URMĂREȘTE-NE PE
DUMINICĂ, 15 DECEMBRIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Au fost anunțate firmele înscrise la marile lucrări pentru fluidizarea traficului pe axa Magheru-Magazinul Crișul - Gară. Așa că, după licitații și contestații, s-ar putea ca, de pe la mijlocul anului viitor, întreaga zonă să fie răvășită, iar circulația, bulversată. 
Zic şi eu
Adrian Cris
Spre deosebire de concetățenii care dobândesc brusc experiență juridică la orice controversă pe legi (în pandemie nu au devenit mulți medici?), nu știu dacă surprinzătoarea decizie a CCR de anulare a alegerilor prezidențiale este izvorâtă numai și numai din sfânta literă a Constituției...
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunteți de acord cu decizia Curții Constituționale de a anula alegerile prezidențiale?




De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Întrucât cea mai fierbinte temă a zilei este alegerea președintelui pentru un mandat de 5 ani, este important de știut ce poate și ce nu poate face președintele. În primul rând, președintele este cel care desemnează candidatul la funcția de prim-ministru, în urma consultărilor cu partidele politice. Odată însă ce prim-ministrul este numit, ca efect al acordării votului de investitură de către parlament, acesta devine practic „șeful” administrației din România.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Exercițiile fizice fac parte din tratamentul diabetului zaharat de tip 2. Activitatea fizică nu înseamnă neapărat sport sau exerciții fizice susținute. Efectele benefice ale activității fizice regulate sunt recunoscute ca efecte sigure asupra sănătății precum și a moralului. Activitatea fizică diminuează insulino-rezistența, determinând o scădere a glicemiei. Pe termen lung reprezintă un real ajutor pentru menținerea greutății sau a pierderii de greutate în cazul obezității, ceea ce se reflectă în diminuarea riscului de complicații cardiovasculare și de hipertensiune arterială, menținerea în formă a articulațiilor și a musculaturii și nu în ultimul rând ameliorarea calității somnului.
07 August 2020, 16:32

„Spălați-vă pe mâini!” Locuitorii din Ștei nu au apă în plină pandemie de Covid-19 (FOTO / VIDEO)

„Spălați-vă pe mâini!” Locuitorii din Ștei nu au apă în plină pandemie de Covid-19 (FOTO / VIDEO) foto: facebook, Horia Dumitraș
„Spălați-vă pe mâini!” Locuitorii din Ștei nu au apă în plină pandemie de Covid-19 (FOTO / VIDEO) foto: grafic plecări la mia de locuitori, Hotnews
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Locuitorii din Ștei se plâng că nu au apă de băut și de spălat în plină pandemie de COVID 19. Alimentarea cu apă a orășelului este sistată deseori peste zi și aproape în fiecare seară, începând cu ora 23 până dimineața la ora 7.

Șteiul pe uscat

„Aproape că nu este zi în care să nu se ia apa. Uneori se oprește alimentarea o oră - două, alteori mai mult. E groaznic să nu ai apă de băut și de spălat, mai ales în perioada asta când ți se recomandă peste tot să te speli pe mâini cât mai des”, a reclamat o localnică la BIHOREANUL.

Locuitorii s-au plâns că alimentarea cu apă a imobilelor este sistată aproape seară de seară. „De la ora 10 - 11 seara până a doua zi dimineața la 6 - 7 nu mai curge apă. E de-a dreptul jenant. Dacă ajungi mai târziu acasă sau trebuie să pleci devreme la muncă, nu poți merge la toaletă și nu poți face o baie”, s-a plâns un bărbat.

De altfel, oamenii nu se pot folosi de apă nici măcar atunci când aceasta curge la robinet. „Dacă o lași într-un vas să se decanteze, o să vezi că e plină de mâl”, a spus acesta.

Rețelele de socializare abundă în plângeri. Localnicii au postat filmări cu lichidul maro care le curge la robinete fără ca problema să fie rezolvată.

Poate din septembrie...

Contactat de BIHOREANUL, primarul de Ștei, Iulian Balaj, confirmă plângerile localnicilor, dar spune că situația ar putea reveni la normal cel târziu la începutul lunii septembrie.

„Nu putem repara peste noapte ce nu s-a făcut în zeci de ani. Întreruperile de apă se datorează stării în care se află conductele, vechi și de 50 de ani, toate găurite și cu pierderi mari. La sfârșitul anului trecut am demarat un proiect de reabilitare și înlocuire a rețelelor magistrale care se va finaliza în următoarele trei săptămâni”, a declarat Balaș.

Lucrările, în valoare de 7,6 milioane lei, sunt finanțate prin PNDL și vizează înlocuirea a 1,7 kilometri de rețea magistrală cu diametrul de 400 milimetri, 2 kilometri de rețea magistrală de 355 mm și circa 360 metri de rețea de 315 mm.

„Se lucrează la înlocuirea rețelei care aduce apa de la stația de tratare în oraș prin Moara 4 și curtea European Food, pe sub râul Sighiștel și silozurile de cereale. Magistrala este foarte uzată și are pierderi enorme. După înlocuire, va crește presiunea, iar calitatea apei se va îmbunătăți”, a promis primarul.

Orașul din care se pleacă

Condițiile de viață și lipsa locurilor de muncă au așezat Șteiul pe locul 5 în topul național al orașelor abandonate de localnici realizat de Hotnews în baza datelor furnizate de Institutul Național de Statistică.

Orășelul cu circa 6.500 de locuitori la ultimul recensământ, fondat în 1956 de rușii veniți să trimită în URSS minereul de uraniu extras din bazinul Băița, a înregistrat un total de 28,28 plecări la mia de locuitori în ultimii zece ani.

Cea mai mare rată a plecărilor, de 38,41 la mia de locuitori, s-a înregistrat în Baia de Aramă (Mehedinți). Localitatea este urmată de Motru (Gorj) cu 31,78 de plecări la mia de locuitori, Rovinari (Gori) cu 31,67 plecări la mia de locuitori și Băile Herculane (Caraș Severin) cu 30,23 plecări la mia de locuitori.

Potrivit statisticilor, la nivel național, anul trecut au părăsit localitatea în care locuiau pentru a se muta în căutarea unui trai mai bun în țară ori străinătate un număr de 400.000 de români.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
1 Comentariu
Debitul de apă ar fi suficient pentru tot Șteiul ...
... dacă primarul s-ar fi apucat să facă pe edilul prevăzător din prima zi a mandatui, nu la finalul acestuia. Și nu ar fi o problemă marw nici rețeaua actuală, dacă n-ar trece prin curtea clanului Micula, care a făcut de multă vreme un "by-pass" pe conductă, sugând apa pentru procesarea zemurilor pe care le vând pe piață. Asta ca să știe toți consumatorii de Frutti Fresh, Izvorul Minunilor, etc, etc ... că dau bani unor tâlhari pe tot felul de produse de cea mai proastă calitate, în timp ce Șteiul suferă de lipsa apei pe care aceștia o fură din rețea.
Postat 07 August 2020, 19:08 de CrisDumi
count display
Ultimele Comentarii

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.7332 RON
  • 1 EUR = 4.9708 RON
  • 1 HUF = 0.0121 RON