URMĂREȘTE-NE PE
MARȚI, 19 MARTIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
De când au venit liberalii la conducerea Oradiei, numai de dezbinare avem parte. Se face un pod nou peste Criș: de ce se face? Și dacă se face, de ce are doar o bandă pe sens? La ce ne trebuie drum expres când pe terenurile alea vegetația creștea liniștită încă de pe vremea lui Ladislau Întemeietorul? Iar se fac pasaje supra și subterane? E scandalos cum se intervine la renovarea parcurilor, nu era mai bine înainte?!
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Ca în fiecare an electoral, o grămadă de aleși își schimbă partidul care i-a ajutat să-și câștige mandatele, perioada pre-electorală fiind comparată cu sezonul de Mercato din fotbal. Atât doar că, deși numitorul comun cu fotbalul sunt banii, în politică ar trebui să conteze și factorul moral. Cum aleșilor nu le pasă, însă, de așa ceva (de doctrine și ideologii nici vorbă, iar de fair-play nici atât), alegătorii n-au decât să spună că politica e prostituție, dar să meargă totuși să-i voteze.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunteți mulțumit de noile trasee de tramvai gândite de OTL pentru a asigura un flux mai bun în oraș?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Așa cum am mai arătat anul trecut, în octombrie 2023 Înalta Curte de Casație și Justiție a pronunțat o decizie obligatorie, extrem de importantă, prin care a stabilit că asiguratorul RCA care nu își respectă obligațiile legale trebuie să fie obligat să plătească penalități de întârziere de 0,2% pe zi de întârziere, adică peste 70% pe an, din suma stabilită de instanță cu titlu de despăgubiri.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
04 August 2020, 12:32

Şpagă de 1 milion de euro! Fostul director PSD-ist al Apelor Române, reţinut pentru că a luat mită pentru lucrări în Bihor, pe vremea în care era secondat de Dume

Şpagă de 1 milion de euro! Fostul director PSD-ist al Apelor Române, reţinut pentru că a luat mită pentru lucrări în Bihor, pe vremea în care era secondat de Dume Victor Sandu (foto stânga) a fost director al ANAR între mai 2017 şi mai 2020, iar între ianuarie 2018 şi octombrie 2019 l-a avut ca subaltern pe Dorel Dume (dreapta), care a deţinut funcţia de director adjunct la ANAR
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Fostul director pus de PSD la Administraţia Naţională a Apelor Române, Victor Sandu, a fost reţinut de procurorii DNA Bacău pentru luare de mită. Actele sale de corupţie vizează lucrări hidrotehnice din Bihor!

Şpagă prin intermediari

Potrivit unui comunicat transmis marţi de DNA, Sandu a fost reţinut pentru 24 de ore şi va fi dus în faţa judecătorilor cu o cerere de arestare preventivă, fiind acuzat că în vremea în care era director general la ANAR a încasat o şpagă de un milion de euro, pentru investiţii din Bihor. Banii i-au fost daţi de un om de afaceri care avea contracte cu instituţia.

"În calitate de director general al Administraţiei Naţionale "Apele Române", în perioada 17 mai  2017 – 6 mai 2019, inculpatul Sandu Victor ar fi pretins sume de bani şi ar fi primit, de la un om de afaceri, coinculpat, suma totală de 4.830.464 lei, reprezentând mită în schimbul alocării de fonduri necesare executării unor contracte încheiate de societatea comercială administrată în fapt de omul de afaceri cu Administraţia Naţională "Apele Române", se arată în comunicat.

DNA nu a dezvăluit cine este omul de afaceri, dar spune că mituirea s-a produs pentru ca ANAR să aloce fonduri pentru lucrări din Bihor. "Concret, banii ar fi fost pretinşi şi primiţi de inculpatul Sandu Victor în legătură cu atribuţiile sale de serviciu referitoare la alocarea de fonduri pentru executarea unor contracte având ca obiect amenajarea unor râuri ori înlăturarea efectelor calamităţilor produse pe râuri din judeţul Bihor", se arată în comunicat.

Procurorii descriu şi circuitul banilor: societatea omul de afaceri i-a virat către alte două firme, controlate de un apropiat al lui Sandu, al cărui nume, de asemenea, nu este făcut public. Banii ar fi fost justificaţi "cu facturi fiscale emise de cele două firme controlate de apropiatul inculpatului Sandu Victor, reprezentând contravaloarea unor lucrări şi servicii  care în realitate nu au fost executate", mai spun procurorii.

Sub "ochii" lui Dume

Despre care contracte de lucrări din Bihor este vorba, din nou, DNA nu precizează. Cert este însă că într-un interval din perioada în care s-au întâmplat aceste fapte, director general adjunct în ANAR era bihoreanul Dorel Dume, fost director al ABA Crişuri şi în prezent şef al Serviciului de Gospodărire a Apelor Bihor. Dume a fost director adjunct şi, astfel subaltern direct al lui Sandu, între ianuarie 2018 şi octombrie 2019.

Procurorii DNA mai arată că l-au reţinut şi pe omul de afaceri care i-a dat mită lui Sandu, iar față de cei doi administratori ai firmelor prin care s-a dat şpaga au dispus controlul judiciar pentru 60 de zile, cu începere de la data de 3 august 2020, pentru infracţiunea de complicitate la luare, respectiv complicitate dare de mită.

"La data de 4 august 2020, inculpatul Sandu Victor şi coinculpatul om de afaceri sunt prezentaţi Tribunalului Bacău cu propunere de arestare preventivă pentru 30 de zile", au mai transmis procurorii DNA.

Unul după altul

În urmă cu o lună, DNA a mai făcut o dezvăluire privind corupţia din domeniul lucrărilor hidrotehnice, arătând că şpăgile pentru aceste contracte sunt uriaşe.

Şi acel scandal are ramificaţii în Bihor. Concret, pe 7 iulie, DNA a anunţat că un funcţionar din Ministerul Mediului, Gheorghe Tuluc, a semnat un acord de recunoaştere a vinovăţiei, prin care a admis că între 2011 şi 2012 a luat o şpagă de peste 1,2 milioane de lei de la constructorii unor lucrări hidrotehnice, una din Bihor, fiind vorba de proiectul "Acumulare nepermanentă Corbeşti, jud. Bihor". Celelalte două lucrări au fost din Ialomiţa şi Braşov.

Sub forma unor contracte de consultanţă şi asistenţă tehnică în construcţii sau închirieri utilaje, încheiate de constructori cu firme patronate de rudele consilierului, Tuluc a încasat bani de la patronii firmelor care executau lucrările, pentru a le favoriza. Firmele care îl şpăguiau erau prioritare la încasarea contravalorii lucrărilor, Tuluc însuşi le supraveghea, ba chiar una dintre societăţi a primit un caiet de sarcini înainte ca licitaţia să fie lansată.

UPDATE: Lăsat în libertate

Judecătorii Tribunalului Bacău au respins cererea procurorilor DNA de a-l aresta pe Sandu şi, în schimb, au dispus măsura controlului judiciar pentru 60 de zile. Soluţia poate fi atacată de procurori. 

Aceeaşi hotărâre au luat-o magistraţii şi faţă de omul de afaceri care i-ar fi dat mită fostului director ANAR, şi al cărui nume este Sorin Ciufudean. Alături de o anumită Valeria Bondrea, acesta deţine o firmă de construcţii, Industrial Construct Ardeal SRL, cu sediul în judeţul Bistriţa-Năsăud şi un punct de lucru în Blaj, judeţul Alba.

Sursele BIHOREANULUI spun că Industrial Construct Ardeal SRL nu a avut contracte directe cu ABA Crişuri, ci a subcontractat lucrări în Bihor, chiar şi la a treia mână, adică de la firme angajate de titularii contractelor de execuţie. De altfel, pe site-ul ABA Crişuri nu este publicat niciun contract de lucrări cu Industrial Construct Ardeal.

Până acum, ABA Crişuri nu a avut nicio reacţie publică vizavi de acest scandal, aşa că nu se ştie încă nici care sunt lucrările pe care le-a avut în sarcină firma lui Ciufudean, nici dacă ele au fost sau nu executate.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
3 Comentarii
Tabla
Eheeeiii, daca ar fi controlati "la sange", toti cei din functii din toata provincia Romania, putini ar fi cei gasiti "curati"!! Dar pica de fazani cei ce nu stiu "tabla impartirii" si cat "parandarat" si unde sa dea!! Astea sunt simptomele cancerului in metastaza in care se afla fosta noastra... patrie!!
Postat 05 August 2020, 10:25 de AnaConda
DA OARE DUME NU SA UNS CU NIMIC ,SAU JANOS MANG CA LA PROPUS??!
Ce îi mai place șaorma lui Dume PDL istul și tovarășilor de la PSD ȘPAGA din banii românilor.
Postat 04 August 2020, 16:55 de User anonimizat
schMng Nelu, te trec apele...?
care-i procentul? Nu-ti mai ajungea...!Tic-tac, tic-tac!
Postat 04 August 2020, 12:45 de vineri
count display
Ultimele Comentarii

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.5614 RON
  • 1 EUR = 4.9715 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON