URMĂREȘTE-NE PE
MARȚI, 16 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Dacă suntem prea prost îmbrăcați pentru Qatar Airways? Dacă sacoșele de rafie nu cadrează cu standardul lui Turkish Airlines? Dacă poziția prea apropiată de Debrețin nu e pe placul lui Wizz Air? Dacă Ryanair e un low cost la fel de scump ca orice companie de linie, dar mult mai imprevizibil? Dacă, dacă, dacă... Atunci mai bine zburăm de la Oradea cu frații noștri moldoveni de la HiSky!
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
De nu puține ori, pe meleagurile noastre veștile „de bine” se lasă cu surprinzătoare reacții adverse. Dacă trece prin Oradea o vedetă sau un turist oarecare și comite imprudența să-i remarce frumusețea, apar imediat frustrați și nefericiți gata să facă orice vizitator să se simtă, post factum, nepoftit. Îi cer intrusului aspru, cu indignare, ba și cu suspiciune, socoteală. De ce nu s-a plimbat și prin cartiere, să le vadă mizeria...
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 21 martie a fost publicată în Monitorul Oficial al României Legea nr. 58/2024 prin care se aduc modificări atât legii speciale cu privire la sancționarea traficului de droguri, cât și codului penal.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
10 Septembrie 2017, 15:37

Slovacii, românii şi normalitatea

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Slovacii sunt acea minoritate etnică despre care auzi doar când au ceva de sărbătorit. Nu au nimic de împărţit cu nimeni, nu jelesc de 1 Decembrie, nu vor autonomie şi nici drapele proprii. Îşi păstrează portul, obiceiurile şi cultura şi vorbesc perfect româneşte. Dacă România ar fi exportator de bun simţ, cel mai probabil că slovacii ar fi principalii donatori de la care s-ar recolta.

Ambasada Slovaciei din România îşi serbează ziua naţională de două ori: o dată la Bucureşti, iar a doua oară în ţară, undeva unde trăieşte o comunitate slovacă. Aşa se explică de ce, la o săptămână după ce slovacii au sărbătorit cu muzică, plăcinte şi găluşte Zilele Culturii Slovace, în Cetatea Oradea a sosit ambasadorul Republicii Slovace la Bucureşti, Excelenţa Sa Ján Gábor.

Sfertul academic pare să fie dublu în cazul ambasadorilor. După 30 de minute de aşteptare, timp în care Ilie Bolojan şi Ioan Mang s-au suportat reciproc, iar noi, ceilalţi, am suportat nişte muşte enervante, Excelenţa Sa a sosit împreună cu preşedintele Uniunii Slovacilor, Adrian Miroslav Merka, şi consulul general onorific, Miroslav Iabloncsik. Apoi, în cetatea goală la ceas de seară au răsunat imnurile Slovaciei şi României interpretate de o adolescentă de etnie slovacă.

Ambasadorul şi-a ţinut discursul în limba maternă şi, tocmai când mă întrebam de ce nu traduce nimeni, l-a încheiat şi l-a reluat în limba română. A amintit de două momente esenţiale în relaţiile dintre cele două ţări: România a fost singura ţară din Europa de Est care a condamnat invazia Cehoslovaciei în '68 de către trupele Pactului de la Varşovia şi prima care a recunoscut Republica Slovacă după proclamarea independenţei în 1993. Două momente care obligă la o relaţie bună în continuare.

În cele 80 de secunde cât a durat speech-ul său, primarul Bolojan a promis pentru la anul un weekend întreg de sărbătoare slovăcească pentru ca inter-culturalitatea să funcţioneze mai eficient. Celelalte cuvântări ale politicienilor au impresionat doar prin durata redusă. În schimb, generalul Vasile Creţ a emoţionat audienţa când le-a mulţumit autorităţilor slovace pentru modul în care i-au omagiat pe cei 10.000 de ostaşi români îngropaţi la Zvolen, în cel mai mare cimitir militar românesc din afara ţării.

Cel mai scurt şi mai aplaudat discurs a fost cel de pe urmă, prin care asistenţa a fost invitată la mâncărică şi băuturică. Morga a dispărut de pe faţa invitaţilor, atmosfera s-a destins, iar slovacii au devenit şi mai simpatici decât sunt de obicei. Bucatele tradiţionale delicioase pregătite la un hotel din Salonta şi berea slovacă aromată şi corpolentă adusă de peste hotare s-au contopit în armonie, la fel cum aceşti oameni admirabili se contopesc cu poporul român într-o normalitate de-a dreptul emoţionantă. La mulţi ani, prieteni slovaci! La mulţi ani, Slovacia!

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
3 Comentarii
Scripta manent
Domnule Paul78, minciuna este o afirmație care denatrează în mod deliberat adevărul. Departe de mine gândul sau intenția. Că nu toți slovacii din România vorbesc perfect limba română poate fi real, dar toți cei cu care am interacționat eu până acum (mulți, credeți-mă) vorbeau perfect românește. Slovacii nu sunt asociați cu nevorbirea limbii române. Articolul meu prezintă în câteva cuvinte imaginea pe care această minoritate etnică și-a format-o în timp, nu se focusează pe statistici (cât la sută vorbesc perfect românește, câți nu știu o boabă etc.) În Șinteu nu am fost în documentare, mea culpa, dar promit să merg cândva. Dacă acele trei cuvinte (”vorbesc perfect românește”) v-au deranjat, vă rog să le ignorați și să îmi primiți scuzele pentru ele. Sper ca restul articolului să nu vă fie viciat de alte neadevăruri sau minciuni. Vă mulțumesc pentru feedback. Pace!
Postat 11 Septembrie 2017, 13:26 de LucianCremeneanu
Minciuna
Dl Lucian Cremeneanu, Slovacii din Sintau nu stiu o boaba Romaneste. Popa merge sa traduca peste tot. Va rog sa corectati articolul si sa le cereti scuze ca NU E ADEVARAT CE SRIETI in aceasta privinta. Va rog sa mergeti in zona Sintau si sa sa le informati mai bine! Sunt cititor de 12 ani al Bihoreanul dar asemenea minciuna rareori am citit. Referitor la autonomie, aveti dreptate, dar sa nu uitam ca ei au fost deportati in aceasta zona inca in timpul lui Josif II in anii ~ 1790 si vorbim despre cateva sate de oameni.
Postat 11 Septembrie 2017, 10:07 de Paul78
slovacii - oameni curati si frumosi
sunteti profesionisti ca de obicei, dragi redactori ai Bihoreanului! aveti mare dreptate, nu exista in lumea asta oameni mai cu bun simt si respect decat slovacii! oriunde am umblat in lumea asta, intr-o singura tara m-am simtit ca in a doua casa - Tarnava, Bratislava, Banska Bistrica > Slovacia! oameni simpli, curati, frumosi. Un model pentru toti!
Postat 10 Septembrie 2017, 20:03 de roger
count display
Ultimele Comentarii

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6664 RON
  • 1 EUR = 4.9737 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON