URMĂREȘTE-NE PE
DUMINICĂ, 05 MAI 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Acum ceva ani s-a făcut o analiză a calificării pe care o aveau slujbașii CNAIR, pentru că lumea era intrigată de ce nu se mișcă lucrurile în atât de sensibilul domeniu al construirii de autostrăzi. S-a constatat că mare parte dintre cei care luau salariile pe acolo erau ori absolvenți de teologie, ori profesori de română.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Vă mai amintiți bancul care circulă tot la patru ani, cu alegerile care în România se fac doar pentru a stabili cu cine guvernează UDMR? În Bihor e pe cale să apară altul: alegerile se fac ca să se știe pe cine a bătut Bolojan.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Partidele și-au depus candidaturile pentru alegerile locale. Ce vă doriți de la viitorul primar și viitoarea administrație a Oradiei?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 18 aprilie 2024 a fost publicată în Monitorul Oficial și urmează să intre în vigoare în 10 zile de la publicare o lege care modifică condițiile în care se pot organiza jocuri de noroc în România. Legea nouă instituie restricții severe și sancțiuni contravenționale foarte mari pentru nerespectarea prevederilor legale.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
15 Iulie 2020, 10:05

Statul poliţienesc

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Ne adunaserăm 6 la o masă pe terasa unei berării, când ospătarul a venit să ne anunţe că Poliţia a împânzit centrul oraşului şi face controale să verifice dacă se respectă numărul de maxim 4 persoane la o masă. Eu tocmai plecam, aşa că o parte a problemei s-a rezolvat de la sine, dar nu ştiu după ce criterii a căzut al cincilea, probabil ca-n firmele lovite de criză - ultimul venit, primul plecat.

Cu regulile astea noi, fiecare invitaţie în oraş e sinonimă cu o mică declaraţie de prietenie supremă, de dragoste şi de preţuire eternă. Căci atunci când trebuie să te limitezi la un număr atât de mic, selecţia se face la sânge şi fiecare mesean devine foarte preţios. Plecând de la masă, mi-am adus aminte de interdicţia de a merge pe stradă în grupuri mai mari de 3 oameni dată de statul comunist înainte de răsturnarea lui Ceauşescu. Regulile anti-Covid par în unele situaţii la fel de drastice.

Ca să mă distrez şi să treacă mai uşor timpul pe drum, am continuat să mă joc cu imaginaţia gândindu-mă cât de diferită ar fi lumea de astăzi dacă, în anumite momente cheie din istorie, li s-ar fi interzis anumitor oameni să stea împreună la aceeaşi masă. Exemplele sunt cu duiumul şi vă las să vă distraţi şi voi găsindu-le după bunul plac. Amuzându-mă de unul singur, am traversat centrul oraşului în care Poliţia exersa: unu, doi, trei, patru... unu, doi, trei, patru...

Multe voci se tem că suntem pe cale să ne pierdem libertăţile, iar văzându-i pe poliţişti numărând oamenii la mese, m-am simţit pentru o clipă ca într-un stat poliţienesc. Am mai trăit senzaţia asta la protestele împotriva modificării Codului penal. În cazul de faţă, justificarea principală a acţiunilor este că statul ne apără pe noi de noi înşine, când, în realitate, se apără pe el însuşi de o eventuală cedare a sistemelor sale vitale, sănătatea fiind unul dintre ele.

Ar fi minunat dacă din toată tărăşenia asta sistemul de sănătate va ieşi întărit. Vorba "ce nu te omoară te face mai puternic" trebuie să fie valabilă şi în cazul sistemelor, nu doar la oameni. Iar după ce va trece pandemia, să intre CFR-ul într-o criză similară din care să iasă mai puternic, mai modern şi, mai ales, mai rapid! Iar apoi să intre în criză Compania Naţională de Administrare a Infrastructurii Rutiere, apoi agricultura, educaţia şi, tot aşa, sistem după sistem, până-şi va întări ţara asta toate oasele.

Suntem oameni şi a ne aduna în grupuri face parte din instinctul nostru. Virusul ştie asta şi profită pe cât poate. Statul încearcă să ne înveţe să facem altfel. Nu cred că va reuşi pe deplin, oricât de urât ne va fi desenat pericolul. Iar cum niciun război nu s-a încheiat cu anihilarea completă a unei părţi, poate e mai bine să învăţăm să convieţuim cu cel care ne vrea răul. Haideţi să fim noi cei buni! Şi să bem câte 4 până s-o mai putea!

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.65 RON
  • 1 EUR = 4.9764 RON
  • 1 HUF = 0.0128 RON