URMĂREȘTE-NE PE
DUMINICĂ, 15 DECEMBRIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Au fost anunțate firmele înscrise la marile lucrări pentru fluidizarea traficului pe axa Magheru-Magazinul Crișul - Gară. Așa că, după licitații și contestații, s-ar putea ca, de pe la mijlocul anului viitor, întreaga zonă să fie răvășită, iar circulația, bulversată. 
Zic şi eu
Adrian Cris
Spre deosebire de concetățenii care dobândesc brusc experiență juridică la orice controversă pe legi (în pandemie nu au devenit mulți medici?), nu știu dacă surprinzătoarea decizie a CCR de anulare a alegerilor prezidențiale este izvorâtă numai și numai din sfânta literă a Constituției...
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunteți de acord cu decizia Curții Constituționale de a anula alegerile prezidențiale?




De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Întrucât cea mai fierbinte temă a zilei este alegerea președintelui pentru un mandat de 5 ani, este important de știut ce poate și ce nu poate face președintele. În primul rând, președintele este cel care desemnează candidatul la funcția de prim-ministru, în urma consultărilor cu partidele politice. Odată însă ce prim-ministrul este numit, ca efect al acordării votului de investitură de către parlament, acesta devine practic „șeful” administrației din România.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Exercițiile fizice fac parte din tratamentul diabetului zaharat de tip 2. Activitatea fizică nu înseamnă neapărat sport sau exerciții fizice susținute. Efectele benefice ale activității fizice regulate sunt recunoscute ca efecte sigure asupra sănătății precum și a moralului. Activitatea fizică diminuează insulino-rezistența, determinând o scădere a glicemiei. Pe termen lung reprezintă un real ajutor pentru menținerea greutății sau a pierderii de greutate în cazul obezității, ceea ce se reflectă în diminuarea riscului de complicații cardiovasculare și de hipertensiune arterială, menținerea în formă a articulațiilor și a musculaturii și nu în ultimul rând ameliorarea calității somnului.
13 Februarie 2015, 10:56

Statuia Regelui Ferdinand, scoasă la concurs!

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Regele Ferdinand se va întoarce călare în Piaţa Unirii. Consiliul Local a aprobat joi tema de concurs pentru viitoarea statuie ecvestră a Regelui Ferdinand care va fi amplasată pe soclul din centru ansamblului Duiliu Marcu ocupat în prezent de voievodul Mihai Viteazul. Ferdinand se va întoarce în piaţa centrală după ce în perioada 1924 - 1940 a mai existat aici un monument similar realizat din bronz de sculptorul orădean Mihai Kara.

Hotărârea privind tema de concurs a fost adoptată cu 20 de voturi din partea noii coaliţii locale PNL-UDMR, în opoziţia grupului PSD care a votat împotrivă.

Lucrările înscrise în acest concurs vor fi evaluate de un juriu prezitat de primarul Ilie Bolojan şi format de şapte reprezentanţi ai municipalităţii, Consiliului Local, Ordinului Arhitecţilor din România şi Uniunii Artiştilor Plastici.

Participanţii la concurs îşi vor putea depune proiectele până la 15 septembrie 2015, urmând ca anunţarea câştigătorilor să se facă pe 25 septembrie. Lucrarea de pe locul I va fi premiată cu 3.000 euro, iar cele de pe locul doi şi trei cu 2.000, respectiv 1.000 euro.

Catedrala din Şirul Canonilor va fi reabilitată

Tot în şedinţa de joi, aleşii orădenilor au aprobat preluarea de către Administraţia Imobiliară Oradea a Catedralei Romano-Catolice cu Hramul „Ridicarea la cer a Maicii Domnului" din strada Şirul Canonicilor, cu titlu gratuit, pentru o perioadă de 15 ani.

Măsura a fost luată pentru iniţierea unor lucrări de reparaţii ale faţadei stradale pe tronsonul dintre turnul sud-estic şi absida bisericii. Municipalitatea intenționează să acceseze fonduri europene nerambursabile pentru reabilitarea monumentului prin intermediul Programului de Cooperare Transfrontalieră România - Ungaria 2007 - 2013 în vederea creşterii atractivităţii turistice a oraşului.

20 de kilometri de reţea de termoficare

Pe de altă parte, în cadrul aceleiași şedinţe, consilierii locali au aprobat studiul de fezabilitate privind reabilitarea sistemului de termoficare urbană. Documentul prevede extinderea cu 20 de kilometri a lucrărilor de reabilitare a reţelelor de termoficare din Oradea. Primul tronson de 17 kilometri este deja în lucru şi trebuie finalizat până la sfârşitul anului.

După cum a şi anunţat miercuri primarul Ilie Bolojan, investiţia în valoare de 33 milioane euro va fi finanţată din fonduri europene, contribuţia bugetului local fiind de 5%. Primăria are deja acceptul Autorităţii de Mediu pentru finanţarea lucrărilor aşa că este nevoită să facă, în cel mai scurt timp, demersuri pentru obţinerea finanţării pentru a putea demara lucrările încă din această primăvară.

Cea de-a doua etapă a programului de reabilitare a reţelelor de termoficare va cuprinde 20 de lucrări din toate cartierele oraşului, începând de la înlocuirea a 2,8 kilometri din magistrala 4 de la Piaţa Creangă până în strada Dragoş Vodă, cu trecere prin Bulevardul Magheru, la înlocuirea 1,8 kilometri din Magistrala 2 în zona străzii Sucevei şi a Magistralei 5 din zona Pârâului Peţa.

Cu ocazia lucrărilor, municipalitatea va muta în subteran reţelele supraterane din zona străzilor Oneştilor, Dragoş Vodă şi a Pârâului Peţa, lucru care va îmbunătăţi considerabil imaginea oraşului.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
5 Comentarii
sa fie un juriu de evaluare mai reprezentativ pt oras
personal, nu consider ca prezenta anumitor parti din juriul comisiei care va desemna castigatorul este corect. De ce? pai sa vedem: din cei 7, 2 sunt politici, 3 arhitecti si 2 artisti. adica arhitectii hotaresc ce e frumos sau nu, cand de fapt ei ar trebui sa tina cont mai degraba de detalii tehnice ale noii ecvestre, precum e prea inalta si incurca avioanele ori e prea grea si se sucfunda in sol si nu se potriveste cu stilul arhitectonic al cladirilor din zona. dar, de partea frumoasa cea care incanta ochiul, privitorul, neavizatul..., isi dau verdictul final doar doi asa-zisi artisti cam depasiti in gusturi de prea mult timp, desi Oradea are de unde sa ofere artisti de mare valoare. politicul am inteles ca e reprezentat de doi politicieni, desi cred ca era suficient unul pragmatic, care sa aiba lectia invatzata bine de acasa... asadar, cred ca juriul ori comisia ar trebui sa aiba reprezentanti, dupa cum urmeaza: 1 politic, 2 arhitecti si 4 artisti - dar reinnoiti si cu experienta adevarata in validarea frumosului, caci pana la urma acest frumos incanta sau agreseaza ochiul oradeanului.
Postat 15 Februarie 2015, 21:58 de vg
@001
Pt ca Ferdinand I-Intregitorul de tara de este, alaturi de Voievodul Mihai Viteazul, un simbol al Unitatii Romanilor. Personalitatea sa este strans legata de momentul Marii Uniri de la 1 Decembrie 1918, precum si de definitivarea acelei Romanii Mari la care visam cu totii si de care ne aducem aminte cu emotie. Om de o vasta cultura, poliglot si botanist pasionat, Regele Ferdinand a fost sincer dedicat romanilor. Cat despre Ladislau, sincer, nu are nici o treaba cu orasul acesta.
Postat 14 Februarie 2015, 23:34 de Valhalla-Asgard
Cu fundul calului sta cel mai bine PMO !!!
... care, in loc sa scoata la concurs "lucrarea", scoate direct statuia pentru a castiga timp !!!
Postat 13 Februarie 2015, 21:33 de WinDos
de ce F?
Stie cineva, cine a fost Regele Sfantul Ladislau si ce legatura are cu orasul Oradea? - nu cumva statuia Lui trebuia sa fie in centru?
Postat 13 Februarie 2015, 14:00 de oradean001
Așa e în tenis...
Din comisie vor face parte din nou Bolojan, Lipoveanu și criticul de artă de mare forță Ramona Novicov(sau așa ceva!). Concursul se ține joi iar proiectul câștigător va fi ales de marți! "România lucrului bine făcut...."
Postat 13 Februarie 2015, 11:14 de TDS
count display
Ultimele Comentarii

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.7332 RON
  • 1 EUR = 4.9708 RON
  • 1 HUF = 0.0121 RON