URMĂREȘTE-NE PE
SÂMBĂTĂ, 27 IULIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
E clar că s-a dereglat grav clima și, chiar dacă de acum înainte vom fi cuminți și nu vom mai atenta la stratul de ozon, nu vom mai polua planeta, nu vom mai împuți aerul cu noxele de la automobile, tot va mai fi nevoie de jumătate de secol pentru ca temperatura planetei să scadă.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Plicticoasa campanie electorală s-a animat abia pe final, când am avut parte și de o adevărată „lovitură de imagine”, amintind de marile dezvăluiri ce făceau „deliciul” confruntărilor politice din anii 90. Prefectului liberal Dumitru Țiplea i-a fost „extras”, din debaraua în care-l credea bine ascuns, un schelet încă urât mirositor, datând din perioada studenției...
Zic şi eu
Adrian Cris
Dacă are de returnat un credit modic, luat, să zicem, pentru o mașină, dar i se ivește șansa să cumpere și o casă la doar a șasea parte din preț, iar pentru această achiziție ar fi nevoie să contracteze încă un împrumut, sunt convins că aproape niciun om cu capul pe umeri nu ar sta mult pe gânduri, ci ar profita de posibilitatea să aibă și casa. Cu atât mai mult cu cât, repet, ar fi la nici 17% din prețul real.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Credeți că aducerea antrenorului Gustavo Aragolaza și preparatorului Maurizio Miele la FC Bihor este o mișcare strategică bună? Că va da roade?




De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În ultimele săptămâni, atenția publică a fost îndreptată spre reglementarea testelor rapide antidrog utilizate de Poliția Rutieră. După multe bâlbe ale guvernanților, printr-o nouă OUG s-a stabilit că permisele retrase vor fi restituite titularilor dacă în termen de 72 de ore nu sosesc rezultatele testelor efectuate la medicina legală.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
După stabilirea diagnosticului de diabet de tip 2, medicul va elabora o strategie terapeutică în concordanță cu existența factorilor de risc existenți (în principal cardiovasculari și renali), de obiceiurile alimentare și de modul de viață al pacientului. De asemenea, medicul va prescrie și unele măsuri igienico-dietetice de tratament constând într-un regim alimentar echilibrat și o activitate fizică regulată. Aceste măsuri sunt de multe ori primordiale pentru ameliorarea echilibrului glicemiei.
29 Aprilie 2020, 15:39

Statuia arhitectului Rimanóczy Kálmán jr. va fi dezvelită vineri, la Oradea, fără public (FOTO)

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Statuia arhitectului Rimanóczy Kálmán jr. va fi dezvelită, vineri, la Oradea, fără public în prezenţa sculptorului Alexandru Păsat, autorul lucrării.

Fără public

Dezvelirea va avea loc cu ocazia împlinirii a 150 de ani de la naşterea arhitectului, într-un cadru restrâns, având în vedere măsurile de izolare socială impuse prin ordonanţe militare în contextul epidemiei de COVID-19.

"Statuia va fi dezvelită pe 1 mai, cu ocazia împlinirii a 150 de ani de la naşterea arhitectului Rimanóczy Kálmán jr.. Evenimentul, care se va ţine fără public, va avea loc în prezenţa sculptorului Alexandru Păsat", a declarat BIHOREANULUI purtătorul de cuvânt al Primăriei, Anca Grama.

Monumentul, pentru realizarea căruia municipalitatea orădeană a plătit 400.000 lei, a fost amplasat în zona Bisericii Romano-Catolice "Pogorârea Sfântului Spirit" din strada Dunării nr. 1, edificiu proiectat de arhitect.

Conducerea municipalităţii orădene a decis dezvelirea statuii, chiar şi fără public, având în vedere atât momentul aniversar, cât şi faptul că, aproape sigur, adunările publice vor fi interzise şi după 15 mai, dată la care autorităţile centrale au anunţat relaxarea restricţiilor de circulaţie.

Arhitect pentru Oradea

Decedat la doar 42 de ani (1892-1912), Rimanóczy Kálmán jr. a proiectat în cariera sa de numai 20 de ani unele dintre cele mai emblematice clădiri orădene, printre care Primăria, Palatul Finanţelor Publice, Baroul Oradea, Palatul Episcopiei Greco-Catolice ori Palatul Moskovits Miksa.

Rimanóczy Kálmán Jr. s-a afirmat şi ca antreprenor, urmând exemplul tatălui său, care a fost constructor.

Scuptorul clujean Alexandru Păsat a mai realizat în ultimii ani pentru municipalitatea orădeană și statuile episcopilor Roman Ciorogariu (ortodox) şi Radu Demetriu (greco-catolic), din Piaţa Unirii, precum şi bustul geografului francez Emmanuel de Martonne din Parcul 1 Decembrie.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
3 Comentarii
Perfect.
Aștept cu nerăbdare statuia lui Rimler Karoly, de departe cel mai bun primar care l-a avut urbea.
Postat 30 Aprilie 2020, 08:55 de oradeaveche
Au fost vremuri de abuzuri si discriminari grosolane la adresa majoritatii romanilor
Istoria trebuie redata asa cum a fost. Romanilor le-a fost interzis acest drept.
Postat 29 Aprilie 2020, 20:22 de Oradea2020
mascariciul de servici
Eeeee, cum fara public? Se imbraca odeonul in clovn, isi ia calul din dotare, se mai face odata de ras, pe el si pe hungurii idioti care mai cred in minciunile lui. Si la sfarsit zice ce e din banii lui statuia.
Postat 29 Aprilie 2020, 15:44 de feedback
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.5785 RON
  • 1 EUR = 4.969 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON