URMĂREȘTE-NE PE
SÂMBĂTĂ, 18 MAI 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Nici nu bine a fost lansată ideea unui inel metropolitan de nord, care să treacă prin cartierul Podgoria, că megieșii s-au și organizat pentru proteste. Reacția este firească - nimănui nu-i convine ca drumul să treacă prin preajma casei sale, pentru că asta înseamnă deranj, zgomot și poluare. Dar să ieși cu pancarte de genul „Accesul permis doar riveranilor” denotă cel puțin o inabilitate.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Poate ați observat, vinerea trecută a început campania pentru dublele alegeri din 9 iunie, locale și europene. Cum, nu v-ați prins? Trebuia! Au dispărut de pe străzi bannerele partidelor și ale candidaților.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Partidele și-au depus candidaturile pentru alegerile locale. Ce vă doriți de la viitorul primar și viitoarea administrație a Oradiei?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 29 aprilie 2024 a fost publicată în Monitorul Oficial și urmează să intre în vigoare o lege care modifică Codul rutier și are o istorie interesantă. Legea va intra în scurt timp în vigoare și va permite deținătorilor de permis categoria B (valabil pentru autoturisme) să conducă și motociclete, în anumite condiții.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
13 Iulie 2015, 12:39

Spectacolul cu 11 spectatori

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

A cam început să bată vântul prin oraş. S-a încheiat şcoala, s-a dat bacalaureatul, s-au terminat sesiunile, s-au susţinut licenţele, s-a dansat la banchete, au început vacanţele şi concediile. Deja se simte că o parte din concitadinii noştri au spălat putina care încotro. Până prin septembrie vom fi mai puţini în marele nostru oraş mic, circulaţia va fi mai lejeră, dar şi spectacolele mai puţine. Filarmonica şi-a încheiat stagiunea, teatrul e cu un picior în vacanţă, turneele au luat pauză. Şi uite aşa am ajuns eu la un spectacol de comedie cu doar 11 spectatori.

Muzicienii spun că, indiferent de cât public au în faţă, ei se comportă la fel pe scenă, cântă cu aceeaşi dăruire şi drag de muzică. E un semn serios de profesionalism, de respect pentru public. Dar comedianţilor trebuie să le fie mult, mult mai greu cu spectatori puţini, pentru că show-urile lor depind foarte mult de reacţia publicului. Glumele se propagă mai lesne în faţa unei mulţimi mari, râsetele se amplifică mai uşor între oameni mulţi şi, astfel, îţi dau curaj, te împing de la spate. De aceea, a te urca pe o scenă în faţa a 11 oameni mi se pare un act artistic de mare curaj.

Spectacolul de joi, de la Kosher, al lui Gabriel Gherghe a fost intim ca o întâlnire a alcoolicilor anonimi, după cum a spus chiar protagonistul, de care nu auzisem înainte de spectacol. Este tânăr, înalt şi moldovean, dar nu suficient de moldovean încât să nu râdă chiar şi de moldoveni. E din Iaşi, mutat (firesc) în Braşov, iar ţintele sale moldoveneşti sunt vasluienii, materia primă perfectă când vine vorba de glume despre dragostea de alcool şi sexul la întâmplare cu babele satului.

Într-un show de 70 de minute, Gabriel a turuit despre cumpărături, pescari, preoţi, Facebook, limba maghiară, căsătorie, Tudor Gheorghe, Fuego, cerşetori, alcool, sex şi, după cum spuneam, despre moldoveni. Glume scurte, percutante, neîntinse la maxim ca un aluat, după cum fac alţii. Ce se întâmpla dacă oştenii lui Ştefan cel Mare ar fi fost toţi vegetarieni? De ce sinistraţii  inundaţiilor din fiecare an nu-şi construiesc casele lângă căminul cultural, din moment ce acolo sunt cazaţi în fiecare an? Cum ar arăta un show de stand-up comedy într-o biserică? De ce se vând bâtele de baseball în magazinele de piese auto?

Aflat destul de aproape de începutul carierei (s-a apucat de comedie în 2012), Gabriel Gherghe a trecut joi seara un test greu. Ne-a dat impresia că stăm la aceeaşi masă la o petrecere şi glumim împreună. A fost natural, nu s-a jenat să scoată fiţuica atunci când nu-i mai venea nimic în cap, a utilizat vulgaritatea cu moderaţie şi a ştiut să se folosească chiar pe sine însuşi ca ţintă a unor glume. Dar, cel mai important, a fost singurul comediant din câţi am văzut în ultimii ani care nu a imitat vocea grotescă a lui Gigi Becali. Fapt pe care îl consider un serios pas înainte în industria râsului din România. He he he!

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
1 Comentariu
se pune la portofoliu
11 este numărul cunoscut drept „Maestru mistic” - care spune multe..., iar ca să vină lumea la spectacol... trebuie mai întâi să știe de el, adică să ai bani de promovare deșteaptă... să n-o ie-i ca o glumă, că e treabă serioasă, cică. eu n-am înțeles niciodată umorul negrilor sau cel de Bucurvești... gen "La bloc"
Postat 17 Iulie 2015, 14:54 de vg
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.5772 RON
  • 1 EUR = 4.9756 RON
  • 1 HUF = 0.0129 RON