URMĂREȘTE-NE PE
MIERCURI, 27 SEPTEMBRIE 2023
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Toate cele 10.000 de locuri scoase la bătaie au fost vândute, semn că brandul FC Bihor are un potențial uriaș. Ar fi păcat ca, pe lângă tradiționalele echipe de baschet și polo, să nu încercăm marea cu degetul și la datul cu piciorul în minge (mi-e frică să spun că ceea ce se practică azi în România se poate numi fotbal).
Cu tupeu
Florin Ciucaş
E sufocarea pe care o simţi în lipsa libertăţii, obrazul ce-ţi arde încă sub palma securistului care ţi-a curmat cuvântul, ruşinea că te-ai născut într-un loc atât de cenuşiu. E despre "vom muri şi vom fi liberi", "dreptate, ochii plânşi cer să te vadă" sau "mai bine golan...". E despre mulţumirile primite de la omul simplu, care a găsit în tine singurul ascultător şi reazem, înfruntând "sistemul". Despre orele de nesomn...
Zic şi eu
Adrian Cris
Nu pot boci soarta celor avuți - fie patroni ori manageri de firme, fie inși cu ocupații incerte - care, în baza măsurilor fiscale pregătite de Guvern, ar urma să plătească de anul viitor impozite în plus pentru așa numitele bunuri de lux. Nu cred că ar fi socialism ca proprietarii unor mașini de peste 75.000 euro ori de case în valoare de peste 500.000 euro să achite pentru ele un impozit suplimentar de 0,3% - 0,5%...
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunt eficiente soluțiile de trafic adoptate în zona centrală de Primăria Oradea pentru începerea școlii, în contextul șantierelor?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 18 septembrie 2023 Înalta Curte de Casație și Justiție a pronunțat o hotărâre importantă, obligatorie și corectă, prin care a stabilit că o plângere contravențională poate fi completată și în fața judecătorului până la primul termen de judecată.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
În regiunea ţării noastre, înţepăturile de insecte dau rareori fenomene grave de intoxicaţie; ar fi nevoie de 500-1000 de înţepături de albine pentru a produce moartea. În regiunile tropicale, în America de Nord şi de Sud, în Africa şi Asia Centrală se întâlnesc păianjeni veninoşi (“văduva neagră”) şi scorpioni. 
29 Aprilie 2020, 15:39

Statuia arhitectului Rimanóczy Kálmán jr. va fi dezvelită vineri, la Oradea, fără public (FOTO)

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Statuia arhitectului Rimanóczy Kálmán jr. va fi dezvelită, vineri, la Oradea, fără public în prezenţa sculptorului Alexandru Păsat, autorul lucrării.

Fără public

Dezvelirea va avea loc cu ocazia împlinirii a 150 de ani de la naşterea arhitectului, într-un cadru restrâns, având în vedere măsurile de izolare socială impuse prin ordonanţe militare în contextul epidemiei de COVID-19.

"Statuia va fi dezvelită pe 1 mai, cu ocazia împlinirii a 150 de ani de la naşterea arhitectului Rimanóczy Kálmán jr.. Evenimentul, care se va ţine fără public, va avea loc în prezenţa sculptorului Alexandru Păsat", a declarat BIHOREANULUI purtătorul de cuvânt al Primăriei, Anca Grama.

Monumentul, pentru realizarea căruia municipalitatea orădeană a plătit 400.000 lei, a fost amplasat în zona Bisericii Romano-Catolice "Pogorârea Sfântului Spirit" din strada Dunării nr. 1, edificiu proiectat de arhitect.

Conducerea municipalităţii orădene a decis dezvelirea statuii, chiar şi fără public, având în vedere atât momentul aniversar, cât şi faptul că, aproape sigur, adunările publice vor fi interzise şi după 15 mai, dată la care autorităţile centrale au anunţat relaxarea restricţiilor de circulaţie.

Arhitect pentru Oradea

Decedat la doar 42 de ani (1892-1912), Rimanóczy Kálmán jr. a proiectat în cariera sa de numai 20 de ani unele dintre cele mai emblematice clădiri orădene, printre care Primăria, Palatul Finanţelor Publice, Baroul Oradea, Palatul Episcopiei Greco-Catolice ori Palatul Moskovits Miksa.

Rimanóczy Kálmán Jr. s-a afirmat şi ca antreprenor, urmând exemplul tatălui său, care a fost constructor.

Scuptorul clujean Alexandru Păsat a mai realizat în ultimii ani pentru municipalitatea orădeană și statuile episcopilor Roman Ciorogariu (ortodox) şi Radu Demetriu (greco-catolic), din Piaţa Unirii, precum şi bustul geografului francez Emmanuel de Martonne din Parcul 1 Decembrie.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
3 Comentarii
Perfect.
Aștept cu nerăbdare statuia lui Rimler Karoly, de departe cel mai bun primar care l-a avut urbea.
Postat 30 Aprilie 2020, 08:55 de oradeaveche
Au fost vremuri de abuzuri si discriminari grosolane la adresa majoritatii romanilor
Istoria trebuie redata asa cum a fost. Romanilor le-a fost interzis acest drept.
Postat 29 Aprilie 2020, 20:22 de Oradea2020
mascariciul de servici
Eeeee, cum fara public? Se imbraca odeonul in clovn, isi ia calul din dotare, se mai face odata de ras, pe el si pe hungurii idioti care mai cred in minciunile lui. Si la sfarsit zice ce e din banii lui statuia.
Postat 29 Aprilie 2020, 15:44 de feedback
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6874 RON
  • 1 EUR = 4.9696 RON
  • 1 HUF = 0.0128 RON