URMĂREȘTE-NE PE
LUNI, 11 DECEMBRIE 2023
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Ce ne-am face fără Bulgaria? Am fi chiar ultimii din Europa. Acum, că s-au dat rezultatele mirifice de la testele PISA, constatăm cu stupoare că elevii noștri sunt la fel de analfabeți funcționali ca acum 20 de ani, chit că între timp am avut un președinte dascăl, care a lansat jenantul program România Educată.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
E sufocarea pe care o simţi în lipsa libertăţii, obrazul ce-ţi arde încă sub palma securistului care ţi-a curmat cuvântul, ruşinea că te-ai născut într-un loc atât de cenuşiu. E despre "vom muri şi vom fi liberi", "dreptate, ochii plânşi cer să te vadă" sau "mai bine golan...". E despre mulţumirile primite de la omul simplu, care a găsit în tine singurul ascultător şi reazem, înfruntând "sistemul". Despre orele de nesomn...
Zic şi eu
Adrian Cris
La fel cum mă uimește agresivitatea multor atei față de creștini, revărsată de pildă față de cei ortodocși de fiecare dată când calendarul arată câte-o Sfântă Paraschivă - când, culmea, cei dintâi îi acuză pe cei din urmă nu doar de înapoiere, ci și de intoleranță! -, nu înțeleg răutatea celor care „colindă” rechizitorii la adresa tuturor autorităților care „sparg bugetele” decorând artere, piețe și clădiri ori organizând târguri de Crăciun.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți despre proiectul de realizare a unei rețele de tram-tren în Oradea și Zona Metropolitană, cu 200 milioane de euro?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Realizarea Unirii la 1 Decembrie 1918 nu a însemnat automat că, din 2 decembrie, s-a realizat și o unificare a dreptului și a instituțiilor din Ardeal cu cele din Vechiul Regat. În realitate, procedura de unificare legislativă a fost una extrem de anevoioasă, pentru că sistemele de drept românesc și austriac sau austro-ungar erau foarte diferite, aproape incompatibile sub anumite aspecte, mai ales de procedură.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Fumatul este un viciu care produce numeroase boli şi decese, fiind considerat în ţările dezvoltate principala cauză a bolilor prevenibile şi a morţii premature. Numai în SUA apar în fiecare an peste un milion de noi fumători din rândul copiilor şi adolescenţilor. Majoritatea fumătorilor au mari dificultăţi în a renunţa la fumat...
09 Aprilie 2020, 10:00

Sportivii celor opt secţii ale clubului CSU Oradea nu au întrerupt antrenamentele, ci se pregătesc de acasă

Sportivii celor opt secţii ale clubului CSU Oradea nu au întrerupt antrenamentele, ci se pregătesc de acasă (Sursa foto: generic, theconversation.com)
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Sportivii celor opt secţii ale clubului CSU Oradea au rămas la fel de activi şi în această perioadă de stare de urgenţă, cauzată de pandemia de COVID-19.

"Avem un program bine stabilit pe care toţi sportivii îl respectă. Sigur, e ciudat, dar ce să facem? Anul acesta e un pas pierdut pentru performanţă, la nivel mondial. Trebuie să fim alături de sportivi, mai ales de cei tineri, cum ar fi Alesia Rengle (16 ani, înălţime), o sportivă cu baremul realizat pentru Europenele de juniori II (1,76 m - record personal şi campioană naţională anul acesta, în sală), sau Horaţiu Sabău (triplusalt, la doar 20 de centimetri de participarea la titrata competiţie europeană - n.n.). Şi-au făcut planuri, au idealuri, trebuie să fim lângă ei", a declarat antrenorul sectiei de atletism, Virgil Preda.

Dornici să revină cât mai repede la treabă, sportivii răspund cerinţelor şedinţelor de antrenament efectuate individual. Cu sufrageriile transformate în săli de sport, aceştia încearcă sa treacă cu brio peste actuala perioadă.

"Cuvintele cheie pentru fete ar fi să rămână optimiste, încrezătoare, determinate şi să-şi facă programul zilnic, întocmai, pentru a fi pregătite pentru când se va relua activitatea. Chiar dacă nu este varianta optimă de pregătire, trebuie să minimalizăm efectele negative din această perioadă. Pe lângă programul de activităţi fizice, pe acelaşi plan punem şi câteva recomandări de nutriţie, pentru a avea o dietă corespunzătoare acestei perioade. Clar că perioada de revenire este incertă, important este ca atunci când o facem să fim în parametri cât mai apropiaţi de ceea ce noi ne dorim", a spus antrenoarea secţiei de volei, Mariana Szabo-Alexi.

Prelungirea stării de urgenţă nu a surprins pe nimeni de la CSU Oradea. "Faptul că se prelungeşte perioada stării de urgenţă ne va afecta pregatirea tehnică. Competiţional nu ştiu cum se va rezolva. Noi continuăm pregătirea fizică, o facem online, facem şi antrenamente de rezistenţă, dar şi de corectură. Se găsesc soluţii întotdeauna, acum cât de bine vom vedea când se vor relua competiţiile", a declarat Adriana Floruta, antrenoarea sectiei de tir sportiv de la Clubul Sportiv Universitar orădean.

Prima etapă pregătitoare Campionatelor Naţionale de tir sportiv trebuia să aibă loc în luna martie. Până la finele lunii iulie, când sunt programate finalele Campionatelor Naţionale, pe categorii de vârstă, ar mai fi trebuit să se desfăşoare şi alte cinci asemenea runde.

Situate pe locul III în Seria D a Diviziei A, nici handbalistele de la CSU nu au lăsat ştacheta mai jos. "Aceasta e situația, fetele o înţeleg. Ele s-au mai pregătit individual, dar nu pe o perioadă atât de lungă. Vorbim de un sport de echipă şi nu putem înlocui pregătirea comună cu cea individuală. Vrând, nevrând apare şi monotonia, dar aici vom vedea tăria şi capacitatea lor psihică de a trece peste această perioadă", a declarat Doina Ardelean, antrenoarea secţiei de handbal feminin. 

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6059 RON
  • 1 EUR = 4.9677 RON
  • 1 HUF = 0.013 RON