URMĂREȘTE-NE PE
JOI, 18 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Dacă te iei după iubitorii de clorofilă, în Oradea s-a defrișat în ultimii ani o suprafață egală cu jumătate din Pădurea Amazoniană. De la Primărie ți se va spune că în ultimii 10 ani abia au dispărut doi copaci și o creangă, și aceea din cauza furtunii de anul trecut...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Săptămâna trecută, înainte ca lucrările de 70 milioane de euro derulate la Aeroportul Oradea să se încheie (apropo, va fi un şoc diferenţa!), suspansul privind utilitatea lor s-a risipit: CJ Bihor şi Primăria Oradea au bătut palma cu LOT şi cu HiSky.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 21 martie a fost publicată în Monitorul Oficial al României Legea nr. 58/2024 prin care se aduc modificări atât legii speciale cu privire la sancționarea traficului de droguri, cât și codului penal.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
05 Iunie 2019, 18:55

Sindicatul acuză: Clasele de învăţământ profesional au fost umflate din pix. Zece şcoli din Bihor s-au trezit cu specializări noi, impuse de la Bucureşti

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Sindicaliştii din învăţământ acuză oficialii Ministerului Educaţiei că au suplimentat clasele de învăţământ profesional în toate şcolile din ţară, fără a investi în dotările unităţilor de învăţământ.

Într-o conferinţă de presă susţinută miercuri de liderii SLI Bihor, preşedintele Flaviu Zancu şi prim-vicepreşedintele Radu Hora, alături de prim-vicepreşedintele Federaţiei Sindicatelor Libere din Învăţământ, George Purcaru, au criticat ordinul ministrului Ecaterina Andronescu prin care s-au aprobat planurile de şcolarizare, implicit numărul de clase de-a IX-a pe care fiecare colegiu sau liceu are dreptul să le organizeze în următorul an şcolar. Conform acestui act, în Bihor ar urma să funcţioneze, din toamnă, 136 clase de liceu şi 72 de clase de învăţământ profesional, cu 10 mai multe decât au propus şcolile bihorene.

În primul rând, au arătat sindicaliştii, ordinul a fost emis tardiv, mai precis pe 28 mai, chit că inspectoratele şcolare transmiseseră propunerile şcolilor încă din luna ianuarie. Aşa cum şi BIHOREANUL a scris, din cauza acestei întârzieri, elevii care termină acum clasa a VIII-a nu au primit încă ghidul admiterii, în care ar trebui să găsească oferta tuturor liceelor şi colegiilor, astfel încât să poată decide spre care se îndreaptă.

"Eroare gravă"

În plus, a precizat Purcaru, Ministerul Educaţiei a modificat semnificativ propunerile şcolilor, crescând "din pix" numărul de clase de învăţământ profesional. "S-au transformat foarte multe clase din liceu tehnologic în şcoală profesională. Ministerul Educaţiei face o eroare foarte gravă", a declarat prim-vicepreşedintele FSLI.

Diferenţele între cele două sunt substanţiale: elevii de la liceele tehnologice fac 4 ani de şcoală, la finalul cărora susţin examenul de bacalaureat şi, implicit, primesc diploma aferentă, în timp ce cei care urmează şcolile profesionale se califică într-o meserie în 3 ani de studiu, dar nu susţin bacalaureatul.

Sindicaliştii spun că aceste schimbări vor avea consecinţe: pe lângă că unii profesori s-ar putea trezi cu normele didactice ciuntite sau chiar fără loc de muncă, şcolile nu sunt pregătite pentru aceste clase băgate pe gât.

Schimbări nefireşti

Potrivit preşedintelui SLI, în Bihor au fost transformate în clase de profesională 10 clase de liceu tehnologic. În unele situaţii, schimbările sunt chiar absurde, fiind vorba de specializări complet diferite.

De pildă, la Colegiul Tehnic Constantin Brâncuşi, o clasă de liceu cu specializarea "Coafor-stylist" a devenit clasă de profesională în specializarea "Confecţioner tâmplărie din aluminiu", la Liceul Horea din Marghita o clasă de liceu "Tehnician turist" se transformă în clasă de profesională "Lucrător", iar la Colegiul Tehnic Mihai Viteazul din Oradea, clasa de "Coafor-stylist" devine la rându-i una de "Ospătar-bucătar". Aceste modificări, a spus Zancu, au fost făcute fără ca profesorii să fie consultaţi, aşadar fără a se şti dacă şcolile au cadrele didactice necesare pentru a preda noile discipline.

"Noi nu suntem împotriva înfiinţării şcolilor profesionale, dar nu oricum. Nu putem transforma liceele tehnologice în profesionale peste noapte, pentru că nu avem baza materială necesară şi nici maiştrii specialişti care să preda", a declarat Purcaru. Câţi profesori vor rămâne fără ore se va şti doar în toamnă, când se va şti şi câte din clasele de-a IX-a se vor umple cu elevi.

FSLI a cerut Ministerului Educaţiei să retragă ordinul cu pricina. În caz contrar, sindicaliştii sunt hotărâţi să conteste actul în instanţă.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6739 RON
  • 1 EUR = 4.9754 RON
  • 1 HUF = 0.0127 RON