URMĂREȘTE-NE PE
JOI, 28 MARTIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Primăria Oradea a decis să modifice regulamentul de salubrizare. La fel cum deja ne-a obișnuit, schimbarea s-a făcut fără o dezbatere publică serioasă. Mi se pare o greșeală strategică, pentru că despicarea firului în patru atunci când e vorba de problemele tuturor locuitorilor poate duce la soluții bune, unde mai pui că elimini din start suspiciunile și speculațiile.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oradea și Bihorul au ajuns într-o perioadă fastă, cum din perspectiva dezvoltării infrastructurii n-au mai cunoscut niciodată. Anul acesta se deschid circulației o mulțime de noi drumuri, vreo 70 de kilometri: legătura centura Oradea - Autostrada Transilvania (chiar la finele acestei săptămâni), plus centurile Sânmartin, Aleșd, Beiuș, Oșorhei, Nojorid, Sântandrei (în vară). „Miracolul” ar putea fi explicat prin faptul că 2024 e an electoral. Și, da, este! Dar, totuși, nu asta-i explicația, ci parcurgerea întregii evoluții de la germinarea la coacerea proiectelor.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunteți mulțumit de noile trasee de tramvai gândite de OTL pentru a asigura un flux mai bun în oraș?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Din data de 31 martie, România devine, parțial, parte a spațiului de liberă circulație Schengen, aspect care ar trebui să ne bucure, ca națiune, deoarece vine după un îndelung proces de negociere cu celelalte state ale Uniunii Europene, aspectele privind negocierea cu Austria fiind comentate pe larg în ultima perioadă.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
14 Februarie 2014, 11:33

Sentinţă definitivă: clădirea Colegiului Mihai Eminescu rămâne a oraşului

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Biroul de Presă al Primăriei Oradea a anunţat vineri, printr-un scurt comunicat, că a câştigat procesul cu Prepozitura Ordinului Canonic Premonstratens, romano-catolic, litigiul fiind soluţionat de Curtea de Apel din Oradea printr-o hotărâre judecătorească definitivă şi irevocabilă pronunţată cu o zi înainte, joi, 13 februarie.

"Litigiul, datând din anul 2009, a avut ca obiect rectificarea Cărţii Funciare şi a privit imobilul ce reprezintă în natură Colegiul Naţional Mihai Eminescu - clădirea, curtea şi terenul aferent. În urma soluţiei date de instanţă, Colegiul Naţional Mihai Eminescu rămâne în proprietatea Municipiului Oradea", se arată în comunicatul Primăriei.

La începutul anului, acelaşi Ordin Premonstratens a pierdut, tot definitiv şi irevocabil, şi procesul început în 2009 pentru revendicarea staţiunii Băile Felix.

Citiţi pe această temă şi articolele:

Călugări contra statului

Război pe liceu 

Procesul Premonstratens vs. Primărie pentru clădirea liceului Eminescu, trecut la secret din pricina BIHOREANULUI

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
20 Comentarii
Informatie
"Ordinul Premonstratens (în latină Candidus et Canonicus Ordo Praemonstratensis) a fost întemeiat în anul 1120 de Norbert von Xanten, împreună cu alți 13 însoțitori, în localitatea Prémontré de lângă Laon (Franța). Ordinul cuprinde canonici regulari, ce reprezintă o sinteză a vieții monahale și a celei canonice. Există și un ordin feminin al premonstratenșilor." Inca o data, pentru cei care pricep mai greu: Prémontré din Franța
Postat 17 Februarie 2014, 13:36 de Unu
"retocedari"... separatism, izolationism unguresc.
ungurii din Romania trebuie sa se supuna legilor Statului Roman ! nu le convine, sa merga in ungaria. acolo pot sa ceara spre "retrocedare" ce vor. nu le convine, sa plece ! nu se supara nimeni ! dimpotriva !
Postat 17 Februarie 2014, 07:17 de wall
domnilor!
Ungurilor, sa va zic asa, desi as putea alege un alt cuvant. deci..cetatenti unguri din aceasta tara, vi-am dat un deget si acum vreti toata palma, ba chiar si mai mult. Cu ce drept veniti voi in Oradea, ROMANIA sa cereti o cladire!?? eu vi-as zice sa stati in banca voastra, iar daca tot alegeti sa stati in Romania sa va supuneti regulilor din aceasta tara ca si orice alt cetatean strain venit in Romania. Is foarte sigur ca o sa imi sara multi unguri in cap cu comentariile lor, cu bla bla, ca Transilvania ii lor si chestii de astea. NU! Transilvania aa fost, este si va fi teritoriu Romanesc!
Postat 16 Februarie 2014, 23:01 de andrei
Subiecte de alimentat frustratii
Ok, s-a dat o cladire. Dar cum multe din solutiile date in tara, sunt intoarse la cedo , eu n-as jubila inca foarte tare. Din punctul meu de vedere, atat Ungaria cat si Romania sunt state cu mari probleme legate de statul de drept, justitie si libertate. Doi dubiosi care se cearta pe niste kkturi, atunci cand n-au nimic concret cu ce sa se laude. Cat timp, suntem la coada clasamentului european la tot, ne bucuram pe niste mizerii si uitam ca ne-a venit factura la caldura cat salariul minim pe economie.
Postat 16 Februarie 2014, 07:27 de Elodia
VINOVATII PT FALSURI LA PARNAIE !
JUDECATORII CORUPTI LA PARNAIE !
Postat 15 Februarie 2014, 04:29 de SUCCES, DNA !
BRAVO ROMANIA
BRAVO !!!!! ROMANIA - Da-va * de unguri * in frunte cu Tokes gunoiul neamului unguresc din romania
Postat 15 Februarie 2014, 02:25 de EVAZIONISTU
Opriti jaful ! "Forumul Transilvania furata"
Statul Român să pună capăt retrocedărilor abuzive şi să deschidă procese pentru revizuirea hotărârilor judecătoreşti date în mod ilegal în beneficiul unor biserici maghiare, dar şi al urmaşilor unor criminali de război care au intrat în posesia unor terenuri şi clădiri la care, în baza legilor în vigoare, nu aveau dreptul. VINOVATII SA RASPUNDA PENAL ! "în perioada 1919-1921 în România a avut loc o profundă reformă agrară, prin care latifundiarii au fost despăgubiţi de stat pentru ca o parte din proprietăţile lor să fie oferite ţăranilor. Cu toate acestea, urmaşii aşa-numiţilor "optanţi", adică ai celor aproximativ 500 de grofi din Ardeal care au preferat să se stabilească în Ungaria, continuă să revendice şi să primească imobile din partea judecătorilor români, ce ignoră că optanţii au fost deja despăgubiţi. Tratatul de la Trianon din 1920, în baza căruia bunurile statului maghiar de pe teritoriul Transilvaniei au intrat automat în proprietatea statului român, prevedere ignorată de instanţele româneşti care, ca şi în cazul fostei Policlinici Mari din Oradea, dau satisfacţie bisericilor maghiare care susţin că imobile de acest fel au fost, de fapt, în proprietatea lor. Un alt argument este Convenţia de armistiţiu dintre România, URSS, SUA şi Marea Britanie din septembrie 1944, în temeiul căreia ultimul Guvern democratic al României, condus de Rădescu, a emis Decretele Lege 50 şi 51 din 20 ianuarie 1945, ce pedepseau, inclusiv prin deposedarea de bunuri, criminalii de război. Deşi aceste prevederi legislative sunt în vigoare, ele au fost ignorate de instanţele judecătoreşti care au decis ca fostul sediu al sucursalei Bihor a Societăţii de Îmbunătăţiri Funciare să revină urmaşilor lui Cziffra Koloman, ultimul prefect horthist al Bihorului, refugiat în Ungaria odată cu retragerea armatei horthiste din Oradea. Decretul Lege nr. 9 din februarie 1945, prin care toate înscrisurile de Carte Funciară făcute de autorităţile horthiste în Transilvania trebuiau anulate, fără însă ca acest lucru să se fi întâmplat efectiv, ceea ce a permis noi retrocedări ilegale."
Postat 14 Februarie 2014, 20:28 de news
dreptate pana la capat
Problema este rezolvata doar pe jumatate. Acum trebuie adusi in fata instantei toti cei care au contribuit prin fals, uz de fals si trafic de influenta la tentativa de retrocedare. Si poate ar fi cazul ca cineva sa se ocupe de toate retrocedarile care s-au facut pe aceleasi principii. Se stiu care. Au vuit ziarele la vremea respectiva.
Postat 14 Februarie 2014, 19:56 de balanta
Planul secret al separatismului, iredentismului si rev. unguresc pt anexarea Transilvaniei (3)
Pregătirea paramilitară a tinerilor unguri din Ardeal şi existenţa depozitelor cu armament şi muniţii, despre care S.R.I. şi S.I.E. i-au informat pe preşedinţii României, primii-miniştri, preşedinţii Senatului şi Camerei Deputaţilor, precum şi pe parlamentarii din Comisille de Control al Serviciilor Secrete. De la sfîrşitul anului 1989 şi pînă azi, au fost aduse din străinătate şi au fost depozitate, în multe locuri din Ardeal, mari cantităţi de armament (pistoale şi pistoale mitralieră) cu muniţia aferentă, care ar urma să fie folosite pentru atacarea unităţilor militare, a sediilor Poliţiei şi Jandarmeriei, precum şi pentru săvîrşirea de atrocităţi împotriva românilor, similare cu cele de după Diktatul de la Viena. Scenariile cu insurgenţii din alte state sînt arhicunoscute şi aşteaptă să fie aplicate şi în Ardeal.
Postat 14 Februarie 2014, 19:33 de info
Planul secret al separatismului, iredentismului si rev. unguresc pt anexarea Transilvaniei (2)
Iredentismul, separatismul, revizionismul unguresc incearca falsificarea Istoriei Poporului Român. Specialiştii în domeniul Istoriei din Europa şi S.U.A. au descoperit şi susţin că leagănul civilizaţiei pe Planeta Pămînt a existat în spaţiul carpato-danubiano-pontic, în \"Grădina Maicii Domnului\", în Dacia Mare, cu cel puţin 10.000 de ani înainte de e.n. (înainte de Christos). Despre venirea ungurilor şi aşezarea lor în Cîmpia Panonică vorbesc izvoarele istorice, mai ales „Cronica notarului anonim al regelui Bela“ şi „Cronica lui Simon de Keza“, precum şi cartea „Continuitatea românilor în Dacia – Dovezi noi“, a lui G.Popa-Lisseanu, care ar trebui să fie retipărită în tiraj de massă, pentru a-i reduce la tăcere pe cei care susţin, în mod fals, că Poporul Român s-a format în sudul Dunării, în Secolele al XII -lea şi al XIII-lea, de unde s-ar fi infiltrat în Ardealul ocupat de unguri. Adevărul istoric este că la sosirea lor în Ardeal, ungurii au găsit în Transilvania, mai multe voievodate ale urmaşilor geto-dacilor, care au avut o unitate de limbă şi o continuitate neîntreruptă în Vatra Strămoşească, de mai bine de 11.000 de ani. Iredentismul şi revizionismul unguresc incearca falsificarea propriei Istorii şi, mai ales, a Istoriei Ardealului şi a Daciei Mari. Numeroaselor cărţi şi articole apărute în Ungaria, prin care se falsifică Istoria Poporului Român, Statul Roman le-a dat o replică, în anul 1986, printr-o culegere de studii şi articole apărute în cartea „Jocul periculos al falsificării istoriei“. Dintre autorii români care au prezentat ADEVăRUL ISTORIC cu privire la România, Ardeal şi Ungaria amintim pe: prof. univ. dr.Mircea Muşat, acad. Ştefan Pascu, prof. univ. dr. Ştefan Ştefănescu, dr. Augustin Deac, prof. univ. dr. Francisc Păcurariu, prof. univ. dr. Dinu C.Giurescu, prof. univ. dr. Florin Constantiniu, prof. univ. dr. Viorica Moisuc, prof. univ. dr. Ion Coja, prof. univ. dr. Mihai Ungheanu, dr. Alexandru Savu, prof. univ. dr. Gh. I. Ioniţă, dr. Cristian Popişteanu. De remarcat că deşi România şi Ungaria făceau parte din lagărul socialist, s-a continuat să se falsifice, de la Budapesta, ADEVĂRUL ISTORIC despre Poporul Român şi continuitatea sa de mai mult de 11.000 de ani în Vatra Strămoşească. Acum, cînd Ungaria şi România fac parte din N.A.T.O. şi Uniunea Europeană, se continuă aceeaşi politică revizionistă împotriva ţării noastre, vizînd, în principal, Ardealul.
Postat 14 Februarie 2014, 19:22 de info
Planul secret al separatismului, irdentismului unguresc pt anexarea Transilvaniei (1)
Persoanele aflate în conducerea României au fost informate de către Serviciile Secrete ale ţării despre planul secret al iredentismului pentru anexarea Ardealului. Principalele direcţii de acţiune ale ungariei şi revizionismului unguresc împotriva României şi Poporului Român sînt următoarele1. Dobîndirea dreptului de proprietate asupra a peste 60% din bunurile (clădiri, terenuri agricole şi păduri) din Ardeal de către Ungaria, prin persoane juridice şi persoane fizice maghiare, pe următoarele căi: a) Retrocedările în natură (cele mai multe, bazate pe acte false) către bisericile maghiare (romano-catolică, reformată, unitariană şi luterană) care aparţin Ungariei. b) Împroprietăririle ilegale ale Statusului romano-catolic şi Ordinelor călugăreşti catolice maghiare cu imobile pe care niciodată nu le-au avut în proprietate, ci doar în administrare. c) Exproprierea românilor de către titularii unguri ai licenţelor de exploatare a bogăţiilor naturale din România, în baza modificărilor şi completărilor la Legea minelor, Legea nr.85/2003, votată în Senatul României (la 27 octombrie 2009) şi care aşteaptă doar votul final în Camera Deputaţilor, pînă în luna iunie a.c. d) Cumpărarea terenurilor agricole din România de către persoane juridice din Ungaria, la care se vor adăuga persoanele fizice ungare. Se ştie că în Ungaria, la fel ca şi în alte ţări din Uniunea Europeană, ca şi în Israel, este interzisă vînzarea pămîntului la străini.
Postat 14 Februarie 2014, 19:15 de info
Problemele astea s-au nascut acum aproape 100 de ani
Prin semnarea Tratatului de la Trianon hungaria trebuia sa restituie Romaniei arhivele Transilvaniei. N-a facut pana astazi ! Asa ca popii hunguresti si tot felul de urmasi de asa-zisi grofi, cu concursul hungurilor de la budapesta si profitand de ticalosia unor avocati, judecatori, prefecti, primari romani vin si se ,,improprietaresc " La urma urmei noi, romanii, suntem vinovati ! Ne vindem si pe noi si Tara pt. un pumn de arginti.
Postat 14 Februarie 2014, 18:59 de oradeanul
Re: Jean Valjean
Readucerea verbală în spaţiul public a cuvântului "pulime" îmi aduce aminte de un avocat cu un adevărat simţ al umorului, din zona consilierilor locali scoşi din linia întâi chiar de către această pulime a zilelor noastre !?! Dacă e adevărat, te rog să te reîntorci pe forum cu comentarii, pentru a putea să râdem la unison de toate "viniturile" !?!
Postat 14 Februarie 2014, 18:45 de Carp III
@pulimea hună
E clar că toţi reprezentanţii ordinului fantomă trebuie condamnaţi la ani mulţi de puşcărie. Şi mai ales şeful schemei Ponzi de la iude-mereu, extraexpandata eminenţă tuciurie, cel mai mare DEPANATOR hun, rouji, ceche, odeon, tocheş şi restul PENALILOR pe care hunii îi votează cu veselie la fiecare scrutin. Se apropie momentul când vom începe şi noi să revendicăm prin păşunea plină cu paraziţi şi curve expirate (ungaria) care au rămas blocaţi în "epopeea" lor spre finlanda.......
Postat 14 Februarie 2014, 18:34 de Jean Valjean
@haha
bai distrusule, in zadar a incercat iredentismul unguresc sa schimbe istoria ungurilor si pe cea a Romanilor. dovezile si atestarile documentare arata clar continuitatea daco-romanilor pe aceste teritorii. aaaaaahahahhha.... hehehhehe..... ungurii au ramas si asa cu prea mult, la cat au adus cu ei din Asia....
Postat 14 Februarie 2014, 17:44 de migratorii din pusta
io
Definitiv? Niciodata. Voi hotonimea din Albania vreti raspunde la UE, la Strasbourg pentru tot ce ati furat. CLEPTO-ROMANIA tara artificiala.
Postat 14 Februarie 2014, 17:26 de haha
Asa da !
Cei care au venit cu documente false trebuie sa raspunda penal pt fals in declaratii etc. La parnaie cu escrocii !
Postat 14 Februarie 2014, 16:10 de Rusine, udmr !
Urmarea ţine de voinţa municipalităţii !?!
Probele prezentate de reprezentanţii oraşului au arătat că Ordinul a depus la dosarul instanţei documente nu numai evazive şi neconcludente ci, mai mult de atât, unele acte care mistificau şi falsificau adevărul, juridic în drept şi istoric în fapt !?! Fiind vorba de FALS ÎN DECLARAŢII, FALS INTELECTUAL şi UZ DE FALS, aşa cum prevăd noile CP şi CPP, Parchetul ar trebui să înceapă urmărirea penală împotriva împuterniciţilor Prepoziturei Ordinului Canonic Premonstratens !?! În cazul în care municipalitatea nu va opta pentru a iniţia acest demers, înseamnă că nu există interes public pentru a preîntâmpina astfel de fapte şi a le amenda atunci când se ajunge la o anume finalitate !?!
Postat 14 Februarie 2014, 15:20 de Carp III
Adevarati judecatori
Bravo d.lor judecatori.
Postat 14 Februarie 2014, 12:53 de Dan
DREPTATE
S-a facut in sfarsit DREPTATE!!!! O veste buna in sfarsit!
Postat 14 Februarie 2014, 12:31 de tori
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.5892 RON
  • 1 EUR = 4.971 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON