URMĂREȘTE-NE PE
VINERI, 29 MARTIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Primăria Oradea a decis să modifice regulamentul de salubrizare. La fel cum deja ne-a obișnuit, schimbarea s-a făcut fără o dezbatere publică serioasă. Mi se pare o greșeală strategică, pentru că despicarea firului în patru atunci când e vorba de problemele tuturor locuitorilor poate duce la soluții bune, unde mai pui că elimini din start suspiciunile și speculațiile.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oradea și Bihorul au ajuns într-o perioadă fastă, cum din perspectiva dezvoltării infrastructurii n-au mai cunoscut niciodată. Anul acesta se deschid circulației o mulțime de noi drumuri, vreo 70 de kilometri: legătura centura Oradea - Autostrada Transilvania (chiar la finele acestei săptămâni), plus centurile Sânmartin, Aleșd, Beiuș, Oșorhei, Nojorid, Sântandrei (în vară). „Miracolul” ar putea fi explicat prin faptul că 2024 e an electoral. Și, da, este! Dar, totuși, nu asta-i explicația, ci parcurgerea întregii evoluții de la germinarea la coacerea proiectelor.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunteți mulțumit de noile trasee de tramvai gândite de OTL pentru a asigura un flux mai bun în oraș?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Din data de 31 martie, România devine, parțial, parte a spațiului de liberă circulație Schengen, aspect care ar trebui să ne bucure, ca națiune, deoarece vine după un îndelung proces de negociere cu celelalte state ale Uniunii Europene, aspectele privind negocierea cu Austria fiind comentate pe larg în ultima perioadă.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
19 Februarie 2021, 08:01

Sfidare la asigurare: Nici măcar 2 din 10 bihoreni nu şi-au încheiat poliţă de asigurare a locuinţei împotriva dezastrelor naturale

Sfidare la asigurare: Nici măcar 2 din 10 bihoreni nu şi-au încheiat poliţă de asigurare a locuinţei împotriva dezastrelor naturale NU, MULȚUMESC! Proprietarii celor 87.000 de locuințe orădene refuză să își încheie asigurarea obligatorie prevăzută de lege. „Dacă mă despăgubea că mi-a luat vântul acoperișul sau că m-a inundat vecinul, era altceva. Dar pentru riscuri inventate, nu, mulțumesc!”, spune un orădean
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Mai puţin de doi din zece bihoreni şi-au asigurat locuinţe împotriva dezastrelor naturale. La un deceniu de la intrarea în vigoare a Legii 260 din 2008, populaţia refuză să dea 20 euro pe an pe asigurarea obligatorie pentru cutremur, inundaţie sau o alunecare de teren.

"De ce să plătesc? În Oradea n-a fost cutremur nici de o sută de ani, în cartierul Rogerius, pe teren plan, n-o să fie niciodată alunecări de teren, iar Crişul Repede n-o să urce niciodată până la mine, la etajul patru!", spune revoltat un orădean. Şi nu prea poate fi contrazis...

Asigurare obligatorie...

În 2008, după inundaţiile din Moldova, guvernanţii au decis că românii trebuie să se ajute singuri. Astfel, Legea 260 îi obligă pe toţi proprietarii de locuinţe la încheierea unei asigurări obligatorii împotriva dezastrelor naturale: cutremur, inundaţii şi alunecări de teren.

Deţinătorii de locuinţe din beton armat, cărămidă sau alte materiale obţinute prin tratament termic sau chimic datorează 20 euro pe an, iar cei ai caselor din chirpici, doar jumătate. În cazul unei catastrofe, primii sunt despăgubiţi cu cel mult 20.000 euro, iar ceilalţi cu 10.000 euro. Cine nu şi-a asigurat locuinţa nu primeşte, în schimb, chiar nimic...

"Lumea s-a opus"

Constituit în 2009 de 13 societăţi de profil, Pool-ul de Asigurare Împotriva Dezastrelor (PAID) a emis primele poliţe în iulie 2010. La sfârşitul lunii trecute, la nivel naţional erau asigurate 1,7 milioane de locuinţe, reprezentând 19,55% din fondul locativ. Judeţul Bihor este situat sub media pe ţară, la 16,2%, cu doar 41.510 poliţe încheiate.

Cum legea obligă asiguratorii să elibereze poliţe facultative doar după încheierea poliţei obligatorii, clientela este limitată doar la tinerii obligaţi de bănci să îşi asigure locuinţa cumpărată prin credit. Restul nu simt nevoia.

"Când am discutat în asociaţie despre asigurarea locuinţelor, toată lumea s-a opus. Asigurările astea sunt bani care se adună în Oradea, unde nu există riscul asigurat, pentru zone din ţară cu cutremure, inundaţii sau alunecări de teren", spune preşedintele unei asociaţii de proprietari.

Florin Birta, primarul Oradiei"Nu este o prioritate"

Obligate prin lege să verifice încheierea poliţelor şi să amendeze prin poliţiile locale, cu sume între 100 şi 500 lei, lipsa asigurării obligatorii, bani din care 60% încasează PAID, iar diferenţa bugetul local, primăriile au reacţionat diferit.

Majoritatea administraţiilor locale s-au agitat la apariţia legii. Unele, cum ar fi cea din Timişoara, au mai trimis informări populaţiei, iar cea din Arad, de pildă, şi-a somat contribuabilii la începutul acestui an, urmând ca ulterior să trimită agenţii să dea amenzi.

După ani de zile în care şi-a şicanat contribuabilii cu şantiere prelungite, ridicări de maşini şi exproprieri, Primăria Oradea refuză să îşi ridice gratuit populaţia în cap. "Pentru noi nu este o prioritate. Are Poliţia Locală ce să lucreze şi fără să umble după poliţe de asigurare", spune decis primarul Florin Birta (foto).

Lucian Popa, directorul Patrimoniu Imobiliar OradeaNici Primăria nu s-a asigurat!

De altfel, săptămâna trecută, funcţionarii Primăriei nici nu mai ştiau conturile şi parolele de la platforma PAID, pentru a putea comunica măcar numărul orădenilor care şi-au încheiat asigurare. "Adevărul este că nu s-a mai intrat pe platformă de ani de zile", recunoaşte un funcţionar.

De altfel, ar fi culmea ca Primăria să sancţioneze orădenii pentru o culpă pe care o are ea însăşi. Proprietară peste 1.419 de locuinţe, municipalitatea orădeană nu a încheiat nicio poliţă de asigurare obligatorie. Cum suma s-ar ridica la  peste 28.000 euro pe an, nici nu are de gând. "Acum doi ani am prins o poziţie în buget, dar pe urmă am renunţat, că n-au mai fost bani", spune directorul Direcţiei Patrimoniu Imobiliar, Lucian Popa (foto).

De atunci, Primăria, la fel ca orădenii, şi-a stabilit alte priorităţi decât să pună deoparte fonduri pentru asigurarea obligatorie, care s-ar putea numi, la fel de bine, bani aruncaţi...

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
2 Comentarii
Bani pentru gunoi
Cum sa insiste primaria pentru asigurarile astea cand tocmai si-a adaugat din pix contravaloarea a 2-3 PAD-uri anual, doar din pretul crescut la gunoi de la fiecare gospodarie?!? Stai sa se invete oradenii cu răul ca vin ei de la anu' si pentru asigurari.
Postat 20 Februarie 2021, 17:06 de oradeanbihor
8 din 10 Bihoreni traiesc de pe o zi pe alta
Preventia este buna, dar mai intai trebuie ridicata calitatea vietii si imbunatatirea nivelului de trai ca oamenii sa isi permita luxul de a arunca bani pe asigurari. Cand platesti jumatate de salar pe chirie.. e grele cu asigurarea. Nu m-i se pare normal sa fiu persecutat pentru ca am ales sa nu imi asigur locuinta impotriva dezastrelor naturale. Este decizia fiecaruia si trebuie sa si-o asume. Politia Locala platita din bani publici nu trebuie sa execute servicii pentru si nici nu trebuie sa fie instrumentul de opresiune a companiilor de asigurare cu complicitatea statului. Nu avem nevoie de masuri staniliste. Cred ca Legea 260/2008 ar trebui revizuita de CCR. Politia Locala sa vegheze la respectarea Legii 202/2002 si 448/2006 pentru ca sunt multe probleme in zona asta.
Postat 20 Februarie 2021, 11:09 de franciscb
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6085 RON
  • 1 EUR = 4.973 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON