URMĂREȘTE-NE PE
JOI, 12 DECEMBRIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Au fost anunțate firmele înscrise la marile lucrări pentru fluidizarea traficului pe axa Magheru-Magazinul Crișul - Gară. Așa că, după licitații și contestații, s-ar putea ca, de pe la mijlocul anului viitor, întreaga zonă să fie răvășită, iar circulația, bulversată. 
Zic şi eu
Adrian Cris
Spre deosebire de concetățenii care dobândesc brusc experiență juridică la orice controversă pe legi (în pandemie nu au devenit mulți medici?), nu știu dacă surprinzătoarea decizie a CCR de anulare a alegerilor prezidențiale este izvorâtă numai și numai din sfânta literă a Constituției...
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunteți de acord cu decizia Curții Constituționale de a anula alegerile prezidențiale?




De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Întrucât cea mai fierbinte temă a zilei este alegerea președintelui pentru un mandat de 5 ani, este important de știut ce poate și ce nu poate face președintele. În primul rând, președintele este cel care desemnează candidatul la funcția de prim-ministru, în urma consultărilor cu partidele politice. Odată însă ce prim-ministrul este numit, ca efect al acordării votului de investitură de către parlament, acesta devine practic „șeful” administrației din România.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Exercițiile fizice fac parte din tratamentul diabetului zaharat de tip 2. Activitatea fizică nu înseamnă neapărat sport sau exerciții fizice susținute. Efectele benefice ale activității fizice regulate sunt recunoscute ca efecte sigure asupra sănătății precum și a moralului. Activitatea fizică diminuează insulino-rezistența, determinând o scădere a glicemiei. Pe termen lung reprezintă un real ajutor pentru menținerea greutății sau a pierderii de greutate în cazul obezității, ceea ce se reflectă în diminuarea riscului de complicații cardiovasculare și de hipertensiune arterială, menținerea în formă a articulațiilor și a musculaturii și nu în ultimul rând ameliorarea calității somnului.
29 Iunie 2021, 17:36

Servicii mai scumpe. Compania de Apă Oradea scumpește din iulie apa cu 0,8%, iar canalizarea cu 14,6%

Servicii mai scumpe. Compania de Apă Oradea scumpește din iulie apa cu 0,8%, iar canalizarea cu 14,6% (foto: generic, sursa: unupetrotus.ro)

Apa plătită de orădeni şi de ceilalţi consumatori din aria de operare a Companiei de Apă Oradea se va scumpi din iulie cu 0,8%, iar serviciile de canalizare cu 14,6%.

"De ce permiteţi scumpiri?"

Concret, începând de joi, preţul metrului cub de apă se va majora cu trei bani ajungând la 3,87 lei cu TVA inclus, iar serviciile de canalizare cu 34 de bani, ajungând la 2,66 lei cu TVA inclus.

Hotărârea a fost adoptată cu votul consilierilor liberali în vreme ce reprezentanţii opoziţiei PSD şi UDMR au votat împotrivă. "Domnule primar, de ce permiteţi scumpirea utilităţilor?", a ieşit la atac consilierul PSD, Adrian Madar. Social-democratul l-a acuzat pe primarul Florin Birta că are "interesul politic" ca prin majorări succesive ale tarifelor la utilităţi "să crească puterea Primăriei în raportul cu populaţia".

Consilierul şi-a argumentat poziţia invocând studii publicate de presa centrală potrivit cărora la investiţii atrase de 12 ori mai mari decât locuitorii din Botoşani orădenii au venituri mult mai mici. "Suntem un oraş bogat cu orăşeni săraci. Asta ne dorim? Eu cred că nu", a spus Madar.

Consilierul a cerut retragerea proiectului de hotărâre de pe ordinea de zi.

"Gratis nu putem să le dăm..."

În replică, primarul Florin Birta a declarat că Oradea este oraşul cu cele mai mici preţuri la apă din ţară, iar creşterea este, oricum, foarte mică. "Preţul serviciilor de apă şi canal din Oradea este cel mai mic din ţară, dacă tot aţi adus în discuţie comparaţia pe care o faceţi", a spus edilul, care a insistat că "gratis nu putem să le dăm".

Birta a afirmat că scumpirea nu va fi una împovărătoare. "Tarifele vor creşte de la 3,84 de lei pe metrul cub de apă la 3,87 de lei, respectiv de la 2,32 de lei metrul cub pentru servicii de canalizare la 2,66 lei. Nu sunt nişte preţuri foarte mari care să nu poată fi suportate de populaţie", a spus Birta.

Trei lei în plus pe lună...

Concret, majorarea ar putea să însemne, în funcţie de consumul de apă, undeva la 2 – 3 lei pe lună în plus pe familie.

"Această majorare de preţuri ne-a fost impusă în urma unui control al Curţii de Conturi care ne-a reproşat că redevenţa datorată Primăriei de către CAO pentru faptul că foloseşte instalaţiile şi bunurile oraşului a fost calculată greşit şi este prea mică. Probabil de aceea aveam şi cel mai mic preţ la apă ţară. Odată cu majorarea redevenţei, operatorul a cerut majorarea tarifelor pentru a putea acoperi diferenţa", a explicat pentru BIHOREANUL, directorul economic al Primăriei, Eduard Florea.

În plus, lucru care se vede mai ales în cazul serviciilor de epurare, majorarea de tarife vine şi pe fondul scumpirii curentului electric din ultima perioadă.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
3 Comentarii
Pentru curtea de conturi
Draga curte de conturi, in 2004, statul roman a "reusit" privatizarea Petrom SA, catre OMV Austria cu 660 milioane €.[ https://www.zf.ro/zf-20-de-ani/zf-la-20-de-ani-evenimentul-anului-2004-cea-mai-importanta-privatizare-din-economia-romaneasca-cum-si-a-vandut-statul-roman-petrolul-si-gazele-catre-omv-grup-petrolier-detinut-de-statul-austriac-17575256 ]. Redeventele platite catre statul roman au fost stabilite pentru 10 ani.[ https://www.zf.ro/zf-24/renegocierea-deceniului-ce-redevente-vor-plati-companiile-care-exploateaza-petrol-si-gaze-petrom-a-platit-in-2012-ca-redeventa-6-s-la-fiecare-baril-de-titei-extras-in-valoare-de-94s-11348601 ]. Suntem in 2021. Profitul OMV este de 3.5 miliarde lei la un rulaj de 19 miliarde. Cam 20%. [https://www.listafirme.ro/omv-petrom-sa-1590082/ ] "Această majorare de preţuri ne-a fost impusă în urma unui control al Curţii de Conturi care ne-a reproşat că redevenţa datorată Primăriei de către CAO pentru faptul că foloseşte instalaţiile şi bunurile oraşului a fost calculată greşit şi este prea mică." Trimitem curtea de conturi si la OMV? Sau la guvern? Sau la Johanis?
Postat 29 Iunie 2021, 19:54 de excalibur
Pentru cine mai vrea sa creada...
Inocentul Birta, la cei 37 de ani ai sai, reuseste sa timpeasca un oras intreg, din fericire pentru el, depopulat de ingineri,juristi si alte specii incomode."Gratis nu putem să le dăm..." " "Preţul serviciilor de apă şi canal din Oradea este cel mai mic din ţară" " "Această majorare de preţuri ne-a fost impusă în urma unui control al Curţii de Conturi...". Aici avem cifra de afaceri si profitul CAO, cu cele mai mici tarife din tara: [ https://www.listafirme.ro/compania-de-apa-oradea-sa-54760/ ]. Da, un profit de "numai" 8 milioane in 2020 fata de 16 milioane in 2019, justifica pe deplin scumpirea...
Postat 29 Iunie 2021, 19:27 de excalibur
De ce tot "neterminatul" scumpește de la 1 iulie?
S-au înțeles toți (gaze, energie electrică, apă, canalizare, etc) să ridice tarifele fix din 1 iulie. Au crescut cumva pensiile și salariile, fără să se anunțe?
Postat 29 Iunie 2021, 18:20 de KP
count display
Ultimele Comentarii

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.7216 RON
  • 1 EUR = 4.9709 RON
  • 1 HUF = 0.0121 RON