URMĂREȘTE-NE PE
SÂMBĂTĂ, 18 MAI 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Nici nu bine a fost lansată ideea unui inel metropolitan de nord, care să treacă prin cartierul Podgoria, că megieșii s-au și organizat pentru proteste. Reacția este firească - nimănui nu-i convine ca drumul să treacă prin preajma casei sale, pentru că asta înseamnă deranj, zgomot și poluare. Dar să ieși cu pancarte de genul „Accesul permis doar riveranilor” denotă cel puțin o inabilitate.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Poate ați observat, vinerea trecută a început campania pentru dublele alegeri din 9 iunie, locale și europene. Cum, nu v-ați prins? Trebuia! Au dispărut de pe străzi bannerele partidelor și ale candidaților.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Partidele și-au depus candidaturile pentru alegerile locale. Ce vă doriți de la viitorul primar și viitoarea administrație a Oradiei?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 29 aprilie 2024 a fost publicată în Monitorul Oficial și urmează să intre în vigoare o lege care modifică Codul rutier și are o istorie interesantă. Legea va intra în scurt timp în vigoare și va permite deținătorilor de permis categoria B (valabil pentru autoturisme) să conducă și motociclete, în anumite condiții.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
19 Iulie 2013, 10:48

Sondaj: Bihorenii preferă... Clujul ca centru de regiune?!

0 clipuri
0 audio
0 fisiere
Un sondaj realizat la solicitarea autorităţilor arată că Bucureşti, Timişoara, Cluj-Napoca, Craiova, Iaşi, Braşov, Ploieşti şi Constanţa sunt oraşele considerate favorite pentru a deveni capitalele viitoarelor regiuni de dezvoltare.

Sondajul a fost prezentat joi, la Ploieşti, de vicepremierul Liviu Dragnea, la finalul unei dezbateri ce a avut ca temă regionalizarea şi descentralizarea şi a fost redat de Mediafax.

Surprinzător, cifrele arată că în ce priveşte regiunea în care ar urma să fie inclus şi judeţul nostru, că inclusiv bihorenii preferă ca centru de regiune... Clujul, Oradea fiind abia pe locul al doilea, la egalitate cu Baia Mare.

"Locuitorii judeţelor Bihor, Satu Mare, Maramureş, Sălaj, Cluj şi Bistriţa-Năsăud susţin în proporţie de 63,2% ca reşedinţa viitoarei regiuni să fie la Cluj-Napoca, pe locul al doilea situându-se municipiile Oradea şi Baia Mare, cu câte 9,5%", precizează Mediafax.

Sondajul va conta!

Întrebat cât de mult va cântări acest sondaj în decizia care va fi luată în ceea ce priveşte stabilirea reşedinţelor viitoarelor regiuni, Dragnea a spus că se va ţine cont de el.

"Sondajul cântăreşte, dar să ştiţi că cel mai mare câştig pentru un oraş care va deveni reşedinţa unei regiuni va fi prestigiul, şi spun sta pentru a mai detensiona această dezbatere pătimaşă. În fiecare regiune există două, trei judeţe care sunt acum într-un război, între ghilimele, dar vreau să le spun tuturor să nu se aştepte că, dacă va fi reşedinţa regiunii undeva, toată bogăţia din regiune vine acolo. Doamne, fereşte! Acesta este şi motivul pentru care vrem să punem în toate reşedinţele de judeţ instituţii regionale, pentru ca fiecare comunitate judeţeană să simtă beneficiile acestui proces de regionalizare", a spus Liviu Dragnea.

Vicepremierul nu a precizat cine a realizat acest sondaj de opinie şi nici nu a dat alte date despre această cercetare sociologică.

Care ar fi regiunile

În ce priveşte situţia celorlalte oraşe, sondajul mai arată că în regiunea care ar urma să fie formată din Bucureşti şi judeţul Ilfov, 93,9% din cei chestionaţi sunt de părere că Bucureşti ar trebui să fie reşedinţa viitoarei regiuni de dezvoltare.

Locuitorii din zona Banatului au indicat în proporţie de 69,5% Timişoara drept reşedinţa regiunii care ar urma să fie formată din judeţele Arad, Timiş, Hunedoara şi Caraş Severin. Timişoara este urmată de Deva cu 10,5% şi Arad cu 10%.

În regiunea care ar urma să includă judeţele Sibiu, Mureş, Alba, Braşov, Harghita şi Covasna, 28,7% din cei chestionaţi vor ca Braşovul să fie reşedinţa, 25,7% au optat pentru municipiul Sibiu, 15,2% pentru Târgu Mureş şi 14,5% pentru Alba Iulia.

Rezultatele sondajului arată că 4,2% din cei chestionaţi vor reşedinţă de regiune la Miercurea Ciuc, iar 2,4% optează pentru Sfântu Gheorghe, în timp ce 1% vor ca Odorheiul Secuiesc să fie reşedinţa.

În Oltenia, regiunea care ar urma să fie formată din judeţele Dolj, Gorj, Olt, Vâlcea şi Mehedinţi, 59,8% din respondenţi vor ca municipiul Craiova să fie reşedinţă de regiune. Târgu Jiu a fost indicat de 7,9% din respondenţi, iar Slatina de 5,6%.

În zona sud-Muntenia, compusă din judeţene Argeş, Dâmboviţa, Prahova, Teleorman, Ialomiţa, Giurgiu şi Călăraşi, 28,1% din cei chestionaţi vor ca municipiul Ploieşti să fie reşedinţă de regiune, pe locul al doilea situându-se municipiul Piteşti, cu 12,5%.

În Moldova, în regiunea care ar urma să includă judeţele Suceava, Botoşani, Iaşi, Neamţ, Vaslui şi Bacău, locuitorii acestora sunt de părere, conform rezultatelor sondajului prezentat de Liviu Dragnea, că municipiul Iaşi ar trebui să fie reşedinţă de regiune, acesta fiind indicat de 48% din cei chestionaţi. Pe locul al doilea se află municipiul Suceava cu 12,2%, urmat de Piatra Neamţ cu 11,1%.

Totodată, în regiunea care ar urma să includă judeţele Constanţa, Tulcea, Brăila, Galaţi, Buzău şi Vrancea, 23,8% din cei chestionaţi vor ca municipiul Constanţa să fie reşedinţă de regiune, pe locurile următoare aflându-se Galaţi - 14,8% şi Brăila - 14,4%.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
28 Comentarii
@MIRELA
Tu crezi ce spui sau vorbesti doar sa te aflii in treaba? Iti pun 2 intrebari ca sa vezi ca esti pe langa subiect: 1. Care este salariul mediu in Bihor si care este in Cluj? 2. Care sunt primele 5 judete din Romania in functie de contributia la bugetul national? Te las sa te documentezi si sa te contrazici singura ! ;) PS: Ptr cei care se intreaba ce are Clujul in plus fata de Bihor: universitati, spitale, 7 parkinguri supraetajate, drumuri asfaltate, 5 parcuri industriale si lista poate continua !
Postat 22 Iulie 2013, 09:37 de cineva
Nu sunt de acord!
Pe dracu clujul!
Postat 21 Iulie 2013, 08:25 de oradean.
@ o minciuna
bah unguru', atza si sapun ca nu v-au iesit socotelile (voua si budei). daca pana si la Satu Mare sunt salarii mai mari. Ce sa mai spun atunci de Cluj, Timisoara, Arad. Facultati, spitale, etc. Au dreptate cei de mai jos. Altceva va doare pe voi. asa numitul partium, har-cov, enclavizarea ungurimii si lovitura decisiva pe care credeati ca o sa le-o dati romanilor din enclavele respective. ei, uite ca v-ati rupt gatul. culoar-ul spre ungaria nu exista !!!
Postat 21 Iulie 2013, 07:31 de 2K13
@ o minciuna
bah unguru', atza si sapun ca nu v-au iesit socotelile (voua si budei). daca pana si la Satu Mare sunt salarii mai mari. Ce sa mai spun atunci de Cluj, Timisoara, Arad. Facultati, spitale, etc. Au dreptate cei de mai jos. Altceva va doare pe voi. asa numitul partium, har-cov, enclavizarea ungurimii si lovitura decisiva pe care credeati ca o sa le-o dati romanilor din enclavele respective. ei, uite ca v-ati rupt gatul. culuarul spre ungaria nu exista !!!
Postat 21 Iulie 2013, 07:15 de 2K13
O MINCIUNA
voi aveti impresia ca bihorenii sunt de acord cu regionalizarea la Cluj cu ce sunt ei mai buni de cat bihoreni .,suntem mai harnici de 1000 de ori decat ei ,platim catre stat mai mult de cat ei,ca suntem noi defavorizati este altceva. ACEST SONDAJ NU ESTE REAL NU MAI PUBLICATI ATATEA MINCIUNI CA NU DORMIM PE NOI
Postat 20 Iulie 2013, 16:27 de MIRELA
Atenţie Români !
În documentele Ministerului de Extene Român sau în cele germane, în cele ale Patriarhiei ortodoxe sau ale bisericii greco-catolice, sunt cuprinse în amănunt datele genocidului: asasinate în masă (sate întregi) sau individuale, torturi şi bătăi sistematice, înfometarea, devastările de locuinte, jefuirea populaţiei româneşti, în jur de 300.000 români expulzaţi sau siliţi să se refugieze, deportările, internarea în lagăre, tabere şi detaşamente de muncă forţată şi interzicerea folosirii limbii române, etc. (“Ip şi Trăsnea. Atrocităţi maghiare şi acţiune diplomatică”, Petre Ţurlea, l996; “Teroarea hortysto-fascistă în nord-vestul României”, Mihai Fătu, Mircea Muşat, 1985). Cunoscând ideologia maghiarismului, veţi înţelege de ce într-un singur secol (sec. XX) românii din Transilvania au avut de îndurat două epurări etnice (1916-1918 şi 1940-1944), iar cei din Secuime trei (şi în 1990).
Postat 20 Iulie 2013, 08:14 de Adevărul
Larry Wats: Atacul impotriva României
\"Ungaria a fost primul stat cu care Rusia a încheiat un tratat bilateral de ţară, în decembrie 1991, pregătit anterior la ambasada Ungariei de la Moscova. Moscova şi Budapesta au stabilit atunci relaţionarea oficială a disputelor etnico-teritoriale cu România, semnând în noiembrie 1992 o declaraţie comună de cooperare pentru Asigurarea Drepturilor Naţionale, Etnice, Religioase şi Lingvistice ale Minorităţilor, document desemnat de ambele părţi drept un punct de cotitură în relaţiile ruso-maghiare. Liderii postcomunişti din Ungaria au susţin cu insistenţă autonomia teritorială a unurilor din Transilvania, reminiscenţă a campaniei revizioniste de decenii, lansată de Budapesta după primul război mondial. Într-adevăr, cei doi care, în 1987, au întemeiat ceea ce urma să devină primul partid conducător al Ungariei post-comuniste – Forumul Democratic Maghiar – au fost Sandor Csoori, preşedinte al Federaţiei Mondiale a Maghiarilor, înfiinţată în 1927 pentru a forţa pretenţii teritoriale, şi un proeminent iredentist, Istvan Czurka\'\'.
Postat 20 Iulie 2013, 08:05 de @Valhalla-Asgard
Adevărul
În documentele Ministerului de Extene Român sau în cele germane, în cele ale Patriarhiei ortodoxe sau ale bisericii greco-catolice, sunt cuprinse în amănunt datele genocidului: asasinate în masă (sate întregi) sau individuale, torturi şi bătăi sistematice, înfometarea, devastările de locuinte, jefuirea populaţiei româneşti, în jur de 300.000 români expulzaţi sau siliţi să se refugieze, deportările, internarea în lagăre, tabere şi detaşamente de muncă forţată şi interzicerea folosirii limbii române, etc. (“Ip şi Trăsnea. Atrocităţi maghiare şi acţiune diplomatică”, Petre Ţurlea, l996; “Teroarea hortysto-fascistă în nord-vestul României”, Mihai Fătu, Mircea Muşat, 1985). Cunoscând ideologia maghiarismului, veţi înţelege de ce într-un singur secol (sec. XX) românii din Transilvania au avut de îndurat două epurări etnice (1916-1918 şi 1940-1944), iar cei din Secuime trei (şi în 1990).
Postat 20 Iulie 2013, 07:53 de Adevărul
regionalizarea stalinisto-kaghebista a udemeristilor
Problema veche si in acelasi timp actuala... LARRY WATTS,ISTORIC MILITAR AMERICAN: IN 1989 IN ROMANIA A FOST ORCHESTRATA DE CATRE \"PRIETENII\" VECINI, O LOVITURA DE STAT, CAREIA TREBUIA SA-I URMEZE DEZMEMBRAREA TARII ! .....\\"stabilitatea in functii a cadrelor din serviciile maghiare antrenate de KGB SI GRU a fost foarte mare, inclusiv dupa anul 1990 .... Atunci când Ungariei i-a revenit şefia Comitetului NATO de contraspionaj a explodat un scandal internaţional pentru că şeful serviciului de contraspionaj maghiar – Serviciul de securitate naţională (NBH) – petrecuse şase ani şi jumătate la Academia KGB Dzerjinschi din Uniunea Sovietică. În acelaşi timp, directorul general al contraspionajului militar (Serviciul de securitate militară: KBH) şi ofiţeri responsabili cu arhivarea, atât de la KBH cât şi de la serviciul de informaţii externe (Serviciul de Informaţii: IH), erau absolvenţi ai academiei KGB\\" ! \"Anul acesta se vor implini 61 de ani de la infiintarea experimentului stalinist \"regiunea autonoma maghiara\".
Postat 20 Iulie 2013, 07:48 de Valhalla-Asgard
enclavizarea ungurimii
sa se faca in pusta falita ! gata cu furturile unguresti din Romania. TRANSILVANIA=ROMANI=ROMANIA ! minoritarii, pot sa traiasca si aici dar cu conditiia sa SA SE SUPUNA LEGILOR ROMANE, altfel vor trebui sa plece ! Asa este in oricare tara democratica din lume ! minoritarii au drepturi dar au si OBLIGATII !!!!!!!!!!!!!!!!!
Postat 20 Iulie 2013, 07:39 de orbanflimentarulpust
Referendum
In forma de regionalizare propusa de Dragnea nu avea cum sa fie Oradea capitala regiunii.S-au mai propus si alte formule de organizare echitabile pentru toata lumea sau pur si simplu sa se faca o descentralizare reala.Trebuia sa se faca un sondaj sau referendum pe aceasta regionalizare sa vezi cum se facea praf toata regionalizarea Kaghebista a lui Dragnea,
Postat 20 Iulie 2013, 07:28 de Boom
buda si pesta porcina peste iredentismul hunguresc
Cata vreme a fost Transilvania "autonoma", au furat ungurii cat au putut. Cand romanii au cerut drepturi, ungurocii au chemat austriecii cu armata sa-i omoare. Au incercat ungurocii din rasputeri sa-i desnationalizeze si sa-i ungurizeze (cine vorbeste acum de notiunea de natie romana si cat rau a facut acest lucru). cui a facut rau ? ungurocilor care n-au putu sa-i ungurizeze pe romani. Crimele si masacrele impotriva populatiei romane majoritare sunt exemple triste in aceasta directie. Acum, iredentismul hunguresc, se uita iar cu ochii rosii, bolnavi de ura si rautate la bunurile altora. Vremurile acelea insa s-au dus. Romanii, si-au castigat drepturile in propria lor tara prin lupta, contra escrocilor barbari navalitori, din pusta. Daca ungurii vor bani si averi, sa puna mana si sa munceasca. Cu furtul nu mai merge. Asimilatii unguri, incearca din rasputeri sa intoarca mortul (rahatul de ungaria mare) de la groapa. In mintea lor bolnava, nu pot intelege ca asa ceva nu se poate. Ungurii au fost deja asimilati de romani si de restul europenilor. A mai ramas doar limba care va dispare si in cel mult cinzeci-o suta de ani. Asta a fost soarta barbarilor navalitori din pusta.
Postat 20 Iulie 2013, 05:51 de 24/7
Falsificator
Liviu Dragnea a falsificat referendumul pt demiterea lui Basescu.Ce sa te astepti de la el cu astfel de sondaje din burta.Oradenii si multi altii din tara nu sunt de acord cu aceasta regionalizare tampita care ni se baga pe gat.S-a dovedit o mare pierdere in plan economic pentru unele comunitati.Romania nu este o tara normala si nu se poate face aici regionalizare.Mai bine faceau un sondaj despre cati sunt de acord cu aceasta forma de imparteala.Sa vezi ce rezultate erau.
Postat 20 Iulie 2013, 00:30 de Boom
Rezultat sondaj
Churchill stia in care sondaje sa creada! ... cele falsificate de el...
Postat 19 Iulie 2013, 23:22 de Churchill
Transilvania
Apăi, Transilvania a fost țară separată, cu Dietă și toate cele. Ideea de stat național e relativ nouă, apărând în Europa Occidentală abia prin secolul XVI-XVII. Până atunci, au putut bine-mersi să se înțeleagă românii cu ungurii și germanii, fără mare tam-tam. Noțiunea de nație ne-a făcut mai mult rău, după părere mea, că acum avem impresia că tot românul musai să fie după acelați tipar: aceeași religie, aceleași idei, aceleași sentimente naționale... Și, vezi Doamne, același patriotism (de fapt, pseudo-patriotism) imbuibat cu lozinci patriotarde de toată jena... Cum că toți românii țin unii cu alții... I-auzi, măi. Păi, înainte de apariția statelor naționale se băteau domnitorii români între ei mai ceva decât românii cu ungurii!
Postat 19 Iulie 2013, 17:25 de Shogun
pt mihai
mihai, nu a votat nici un bihorean clujul. ar fi culmea. sondajul l-au facut astia din bucale cand erau in pauza de tigara, din plictiseala. sondajul e nul, doar o poveste spusa de dragnea.
Postat 19 Iulie 2013, 16:14 de @mihai
mutati-va la cluj!
Pt cei care vor clujul, de ce nu va mutati naibii la cluj? emil boc va asteapta cu bratele deschise!
Postat 19 Iulie 2013, 16:10 de mihai
Adept al Transilvaniei
Nu vreau regionalizare,cel mai bine ar fi pt toata lumea,dupa opinia mea,sa fie Transilvania tara separata,separata de toti mafioti,mincinosi,neputinciosi de dupa Carpati.Despre acest subiect ar trebui facut sondaj si dupa aia referendum.Sunteti de acord?As fi curios de rezultate.
Postat 19 Iulie 2013, 15:24 de Meszaros Levente
sa fie Clujul !
sa crape ranza si ficatul in udemeristi si in enclavizarea ungurimii !
Postat 19 Iulie 2013, 15:14 de lovitura de gratie
frectie
sondaj de tot kktul. pai sa zica si pe fiecare judet scorul, nu pe toata regiunea. asa e normal ca cei din cluj, bistrita si salaj au votat cluj, in timp ce bihorenii, satmarenii si bamarenii si-au votat orasele resedinta. inca nu exista regiunile, dar se tine cont de sondaj pe viitoarele regiuni. de kkt...
Postat 19 Iulie 2013, 14:57 de unu
ultimii dintre ardeleni
pai, daca aici sunt cele mai mici salarii, ce mai vrem ? pana si satu-mare ca sa numai vb de cluj, arad, timis, etc sunt peste noi. locul nostru este pe langa cei mai buni, ca sa avem de la cine invata. clujul, are infrastructura, mediu universitar performant, etc.
Postat 19 Iulie 2013, 14:37 de cluj
Clujul să fie!
Clujul să fie capitală regională! Măcar Oradea rămâne un oraș mai liniștit. Eu unul sunt sătul de aglomerație și problemele conexe.
Postat 19 Iulie 2013, 14:35 de Shogun
Nu cred asta
Dragnea e doar un mincinos ca oricare alt politician... Sigur ca asa-zisele sondaje confirma tocmai ceea ce vrea el, nici nu se putea altfel...
Postat 19 Iulie 2013, 13:56 de Sebi
Sondaje fantoma ale lui Dragnea de rau
Daca se face regionalizarea va fi de rau, Oradea si Bihorul va deveni o anexa a Clujului, fara nici o speranta dea se putea dezvolta, cred ca e clar pt toata lumea, la Oradea vor veni doar firme care vor sa plateasca doar minimul pe economie care la Cj nu au ce cauta de ai buni,... sa speram ca va esua regionalizarea e singura noastra sansa, facuta de mafiotul Dragnea nu a aduce nimic bun pt Bihor si Oradea
Postat 19 Iulie 2013, 12:17 de oradean
Referendum cu numaratoare ca la Dragnea nu gasesti nicaieri
Daca pana si bihorenii s-au saturat de liderii locali, cu povestile lor insirate in ultimii 20 de ani de genul cel mai mare si cel mai tare, inseamna ca mai este o speranta pentru judet.
Postat 19 Iulie 2013, 12:03 de Juji
basme
Povesti de adormit copiii...ce sondaj...?!Astea sunt \"dumele\" date de Dragnea,poate ii iese lui pasenta cu regionalizarea.
Postat 19 Iulie 2013, 11:59 de eu
matematic
chiar daca bihorenii au votat oradea, in situatia in care clujenii au fost mai numerosi si au votat cluj napoca nu e normal sa iasa pe primul loc?
Postat 19 Iulie 2013, 11:31 de TDS
:)))
...HAHAHAHAH daca dragnea a comandat sondajul -e sigur.......
Postat 19 Iulie 2013, 10:59 de gogu.
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.5772 RON
  • 1 EUR = 4.9756 RON
  • 1 HUF = 0.0129 RON