Situaţie deloc roză, ba chiar alarmantă, prezentată joi de conducerea Serviciului de Ambulanţă al Judeţului Bihor, pe baza cifrelor înregistrate până la finele lunii noiembrie referitoare la activitatea din acest an.
Suprasolicitare pentru ambulanţe
Potrivit noului manager, dr. Liciniu Venter, în primele 11 luni ale acestui an SAJ Bihor a avut cu 7,4% mai multe intervenţii decât anul trecut (77.627), numărul solicitărilor la 112 fiind în creştere cu 3,72% faţă de anul 2016 (97.029), în timp ce solicitările pentru asistenţa medicală la domiciliu s-au înmulţit cu 10,6% comparativ cu anul trecut.
Tot cu aproximativ 10% a crescut şi numărul stopurilor cardio-respiratorii la care au intervenit echipajele SAJ, din totalul de 616 pacienţi 43 fiind resuscitaţi.
Singura scădere în indicatorii SAJ Bihor faţă de anul trecut a fost înregistrată în intervenţiile la accidentele rutiere, cu aproximativ 10% (264 cazuri), dar şi asta s-a întâmplat „pentru că întâi pleacă echipajul TIM şi paramedicii, conform protocolului”, adică echipajele SMURD.
Autosanitare, la anul
Numărul de kilometri parcurşi de maşinile SAJ Bihor a crescut şi el în primele 11 luni ale acestui an, cu 5,6% (ajungând la 3.294.611 kilometri) faţă de anul trecut, a mai spus managerul Liciniu Venter, adăugând că Serviciul are 64 de autospeciale, din care 61 operative, dintre acestea 44 fiind pentru intervenţiile de urgenţă (ambulanţe de tip B şi C), iar restul pentru transport neasistat al bolnavilor.
„Parcul auto este învechit, avem maşini mai vechi de 8 ani”, a spus sec dr. Venter, precizând că există maşini care au făcut peste 900.000 kilometri.
Întrebat de BIHOREANUL de ce, în pofida promisiunilor repetate ale Ministerului Sănătăţii, în acest an nu a fost achiziţionată nicio maşină pentru SAJ (ca dealtfel nici pentru SMURD), managerul Venter a afirmat că, potrivit spuselor dr. Raed Arafat, şeful Departamentului Naţional pentru Situaţii de Urgenţă din Ministerul de Interne, o licitaţie a fost deja demarată, până pe 8 ianuarie firmele putând depune oferte, aşa încât „sperăm că la jumătatea anului viitor să fie făcute primele livrări”.
Dr. Venter a spus că la nivel naţional se vor achiziţiona „câteva sute”, iar în Bihor este nevoie de „măcar 20”, adică o jumătate din maşinile pentru intervenţii trebuie înlocuite.
Prezent şi el la conferinţa de presă, directorul financiar al SAJ Bihor, Liviu Sabău Pop a afirmat că au crescut şi cheltuielile pentru repararea maşinilor, dar „ne încadrăm în buget”.
Bihorenii, tot mai bolnavi
Pe de altă parte, directorul medical al SAJ Bihor, dr. Ionela Gui, a arătat că suprasolicitarea Serviciului din partea cetăţenilor are ca explicaţie starea de sănătate tot mai precară a bihorenilor, fenomen în trendul naţional.
„A crescut patologia cardiacă, în special la persoanele tinere între 30 şi 50 de ani, probabil din cauza suprasolicitării, a stresului, a alimentaţiei neadecvate, a consumului de alcool şi fumatului, a crescut de asemenea patologia oncologică, mai ales neoplasmele bronho-pulmonare, ale laringelui”, a spus dr. Gui.
Cauzele, a adăugat şi dr. Venter, constau în faptul că „a crescut stresul, oamenii aleargă din stânga în dreapta, nu apucă să mănânce, mănâncă fast-food...”.
Mai trebuie medici
În context, managerul SAJ Bihor, directorul medical şi asistentul şef Gencs Laszlo au spus că stresul este major inclusiv în rândul angajaţilor Serviciului.
"În prezent, a spus dr. Venter, avem 39 posturi de medic ocupate din 40 (n.r. – în organigramă), ar fi util să se mai angajeze încă opt, nouă, zece medici”, ceea ce înseamnă că ar fi necesar un plus de 20% faţă din numărul total al medicilor care deserveşte în prezent Serviciul.
Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.