URMĂREȘTE-NE PE
MIERCURI, 23 OCTOMBRIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
A fost o perioadă în care tramvaiul a intrat în dizgrație, nu doar la noi, ci cam peste tot în Europa. Și în Oradea am pierdut linii importante, pentru că e mult mai ușor să tragi un asfalt peste șine decât să deschizi trasee noi, care presupun săpături, traverse, muncă multă.
Zic şi eu
Adrian Cris
Cam așa se jură un personaj dintre cele care, la ordinul încă președintelui Iohannis, au făcut posibilă coaliția PSD-PNL. Nu se numește Gâgă, ci Rareș Bogdan. „Guvernăm împreună, dar nu participăm la treburile coaliției, nu mai există colaborare între noi și PSD”, zicea acesta joia trecută.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Cu cine vă gândiți să votați pentru funcția de președinte al României dintre numeroșii candidați?











De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
La data de 5 octombrie 2024, Curtea Constituțională a admis o contestație formulată de doi cetățeni și a anulat o Decizie a Biroului Electoral Central prin care se dispusese înregistrarea candidaturii pentru funcția de Președinte al României a doamnei Diana Ivanovici Șoșoacă.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Exercițiile fizice fac parte din tratamentul diabetului zaharat de tip 2. Activitatea fizică nu înseamnă neapărat sport sau exerciții fizice susținute. Efectele benefice ale activității fizice regulate sunt recunoscute ca efecte sigure asupra sănătății precum și a moralului. Activitatea fizică diminuează insulino-rezistența, determinând o scădere a glicemiei. Pe termen lung reprezintă un real ajutor pentru menținerea greutății sau a pierderii de greutate în cazul obezității, ceea ce se reflectă în diminuarea riscului de complicații cardiovasculare și de hipertensiune arterială, menținerea în formă a articulațiilor și a musculaturii și nu în ultimul rând ameliorarea calității somnului.
18 Februarie 2021, 18:57

Şoseaua de legătură dintre Oradea şi autostrada A3, în stand-by. Află de ce!

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Demararea lucrărilor de construire a drumului cu profil de autostradă care va lega Oradea de Autostrada 3 se amână. 

Curtea de Apel Bucureşti a dispus la începutul săptămânii reanalizarea de către Compania Naţională de Administrare a Infrastructurii Rutiere a ofertei depuse de firma Construcţii Erbaşu.

Firma a contestat rezultatul licitaţiei de anul trecut, în urma căreia austriecii de la Strabag au fost declaraţi câştigători ai contractului de execuţie în valoare de 134 milioane euro.

"Lucrările se amână cu câteva luni"

Potrivit sentinţei publicate pe site-ul Curţii de Apel Bucureşti, instanţa "obligă autoritatea contractantă să reevalueze oferta Construcţii Erbaşu SA". CNAIR va trebui să reanalizeze punctajul acordat firmei pentru criteriile de atribuire privind experienţa managerului de proiect şi a angajaţilor cu funcţii de conducere în execuţia de lucrări similare, existenţa utilajelor şi echipamentelor necesare ș.a.

În schimb, în cadrul aceluiaşi proces, Curtea de Apel Bucureşti a respins ca nefondată plângerea formulată de italienii de la Rizzani de Eccher SPA, înscrişi la rândul lor la licitaţie.

Hotărârea instanţei va duce la amânarea demarării lucrărilor de construire a drumului de legătură cu autostrada, planificate să înceapă în primăvara acestui an.

"Sentinţa instanţei va duce la amânarea demarării lucrărilor cu câteva luni până când CNAIR va reanaliza oferta Erbaşu şi va lua o decizie. Această perioadă s-ar putea prelungi dacă una din cele două firme rămase în cursă, Strabag şi Erbaşu, va contesta rezultatul", a declarat pentru BIHOREANUL primarul Oradiei, Florin Birta.

Licitaţie cu patru oferte

În cadrul licitaţiei pentru atribuirea lucrărilor de construire a drumului de legătură cu autostrada, organizate la începutul anului trecut, au concurat patru asocieri de firme. Au depus oferte: Construcţii Erbaşu în asociere cu Vahostav SK, Drum Asfalt în asociere cu Trameco SA, Rizzani de Eccher şi Strabag.

Austriecii de la Strabag, companie activă pe piaţa din România din anul 1991, au fost declaraţi câştigătorii procedurii de achiziţie pentru suma de 545,9 milioane lei fără TVA, echivalentul a 134 milioane euro cu TVA inclus.

Lucrările urmau să fie plătite din fonduri europene prin Programul Operaţional Infrastructură Mare.

Rezultatul procedurii a fost contestat atât de firma Construcţii Erbaşu, care lucrează şi la construirea noii săli polivalente din Oradea, de pe amplasamentul fostei pieţe de vechituri, cât şi de compania italiană.

Drumul spre autostradă

Potrivit proiectului, drumul de legătură a municipiului Oradea cu autostrada A3 va începe cu un pasaj peste calea ferată din dreptul sensului giratoriu de pe Calea Sântandrei, va traversa Crişul Repede pe un pod în dreptul localităţii Sântion şi cu pasaje supraterane drumul şi calea ferată spre Ungaria din dreptul comunei Borş, pentru a se termina în zona Biharia, la 2,5 kilometri de graniţă într-un nod rutier pe autostradă.

Durata contractului de execuţie a fost stabilită la 30 de luni, din care 6 luni pentru proiectare şi 24 pentru execuţie. Noul drum, cu o lungime de 18,9 kilometri, va avea profil de autostradă.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
2 Comentarii
Doru2019
Pe aia care au facut contestatie, ei nu vor sa se realizeze drumul
Postat 18 Februarie 2021, 22:31 de Sandu2100
Problema
Pe cine ar trebui sa dea in judecata posesorii caselor afectate de mutarea completa a traficului greu spre vama, de pe calea Borsului pe str. Matei Corvin din Oradea?
Postat 18 Februarie 2021, 21:15 de Doru2019
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.5973 RON
  • 1 EUR = 4.9731 RON
  • 1 HUF = 0.0124 RON