URMĂREȘTE-NE PE
JOI, 12 DECEMBRIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Au fost anunțate firmele înscrise la marile lucrări pentru fluidizarea traficului pe axa Magheru-Magazinul Crișul - Gară. Așa că, după licitații și contestații, s-ar putea ca, de pe la mijlocul anului viitor, întreaga zonă să fie răvășită, iar circulația, bulversată. 
Zic şi eu
Adrian Cris
Spre deosebire de concetățenii care dobândesc brusc experiență juridică la orice controversă pe legi (în pandemie nu au devenit mulți medici?), nu știu dacă surprinzătoarea decizie a CCR de anulare a alegerilor prezidențiale este izvorâtă numai și numai din sfânta literă a Constituției...
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunteți de acord cu decizia Curții Constituționale de a anula alegerile prezidențiale?




De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Întrucât cea mai fierbinte temă a zilei este alegerea președintelui pentru un mandat de 5 ani, este important de știut ce poate și ce nu poate face președintele. În primul rând, președintele este cel care desemnează candidatul la funcția de prim-ministru, în urma consultărilor cu partidele politice. Odată însă ce prim-ministrul este numit, ca efect al acordării votului de investitură de către parlament, acesta devine practic „șeful” administrației din România.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Exercițiile fizice fac parte din tratamentul diabetului zaharat de tip 2. Activitatea fizică nu înseamnă neapărat sport sau exerciții fizice susținute. Efectele benefice ale activității fizice regulate sunt recunoscute ca efecte sigure asupra sănătății precum și a moralului. Activitatea fizică diminuează insulino-rezistența, determinând o scădere a glicemiei. Pe termen lung reprezintă un real ajutor pentru menținerea greutății sau a pierderii de greutate în cazul obezității, ceea ce se reflectă în diminuarea riscului de complicații cardiovasculare și de hipertensiune arterială, menținerea în formă a articulațiilor și a musculaturii și nu în ultimul rând ameliorarea calității somnului.
31 August 2015, 14:10

Sentinţă grea pentru Govoreanu: 12 ani de închisoare şi 90 milioane lei despăgubiri pentru o fraudă de 22,5 milioane euro

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Tribunalul Bihor s-a pronunţat, luni, în procesul milionarului orădean Ion Govoreanu, fondatorul grupului de firme Trei G, trimis în judecată de procurorii DNA Oradea pentru o fraudă de 22,5 milioane euro.

În total, în acest dosar sunt judecate 8 persoane, Govoreanu fiind acuzat că prin interpuşii Mihai Măgurean, Viorel Claudius Ducica, Emil Gavril Pop, Constantin Mitu, Marinela Triculescu, Alexandrina Luparu şi Varga Sandor, administratori şi directori la mai multe societăţi pe care de fapt le controla, a simulat achiziţii de produse petroliere şi/sau alimentare fără TVA de la trei firme aflate în insolvenţă controlate tot de el: SC Prompt Construct SRL, SC Ciprova Com SRL şi SC For United SRL.

În realitate, au stabilit anchetatorii, produsele au fost vândute şi facturate direct de la depozite sau de la producători unor beneficiari finali, dar cu aplicarea TVA aferentă. Introducerea în circuitul comercial a firmelor aflate în insolvenţă şi a unor firme tip "bidon" era doar formală, scriptică, în scopul de a acumula în sarcina celor din urmă plata taxei pe valoare adăugată colectate. În acest fel, se crea posibilitatea eludării plăţii către stat a TVA şi a impozitului pe profit, prin neînregistrarea totală sau parţială a operaţiunilor efectuate şi prin nedeclararea activităţilor şi a obligaţiilor de plată aferente.

În urma procesului întins pe mai bine de 4 ani, Ion Govoreanu a fost condamnat la 12 ani de închisoare. Directorii lui Govoreanu, Mihai Măgurean şi Viorel Claudius Ducică, au primit câte 8 ani de închisoare, Marinela Triculescu a fost condamnată la 4 ani de închisoare, iar Constantin Mitu, Alexandrina Luparu, Emil Gavril Pop şi Varga Sandor au primit câte 2 ani, toate pedepsele urmând să fie executate în regim de detenţie.

În cazul lui Emil Gavril Pop judecătorii au luat în considerare faptul că acesta a recunoscut şi a făcut chiar şi un denunţ penal, în urma căruia un fost comisar al Gărzii Financiare Bihor, Florenţiu Nuţu Simionescu, care a încasat 15.000 euro pentru protejarea grupării evazioniste coordonată de patronul Trei G, a fost condamnat definitiv la 3 ani de închisoare cu executare. 

De reducerea pedepselor au beneficiat şi Constantin Mitu, un alt membru al grupării, care a denunţat alţi doi protectori ai grupului: un comisar al Gărzii Financiare Vâlcea, Ilie Grecu, condamnat definitiv la 2 ani de închisoare cu suspendare, dar şi un poliţist de la Serviciul de Investigare a Fraudelor din Poliţia Vâlcea, Sorin Văduva, care s-a ales cu 2 ani şi 3 luni de închisoare cu executare.

În cazul lui Govoreanu, care îşi îspăşeşte din 2014 o condamnare de 3 ani şi 6 luni de închisoare tot pentru fraudă, judecătorii au stabilit că faptele reţinute în cele două dosare sunt concurente, motiv pentru care au decis ca milionarul să execute o singură pedeapsă, pe cea de 12 ani, din care îi vor fi deduse zilele petrecute în arest preventiv şi perioada ispăşită în contul condamnării de anul trecut.

Judecătorii au mai hotărât ca toţi cei 8 inculpaţi să plătească despăgubiri în valoare totală de 89.348.084 lei către ANAF, suma reprezentând paguba provocată statului prin manevrele frauduloase. Şi cheltuielile judiciare dispuse de instanţă sunt consistente: Govoreanu ar urma să achite 80.000 lei, Ducică şi Măgurean câte 60.000 lei fiecare, Pop şi Mitu au de plătit câte 20.000 lei, iar Triculescu, Varga şi Luparu câte 10.000 lei. 

Instanţa a menţinut, de asemenea, măsurile asiguratorii dispuse de procurorii DNA în dosar, adică sechestrele pe averile proprii şi pe cele ale firmelor deţinute de oamenii de afaceri, plus popririle pe conturile bancare. 

Hotărârea Tribunalului Bihor nu e definitivă, putând fi atacată în termen de 10 zile de la comunicare, iar verdictul final se va da la Curtea de Apel Oradea.

Citiţi pe această temă şi articolele:

Tun după tun: Aflat deja după gratii, patronul Trei G, Ion Govoreanu, riscă încă o condamnare 

Război la ultima dezbatere în dosarul lotului "Govoreanu", acuzat de o fraudă de 22,5 milioane de euro: fondatorul Trei G, amendat pentru recuzări în serie

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
3 Comentarii
Democratia ca dictatura fiscala
Incet ,incet democratia si libertatea pe care am scandat-o acum 25 ani se transforma intr-o dictatura fiscala, in care esti liber sa platesti de-a valma tva,taxe,accize,impozite etc. Ce s-a intimplat cu sumele colectate se vede la televizor...Europa e superfiscalizata intr-adevar, dar in acelasi timp cetatenii beneficiaza si de o serie de deductibilitati : gradinita/scoala copii,reparatii /intretinere imobile, investitii in tehnologii ecologice etc. Discutabile toate condamnarile astea economice...
Postat 01 Septembrie 2015, 14:22 de excalibur
buna ziua
falimentul scrie
Postat 31 August 2015, 16:28 de pop2
foarte bine...
...ca la magazinul Trei G de sub Crisul am fost odata acum 3-4 saptaluni sa iau o sticla de apa si, cand am constatat la casa ca pretul era mai mare cu 15 bani fatza de cel afisat la raft, am atras atentia ca e cam inseloterie treaba si a venit un individ cu o fatza de hotz, de pungas, si cica "pentru 15 bani faci atata scandal". Dar eu nu pentru asta eram nedumerit, caci 15 bani ii gasesti pe strada, ci pentru ca e vorba de un principiu ! Si-apoi, daca vinzi 1000 de sticle de apa, x 15 bani, altfel vezi lucrurile ! ;) Sa-l condamne si pe ala de la magazinul Crisul !
Postat 31 August 2015, 16:12 de AgentulTermic
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.7216 RON
  • 1 EUR = 4.9709 RON
  • 1 HUF = 0.0121 RON