Regele Ferdinand se va întoarce călare în Piaţa Unirii. Consiliul Local a aprobat joi tema de concurs pentru viitoarea statuie ecvestră a Regelui Ferdinand care va fi amplasată pe soclul din centru ansamblului Duiliu Marcu ocupat în prezent de voievodul Mihai Viteazul. Ferdinand se va întoarce în piaţa centrală după ce în perioada 1924 - 1940 a mai existat aici un monument similar realizat din bronz de sculptorul orădean Mihai Kara.
Hotărârea privind tema de concurs a fost adoptată cu 20 de voturi din partea noii coaliţii locale PNL-UDMR, în opoziţia grupului PSD care a votat împotrivă.
Lucrările înscrise în acest concurs vor fi evaluate de un juriu prezitat de primarul Ilie Bolojan şi format de şapte reprezentanţi ai municipalităţii, Consiliului Local, Ordinului Arhitecţilor din România şi Uniunii Artiştilor Plastici.
Participanţii la concurs îşi vor putea depune proiectele până la 15 septembrie 2015, urmând ca anunţarea câştigătorilor să se facă pe 25 septembrie. Lucrarea de pe locul I va fi premiată cu 3.000 euro, iar cele de pe locul doi şi trei cu 2.000, respectiv 1.000 euro.
Catedrala din Şirul Canonilor va fi reabilitată
Tot în şedinţa de joi, aleşii orădenilor au aprobat preluarea de către Administraţia Imobiliară Oradea a Catedralei Romano-Catolice cu Hramul „Ridicarea la cer a Maicii Domnului" din strada Şirul Canonicilor, cu titlu gratuit, pentru o perioadă de 15 ani.
Măsura a fost luată pentru iniţierea unor lucrări de reparaţii ale faţadei stradale pe tronsonul dintre turnul sud-estic şi absida bisericii. Municipalitatea intenționează să acceseze fonduri europene nerambursabile pentru reabilitarea monumentului prin intermediul Programului de Cooperare Transfrontalieră România - Ungaria 2007 - 2013 în vederea creşterii atractivităţii turistice a oraşului.
20 de kilometri de reţea de termoficare
Pe de altă parte, în cadrul aceleiași şedinţe, consilierii locali au aprobat studiul de fezabilitate privind reabilitarea sistemului de termoficare urbană. Documentul prevede extinderea cu 20 de kilometri a lucrărilor de reabilitare a reţelelor de termoficare din Oradea. Primul tronson de 17 kilometri este deja în lucru şi trebuie finalizat până la sfârşitul anului.
După cum a şi anunţat miercuri primarul Ilie Bolojan, investiţia în valoare de 33 milioane euro va fi finanţată din fonduri europene, contribuţia bugetului local fiind de 5%. Primăria are deja acceptul Autorităţii de Mediu pentru finanţarea lucrărilor aşa că este nevoită să facă, în cel mai scurt timp, demersuri pentru obţinerea finanţării pentru a putea demara lucrările încă din această primăvară.
Cea de-a doua etapă a programului de reabilitare a reţelelor de termoficare va cuprinde 20 de lucrări din toate cartierele oraşului, începând de la înlocuirea a 2,8 kilometri din magistrala 4 de la Piaţa Creangă până în strada Dragoş Vodă, cu trecere prin Bulevardul Magheru, la înlocuirea 1,8 kilometri din Magistrala 2 în zona străzii Sucevei şi a Magistralei 5 din zona Pârâului Peţa.
Cu ocazia lucrărilor, municipalitatea va muta în subteran reţelele supraterane din zona străzilor Oneştilor, Dragoş Vodă şi a Pârâului Peţa, lucru care va îmbunătăţi considerabil imaginea oraşului.
Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.