URMĂREȘTE-NE PE
DUMINICĂ, 15 DECEMBRIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Când s-a anunțat că viitoarea sală de sport va avea numai 5.500 de locuri, mulți orădeni s-au supărat că iar ne-a luat Clujul fața, cu sala lor de 10.000 de locuri. La fel a fost și cu stadionul: de ce o echipă atât de prestigioasă ca FC Bihor să-și etaleze talentul în fața a doar 16.000 de spectatori?
Zic şi eu
Adrian Cris
Spre deosebire de concetățenii care dobândesc brusc experiență juridică la orice controversă pe legi (în pandemie nu au devenit mulți medici?), nu știu dacă surprinzătoarea decizie a CCR de anulare a alegerilor prezidențiale este izvorâtă numai și numai din sfânta literă a Constituției...
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunteți de acord cu decizia Curții Constituționale de a anula alegerile prezidențiale?




De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În urma validării alegerilor parlamentare, mandatul Guvernului în funcție încetează și este nevoie de învestirea unui nou Guvern. Președintele României desemnează un candidat la funcția de prim-ministru în urma consultărilor cu partidele politice reprezentate în Parlament. Nu este obligatoriu ca acest candidat să provină de la partidul cu cele mai multe mandate în Parlament, desemnarea lui fiind atribuția exclusivă a Președintelui.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Exercițiile fizice fac parte din tratamentul diabetului zaharat de tip 2. Activitatea fizică nu înseamnă neapărat sport sau exerciții fizice susținute. Efectele benefice ale activității fizice regulate sunt recunoscute ca efecte sigure asupra sănătății precum și a moralului. Activitatea fizică diminuează insulino-rezistența, determinând o scădere a glicemiei. Pe termen lung reprezintă un real ajutor pentru menținerea greutății sau a pierderii de greutate în cazul obezității, ceea ce se reflectă în diminuarea riscului de complicații cardiovasculare și de hipertensiune arterială, menținerea în formă a articulațiilor și a musculaturii și nu în ultimul rând ameliorarea calității somnului.
04 Aprilie 2015, 10:42

Soţia fostului prim-procuror al judeţului, Viorel Gavra, a fost condamnată definitiv la închisoare cu suspendare

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Magistraţii Curţii de Apel Cluj Napoca s-au pronunţat, vineri, în dosarul deschis pe numele Marianei Gal, soţia fostului prim-procuror al judeţului, Viorel Gavra, trimisă în judecată de procurorii DNA Oradea în 2012 pentru complicitate la trafic de influenţă.

Mariana Gal era acuzată că, la intervenţia unei amice, Rodica Mangra, a promis că va pune o vorbă bună pe lângă Gavra în favoarea unui asistent notarial, Daniel Ciuciu, anchetat şi judecat la vremea respectivă în mai multe dosare de escrocherii imobiliare.

În schimbul serviciului, Ciuciu a pus la bătaie o garsonieră pentru Mangra şi urma să dea 20.000 euro, câte 5.000 de euro pentru cei trei judecători ai Curţii de Apel care urmau să emită sentinţa finală în cazul lui şi 5.000 euro pentru Gal.

Iniţial, anul trecut, în urma procesului care s-a derulat la Tribunalul Cluj, Mariana Gal a fost achitată, magistraţii stabilind că femeia a comis faptele de care e acuzată fără intenţie.

În schimb, Rodica Mangra, trimisă în judecată pentru trafic de influenţă, a fost condamnată la 2 ani de închisoare cu suspendarea condiţionată a pedepsei pe o perioadă de încercare de 4 ani iar un alt inculpat, Andrei Şimon, şi el acuzat de trafic de influenţă, a fost exonerat de vină, pe motiv că, deşi a avut discernământ în momentul comiterii faptelor, din cauza unor afecţiuni psihice, nu poate răspunde penal.

Decizia instanţei a fost atacată, însă, de procurorii DNA, prin apel, care s-a judecat la Curtea de Apel Cluj unde, vineri, magistraţii au desfiinţat în întregime hotărârea colegilor de la Tribunal şi au înlocuit-o cu o alta, mult mai aspră.

Astfel, instanţa a  dispus condamnarea Marianei Gal la 3 ani de închisoare cu suspendarea sub supraveghere a executării pedepsei, pe termen de încercare de 5 ani, în timp ce în cazul Rodicăi Mangra, condamnarea cu suspendare a fost înlocuită cu o pedeapsă de 3 ani de închisoare cu executare.

Judecătorii l-au condamnat şi pe cel de-al treilea inculpat, Andrei Şimon. Scăpat de răspundere, acesta a primit o pedeapsă de 2 ani de închisoare cu suspendarea condiţionată a executării pedepsei, pe un termen de încercare de 4 ani.

Dosar cu scandal

În 2012, dosarul deschis pe numele Marianei Gal şi a prietenei sale, Rodica Mangra, a declanşat un imens scandal la Oradea, căci în timpul cercetărilor, procurorii DNA au ajuns să-l reclame pe soţul femeii, Viorel Gavra, prim-procurorul Parchetului Bihor, la Consiliul Superior al Magistraturii, acuzându-l că a făcut presiuni asupra lor ca să o scoată de sub urmărire penală pe soţia sa.

Pentru a-şi scăpa consoarta, în ianuarie 2012, Gavra i-ar fi sugerat procurorului care efectua cercetările, Ciprian Man, să o trimită în judecată doar pe Mangra şi să disjungă ancheta în cazul Marianei Gal, iar după o anumită perioadă să o scoată de sub urmărire penală. Văzând că Man îl refuză, Gavra l-a abordat, apoi, tot fără folos, şi pe şeful DNA Oradea, Marius Iancu, apoi alte persoane influente din mediul politic sau din justiţie.

Toate demersurile erau, apoi, comunicate avocatului Ioan Sava, care îi apăra soţia, dar care în perioada respectivă avea propriul dosar de corupţie, iar discuţiile îi erau interceptate. Aşa se face că, după ce procurorii DNA l-au reclamat pe Gavra la CSM, procesele verbale ale convorbirilor pe care avocatul le-a purtat cu Man în cazul Gal, dar şi discuţiile dintre Sava şi Gavra, au devenit principalele dovezi împotriva prim-procurorului.

Ancheta disciplinară ce a urmat, pentru imixtiuni şi atingere adusă principiului independenţei procurorului, a condus la excluderea din magistratură a prim-procurorului.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
9 Comentarii
NEDUMERIRE
DE CE MAI ESTE * GAVRA IN LIBERATE? SE STIE LA CSM CA ARE ZECI DE DOSARE TRIMISE LA INSTANTE, CU PROBE FALSIFICATE?
Postat 05 Aprilie 2015, 19:01 de SonOfMoloch
HHHAAA
ASA A FOST INTELEGEREA... el nu spune tot.....ce stie si ea scapa...ultimul cod penal permite negocieri...eiiiiiiiiiiiiii acu ce avea el de spus era greu d dus pt foarte multi
Postat 05 Aprilie 2015, 18:50 de Tinas
ce FELICITĂRI DNA???!!
A scos si DNA un peşte MIC!!!! hai sa ne imbatam ca se face dreptate :))))) dreptate cu suspendare pentru sateliţii infracţionalităţii !!!!!!!!SLAYER, TE-AI ÎNFIERBÂNTAT DOAR PT ATÂT????
Postat 04 Aprilie 2015, 21:05 de ADINA
moderatorule...
daca atit te duce capul, sterge-mi contul. Nicio problema sa-mi fac altul, ca sa spun adevarul. DOAR CA AM MAI FACUT NISTE screen SA VA ARAT LUMII CE FEL DE 'DEONTOLOGI' SINTETI.
Postat 04 Aprilie 2015, 18:45 de SLAYER
@Slayer
Comentariile tale au fost cenzurate pentru că ai încălcat, în repetate rânduri, regulile de postare pe acest site. În cazul în care le-ai uitat, te invit să ţi le împrospătezi - http://www.ebihoreanul.ro/stiri/ultima-or-31-1/bihoreanul-face-curatenie-de-azi-inainte-pe-site-pot-scrie-doar-comentatorii-autentificati-117643.html. Dacă insişti, contul tău va fi suspendat.
Postat 04 Aprilie 2015, 18:41 de moderator
COMPLETARE
CENZURAT
Postat 04 Aprilie 2015, 18:31 de SLAYER
SI ...
CENZURAT
Postat 04 Aprilie 2015, 18:16 de SLAYER
E PREA USOR
Oricum felicitari DNA ca nu a cedat santajului, IAR DACA E S-O SPUNEM PE AIA DREAPTA TOATA ACTIVITATEA * jAVRA/GAVRA ESTE UNA INFRACTIONALA. DOSARE MASLUITE + DOSARE DOSITE pentru care merita multi ani de puscarie.
Postat 04 Aprilie 2015, 18:11 de SLAYER
RUSINE JUSTITIEI ROMANE
* trebuia sa infunde puscaria impreuna cu * Javra. DNA ce mai asteptati sa dati drumul la toate dosare (...)?
Postat 04 Aprilie 2015, 17:58 de SLAYER
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.7332 RON
  • 1 EUR = 4.9708 RON
  • 1 HUF = 0.0121 RON