URMĂREȘTE-NE PE
JOI, 18 IULIE 2019

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Încă de acum doi ani am intuit potenţialul uriaş pe care îl are Festivalul Medieval ce se desfăşoară în Cetatea Oradea. Dacă era vorba de Festivalul Ştiucii sau de Caravana Melcilor, aş fi avut unele îndoieli. Dar cu ditamai fortăreaţa splendid renovată şi cu măreţul şanţ de apărare ai toate premisele ca sărbătoarea să-ţi iasă.
Zic şi eu
Adrian Cris
Ultima ispravă este un Cod administrativ care imprimă un ritm şi mai nebun. Nu doar primăriile, ci şi consiliile judeţene, prefecturile şi serviciile guvernamentale vor fi obligate să comunice în limbile minorităţilor, adică vor face noi angajări în sistem. Foştii primari, viceprimari, preşedinţi şi vicepreşedinţi de CJ-uri vor avea pensii speciale, tot din, chipurile, bugetele locale, iar cei actuali vor putea valorifica terenuri şi clădiri cu voturile a doar jumătate plus unu din consilieri, fapt ce va reduce şi mai drastic patrimoniile...
Cum a fost?
Lucian Cremeneanu
În spatele fiecărui om politic pe care îl vedeţi la tv sau prin ziare se află o mulţime de oameni care muncesc pe brânci. Sub funcţii de şef de cancelarie, şefi de cabinet, experţi, consilieri sau asistenţi, oamenii aceia pe care nu îi vedem niciodată fac munca efectivă despre care şeful lor bate din gură. Ei sunt marii anonimi ai lucrurilor ce se întâmplă, totuşi, în aparatul de stat, pe care, din pricina supărării noastre generalizate, le ignorăm.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunteţi de acord cu ideea primarului Ilie Bolojan de a înfiinţa o televiziune a Primăriei, finanţată din bani publici?


De stiut

Avocatul Bihoreanului
Mircea Ursuta
În data de 5 iulie a fost publicată în Monitorul Oficial Ordonanța de Urgență a Guvernului României nr. 57/2019 privind Codul Administrativ. Codul Administrativ a fost inițial adoptat sub forma unei legi care însă a fost declarată neconstituțională în ansamblul său de către Curtea Constituțională, iar proiectul de lege s-a întors în Parlament pentru a fi pus în acord cu decizia Curții Constituționale.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Ridicarea temperaturii mediului ambiant la peste 32 gr. C şi o umiditate relativă ridicată (peste 60%) determină modificări ale organismului, care se pot grupa în 4 sindroame importante: mialgia termică, insolaţia, accidentele datorate efortului fizic pe caniculă şi şocul hipertermic. Sunt afectate în special persoanele vârstnice cu afecţiuni cardio-respiratorii şi copiii mici.
Psihologul Bihoreanului
Razvan Coloja
Din păcate, cinematografia şi oamenii neinformaţi perpetuează o serie de mituri care impun o stigmă asupra bolnavilor şi asupra celor cu afecţiuni psihice. Un schizofrenic este confundat des cu cei cu personalitate multiplă, cu criminalii în serie, cu cei malefici şi răi, gata de violenţe inimaginabile. Adevărul este, însă, altul...
07 Noiembrie 2013, 18:46

Procesul Premonstratens vs. Primărie pentru clădirea liceului Eminescu, trecut la secret din pricina BIHOREANULUI

Procesul Premonstratens vs. Primărie pentru clădirea liceului Eminescu, trecut la secret din pricina BIHOREANULUI Colegiul Naţional Mihai Eminescu
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Lovitură de teatru în procesul dintre Ordinul romano-catolici Premonstratens şi municipalitate, aflat pe rolul Curţii de Apel Oradea şi având ca obiect retrocedarea clădirii Colegiului Naţional Mihai Eminescu: la cererea reprezentantei călugărilor, istoricul maghiar Varga Andrea Tunde, instanţa a hotărât, joi, secretizarea dezbaterilor.

Înainte ca acestea să înceapă, Varga, care era însoţită de un şofer pus la dispoziţie de Prepozitura Ordinului şi de un interpret care să asigure traducerea în limba maghiară, a invocat prezenţa în sala de judecată a reporterului BIHOREANULUI şi a spus că, întrucât a depus împotriva acestuia o "plângere penală pentru xenofobie şi rasism", doreşte să fie protejată prin continuarea procesului cu uşile închise.

În mod surprinzător, cele trei judecătoare care formează completul au admis cererea aproape instantaneu, dispunând ca această cauză să fie amânată la finalul zilei şi să se desfăşoare fără public.

Dublă măsură

Potrivit juriştilor consultaţi de BIHOREANUL, măsura se încadrează în limitele legii, deoarece prevederile Codului civil le dau magistraţilor dreptul de a judeca cu uşile închise, "la aprecierea acestora", fără nicio altă justificare sau motivare.

Chiar şi aşa, în acest caz instanţa a dat dovadă de lipsă de consecvenţă cu sine însăşi, din cel puţin trei motive. În primul rând pentru că prezenţa în sală a reporterului nu impieta asupra procesului, care are drept miză un bun public de mare valoare, şi nici nu are vreo legătură cu plângerea penală pe care reprezentanta Ordinului a făcut-o împotriva acestuia. În al doilea rând, deşi reporterul, ca dealtfel şi celelalte persoane aflate în sala de judecată, au fost evacuate, a fost permisă în schimb prezenţa la dezbateri a şoferului pus la dispoziţie de premonstratenşi Adreei Varga! În fine, este de remarcat că deşi aceasta nu are calitatea de avocat, ci de mandatar, instanţa îi permite, suspect de „generos", nu doar să depună acte la dosar, ci şi să ia cuvântul în faţa judecătorilor.

La termenul trecut, astă-vară, instanţa a mai făcut o concesie reprezentantei Ordinului Premonstratens, admiţându-i cererea de a fi asistată de un interpret, cu toate că vorbeşte şi scrie româneşte, iar din 2010 i-a mai reprezentat pe premonstratenşi şi în alte procese, susţinute la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, pentru retrocedarea unor imobile, clădiri şi terenuri din Băile Felix şi din împrejurimi, despre care Ordinul a susţinut că fuseseră naţionalizate de regimul comunist.

Acest proces a fost însă pierdut definitiv şi irevocabil de premonstratenşi, pentru că toate bunurile revendicate au intrat în proprietatea statului român în perioada interbelică, când Judecătoria Oradea şi Tribunalul Bihor au apreciat că Ordinul călugăresc nu le deţinea în proprietate, ci doar în administrare.

Procese peste procese 

Începând din anul 2011, însă, Premonstratenşii încearcă să acrediteze varianta că la finele anilor '30 ai secolului trecut au atacat sentinţele la Înalta Curte, iar procesul nu s-a finalizat din cauza faptului că statul român a pierdut suveranitatea asupra Transilvaniei după Dictatul de la Viena.

Deşi judecătorii ÎCCJ au respins această teză, hotărând ca terenurile şi clădirile din Felix şi împrejurimi să nu fie retrocedate Ordinului călugăresc, magistraţii Curţii de Apel Oradea judecă în continuare procesul pentru imobilul liceului Eminescu.

De altfel, tot joi, judecătoarele din Oradea au admis şi alte cereri ale Ordinului, astfel că până la termenul următor, fixat pe 30 ianuarie 2014, instanţa va cere de la Ministerul Agriculturii, de la Ministerul Educaţiei şi de la Ministerul de Externe mai multe acte pretinse de reprezentanta călugărilor, despre care aceasta a susţinut că îi sunt necesare pentru a dovedi dreptul de proprietate al călugărilor asupra clădirii liceului.

În acest proces, Ordinul Premonstratens a fost reprezentat iniţial de avocatul Kincses Elod, din Târgu Mureş, fondator al UDMR şi autor al conceptului de autonomie naţională a maghiarimii din Transilvania, dar astă-vară călugării au renunţat la serviciile acestuia, preferând-o pe Varga. De profesie istoric, aceasta este cetăţean maghiar şi, după trei articole publicate de BIHOREANUL despre lungul "război" pentru aceste averi, a afirmat că a depus o plângere penală împotriva autorului lor, acuzându-l de "insulte rasiste şi xenofobe".

De altfel, Varga a formulat asemenea acuze şi împotriva angajaţilor Arhivelor Naţionale din Oradea şi din Bucureşti, a avocatului SCT Felix din procesul pentru clădirile şi terenurile staţiunii, şi chiar a unor magistraţi de la ÎCCJ, pe care - în plus - i-a învinuit şi de corupţie după ce au refuzat să satisfacă cererea Ordinului Premonstratens.

Citiţi pe această tenă şi articolele:

Călugării Premonstratens cer rejudecarea unui proces din 1937, ca să demonstreze că sunt proprietarii Băilor Felix

Călugări contra Statului: Cum încearcă Ordinul Premonstratens să pună mâna pe 1.000 de hectare care nu îi aparţin!

Război pe liceu: Noi dezvăluiri din dosarul retrocedărilor pretinse de ordinul călugăresc Premonstratens

Ordinul Alba-Neagra: Călugării Premonstratens au pierdut definitiv staţiunea Băile Felix!

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
6 Comentarii
Ce va mira lucru' asta....
muzeul Tarii crisului a fost retrocedat (pierdut in instanta) tot pe guvernarea psd, (ca)cand prim ministru era ''multsinucisul'' nastase!!!!. Acu prin usl (treaba cu palaria) se reiau ''bunele obiceiuri'' ale lu' ala ilici iliescu cu ''retitutio in integrum". Sa va fie clara o treaba. Acest judet, BIHOR, pre numele lui afost condus de unguri si va fi condus de acestia indiferent de arcul guvernamental. Ong-udmr are acum !!?? un tratat de alianta locala cu usl !!! si zice ceva ponta, antonescu & gasca ?? n-am prea auzit. Asa ca ciocu' mic ca ei conduc cu , cozile de topor romanesti aferente.
Postat 12 Noiembrie 2013, 14:38 de misu
Revizionism unguresc
Principalele direcţii de acţiune ale revizionismului unguresc împotriva României şi Poporului Român sînt următoarele1. Dobîndirea dreptului de proprietate asupra a peste 60% din bunurile (clădiri, terenuri agricole şi păduri) din Ardeal de către Ungaria, prin persoane juridice şi persoane fizice maghiare, pe următoarele căi: a) Retrocedările în natură (cele mai multe, bazate pe acte false) către bisericile maghiare (romano-catolică, reformată, unitariană şi luterană) care aparţin Ungariei. b) Împroprietăririle ilegale ale Statusului romano-catolic şi Ordinelor călugăreşti catolice maghiare cu imobile pe care niciodată nu le-au avut în proprietate, ci doar în administrare. c) Exproprierea românilor de către titularii unguri ai licenţelor de exploatare a bogăţiilor naturale din România, în baza modificărilor şi completărilor la Legea minelor, Legea nr.85/2003, votată în Senatul României (la 27 octombrie 2009) şi care aşteaptă doar votul final în Camera Deputaţilor, pînă în luna iunie a.c. d) Cumpărarea terenurilor agricole din România de către persoane juridice din Ungaria, la care se vor adăuga persoanele fizice ungare. Se ştie că în Ungaria, la fel ca şi în alte ţări din Uniunea Europeană, ca şi în Israel, este interzisă vînzarea pămîntului la străini.
Postat 08 Noiembrie 2013, 20:03 de Info
DNA
Nu ar fi primul caz de coruptie din justitie. DNA, trebuie sa se autosesizeze ! Cat despre avocata unguroaica obraznica si tactica ei "la intimidare", poate fi acuzata de calomnie, de catre cei pe care ii acuza de xenofobie, etc.
Postat 08 Noiembrie 2013, 01:26 de JOS
te-ai dus acolo neacoperit Bihorean prost ce esti?
Ia judecatorii de la CAO ce isi imagineaza, ca nu o sa aflam? CSM, arzate-ar focul, sa stai si tu cu ochii in patru!
Postat 07 Noiembrie 2013, 20:29 de Tree
judecatoarele
sunt platite de statul roman,dar incet, incet, acesta e in disolutie,e o problema:te partea cui esti?de partea ticalosiei europene care ne-a ingenunchiat sau de partea celui slab(statul roman aflat in agonie)?,faina dilema.Judecatoarele acum au de rezolvat o nuca tare ce se poate intoarce impotriva lor ,sau de ce nu impotriva neamului lor,istoria e ciclica,cred ca sunt constiente de asta, pt ca nu sunt absolvente de facultati facute cu pile,iar acum ce-i adevar,maine-i minciuna...
Postat 07 Noiembrie 2013, 20:00 de teren ocupat
despre proaste
Asa se intamla cand justitia romana e reprezentata de toape , de inculte professional.
Postat 07 Noiembrie 2013, 19:28 de titel
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.2201 RON
  • 1 EUR = 4.7345 RON
  • 1 HUF = 0.0145 RON