URMĂREȘTE-NE PE
VINERI, 26 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Nu credeam că se vor putea mobiliza 15.000 de oameni în acțiunea intitulată Misiunea Grivei, prin care se cer condiții mai bune pentru câinii abandonați și pentru sterilizarea lor. Iată că inițiativele cetățenești încep să capete forță și consistență. Poate n-ar fi fost lipsit de interes să se ceară și sterilizarea stăpânilor care-și abandonează animalele de companie...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oricât ar fi de digitalizată lumea și plin internetul de informații despre tot felul de locuri, inclusiv în imagini, nimic nu se compară cu plăcerea călătoriei, fie ea cât de scurtă, pentru a le vedea cu propriii ochi. Iar când de plăcerea asta vor avea parte sute, poate mii de copii de la țară, dintre care mulți nu au ieșit din comuna lor ori au ajuns în cel mai bun caz până în cel mai apropiat orășel, cu atât e mai meritorie orice inițiativă care îi ajută să capete această experiență, totdeauna de neuitat dacă e prima.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Camera Deputaţilor a adoptat recent un proiect de modificare a legislaţiei în vigoare, prin care se prevede, în esenţă, că instanţele judecătoreşti nu vor mai putea reduce din oficiu onorariile achitate de justiţiabili avocaţilor, ci doar la cererea părţii adverse. 
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
02 Septembrie 2012, 10:19

Sportul în criză: lipsa de bani "omoară" sportul de performanţă în Oradea

Sportul în criză: lipsa de bani "omoară" sportul de performanţă în Oradea JOS MINGEA. Deşi a fost înfiinţată recent şi a scos rezultate remarcabile, echipa de volei masculin a oraşului ar putea rămâne pe tuşă din cauza banilor. "În inima mea tot mai sper că vom juca în prima ligă, dar timpul e prea scurt şi m-aş bucura dacă ne-am înscrie măcar în liga secundă", zice antrenorul Rodian Achimescu, sperând că dacă Primăria nu poate întreţine echipa, salvarea va veni, totuşi, de la Consiliul Judeţean
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Ce poate fi în sufletul unui sportiv talentat şi performer atunci când i se spune că nu poate concura? Nu pentru că nu poate, nu pentru că nu ştie, ci pentru că autorităţile nu-şi permit să-l ajute.

În această situaţie sunt mai multe echipe din Bihor, cel mai recent exemplu fiind cel al voleibaliştilor de la LPS, echipă care, deşi tânără şi formată exclusiv din bihoreni, s-a retras din prima ligă pentru că nu are finanţare.

S-au ridicat de la zero

În urmă cu un an, antrenorul de volei Rodian Achimescu şi-a rechemat acasă jucătorii de top pe care-i crescuse ca juniori şi care activau prin ţară. Leii, cum îi alintă profesorul, s-au întors iar echipa s-a înscris în liga a doua sub denumirea de LPS Bihorul Oradea. Formalităţile, credea antrenorul, vor fi floare la ureche, dar nu a fost aşa.

Iniţial s-au purtat discuţii intense ca echipa să evolueze sub tutela clubului Crişul Oradea, dar varianta a căzut rapid din cauza legislaţiei sportive. Din lot făceau parte şi câţiva juniori legitimaţi la LPS Bihorul Oradea care nu puteau fi transferaţi şi la Crişul, căci ar fi ajuns la dublă legitimare. "Exista soluţia ca juniorii să evolueze în campionatul de juniori la echipa LPS, iar în campionatul de seniori la Crişul, dar legislaţia nu mai permite ca un sportiv să fie legitimat la mai multe cluburi concomitent", explică Ionel Bungău, directorul CS Crişul.

Până la urmă, trupa s-a înscris în campionat ca LPS Bihorul Oradea, cu acceptul conducerii Liceului Sportiv, şi a defilat efectiv prin competiţie, obţinând victorie după victorie. În luna mai, a câştigat lejer chiar şi barajul de promovare în elita naţională pe terenul unei mari rivale, Şimleul Silvaniei, acolo unde voleiul este "sport naţional".

Victorii pe linie

LPS Bihorul a stabilit şi o premieră naţională, fiind prima echipă din istoria voleiului masculin românesc care a reprezentat un liceu şi care promovează în prima ligă. Reuşita era cu atât mai importantă cu cât ultima dată o echipă din Oradea a jucat în primul eşalon prin 1988, când formaţia se numea Alumina.

Cu obiectivul sportiv îndeplinit, în ce priveşte fondurile, voleibaliştii au sperat la o minune. Degeaba. "Toată vara am aşteptat un semn, un motiv de speranţă că Oradea se va afla pe harta voleiului de prim eşalon. Nu s-a întâmplat nimic. Au venit alegerile, schimbările din administraţie etc. Timpul a trecut şi noi tot pe loc am rămas", zice Achimescu.

Formată 100% din sportivi locali, echipa era cea mai îndreptăţită să solicite ajutor din partea oficialităţilor. Când vine vorba de fonduri, sportivilor li se spune mereu să demonstreze întâi că pot, ceea ce, de data aceasta, chiar s-a întâmplat.

Trist, dar, în vreme ce alte echipe primesc bani serioşi, la promovare voleibaliştii au primit doar câte 300 de lei. Şi aceia de la un om cu dare de mână, nicidecum din partea oficialilor. A fost singura primă încasată pentru cele 19 victorii în partidele oficiale obţinute în sezonul trecut. Cum ar veni, cam 15 lei pe meci! "Aveam speranţe că, văzând valoarea echipei, se va găsi cineva, un factor local, să ne susţină sau să facă lobby pe lângă oamenii de afaceri", spune Achimescu. I s-au năruit.

Pe cale de dispariţie

În absenţa unui susţinător privat, singura şansă pentru voleibalişti era Clubul Sportiv Municipal. Dar şi asta a picat, pe motiv că  CSM nu-şi mai permite încă o secţie. "Clubul nostru nu poate prelua echipa de volei deoarece situaţia financiară nu ne permite să ne extindem. Chiar dacă am dori, nu putem mări acum numărul de secţii, în absenţa unei susţineri corespunzătoare", zice Florin Birta, preşedintele CSM Oradea.

Preluarea echipei ar fi fost chiar mai dificilă în condiţiile în care nu este sigur că în primul eşalon gruparea s-ar fi descurcat cu aceiaşi jucători autohtoni. "Sunt convins că pentru prima ligă era nevoie de alţi jucători, iar aceştia nu erau nicidecum bihoreni şi nici nu costau puţin. Oricât ne-am fi dorit să-i ajutăm, nu puteam", afirmă Birta.

În atari condiţii, la seniori, voleiul masculin orădean are toate şansele să dispară din nou deşi abia s-a reînfiinţat în 2011. Nu va exista continuitate şi, cu toate că secţia de volei a CSS LPS Bihorul produce juniori de un talent remarcabil, vârfurile generaţiilor vor fi "condamnate" să joace pentru echipe din alte părţi ale ţării. Tebieş, extrema echipei, a  şi fost transferat deja la campioana Remat Zalău, cu care va juca în Champions League.

Baschet fără salarii

Oricum, nu este sigur că "alipirea" echipei la CSM ar fi fost benefică, deoarece clubul municipalităţii are serioase probleme şi cu secţiile deja consacrate. Deşi are decenii întregi de activitate în prima ligă, echipa de baschet feminin, CSM Universitatea Oradea, de exemplu, s-a înscris pe ultima sută de metri în campionatul 2012-2103, tot din cauza lipsei de bani. Existenţa echipei e legată de un protocol între CSM şi CS Universitatea Oradea, care în ultima perioadă a funcţionat greoi sau chiar deloc. Concret, CSM trebuie să achite indemnizaţiile de efort şi să nu perceapă taxa pe sala de antrenament şi de joc, în condiţiile în care indemnizaţia maixmă nu depăşeşte 500 de lei, iar sala este în administrarea municipalităţii.

O parte din jucătoare susţin că nu au primit niciun ban pentru evoluţiile din partidele oficiale disputate în 2012 de la CSM, şi nici de la Universitate nu pot spera. "Este greu să începem un campionat fără să ştim dacă-l putem termina. E greu să obţii rezultate fără bani. Echipa se bazează pe jucătoarele şcolii de baschet orădene, nu sunt costuri enorme, dar nici pe acestea nu le găsim. Poate că nu suntem dorite", zice antrenoarea Adriana Niculescu.

Echipa va rămâne în Divizia A, dar jucătoare talentate, campioane naţionale la junioare, ar putea emigra. "Nu vă aşteptaţi la minuni", avertizează preşedintele CSU Oradea, Iacob Hanţiu.

Până una-alta, criza îşi pune tot mai mult amprenta şi pe viaţa sportivă din judeţ. Deşi nimeni nu se aştepta, fotbalul din Beiuş şi Valea lui Mihai au dispărut subit de pe harta fotbalului mic. Bihorul Beiuş, care se bătea la promovare în Liga II chiar anul acesta, a sucombat pe nepusă masă astă-vară, iar Unirea Valea lui Mihai a spus şi ea "pas" invocând motive financiare. Pentru că, trist, dar adevărat, sportul bihorean nu funcţionează doar cu bune intenţii şi nici nu supravieţuieşte după cum bate vântul prin conturile sponsorilor...


"Eu mi-am făcut meseria. Am dat Oradiei pe tavă o echipă de primă ligă, cu jucători numai şi numai din Bihor. Baschetul îl are pe Sere, poloul are mai mulţi oameni pe lângă echipă, eu nu am pe nimeni. Eu ştiu să fiu antrenor, nu să umblu după sponsori"

Rodian Achimescu


LA SPONSORI SALVAREA
Probleme cu salariile

CSM Oradea numără şase secţii: baschet, polo şi handbal, atletism, scrimă şi judo, iar bugetul anual este de 5 milioane de lei. Clubul are patru echipe, dintre care polul este susţinut aproape în întregime de Digi, iar baschetul masculin de Gavella. Astfel, singura echipă patronată exclusiv de clubul orădean este cea de handbal masculin, dar şi aceasta cu ajutorul unor susţinători privaţi.

Chiar şi în condiţiile în care disciplinele sunt susţinute de către companii private, apariţia problemelor de ordin financiar nu este deloc inevitabilă. La echipa de polo, campioană pentru a şasea oară consecutiv, clubul a întârziat plata salariilor între două luni şi patru luni, după cum susţin unii jucători, chiar dacă preşedintele CSM Oradea, Florin Birta, spune că "nu mai există nicio datorie" către aceştia şi salariile au fost achitate la zi.

Pe de altă parte, doi dintre campionii ultimelor cinci ediţii ale Superligii, golgheterul Attila Monostori şi portarul Feri Barat, au fost puşi pe liber, însă cei care trebuiau să-i înlocuiască pe poloiştii maghiari, jucătorii echipei naţionale, dinamoviştii Stoenescu (portar) şi Alex Matei, nu mai vor să vină la Oradea. "Nu ştiu situaţia lor. S-ar putea să nu mai vină", crede Birta.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
3 Comentarii
no gas
un club nu este un camion pe care, daca nu stii sa-l conduci, il inchiriezi! si nu e nici un costum de sef de pe care sa scuturi scamele, mai mult sau mai putin imaginare, care astfel sa-ti rezolve politic problemele pe care, tu ca presedinte, nu esti in stare sa le rezolvi. asa ca birta draga, rezuma-te doar la a strange scame si lasa pe altii care se pricep la sport!
Postat 03 Septembrie 2012, 07:54 de cam(p)ion
Citius, Altius, Fortius
pt sporturile olimpice nu se pot face programe sau diferite formule prin care sa se atraga fonduri europene, nerambursabile sau la astfel de lucruri sunt abonati doar "jmecherii targului" ?
Postat 02 Septembrie 2012, 18:50 de Sporturi olimpice
investitori?
investitorii veniti in oradea abia-si platesc angajatii,cu exceptia RDS,primaria desfiinteaza pe cit poate sportul oradean,stie doar sa infiiinteze parcari si noi taxe
Postat 02 Septembrie 2012, 13:57 de luky
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6386 RON
  • 1 EUR = 4.9763 RON
  • 1 HUF = 0.0127 RON