URMĂREȘTE-NE PE
DUMINICĂ, 15 DECEMBRIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Când s-a anunțat că viitoarea sală de sport va avea numai 5.500 de locuri, mulți orădeni s-au supărat că iar ne-a luat Clujul fața, cu sala lor de 10 mii de locuri. La fel a fost și cu stadionul: de ce o echipă atât de prestigioasă ca FC Bihor să-și etaleze talentul în fața a doar 16 mii de spectatori?
Zic şi eu
Adrian Cris
Spre deosebire de concetățenii care dobândesc brusc experiență juridică la orice controversă pe legi (în pandemie nu au devenit mulți medici?), nu știu dacă surprinzătoarea decizie a CCR de anulare a alegerilor prezidențiale este izvorâtă numai și numai din sfânta literă a Constituției...
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunteți de acord cu decizia Curții Constituționale de a anula alegerile prezidențiale?




De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În urma validării alegerilor parlamentare, mandatul Guvernului în funcție încetează și este nevoie de învestirea unui nou Guvern. Președintele României desemnează un candidat la funcția de prim-ministru în urma consultărilor cu partidele politice reprezentate în Parlament. Nu este obligatoriu ca acest candidat să provină de la partidul cu cele mai multe mandate în Parlament, desemnarea lui fiind atribuția exclusivă a Președintelui.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Exercițiile fizice fac parte din tratamentul diabetului zaharat de tip 2. Activitatea fizică nu înseamnă neapărat sport sau exerciții fizice susținute. Efectele benefice ale activității fizice regulate sunt recunoscute ca efecte sigure asupra sănătății precum și a moralului. Activitatea fizică diminuează insulino-rezistența, determinând o scădere a glicemiei. Pe termen lung reprezintă un real ajutor pentru menținerea greutății sau a pierderii de greutate în cazul obezității, ceea ce se reflectă în diminuarea riscului de complicații cardiovasculare și de hipertensiune arterială, menținerea în formă a articulațiilor și a musculaturii și nu în ultimul rând ameliorarea calității somnului.
29 Aprilie 2020, 15:39

Statuia arhitectului Rimanóczy Kálmán jr. va fi dezvelită vineri, la Oradea, fără public (FOTO)

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Statuia arhitectului Rimanóczy Kálmán jr. va fi dezvelită, vineri, la Oradea, fără public în prezenţa sculptorului Alexandru Păsat, autorul lucrării.

Fără public

Dezvelirea va avea loc cu ocazia împlinirii a 150 de ani de la naşterea arhitectului, într-un cadru restrâns, având în vedere măsurile de izolare socială impuse prin ordonanţe militare în contextul epidemiei de COVID-19.

"Statuia va fi dezvelită pe 1 mai, cu ocazia împlinirii a 150 de ani de la naşterea arhitectului Rimanóczy Kálmán jr.. Evenimentul, care se va ţine fără public, va avea loc în prezenţa sculptorului Alexandru Păsat", a declarat BIHOREANULUI purtătorul de cuvânt al Primăriei, Anca Grama.

Monumentul, pentru realizarea căruia municipalitatea orădeană a plătit 400.000 lei, a fost amplasat în zona Bisericii Romano-Catolice "Pogorârea Sfântului Spirit" din strada Dunării nr. 1, edificiu proiectat de arhitect.

Conducerea municipalităţii orădene a decis dezvelirea statuii, chiar şi fără public, având în vedere atât momentul aniversar, cât şi faptul că, aproape sigur, adunările publice vor fi interzise şi după 15 mai, dată la care autorităţile centrale au anunţat relaxarea restricţiilor de circulaţie.

Arhitect pentru Oradea

Decedat la doar 42 de ani (1892-1912), Rimanóczy Kálmán jr. a proiectat în cariera sa de numai 20 de ani unele dintre cele mai emblematice clădiri orădene, printre care Primăria, Palatul Finanţelor Publice, Baroul Oradea, Palatul Episcopiei Greco-Catolice ori Palatul Moskovits Miksa.

Rimanóczy Kálmán Jr. s-a afirmat şi ca antreprenor, urmând exemplul tatălui său, care a fost constructor.

Scuptorul clujean Alexandru Păsat a mai realizat în ultimii ani pentru municipalitatea orădeană și statuile episcopilor Roman Ciorogariu (ortodox) şi Radu Demetriu (greco-catolic), din Piaţa Unirii, precum şi bustul geografului francez Emmanuel de Martonne din Parcul 1 Decembrie.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
3 Comentarii
Perfect.
Aștept cu nerăbdare statuia lui Rimler Karoly, de departe cel mai bun primar care l-a avut urbea.
Postat 30 Aprilie 2020, 08:55 de oradeaveche
Au fost vremuri de abuzuri si discriminari grosolane la adresa majoritatii romanilor
Istoria trebuie redata asa cum a fost. Romanilor le-a fost interzis acest drept.
Postat 29 Aprilie 2020, 20:22 de Oradea2020
mascariciul de servici
Eeeee, cum fara public? Se imbraca odeonul in clovn, isi ia calul din dotare, se mai face odata de ras, pe el si pe hungurii idioti care mai cred in minciunile lui. Si la sfarsit zice ce e din banii lui statuia.
Postat 29 Aprilie 2020, 15:44 de feedback
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.7332 RON
  • 1 EUR = 4.9708 RON
  • 1 HUF = 0.0121 RON