URMĂREȘTE-NE PE
SÂMBĂTĂ, 14 DECEMBRIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Au fost anunțate firmele înscrise la marile lucrări pentru fluidizarea traficului pe axa Magheru-Magazinul Crișul - Gară. Așa că, după licitații și contestații, s-ar putea ca, de pe la mijlocul anului viitor, întreaga zonă să fie răvășită, iar circulația, bulversată. 
Zic şi eu
Adrian Cris
Spre deosebire de concetățenii care dobândesc brusc experiență juridică la orice controversă pe legi (în pandemie nu au devenit mulți medici?), nu știu dacă surprinzătoarea decizie a CCR de anulare a alegerilor prezidențiale este izvorâtă numai și numai din sfânta literă a Constituției...
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunteți de acord cu decizia Curții Constituționale de a anula alegerile prezidențiale?




De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Întrucât cea mai fierbinte temă a zilei este alegerea președintelui pentru un mandat de 5 ani, este important de știut ce poate și ce nu poate face președintele. În primul rând, președintele este cel care desemnează candidatul la funcția de prim-ministru, în urma consultărilor cu partidele politice. Odată însă ce prim-ministrul este numit, ca efect al acordării votului de investitură de către parlament, acesta devine practic „șeful” administrației din România.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Exercițiile fizice fac parte din tratamentul diabetului zaharat de tip 2. Activitatea fizică nu înseamnă neapărat sport sau exerciții fizice susținute. Efectele benefice ale activității fizice regulate sunt recunoscute ca efecte sigure asupra sănătății precum și a moralului. Activitatea fizică diminuează insulino-rezistența, determinând o scădere a glicemiei. Pe termen lung reprezintă un real ajutor pentru menținerea greutății sau a pierderii de greutate în cazul obezității, ceea ce se reflectă în diminuarea riscului de complicații cardiovasculare și de hipertensiune arterială, menținerea în formă a articulațiilor și a musculaturii și nu în ultimul rând ameliorarea calității somnului.
19 Februarie 2021, 08:01

Sfidare la asigurare: Nici măcar 2 din 10 bihoreni nu şi-au încheiat poliţă de asigurare a locuinţei împotriva dezastrelor naturale

Sfidare la asigurare: Nici măcar 2 din 10 bihoreni nu şi-au încheiat poliţă de asigurare a locuinţei împotriva dezastrelor naturale NU, MULȚUMESC! Proprietarii celor 87.000 de locuințe orădene refuză să își încheie asigurarea obligatorie prevăzută de lege. „Dacă mă despăgubea că mi-a luat vântul acoperișul sau că m-a inundat vecinul, era altceva. Dar pentru riscuri inventate, nu, mulțumesc!”, spune un orădean
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Mai puţin de doi din zece bihoreni şi-au asigurat locuinţe împotriva dezastrelor naturale. La un deceniu de la intrarea în vigoare a Legii 260 din 2008, populaţia refuză să dea 20 euro pe an pe asigurarea obligatorie pentru cutremur, inundaţie sau o alunecare de teren.

"De ce să plătesc? În Oradea n-a fost cutremur nici de o sută de ani, în cartierul Rogerius, pe teren plan, n-o să fie niciodată alunecări de teren, iar Crişul Repede n-o să urce niciodată până la mine, la etajul patru!", spune revoltat un orădean. Şi nu prea poate fi contrazis...

Asigurare obligatorie...

În 2008, după inundaţiile din Moldova, guvernanţii au decis că românii trebuie să se ajute singuri. Astfel, Legea 260 îi obligă pe toţi proprietarii de locuinţe la încheierea unei asigurări obligatorii împotriva dezastrelor naturale: cutremur, inundaţii şi alunecări de teren.

Deţinătorii de locuinţe din beton armat, cărămidă sau alte materiale obţinute prin tratament termic sau chimic datorează 20 euro pe an, iar cei ai caselor din chirpici, doar jumătate. În cazul unei catastrofe, primii sunt despăgubiţi cu cel mult 20.000 euro, iar ceilalţi cu 10.000 euro. Cine nu şi-a asigurat locuinţa nu primeşte, în schimb, chiar nimic...

"Lumea s-a opus"

Constituit în 2009 de 13 societăţi de profil, Pool-ul de Asigurare Împotriva Dezastrelor (PAID) a emis primele poliţe în iulie 2010. La sfârşitul lunii trecute, la nivel naţional erau asigurate 1,7 milioane de locuinţe, reprezentând 19,55% din fondul locativ. Judeţul Bihor este situat sub media pe ţară, la 16,2%, cu doar 41.510 poliţe încheiate.

Cum legea obligă asiguratorii să elibereze poliţe facultative doar după încheierea poliţei obligatorii, clientela este limitată doar la tinerii obligaţi de bănci să îşi asigure locuinţa cumpărată prin credit. Restul nu simt nevoia.

"Când am discutat în asociaţie despre asigurarea locuinţelor, toată lumea s-a opus. Asigurările astea sunt bani care se adună în Oradea, unde nu există riscul asigurat, pentru zone din ţară cu cutremure, inundaţii sau alunecări de teren", spune preşedintele unei asociaţii de proprietari.

Florin Birta, primarul Oradiei"Nu este o prioritate"

Obligate prin lege să verifice încheierea poliţelor şi să amendeze prin poliţiile locale, cu sume între 100 şi 500 lei, lipsa asigurării obligatorii, bani din care 60% încasează PAID, iar diferenţa bugetul local, primăriile au reacţionat diferit.

Majoritatea administraţiilor locale s-au agitat la apariţia legii. Unele, cum ar fi cea din Timişoara, au mai trimis informări populaţiei, iar cea din Arad, de pildă, şi-a somat contribuabilii la începutul acestui an, urmând ca ulterior să trimită agenţii să dea amenzi.

După ani de zile în care şi-a şicanat contribuabilii cu şantiere prelungite, ridicări de maşini şi exproprieri, Primăria Oradea refuză să îşi ridice gratuit populaţia în cap. "Pentru noi nu este o prioritate. Are Poliţia Locală ce să lucreze şi fără să umble după poliţe de asigurare", spune decis primarul Florin Birta (foto).

Lucian Popa, directorul Patrimoniu Imobiliar OradeaNici Primăria nu s-a asigurat!

De altfel, săptămâna trecută, funcţionarii Primăriei nici nu mai ştiau conturile şi parolele de la platforma PAID, pentru a putea comunica măcar numărul orădenilor care şi-au încheiat asigurare. "Adevărul este că nu s-a mai intrat pe platformă de ani de zile", recunoaşte un funcţionar.

De altfel, ar fi culmea ca Primăria să sancţioneze orădenii pentru o culpă pe care o are ea însăşi. Proprietară peste 1.419 de locuinţe, municipalitatea orădeană nu a încheiat nicio poliţă de asigurare obligatorie. Cum suma s-ar ridica la  peste 28.000 euro pe an, nici nu are de gând. "Acum doi ani am prins o poziţie în buget, dar pe urmă am renunţat, că n-au mai fost bani", spune directorul Direcţiei Patrimoniu Imobiliar, Lucian Popa (foto).

De atunci, Primăria, la fel ca orădenii, şi-a stabilit alte priorităţi decât să pună deoparte fonduri pentru asigurarea obligatorie, care s-ar putea numi, la fel de bine, bani aruncaţi...

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
2 Comentarii
Bani pentru gunoi
Cum sa insiste primaria pentru asigurarile astea cand tocmai si-a adaugat din pix contravaloarea a 2-3 PAD-uri anual, doar din pretul crescut la gunoi de la fiecare gospodarie?!? Stai sa se invete oradenii cu răul ca vin ei de la anu' si pentru asigurari.
Postat 20 Februarie 2021, 17:06 de oradeanbihor
8 din 10 Bihoreni traiesc de pe o zi pe alta
Preventia este buna, dar mai intai trebuie ridicata calitatea vietii si imbunatatirea nivelului de trai ca oamenii sa isi permita luxul de a arunca bani pe asigurari. Cand platesti jumatate de salar pe chirie.. e grele cu asigurarea. Nu m-i se pare normal sa fiu persecutat pentru ca am ales sa nu imi asigur locuinta impotriva dezastrelor naturale. Este decizia fiecaruia si trebuie sa si-o asume. Politia Locala platita din bani publici nu trebuie sa execute servicii pentru si nici nu trebuie sa fie instrumentul de opresiune a companiilor de asigurare cu complicitatea statului. Nu avem nevoie de masuri staniliste. Cred ca Legea 260/2008 ar trebui revizuita de CCR. Politia Locala sa vegheze la respectarea Legii 202/2002 si 448/2006 pentru ca sunt multe probleme in zona asta.
Postat 20 Februarie 2021, 11:09 de franciscb
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.7332 RON
  • 1 EUR = 4.9708 RON
  • 1 HUF = 0.0121 RON