Cinci ani de muncă s-au concretizat, sâmbătă, prin inaugurarea heliportului de pe acoperişul unuia din cele două corpuri de clădire ale Spitalului Clinic Judeţean de Urgenţă din Oradea, prima clădire publică dotată cu asemenea facilitate în întreaga ţară.
Festivitatea i-a avut ca protagonişti pe prefectul Claudiu Pop, managerul Gheorghe Carp şi şeful UPU-SMURD, dr. Hadrian Borcea, cel care a pledat încă din 2010 pentru o soluţie de transport care să scurteze la minimum drumul pacientului care are nevoie de îngrijiri urgente până în sala de operaţie.
După ce a fost invitat să taie panglica inaugurală ţinută în mod simbolic de două fetiţe, fiicele unor angajaţi ai spitalului, prefectul a afirmat că heliportul este materializarea unui proiect care "din punctul meu de vedere este primul care nu are un părinte, dar are nenumăraţi beneficiari". "Toată lumea s-a implicat în realizarea lui, ceea ce este normal, şi nu pot decât să-i felicit pe cei care l-au iniţiat", a declarat prefectul Claudiu Pop.
Managerul spitalului, Gheorghe Carp, l-a corijat, arătând că, totuşi, "tatăl proiectului este doctorul Borcea" şi a spus că el a demarat în urmă cu cinci ani, pornind de la o sponsorizare privată oferită de compania Rompetrol, destinată iniţial pentru realizarea unei platforme terestre pentru aterizarea elicopterelor, dar "ne-am consultat, am analizat mai profund şi am ajuns la concluzia că ne trebuie un heliport".
Ceea ce n-a fost o "fiţă", ci o necesitate, a precizat, la rându-i, şeful UPU-SMURD. Motivul? Dată fiind aglomerarea de construcţii existente în jurul spitalului, a fost "varianta logică şi firească", a spus dr. Hadrian Borcea. Acesta a amintit că proiectul s-a dezvoltat foarte greu, tocmai pentru că este primul de acest gen în România.
Valoarea proiectului a ajuns la 800.000 lei, finanţarea iniţială fiind completată anul trecut, "prin strădaniile domnului prefect, de către Ministerul Sănătăţii, cu 500.000 lei", iar anul acesta şi de compania Holcim, care a asigurat betoanele speciale necesare, la acestea adăugându-se şi contribuţia Fundaţiei pentru SMURD.
Dr. Borcea a explicat că heliportul va fi folosit de îndată ce va fi finalizată avizarea sa de către Autoritatea Aeronautică Română, momentul fiind estimat "la finele acestei luni".
În prezent, pacienţii în stare critică sunt transportaţi la şi de la Spitalul Judeţean cu elicoptere ale MAI, media fiind de un transport pe zi, dar aterizarea se face pe Stadionul Municipal şi, până nu demult, la Aeroport, de unde erau necesare, potrivit dr. Borcea, alte circa 30 de minute pentru ca pacienţii să fie transportaţi pe cale rutieră până la UPU-SMURD. Tot conform acestuia, întrucât "ultimele măsurători au relevat că vom putea folosi heliportul inclusiv pe timp de noapte", platforma urmează să fie dotată şi cu un sistem de semnalizare şi balizaj.
Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.