URMĂREȘTE-NE PE
MARȚI, 16 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Dacă suntem prea prost îmbrăcați pentru Qatar Airways? Dacă sacoșele de rafie nu cadrează cu standardul lui Turkish Airlines? Dacă poziția prea apropiată de Debrețin nu e pe placul lui Wizz Air? Dacă Ryanair e un low cost la fel de scump ca orice companie de linie, dar mult mai imprevizibil? Dacă, dacă, dacă... Atunci mai bine zburăm de la Oradea cu frații noștri moldoveni de la HiSky!
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
De nu puține ori, pe meleagurile noastre veștile „de bine” se lasă cu surprinzătoare reacții adverse. Dacă trece prin Oradea o vedetă sau un turist oarecare și comite imprudența să-i remarce frumusețea, apar imediat frustrați și nefericiți gata să facă orice vizitator să se simtă, post factum, nepoftit. Îi cer intrusului aspru, cu indignare, ba și cu suspiciune, socoteală. De ce nu s-a plimbat și prin cartiere, să le vadă mizeria...
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 21 martie a fost publicată în Monitorul Oficial al României Legea nr. 58/2024 prin care se aduc modificări atât legii speciale cu privire la sancționarea traficului de droguri, cât și codului penal.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
18 Iunie 2020, 20:45

Sentinţă în dosarul crimei înfiorătoare din Girişu de Criş: Femeia care a comandat uciderea concubinului a fost condamnată la 14 ani de detenţie

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Tribunalul Bihor a pronunţat ani grei de închisoare în dosarul crimei înfiorătoare din Girişu de Criş, căreia i-a căzut victimă un localnic, Nicolae Cardoş, ucis la comanda concubinei sale, de fiul vitreg şi de iubitul fiicei lor de 15 ani, desfigurat cu sodă caustică şi aruncat în final pe malul unui canal colector. 

14 ani pentru concubină

Femeia care a comandat crima, Gajdos Klára (50 ani), a fost condamnată la 14 ani de detenţie pentru instigare la violenţă în familie prin omor şi profanare de cadavre, băiatul ei, Kis Attila (33 ani), fiu vitreg al victimei, a primit o pedeapsă de 15 ani de închisoare cu executare pentru violenţă în familie, prin omor respectiv profanare de cadavre, în timp ce Ionuţ Flonta (21 ani), iubitul fiicei celor doi, care colaborase cu anchetatorii, a fost condamnat la 8 ani de detenţie pentru omor şi profanare de cadavre. 

Instanţa a luat act de faptul că fiica de 15 ani a ales să nu se constituie parte vătămată în proces şi, ca atare, a respins acţiunea civilă exercitată de procuror în numele ei, ca cei trei criminali să-i plătească pensie de întreţinere până la majorat, plus daune morale de 10.000 euro.

Hotărârea pronunţată pe 20 mai de Tribunalul Bihor, în timpul stării de urgenţă, a fost atacată deja de cei trei inculpaţi, iar procesul s-a reluat la Curtea de Apel Oradea unde are termen pe 1 iulie. 

Crima de Bobotează

Procurorii Parchetului de pe lângă Tribunalul Bihor au trimis în faţa instanţei pe 30 ianuarie dosarul pornit iniţial ca o dispariţie şi transformat, în câteva zile, într-un caz de omor. 

Victima, Nicolae Cardoş (foto), a fost dat dispărut pe 6 ianuarie de concubina sa, Gajdos Klára, cu care bărbatul trăia de peste 17 ani şi împreună cu care avea un copil, o fată în vârstă de 15 ani, crescută împreună cu băiatul din prima căsătorie a femeii, Kis Attila.

Ce se întâmplase cu bărbatul s-a aflat câteva zile mai târziu. La comanda femeii, în seara zilei de 4 ianuarie, fiul ei şi Ionuţ Flonta, iubitul adolescentei, l-au ucis în bătaie pe Cardoş.

Cadavrul bărbatului a fost ascuns în portbagajul maşinii, iar o zi mai târziu a fost dus la marginea satului Berechiu. Aici, cei trei i-au stropit capul cu sodă caustică, pentru a-l face de nerecunoscut, iar în final l-au aruncat pe digul unui canal colector din apropierea unui drum agricol, la circa 100 metri de linia ferată Oradea-Salonta, loc în care, ulterior, a şi fost găsit.

Cel care i-a condus pe anchetatori la cadavru a fost Flonta, pe 9 ianuarie, tânărul de 21 ani fiind reţinut în aceeaşi zi alături de Gajdos şi Kis. În urma audierilor, cei trei au recunoscut uciderea lui Nicolae Cardoş, iar pe 10 ianuarie au fost conduşi la o reconstituire, ocazie cu care "au descris în mod amănunţit faptele comise".

După gratii

În aceeaşi zi, au fost arestaţi, iar două săptămâni mai târziu au şi fost trimişi în judecată. Femeia a fost acuzată de instigare la omor şi profanare de cadavre, iar Kis şi Flonta de omor şi profanare.

În ce priveşte acuza de omor, anchetatorii au reţinut că fapta a fost săvârşită asupra unui membru de familie, deci reprezintă violenţă în familie, o circumstanţă agravantă, Codul penal prevăzând că maximumul special al pedepsei, care în acest caz se cifrează între 10 şi 20 ani, se majorează cu o pătrime.

Fiica minoră a celor doi, deşi implicată în tot planul pregătit de mama sa pentru a-i ucide tatăl, a fost predată în grija DGASPC Bihor, iar acuzaţiile faţă de ea au fost clasate, pe considerentul că favorizarea săvârşită de un membru de familie nu se pedepseşte.

Conform legii, interesele victimelor minore în cauzele penale sunt reprezentate de procurori, care în acest caz au cerut instanţei să-i oblige pe mama, fratele şi iubitul ei trimişi după gratii să-i plătească pensie de întreţinere până la majorat, plus daune morale de 10.000 euro. Pretenţii la care, după cum se vede, în final a renunţat...

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
3 Comentarii
@roger
Fii linistit ca I-am vazut deja cascand, sigur se culca inapoi!
Postat 19 Iunie 2020, 00:01 de scortosul
Klarika, Attila & Flonta
Putin, foarte putin au primit criminalii astia. Au omorat cu premeditare un om, iar dupa vreo 7-8 ani sunt liberi. Ultimul chiar mai repede.
Postat 18 Iunie 2020, 22:21 de Sunlight
justitia se trezeste timid
incep sa se trezeasca procurorii dupa atatea denigrari la gafele pe care le-au facut in ultima vreme. avand in vedere ca e omor cu premeditare si profanare, sincer cei 14 ani sunt cam putini de executat. vai de ceilalti 2 baieti tineri ce viata vor duce, si-au ratat-o glorios. pana iese imbecila din penitenciar va avea varsta de pensionare, dar pe tineri cine naiba o sa ii mai angajeze cu asa un cazier... au primit ce au cautat.
Postat 18 Iunie 2020, 21:21 de roger
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6664 RON
  • 1 EUR = 4.9737 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON