URMĂREȘTE-NE PE
SÂMBĂTĂ, 14 DECEMBRIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Au fost anunțate firmele înscrise la marile lucrări pentru fluidizarea traficului pe axa Magheru-Magazinul Crișul - Gară. Așa că, după licitații și contestații, s-ar putea ca, de pe la mijlocul anului viitor, întreaga zonă să fie răvășită, iar circulația, bulversată. 
Zic şi eu
Adrian Cris
Spre deosebire de concetățenii care dobândesc brusc experiență juridică la orice controversă pe legi (în pandemie nu au devenit mulți medici?), nu știu dacă surprinzătoarea decizie a CCR de anulare a alegerilor prezidențiale este izvorâtă numai și numai din sfânta literă a Constituției...
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunteți de acord cu decizia Curții Constituționale de a anula alegerile prezidențiale?




De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Întrucât cea mai fierbinte temă a zilei este alegerea președintelui pentru un mandat de 5 ani, este important de știut ce poate și ce nu poate face președintele. În primul rând, președintele este cel care desemnează candidatul la funcția de prim-ministru, în urma consultărilor cu partidele politice. Odată însă ce prim-ministrul este numit, ca efect al acordării votului de investitură de către parlament, acesta devine practic „șeful” administrației din România.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Exercițiile fizice fac parte din tratamentul diabetului zaharat de tip 2. Activitatea fizică nu înseamnă neapărat sport sau exerciții fizice susținute. Efectele benefice ale activității fizice regulate sunt recunoscute ca efecte sigure asupra sănătății precum și a moralului. Activitatea fizică diminuează insulino-rezistența, determinând o scădere a glicemiei. Pe termen lung reprezintă un real ajutor pentru menținerea greutății sau a pierderii de greutate în cazul obezității, ceea ce se reflectă în diminuarea riscului de complicații cardiovasculare și de hipertensiune arterială, menținerea în formă a articulațiilor și a musculaturii și nu în ultimul rând ameliorarea calității somnului.
17 Octombrie 2015, 20:54

Spitalul Judeţean din Oradea a devenit prima clădire publică din România cu heliport pe acoperiş (FOTO/VIDEO)

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Cinci ani de muncă s-au concretizat, sâmbătă, prin inaugurarea heliportului de pe acoperişul unuia din cele două corpuri de clădire ale Spitalului Clinic Judeţean de Urgenţă din Oradea, prima clădire publică dotată cu asemenea facilitate în întreaga ţară.

Festivitatea i-a avut ca protagonişti pe prefectul Claudiu Pop, managerul Gheorghe Carp şi şeful UPU-SMURD, dr. Hadrian Borcea, cel care a pledat încă din 2010 pentru o soluţie de transport care să scurteze la minimum drumul pacientului care are nevoie de îngrijiri urgente până în sala de operaţie.

După ce a fost invitat să taie panglica inaugurală ţinută în mod simbolic de două fetiţe, fiicele unor angajaţi ai spitalului, prefectul a afirmat că heliportul este materializarea unui proiect care "din punctul meu de vedere este primul care nu are un părinte, dar are nenumăraţi beneficiari". "Toată lumea s-a implicat în realizarea lui, ceea ce este normal, şi nu pot decât să-i felicit pe cei care l-au iniţiat", a declarat prefectul Claudiu Pop.

Managerul spitalului, Gheorghe Carp, l-a corijat, arătând că, totuşi, "tatăl proiectului este doctorul Borcea" şi a spus că el a demarat în urmă cu cinci ani, pornind de la o sponsorizare privată oferită de compania Rompetrol, destinată iniţial pentru realizarea unei platforme terestre pentru aterizarea elicopterelor, dar "ne-am consultat, am analizat mai profund şi am ajuns la concluzia că ne trebuie un heliport".

Ceea ce n-a fost o "fiţă", ci o necesitate, a precizat, la rându-i, şeful UPU-SMURD. Motivul? Dată fiind aglomerarea de construcţii existente în jurul spitalului, a fost "varianta logică şi firească", a spus dr. Hadrian Borcea. Acesta a amintit că proiectul s-a dezvoltat foarte greu, tocmai pentru că este primul de acest gen în România.

Valoarea proiectului a ajuns la 800.000 lei, finanţarea iniţială fiind completată anul trecut, "prin strădaniile domnului prefect, de către Ministerul Sănătăţii, cu 500.000 lei", iar anul acesta şi de compania Holcim, care a asigurat betoanele speciale necesare, la acestea adăugându-se şi contribuţia Fundaţiei pentru SMURD.

Dr. Borcea a explicat că heliportul va fi folosit de îndată ce va fi finalizată avizarea sa de către Autoritatea Aeronautică Română, momentul fiind estimat "la finele acestei luni".

În prezent, pacienţii în stare critică sunt transportaţi la şi de la Spitalul Judeţean cu elicoptere ale MAI, media fiind de un transport pe zi, dar aterizarea se face pe Stadionul Municipal şi, până nu demult, la Aeroport, de unde erau necesare, potrivit dr. Borcea, alte circa 30 de minute pentru ca pacienţii să fie transportaţi pe cale rutieră până la UPU-SMURD. Tot conform acestuia, întrucât "ultimele măsurători au relevat că vom putea folosi heliportul inclusiv pe timp de noapte", platforma urmează să fie dotată şi cu un sistem de semnalizare şi balizaj.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
5 Comentarii
numai ziua
Am fost de cateva ori acolo la heliport in inters de serviciu, credeam ca nu-sa predat inca din cauza ca nu au fost instalate semnalele luminoase pentru aterizare nocturna dar vad ca nici acum nu au asa ceva?! Nici macar un reflector pe perete deasupra usii. Numai in timpul zilei se poate folosi heliportul??? Stie cineva un raspuns?
Postat 19 Octombrie 2015, 13:30 de oradean001
Felicitari..
...celor care au pus in practica acest lucru!Tot de pe acoperis fugea unul care se pricepea la toate acum 25 de ani!Ca si aista de la primarie Ilie..oare fuge si el??UMTancuri asteapta ,mai sunt citeva ziduri pe acolo nu-i asa??????
Postat 18 Octombrie 2015, 11:48 de grigore
Super
Poza cu nenea ala care saluta de la geam e cea mai tare! Bolnav sau controlor de trafic?
Postat 18 Octombrie 2015, 10:32 de ineuanul
REPEDE, DECOLAM CA CRAPĂ!!!
TO CLUUUUUUUUUUUUJJJJJJJJJJJJ!!!!!
Postat 18 Octombrie 2015, 01:24 de ADINA
felicitări!
era si timpul! felicitări! la atâtea donări de organe si la un oras așa de darnic si de mare... felicitări! Doamne ajută!
Postat 17 Octombrie 2015, 21:39 de vg
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.7332 RON
  • 1 EUR = 4.9708 RON
  • 1 HUF = 0.0121 RON