arborării lui, îl va da jos
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

O ştire atipică a agitat numeroşi orădeni în penultima zi a anului trecut: în Pasajul Vulturul Negru, o tânără a încercat să dea foc steagului Ungariei arborat la intrarea în sediul UDMR Bihor.

Fapta, de altfel condamnabilă, a scos la iveală o altă ilegalitate, comisă de politicienii maghiari, care au ignorat că drapelul unui alt stat poate fi arborat în România doar temporar. Cu tupeu, însă, şefii UDMR susţin că de fapt au afişat nu steagul Ungariei, ci pe al maghiarilor de pretutindeni. Şi au pretenţia să fie luaţi în serios...

Ştire... incendiară

Pe 30 decembrie, o înregistrare video postată pe pagina de Facebook a UDMR Bihor a inflamat publicul. În filmare se vede cum o tânără urcată pe nişte scaune a încercat să aprindă cu o brichetă steagul roşu-alb-verde arborat la intrarea în sediul partidului. "Unii nu sunt capabili la o convieţuire în pace. Această filmare a fost realizată de un tânăr în noaptea de sâmbătă spre duminică. O tânără a încercat să aprindă drapelul maghiar, dar nu a reuşit pentru că a fost oprită de tânărul care o filma", a fost mesajul care a însoţit înregistrarea.

Videoclipul a fost rapid distribuit şi, previzibil, mulţi etnici maghiari s-au declarat revoltaţi de gestul necivilizat, arătând că fata putea declanşa un incendiu şi cerând tragerea ei la răspundere. Ceea ce, cel mai probabil, se va şi întâmpla, deoarece Poliţia s-a autosesizat şi a deschis un dosar penal pentru distrugere.

Pe lângă lege

Pe de altă parte, numeroşi etnici români au scos în evidenţă faptul că drapelul Ungariei nici nu avea de ce să fie arborat, catalogând prezenţa sa o sfidare. Şi au dreptate! Potrivit Legii 75/1994, drapelele altor state pot fi arborate pe teritoriul României "numai cu prilejul vizitelor cu caracter oficial de stat, al unor festivităţi şi reuniuni internaţionale, pe clădiri oficiale şi în locuri publice stabilite cu respectarea prevederilor prezentei legi".

Arborarea n-a fost corectă nici sub aspect formal. Potrivit legii, când sunt arborate mai multe steaguri în număr par, cel al României trebuie aşezat în stânga drapelului care ocupă centrul. Or, la sediul UDMR Bihor tricolorul românesc a fost aşezat al treilea de la stânga la dreapta, după cele ale Ungariei şi Uniunii Europene, înaintea celui al UDMR.

De altfel, problema steagului Ungariei arborat la sediile UDMR a născut controverse şi în alte judeţe. În luna iulie a anului trecut, o situaţie similară a fost semnalată în Covasna, unde steagul unguresc a fost arborat ilegal tot la sediul UDMR.

"Unguri adevăraţi!"

Pető Dalma, consilier local în OradeaPrintr-un comunicat difuzat pe Facebook, UDMR Bihor a afirmat că tentativa de incendiere a fost a patra vandalizare, informaţie confirmată de consilierul local Pető Dalma (foto), care a scris la rându-i că steagul Ungariei a mai fost rupt şi chiar furat, şi a acuzat Poliţia Locală că nu a patrulat în zonă. Tot ea a îndemnat etnicii maghiari să fie "unguri adevăraţi", fără a explica ce presupune asta şi, mai ales, fără vreo precizare privind încălcarea legii de către UDMR.

Pe de altă parte, conducerea organizaţiei a garantat că steagul va rămâne pe faţada clădirii. "Pe sediul nostru se află atât steagul cu simbolul UDMR, cât şi drapelul Uniunii Europene, respectiv cel al României şi, desigur al Ungariei, deci nu se poate pune problema unei provocări din partea UDMR, fiind vorba doar de o prezentare a originii noastre. Iar mesajul nostru pentru toată lumea este că nu vom da înapoi: steagul rămâne!", arăta comunicatul partidului.

Pasivitate la Prefectură

Politicienii maghiari s-au ţinut de cuvânt. Pe 3 ianuarie, o echipă de alpinişti utilitari a mutat toate cele patru steaguri mai sus, astfel încât să nu mai poată fi vandalizate, prilej cu care a fost corectată şi greşeala de ordonare a lor.

 directorul cancelariei prefectului de Bihor, Răzvan PuiaLegea rămâne, însă, încălcată. Potrivit HG 1157/2001, care cuprinde normele de aplicare a Legii 75/1994, amenda pentru arborarea ilegală a steagului altui stat variază între 2.500 şi 5.000 de lei şi o emite prefectul sau împuterniciţii acestuia. Cum prefectul de Bihor, Ioan Mihaiu, este în concediu până pe 14 ianuarie şi n-a răspuns apelurilor jurnaliştilor, subordonaţii săi n-au îndrăznit să facă niciun pas. Nici măcar să meargă în Pasajul Vulturul Negru, pentru a consemna ilegalitatea. "Cel mai probabil, vom face o adresă către persoana juridică, pentru a ne spune când a arborat steagul şi dacă s-a încadrat în prevederile legale", a declarat BIHOREANULUI directorul cancelariei prefectului, Răzvan Puia (foto). Altfel spus, Prefectura dă UDMR Bihor posibilitatea să-şi găsească alibiuri...

Diversiune a la UDMR

 preşedintele executiv al UDMR Bihor, Szabó ÖdönPe de altă parte, liderii UDMR Bihor încearcă să îşi ascundă ilegalitatea printr-o diversiune. "Să scrieţi exact aşa: vă consider subiectivi şi anti-maghiari. Acela este steagul maghiarilor de pretutindeni şi este arborat de ani de zile. Nu este al Ungariei, este un steag care are nişte culori, aceleaşi cu drapelul Irlandei şi, dacă nu mă înşel, al Mexicului", a declarat preşedintele executiv al UDMR Bihor, Szabó Ödön (foto), cu pretenţia să fie luat în serios.

Szabó ignoră voit realitatea, şi anume că nu există un steag al maghiarilor de pretutindeni, precum şi evidenţa că inclusiv comunicatul propriei organizaţii l-a descris ca fiind drapelul Ungariei! Cel mai probabil, acelaşi argument va fi prezentat de politicieni şi Prefecturii, astfel că rămâne de văzut dacă prefectul Ioan Mihaiu va înghiţi sau nu găluşca...


TUNURILE PE BIHOREANUL
"Mercenari" şi anti-maghiari

Cseke Attila, președintele UDMR BihorŞefii UDMR Bihor s-au declarat iritaţi că BIHOREANUL a pus problema legalităţii arborării drapelului Ungariei. Pe lângă declaraţiile preşedintelui executiv Szabó Ödön, organizaţia a avut pe Facebook o postare contondentă la adresa jurnaliştilor, pe care i-a numit mercenari şi aserviţi primarului Ilie Bolojan şi PNL-ului, principalul adversar politic al UDMR.

BIHOREANUL a încercat să-l contacteze şi pe preşedintele UDMR Bihor, Cseke Attila (foto), dar acesta a refuzat să poarte o discuţie cu reporterul, transmiţând prin SMS doar că partidul său respectă legea, fără să motiveze în niciun fel.

"Oricum, ca de obicei, o să îi scoateţi din nou pe unguri şi UDMR de vină", s-a arătat convins Cseke.

Vezi mai jos scena care a declanșat scandalul!

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
10 Comentarii
sanducule
sanducule,mai citeste si tu un pic.Apoi am retineri mari in ceea ce te priveste,ca intelegi textul citit.Na dar nu-i bai,da bine daca comentezi aiurea.
Postat 10 Ianuarie 2019, 16:26 de luisharcsa
luisharcsa
Holod TE, LA Alba ce sa promis, sa respectat, horty nu a respectat nimic în "40
Postat 10 Ianuarie 2019, 01:51 de Sandu1206
Ducustrigacucu
@Ducustrigacucu Cultura pe care tu,sigur nu o ai.Apoi sa te luminez un pic,fiindca vad ca nu te duce bostanul.De ce vrem sa invatam in limba noastra materna?Pentru ca, daca nu o facem ne pierdem identitatea si vom fi asimilati.La sectia romana nu au ocazia sa invete istoria noastra,sa citeasca autori maghiari.Nici macar nu invata sa scrie si sa citeasca in limba maghiara.Nu stiu de Jokai,Petofi Arany Ady etc. Stiu,pe voi nu va intereseaza,voi vreti sa disparem,si cel mai usor este daca nu ne educam copii sa-si cunoasca istoria ,traditiile.Si iti dau exemplu dintre cunoscutii mei,care si-au dat copilul la sectia romana.Au ajuns sa vorbeasca si acasa in limba romana cu ,copilul,pentru ca la un moment datse descurca mai bine decat in limba maghiara.Mediul de la scoala,prietenii etc erau legate doar de limba romana,asa ca incet incet s-a pierdut iodentitatea,de aicisi foarte multe casatorii mixte.Si apoi la Alba Iulia sau promis anumite lucruri,dar sau uitat intre timp.Judecati cu alt standard pentru romani si cu alt standard pentru unguri.Cei ca tine sunt niste nimicuri,ciurucurile societatii.Vorbiti fara sa aveti habar despre ce. Si da,cei ca tine sunt sovini si xenofobi.
Postat 09 Ianuarie 2019, 17:27 de luisharcsa
Ducustrigacucu
Ei consideră că nu e discriminare separarea copiilor, e doar pt cultura. Care cultura?
Postat 08 Ianuarie 2019, 23:22 de Sandu1206
@luish...
Separarea copiilor vistrii la cresă, grădinițe si scoli nu a fost o atitudine șovină și xenofobă. Nici spînzurarea păpușii care-l reprezenta pe Avram Iancu nu a fost șovină si xenofobă ci una europeană și de bun simț și cu toți ați militat pt. pedepsirea fraierului făptuitor.
Postat 08 Ianuarie 2019, 20:25 de Ducustrigacucu
manipulatoarea
@Adriana Totorean tu sigur esti sovina si manipulatoare.Cometariile tot sovine si xenofobe.Apoisunt sigur ca orice steag era acolo ,nu ar fi deranjat.A deranjat pentru ca apartine maghiarilor.Degeaba o scaldati in stanga-n dreapta,va irita tot ce este maghiar sau are legatura cu maghiarii,apoi pozari in cei jigniti.Nu am vazut sa militati pemtru prinderea infractoaei,vad ca nici politia nu se sinchiseste.Sunt curios daca era invers.Va legati de ordinea in care au fost arborate steagurile,jalnic si penibil.
Postat 08 Ianuarie 2019, 18:39 de luisharcsa
udmr e marul discordiei
Bine, nici cu celelalte partide unguresti nu ti-e rusine cand vine vorba de astfel de chestii, autonomie, etc. Primesc tot timpul voturile "comunitatii" ? Primesc. Si-au gasit si partenerii ideali in psd-alde.
Postat 08 Ianuarie 2019, 17:40 de Alcor
Ar trebui toți maghiarii care se dau unguri prin UDMR ...
... obligați să-și arboreze steagul Ungariei acasă, la locul de muncă, pe mașinile personale, etc !?! Măcar așa s-ar putea manifesta și românii împotriva celor care nu-și apreciază locul nașterii !?!
Postat 08 Ianuarie 2019, 13:45 de CrisDumi
Chili-ul, mânca-l-ar focul!
Păi dacă e așa Odeoane, atunci fata nu avea nici o treabă cu steagul Ungariei! O fi mâncat prea mult chili, ia luat gura foc, și s-a răzbunat pe steagul Mexicului.
Postat 08 Ianuarie 2019, 13:08 de User anonimizat
Pai...
Pai coalitia de guvernare impotriva intereselor poporului roman nu este psd-alde-udmr? Pai cum s-ar putea coalitia sa se autoamendeze impotriva intereselor partinice de demolare a statului de drept?
Postat 08 Ianuarie 2019, 10:22 de scortosul
count display
Ultimele Comentarii

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6438 RON
  • 1 EUR = 4.9758 RON
  • 1 HUF = 0.0127 RON