Apa plătită de orădeni şi de ceilalţi consumatori din aria de operare a Companiei de Apă Oradea se va scumpi din iulie cu 0,8%, iar serviciile de canalizare cu 14,6%.
"De ce permiteţi scumpiri?"
Concret, începând de joi, preţul metrului cub de apă se va majora cu trei bani ajungând la 3,87 lei cu TVA inclus, iar serviciile de canalizare cu 34 de bani, ajungând la 2,66 lei cu TVA inclus.
Hotărârea a fost adoptată cu votul consilierilor liberali în vreme ce reprezentanţii opoziţiei PSD şi UDMR au votat împotrivă. "Domnule primar, de ce permiteţi scumpirea utilităţilor?", a ieşit la atac consilierul PSD, Adrian Madar. Social-democratul l-a acuzat pe primarul Florin Birta că are "interesul politic" ca prin majorări succesive ale tarifelor la utilităţi "să crească puterea Primăriei în raportul cu populaţia".
Consilierul şi-a argumentat poziţia invocând studii publicate de presa centrală potrivit cărora la investiţii atrase de 12 ori mai mari decât locuitorii din Botoşani orădenii au venituri mult mai mici. "Suntem un oraş bogat cu orăşeni săraci. Asta ne dorim? Eu cred că nu", a spus Madar.
Consilierul a cerut retragerea proiectului de hotărâre de pe ordinea de zi.
"Gratis nu putem să le dăm..."
În replică, primarul Florin Birta a declarat că Oradea este oraşul cu cele mai mici preţuri la apă din ţară, iar creşterea este, oricum, foarte mică. "Preţul serviciilor de apă şi canal din Oradea este cel mai mic din ţară, dacă tot aţi adus în discuţie comparaţia pe care o faceţi", a spus edilul, care a insistat că "gratis nu putem să le dăm".
Birta a afirmat că scumpirea nu va fi una împovărătoare. "Tarifele vor creşte de la 3,84 de lei pe metrul cub de apă la 3,87 de lei, respectiv de la 2,32 de lei metrul cub pentru servicii de canalizare la 2,66 lei. Nu sunt nişte preţuri foarte mari care să nu poată fi suportate de populaţie", a spus Birta.
Trei lei în plus pe lună...
Concret, majorarea ar putea să însemne, în funcţie de consumul de apă, undeva la 2 – 3 lei pe lună în plus pe familie.
"Această majorare de preţuri ne-a fost impusă în urma unui control al Curţii de Conturi care ne-a reproşat că redevenţa datorată Primăriei de către CAO pentru faptul că foloseşte instalaţiile şi bunurile oraşului a fost calculată greşit şi este prea mică. Probabil de aceea aveam şi cel mai mic preţ la apă ţară. Odată cu majorarea redevenţei, operatorul a cerut majorarea tarifelor pentru a putea acoperi diferenţa", a explicat pentru BIHOREANUL, directorul economic al Primăriei, Eduard Florea.
În plus, lucru care se vede mai ales în cazul serviciilor de epurare, majorarea de tarife vine şi pe fondul scumpirii curentului electric din ultima perioadă.
Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.