URMĂREȘTE-NE PE
MARȚI, 21 MAI 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Voi nu simțiți că, încet, încet, sportul bihorean se duce la vale? Că, deși acum se dau mult mai mulți bani decât înainte, rezultatele sunt mai modeste? Ne-om fi prostit noi sau s-or fi deșteptat adversarii? Dacă la baschet am ajuns să tremurăm la meciurile cu Voluntarii, care joacă în sala căminului cultural din localitate, înseamnă că am făcut ceva greșit. Sigur, suntem în finală cu Clujul, dar parcă nu mai avem tăria de a aduce titlul acasă...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Tarom are un vechi monopol pe cursele București - Oradea, ba surse din industrie spun chiar că ruta este cea mai profitabilă a companiei. O informație intuită și din prețurile biletelor, exorbitante, și din faptul că se găsesc greu cu o zi - două înainte de zbor, iar adesea chiar deloc. 
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Partidele și-au depus candidaturile pentru alegerile locale. Ce vă doriți de la viitorul primar și viitoarea administrație a Oradiei?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 29 aprilie 2024 a fost publicată în Monitorul Oficial și urmează să intre în vigoare o lege care modifică Codul rutier și are o istorie interesantă. Legea va intra în scurt timp în vigoare și va permite deținătorilor de permis categoria B (valabil pentru autoturisme) să conducă și motociclete, în anumite condiții.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
17 Octombrie 2015, 20:54

Spitalul Judeţean din Oradea a devenit prima clădire publică din România cu heliport pe acoperiş (FOTO/VIDEO)

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Cinci ani de muncă s-au concretizat, sâmbătă, prin inaugurarea heliportului de pe acoperişul unuia din cele două corpuri de clădire ale Spitalului Clinic Judeţean de Urgenţă din Oradea, prima clădire publică dotată cu asemenea facilitate în întreaga ţară.

Festivitatea i-a avut ca protagonişti pe prefectul Claudiu Pop, managerul Gheorghe Carp şi şeful UPU-SMURD, dr. Hadrian Borcea, cel care a pledat încă din 2010 pentru o soluţie de transport care să scurteze la minimum drumul pacientului care are nevoie de îngrijiri urgente până în sala de operaţie.

După ce a fost invitat să taie panglica inaugurală ţinută în mod simbolic de două fetiţe, fiicele unor angajaţi ai spitalului, prefectul a afirmat că heliportul este materializarea unui proiect care "din punctul meu de vedere este primul care nu are un părinte, dar are nenumăraţi beneficiari". "Toată lumea s-a implicat în realizarea lui, ceea ce este normal, şi nu pot decât să-i felicit pe cei care l-au iniţiat", a declarat prefectul Claudiu Pop.

Managerul spitalului, Gheorghe Carp, l-a corijat, arătând că, totuşi, "tatăl proiectului este doctorul Borcea" şi a spus că el a demarat în urmă cu cinci ani, pornind de la o sponsorizare privată oferită de compania Rompetrol, destinată iniţial pentru realizarea unei platforme terestre pentru aterizarea elicopterelor, dar "ne-am consultat, am analizat mai profund şi am ajuns la concluzia că ne trebuie un heliport".

Ceea ce n-a fost o "fiţă", ci o necesitate, a precizat, la rându-i, şeful UPU-SMURD. Motivul? Dată fiind aglomerarea de construcţii existente în jurul spitalului, a fost "varianta logică şi firească", a spus dr. Hadrian Borcea. Acesta a amintit că proiectul s-a dezvoltat foarte greu, tocmai pentru că este primul de acest gen în România.

Valoarea proiectului a ajuns la 800.000 lei, finanţarea iniţială fiind completată anul trecut, "prin strădaniile domnului prefect, de către Ministerul Sănătăţii, cu 500.000 lei", iar anul acesta şi de compania Holcim, care a asigurat betoanele speciale necesare, la acestea adăugându-se şi contribuţia Fundaţiei pentru SMURD.

Dr. Borcea a explicat că heliportul va fi folosit de îndată ce va fi finalizată avizarea sa de către Autoritatea Aeronautică Română, momentul fiind estimat "la finele acestei luni".

În prezent, pacienţii în stare critică sunt transportaţi la şi de la Spitalul Judeţean cu elicoptere ale MAI, media fiind de un transport pe zi, dar aterizarea se face pe Stadionul Municipal şi, până nu demult, la Aeroport, de unde erau necesare, potrivit dr. Borcea, alte circa 30 de minute pentru ca pacienţii să fie transportaţi pe cale rutieră până la UPU-SMURD. Tot conform acestuia, întrucât "ultimele măsurători au relevat că vom putea folosi heliportul inclusiv pe timp de noapte", platforma urmează să fie dotată şi cu un sistem de semnalizare şi balizaj.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
5 Comentarii
numai ziua
Am fost de cateva ori acolo la heliport in inters de serviciu, credeam ca nu-sa predat inca din cauza ca nu au fost instalate semnalele luminoase pentru aterizare nocturna dar vad ca nici acum nu au asa ceva?! Nici macar un reflector pe perete deasupra usii. Numai in timpul zilei se poate folosi heliportul??? Stie cineva un raspuns?
Postat 19 Octombrie 2015, 13:30 de oradean001
Felicitari..
...celor care au pus in practica acest lucru!Tot de pe acoperis fugea unul care se pricepea la toate acum 25 de ani!Ca si aista de la primarie Ilie..oare fuge si el??UMTancuri asteapta ,mai sunt citeva ziduri pe acolo nu-i asa??????
Postat 18 Octombrie 2015, 11:48 de grigore
Super
Poza cu nenea ala care saluta de la geam e cea mai tare! Bolnav sau controlor de trafic?
Postat 18 Octombrie 2015, 10:32 de ineuanul
REPEDE, DECOLAM CA CRAPĂ!!!
TO CLUUUUUUUUUUUUJJJJJJJJJJJJ!!!!!
Postat 18 Octombrie 2015, 01:24 de ADINA
felicitări!
era si timpul! felicitări! la atâtea donări de organe si la un oras așa de darnic si de mare... felicitări! Doamne ajută!
Postat 17 Octombrie 2015, 21:39 de vg
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.5777 RON
  • 1 EUR = 4.9748 RON
  • 1 HUF = 0.0129 RON