Virusul Covid-19 se extinde tot mai vertiginos în judeţul Bihor în ultima perioadă, astfel că vineri sunt 719 cazuri active de boală, iar numărul persoanelor în stare foarte gravă, deci internate la Terapie Intensivă, a crescut la 17. Dacă trendul se va menţine, a avertizat prefectul Dumitru Ţiplea, la finalul lunii august vor fi 1.600 de cazuri active. La rândul său, dr. Gheorghe Carp a spus că "într-o lună sistemul va fi copleşit".
719 cazuri active
Cele mai noi informaţii privind Covid-19 în Bihor au fost prezentate, vineri, într-o conferinţă de presă, de coordonatorii efortului împotriva pandemiei în judeţul nostru: prefectul Dumitru Ţiplea, dr. Daniela Rahotă, directorul DSP Bihor, şi dr. Gheorghe Carp, coordonatorul sistemului de sănătate din judeţ.
Întâi, şefa DSP a informat că numărul total al cazurilor înregistrate în judeţ de la debutul pandemiei a ajuns la 1.564, dintre care multe sunt active, adică persoane care încă au virusul - 719. Dintre acestea din urmă, 260 sunt în Oradea, 38 în Beiuş, 32 în Nucet, 29 în Oşorhei, 23 în Sânmartin, 21 în Dobreşti, 18 în Ştei, respectiv câte 17 în Ineu, Pomezeu, Sântandrei şi Ţeţchea.
"Statistica ne indică localitatea unde trebuie să acţionăm, nu mâine, dar trebuie să pregătim măsurile pentru a nu ajunge la un procent de 3 la mia de locuitori. În acest moment avem comune - chiar dacă au cazuri mai puţine - unde s-a făcut analiza de risc pentru carantinarea zonală", a spus dr. Rahotă, adăugând că trebuie îndeplinite mai multe criterii pentru ca această măsură să fie impusă.
În ceea ce priveşte numărul bolnavilor din Oradea, deşi acesta este mare, oraşul "este un oraş sigur", după cum a precizat dr. Carp, dată fiind raportarea cazurilor de Covid-19 la populaţie.
Dintre bolnavii activi din Bihor, 398 de persoane sunt internate, iar celelalte se află în izolare la domiciliu.
În două săptămâni ar putea fi 1.600!
Virusul este agresiv, au avertizat responsabilii locali, argumentând prin numărul persoanelor internate la Terapie Intensivă, în creștere. "Sunt ocupate 17 paturi la ATI. Este o evoluţie nedorită. Dacă acest trend de infectări se va menţine, vom avea în două săptămâni, deci la finalul lunii august, 1.600 de cazuri active", a avertizat prefectul Dumitru Ţiplea, susţinându-şi spusele cu un grafic al evoluţiei potenţiale a pandemiei realizat de specialiştii locali.
De asemenea, dr. Gheorghe Carp a ţinut să sublinieze că virusul nu este nici pe departe blând, infirmând zvonurile răspândite în spaţiul public că circa 50% dintre noii infectaţi sunt asimptomatici. "Aceea este o legendă. Din păcate, sub 10% sunt asimptomatici. Peste 30% au forme uşoare şi peste 50% forme severe. Dacă lumea crede că face boala asta fără să observe, se înşală", a spus coordonatorul spitalelor din judeţ.
"Nu mai putem face faţă"
Gheorghe Carp a avertizat că, inclusiv în Bihor, "situaţia de acum este mult mai gravă decât cea din perioada stării de urgenţă". "Din statisticile noastre, 30% sunt infectaţi ca urmare a participărilor la tot felul de întruniri religioase. Este îngrijorător! Am vorbit cu reprezentanţii cultelor, dar din păcate fără rezultate notabile. Alţi 30% sunt reprezentaţi de cei care vin din concedii. Alţii, circa 10-15%, participă la tot felul de întruniri, botezuri, nunţi şi se expun", a avertizat dr. Carp.
Acesta i-a rugat pe jurnaliştii prezenţi la conferinţă să le transmită bihorenilor încă o dată să respecte regulile de distanţare, purtarea măştii şi spălarea mâinilor, avertizând că sistemul medical nu va mai face faţă îmbolnăvirilor. "Într-o lună de zile sistemul va fi copleşit, în ritmul ăsta nu mai putem face faţă...", a spus medicul.
Aproape la capacitate
Acesta a amintit măsurile care s-au luat pentru ca spitalele să poată primi pacienţi Covid-19, inclusiv desemnarea Spitalului Clinic de Recuperare din Felix, cu 150 de paturi, ca spital suport, la fel şi alocarea a 20 de paturi din cadrul Spitalului Beiuş pentru pacienţii cu acest virus.
"Din păcate, Spitalul Municipal din Oradea este aproape la capacitate. Avem o gură de oxigen cu cele 20 de paturi de la Beiuş. Paturile de Terapie Intensivă sunt suficiente, în planul nostru putem suplimenta în fiecare zi capacitatea cu câte 2-3 paturi ATI, dotate cu ventilatoare. Dar, în ritmul acesta, ne aşteptăm ca în septembrie să fim la capacitate maximă", a precizat Carp.
Tot el a spus că spitalele non-Covid din judeţ care în ultima perioadă au avut o activitate diminuată au fost chemate să trimită personal la Oradea, la Spitalul Covid. Astfel, au fost relocaţi doctori şi asistenţi din Aleşd, Marghita şi Salonta. "Am făcut şi acel anunţ de angajări pe perioada pandemiei. Încercăm să aducem doctori din alte judeţe", a spus coordonatorul sistemului medical din Bihor.
În ceea ce priveşte medicamentele şi echipamentele de protecţie, Gheorghe Carp a spus că s-au făcut eforturi astfel încât acestea să existe în cantităţi suficiente.
Bătrâni îmbolnăviţi şi preotul care nu crede...
În conferinţa de vineri, dr. Daniela Rahotă a vorbit şi despre situaţia de la căminul de bătrâni din Băiţa. Dacă joi erau confirmate 15 persoane, aşa cum a scris BIHOREANUL, vineri, dr. Rahotă a anunţat că numărul a crescut. "Din 74 de asistaţi sunt pozitivi 26, iar din cadrul cadrul personalului sunt 5 pozitivi", a precizat şefa DSP Bihor.
Aceasta a spus că ancheta epidemiologică în acel caz este încă în desfăşurare, însă "considerăm că sursa îmbolnăvirilor o reprezintă personalul de îngrijire". "Este primul cămin pentru persoane vârstnice în care avem depistaţi şi angajaţi şi beneficiari", a precizat Rahotă.
În acest context, prefectul Dumitru Ţiplea a precizat că vineri va convoca Comitetul Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă. "Vom purta discuţii şi vom lua o decizie dacă şi sub ce formă să carantinăm", a spus Ţiplea.
Contactat joi de BIHOREANUL, administratorul centrului de acolo, preotul ortodox Nicolae Bura, a avut un discurs halucinant, spunând că "se face mare tam-tam (n.r. - cu Covid-ul) ca să luăm banii de la Uniunea Europeană".
Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.