URMĂREȘTE-NE PE
JOI, 12 DECEMBRIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Au fost anunțate firmele înscrise la marile lucrări pentru fluidizarea traficului pe axa Magheru-Magazinul Crișul - Gară. Așa că, după licitații și contestații, s-ar putea ca, de pe la mijlocul anului viitor, întreaga zonă să fie răvășită, iar circulația, bulversată. 
Zic şi eu
Adrian Cris
Spre deosebire de concetățenii care dobândesc brusc experiență juridică la orice controversă pe legi (în pandemie nu au devenit mulți medici?), nu știu dacă surprinzătoarea decizie a CCR de anulare a alegerilor prezidențiale este izvorâtă numai și numai din sfânta literă a Constituției...
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunteți de acord cu decizia Curții Constituționale de a anula alegerile prezidențiale?




De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Întrucât cea mai fierbinte temă a zilei este alegerea președintelui pentru un mandat de 5 ani, este important de știut ce poate și ce nu poate face președintele. În primul rând, președintele este cel care desemnează candidatul la funcția de prim-ministru, în urma consultărilor cu partidele politice. Odată însă ce prim-ministrul este numit, ca efect al acordării votului de investitură de către parlament, acesta devine practic „șeful” administrației din România.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Exercițiile fizice fac parte din tratamentul diabetului zaharat de tip 2. Activitatea fizică nu înseamnă neapărat sport sau exerciții fizice susținute. Efectele benefice ale activității fizice regulate sunt recunoscute ca efecte sigure asupra sănătății precum și a moralului. Activitatea fizică diminuează insulino-rezistența, determinând o scădere a glicemiei. Pe termen lung reprezintă un real ajutor pentru menținerea greutății sau a pierderii de greutate în cazul obezității, ceea ce se reflectă în diminuarea riscului de complicații cardiovasculare și de hipertensiune arterială, menținerea în formă a articulațiilor și a musculaturii și nu în ultimul rând ameliorarea calității somnului.
09 August 2017, 11:10

Şi-au pus cruce! Edilii din Nojorid au "împodobit" comuna cu o cruce uriaşă din fier, făcută "la poruncă divină" de o bucureşteancă (FOTO)

Şi-au pus cruce! Edilii din Nojorid au 'împodobit' comuna cu o cruce uriaşă din fier, făcută 'la poruncă divină' de o bucureşteancă (FOTO) DELIR MISTIC. "Mama" crucii din Nojorid, Georgeta Florea (medalion), susţine că "a călătorit în spaţiu şi timp" şi "a vorbit cu Dumnezeu", care i-a dat "poruncă divină" pe când era în Israel şi stătea "cu picioarele în apa Iordanului". După sfinţire, i-a asigurat pe cei care au ajutat-o că "vor fi legaţi de Troiţă cu fir de lumină"
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Cu frica lui Dumnezeu, atei ori agnostici, călătorii se crucesc văzând uriaşa arătare în formă de cruce înfiptă pe un dâmb la marginea Nojoridului. Înălţată pe 23 metri şi lăţită pe 15, "troiţa" e o pildă de kitsch, şi încă una izbutită prin încălcarea legii.

În lipsă de alte realizări, edilii comunei se mândresc cu măgăoaia făcută la propunerea unei bucureştence care vrea să răspândească "pe teritoriul României" 17 asemenea cruci, în tot atâtea locuri în care a umblat pe meleaguri mioritice însuşi Iisus Cristos. Nici nu ştiau oamenii pe urmele cui calcă ţărâna...

Tichie de mărgăritar

Părerile nojoridanilor despre crucea din fier ridicată la ieşirea către Leş sunt împărţite. "Îi faină, aşa cruce nu există nici la oraş!", zice o babă, fără a explica precis ce-i place la colosul metalic, în afara dimensiunilor şi formei. O fostă profesoară se declară, din contră, oripilată. "Toate s-au făcut, numai asta mai lipsea", spune ea, nemulţumită că nici măcar în centrul de comună n-a fost tras gaz, iar asfaltul se lasă mult aşteptat.

Fie că le place crucea, fie că nu, oamenii habar n-au cum a apărut în satul lor. Ştiu doar câţiva iniţiaţi dintre aleşii locali şi cei 10 preoţi din comună care - alături de trei confraţi din Oradea, între care şi protopopul Dorel Rusu - au sfinţit-o în ultima sâmbătă a lunii trecute, pe 29 iulie.

"Primarul ne-a convocat la şedinţă în zi nelucrătoare pe motiv că secretara pleacă în concediu şi trebuiau votate proiectele. Când a început şedinţa, la ora 11, ne-a spus că o facem scurtă, fiindcă la 12 ne invită la sfinţire", povesteşte un consilier. Ulterior la eveniment au participat aproape 300 de oameni, cinstiţi în final cu o agapă la Căminul Cultural.

O nouă Cuvioasă Paraschiva

La baza "monumentului" ce aduce a schelă de foraj, o inscripţie lămureşte că, în ciuda tonelor de fier din care a fost făcut, trecătorul se află în faţa unei modeste "troiţe", a "Credinţei Creştine a Fraţilor", ridicată de Asociaţia Filantropică Sfântul Gheorghe "prin grija doamnei Georgeta Florea din Bucureşti care a primit poruncă divină".

Cine este misterioasa? Localnicii n-au fost curioşi să afle, dar BIHOREANUL a descoperit-o pe un blog biografic: este o pensionară trecută de 70 de ani, "judecată de Dumnezeu şi lăsată în viaţă primind de la Dumnezeu o misiune specială de îndeplinit pentru România, care este numită şi Grădina Maicii Domnului", şi anume "ridicarea a 12 Cruci cu Trinitatea, unde a poposit Iisus Cristos în România în perioada celor 777 de zile în care a călătorit prin România".

În urmă cu mai mulţi ani, zice povestea, femeia "a vândut tot ce avea pentru a renova biserica din satul natal, Amărăştii de Sus din judeţul Dolj". Deşi ajunsă "săracă lipită pământului, a câştigat în schimb bucuria fără margini a credinţei şi este vizitată periodic de Sfântul Înger de Lumină, Credinţă şi Coroană".

Georgeta Florea a fost o obişnuită a OTV-ului lui Dan Diaconescu, iar acum a Danei Grecu la Antena 3. Ca "umilă şi anonimă Cuvioasă Paraschiva din Bucureştiul acestui început de veac şi de mileniu", a făcut dezvăluiri de senzaţie, ca de exemplu că "în Bucegi sub Vârful Omu este o Cruce de Diamante adusă acum 3 ani de la Ierusalim şi tot acolo se află o pădure cu frunze de cristal", dar şi profeţii grozave, de pildă că "ţările cu iniţiala A şi I se vor şterge de pe faţa Pământului" în urma unui nou potop şi "doar Sicilia va rămâne din Italia, fiindcă acolo există o piramidă", că "toţi cei care au case şi averi vor fi distruşi şi le va lua apa", iar în România "va rămâne numai Partidul Credinţei Creştine şi restul partidelor vor dispărea".

"Răpită în duh"

Conform prezentării, "deşi este conştientă că Biserica Ortodoxă Română priveşte cu mefienţă asemenea dezvăluiri şi le omologhează din punct de vedere dogmatic foarte rar, Georgeta Florea susţine că a călătorit în spaţiu şi timp, fiind răpită în duh asemenea primilor creştini". Ba, o dată, "timp de 4 zile şi 3 nopţi nu a dormit, nu s-a dat jos din pat şi a vorbit cu Dumnezeu", care i-a poruncit să ridice nu 12 troiţe, cum era vorba iniţial, ci 17, aşa că "şi-a asumat aceste misiuni cu râvnă dusă până la sacrificiu, deşi cel mai adesea nu i-au ajuns banii pentru mâncare nici de pe o zi pe alta".

Până acum, cu sponsorizări de la credincioşi, a construit şase "troiţe", toate identice, cea din Nojorid fiind a şaptea. Prima a fost a "Credinţei Creştine - Simbol al Dreptăţii lui Dumnezeu", la Drajna de Jos (jud. Prahova), femeia dând asigurări oricui că dacă se roagă acolo "Dumnezeu îi va face dreptate". A doua este "Troiţa Familiei", la Ungureni (Dâmboviţa), iar persoanelor care nu au o familie şi se roagă aici, la fel de logic, "Dumnezeu le va dărui o familie". Au urmat apoi troiţele "Iubirii" la Gogoşari (Giurgiu), "Alungării Relelor" la Peciu Nou (Timiş), "Păcii" la Gura Ocniţei (Dâmboviţa) şi "Credinţei" la Creţeni (Vâlcea).

Cu "rol de protecţie"

Cu două luni în urmă, bucureşteanca dădea de ştire că "Troiţa Credinţei Creştine a Fraţilor" din Nojorid "va fi a VII-a din cele 17 de protecţie şi ajutor a României şi a oamenilor care vor fi în jurul acestora şi care se vor ruga la Troiţe pentru ajutor", iar luna trecută anunţa că pe 29 iulie era programată sfinţirea, neuitând să roage "toţi credincioşii din toată lumea să participe cu prezenţa sau cu un ban, să se poată construi şi celelalte Troiţe", şi nici să promită participanţilor că "vor fi legaţi cu fir de lumină de această Sfântă Troiţă".

Ultima referire la ctitoria din Bihor e o cronică a evenimentului ce relatează că "în timpul slujbei de sfinţire au coborât mai multe raze de lumină spre Troiţă, ceea ce înseamnă că Dumnezeu a fost de acord cu aceasta şi a coborât raze de lumină pentru a ne arăta acest lucru".

Iisus şi avocatul

Georgeta Florea, autoarea troiței de la marginea comunei NojoridContactată de BIHOREANUL, Georgeta Florea (foto) povesteşte că ideea de a amplasa o "troiţă" la Nojorid a fulgerat-o vara trecută, pe când se afla în Ţara Sfântă: "Eram în Israel, stăteam cu picioarele în apa Iordanului, aşa mi-a venit".

De ce a ales un "model" străin celui clasic ortodox, din lemn şi modest? "Forma este dată de Sus, de Divinitate!", a lămurit femeia. Şi cum a ştiut dacă Iisus a trecut prin Nojorid? Ei bine, n-a ştiut, ba chiar spune că de fapt Cristos "a fost mai la sud, prin Baciu-Hoia" (jud. Cluj), dar aici i-a fost la îndemână. "Avocatul meu este din Oradea", a zis ea punând punct discuţiei pentru că era "ocupată".

Abordat şi el de reporter, avocatul orădean Călin Moisi a fost mai scump la vorbă, afirmând că şi-a cunoscut clienta "în urmă cu mai mulţi ani" şi, chiar dacă a fost trecut ca "voluntar" pe cruce, nu face decât să-i acorde consultanţă juridică.

A fost gratis

Deşi o minimă documentare precum cea a BIHOREANULUI îi puteau edifica asupra personajului, edilii din Nojorid n-au fost nici curioşi să afle detalii despre patroana Asociaţiei Sf. Gheorghe, nici reticenţi la propunerea de a face o construcţie care se potriveşte ca nuca în perete.

Teodor Baba, primar NojoridPrimarul Teodor Baba (foto) spune că în februarie, când un reprezentant al asociaţiei, al cărui nume nu şi-l aminteşte, s-a prezentat cu o cerere către Consiliul Local pentru aprobarea "troiţei", nu şi-a pus nicio întrebare, bucurându-se doar că urma să fie făcută pe spezele altora. "Când se face o cruce, cum să întrebi ce motiv are? Primăria n-a avut nicio contribuţie financiară, doar am dat terenul de 250 de metri pătraţi şi am extins alimentarea cu curent pentru iluminarea nocturnă", recunoaşte edilul.

Cu privire la proiect, de vreme ce fusese deja folosit în alte părţi din ţară, n-a avut nimic de obiectat, iar consilierii l-au votat în unanimitate. "Dumneavoastră ziceţi că-i urâtă, că aţi văzut-o numai pe timp de zi. Dar noaptea?", s-a justificat primarul, ţinând-o pe-a lui: "Fiecare cu părerea lui. Nouă ne place!".

Cât despre costuri, de la "donaţia" care a urâţit satul până la lucrările de amplasare, la festivitatea de sfinţire şi la cheltuielile de întreţinere pe viitor, nici "binefăcătoarea", şi nici avocatul ei n-au dezvăluit taina, iar primarul nu a făcut nicio estimare. Poate, te pomeneşti, nu ştie nici bunul Dumnezeu...


DE SANCŢIONAT
Contra "legilor pământeşti"

Lucian Silaghi, şeful Direcţiei pentru Cultură BihorŞeful Direcţiei pentru Cultură Bihor, Lucian Silaghi (foto), afirmă că "monumentul" din Nojorid a fost construit nelegal, fără aprobarea instituţiei şi avizul Comisiei Zonale pentru Monumentele de For Public. "Conform legii, era obligatoriu pentru orice asemenea construcţie pe domeniul public. Doar pe domeniul privat, de exemplu pe terenurile Bisericii, pot fi făcute troiţe fără aviz, dar cea din Nojorid este pe domeniul public", a declarat Silaghi.

De altfel, directorul a iniţiat demersuri care se pot finaliza cu sancţionarea atât a Primăriei comunei, cât şi a Asociaţiei Sf. Gheorghe. "N-avem nimic împotriva celor sfinte, dar trebuie respectate şi legile pământeşti", zice Silaghi. Potrivit Legii 120/2006 privind monumentele de for public, amenda este cuprinsă între 10.000 şi 20.000 lei.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
10 Comentarii
În acel loc...
Știu că au fost multe accidente,mai bine,acea pantă o făceau mai domoală,oricum,nu înțeleg de ce mulți depășeau acolo fiind linie continuă.Mai știu că în acel loc,s-au dat grele lupte în al doilea război ....
Postat 12 August 2017, 22:02 de crisan
@ oarecine
Daca tot te-ai obosit sa citesti comentarii macar fa-o pana la capat si nu printre randuri. Ai sa constati ca in cazul meu ai inteles tocmai pe dos. Despre sasi, da, ai dreptate, e un caz pierdut.
Postat 10 August 2017, 23:46 de User anonimizat
@bihoreanoradean
Ai dat mâna virtual cu retardul forumului, sasi. Văd că pe ambii vă mână o ură furibundă împotriva creștinismului. Curios, v-au bătut părinții peste cap când ați fost mici, de nu pricepeți că fără ortodoxie nu existam ca neam? Pe sasi îl înțelegem oarecum că e conlocuitor, dar tu ce scuză ai să dai cu copita în mama neamului românesc?
Postat 10 August 2017, 16:48 de Oarecine
...
Doamna cu troița vorbește tâmpenii... A fost Isus pe-aici, prin Cluj. E pe-o minte cu Funar. Dacă ar fi spus doar că vrea să înalțe o cruce pentru creștinii din zonă, ar fi fost ceva, dar să vii cu aiurisme de genul celor enumerate de dumneaei... Ăsta e caz de Socola.
Postat 10 August 2017, 07:27 de Shogun
Kitch de Oradea
Daca crucea din Nojorid e un kitch.. betoanele, statia de tramvai, si stalpii ce alimenteaza cu electricitate tramvaiele in zona centrala ce sunt? Un megakitch, sau un birtinezokitch?
Postat 10 August 2017, 00:26 de User anonimizat
Politica si religia
Observ un trend de ceva vreme incoace in presa: ortodoxismul e raul din tara asta.. urmat de psd (care chiar este). Daca mai asociem un primar psd-ist cu o cruce ortodoxa, raul e complet. Acum hai sa vedem de ce in Nojorid e primar un psd-ist: pentru ca ani de zile fostul primar (pnl-ist) si-a urnarit diar intereaele, in rest nu a facut NIMIC. Se plange baba ca nu au gaz in centru? Pai gazul e tras de o firma privata si nu de primarie dar sa nu uitam ca nici Oradea nu are si nici nu o sa aiba gaz in graba si asta chiar depinde de primarie pentru ca le-a interzis oradenilor acest lucru.
Postat 10 August 2017, 00:23 de User anonimizat
crestinesc = aberant
Nimic nu este normal in crestinesc. Crestinesc inseamna retard, aberant, razboaie, nazism, comunism. Hipercrestinii sunt adevarate maimute bipede, stadii de care am crezut ca am trecut prin evolutia noastra ca specie. Dar ia vezi, la unii genetica si recombinarile fac sa se activeze gene crezute pierdute.
Postat 09 August 2017, 14:44 de sasi
S-a găsit retardul de serviciu
..sasi, să comenteze evident negativ ca întotdeauna, la adresa a tot ce este bun, normal, creștinesc. Cine crede că se trage din maimuță, chiar se trage!
Postat 09 August 2017, 14:38 de Oarecine
retard
Nu stiu cine este mai de ospiciu. Baba cu halucinatii sau "edilii" care au muscat halucinatiile ei. Atentie mare cand consumati ciuperci!
Postat 09 August 2017, 14:34 de sasi
"N-avem nimic cu cele sfinte.."
Curioși mai sunteți: pedalează unul din Anglia pentru o cauză sau alta și e lucru bun - nimic de zis. Dar dacă cineva înalță o troiță vizibilă și pe timpul nopții, e prilej de scandal. O vreți mică, modestă, din lemn și dacă nici aia' nu se poate, atunci e ilegală - măi să fie! La 23 m înalțime, nu se prea putea face din lemn. Gândiți-vă numai că și crucea de pe Caraiman înălțată între 1926-1928, e tot din structură metalică și atestă creștinismul acestui popor acolo la cei peste 2,200 m altitudine. Dacă nu era canonică, nici crucea de la Nojorid nu ar fi fost sfințită de preoții ortodocși. Mai bine să ne bucurăm că există încă oameni care înalță troițe care sfințesc pământul din jurul lor, în această țară.
Postat 09 August 2017, 14:27 de Oarecine
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.7216 RON
  • 1 EUR = 4.9709 RON
  • 1 HUF = 0.0121 RON