Întrucât vara a început şi este de aşteptat ca temperaturile să fie tot mai ridicate, Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă Crişana a transmis o serie de recomandări pentru bihoreni, astfel încât, în zilele de caniculă, să se ferească atât de incendii, cât şi de situaţii de urgenţă medicală.
„Creşterea temperaturilor va genera cu siguranţă disconfort şi vom înregistra un număr crescut de intervenţii pentru acordarea primului-ajutor calificat. Vom simţi cu toţii o încărcare din punct de vedere al creşterii numărului de turişti în zona staţiunilor montane şi balneoclimaterice. De asemenea, fiind un judeţ de tranzit, cu siguranţă şi la nivelul punctelor de trecere a frontierelor se va înregistra o încărcare a numărului de participanţi la trafic, lucru care din nefericire ne putem aştepta să genereze şi accidente de circulaţie”, a declarat colonelul Sorin Caba, comandantul ISU Crişana, marţi, într-o conferinţă de presă.
Drept urmare, ISU Crişana a transmis deja o serie de măsuri de prevenire comitelor locale de situaţii de urgenţă şi operatorilor economici din Bihor, dar şi cetăţenilor de rând.
Pentru prevenirea incendiilor, pompierii le cer bihorenilor, în primul rând, să respecte legea şi să nu utilizeze focul deschis în locuri periculoase, precum cele afectate de uscăciune avansată, ori în zilele cu vânt. Utilajele agricole folosite la recoltarea cerealelor păioase trebuie verificate înainte de folosire, iar în miezul zilei nu este recomandată efectuarea de lucrări cu degajări de substanţe volatile.
De asemenea, este interzisă arderea miriştilor, stufului, tufărişurilor sau vegetaţiei ierboase fără acceptul autorităţii competente pentru protecţia mediului şi informarea în prealabil a serviciilor publice comunitare pentru situaţii de urgenţă. Nerespectarea acestei prevederi se sancţionează cu amendă între 3.000 şi 6.000 de lei, în cazul persoanelor fizice, respectiv între 25.000 şi 50.000 de lei pentru persoanele juridice.
Pompierii bihoreni au făcut o serie de recomandări şi cu privire la protecţia populaţiei din punct de vedere medical, în zilele de caniculă. Bihorenilor li se recomandă să nu facă deplasări la miezul zilei, să evite aglomeraţiile, expunerea la soare şi efortul fizic intens între orele 11 şi 18, să poarte haine lejere, deschise la culoare, pălării şi ochelari de soare şi să bea doi litri de lichide pe zi, dar nu foarte reci.
Totodată, sunt de evitat în aceste zile alcoolul, alimentele cu conţinut sporit de grăsimi, băuturile cu cofeină şi zahăr.
Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.