URMĂREȘTE-NE PE
LUNI, 17 FEBRUARIE 2020

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Deși anual se asfaltează câteva zeci de străzi, numărul celor care rămân la stadiul de ulițe cu hârtoape este în continuă creștere. Acesta e paradoxul orădean, că nu prididesc edilii să asfalteze pe cât se dezvoltă noile cartiere. Dar principalul vinovat de toată această problemă e tot Primăria.
Zic şi eu
Adrian Cris
Poate vă şochez: mie mi-a plăcut sâmbăta trecută la Conferinţa Judeţeană a PSD Bihor! Recunosc, am avut o plăcere sadică, pe care am savurat-o ignorând că unii din cei 648 delegaţi veniseră la sărbătoarea de partid cu maşinile primăriilor. La fel, nu mi-a păsat nici că rezultatul "alegerilor" îmi era clar încă de două săptămâni: pentru că n-a îndrăznit nimeni să-l concureze, Mang a fost reales printr-o simplă ridicare de mâini.
Cum a fost?
Lucian Cremeneanu
Pe o străduță din Oradea țevile pocnesc mai des decât dopurile de șampanie prin restaurantele elegante. De câte ori apa rece, apa caldă sau agentul termic se infiltrează la suprafață din străfundurile bătrânei instalații, apare o echipă cu un scenariu bine stabilit: decopertează asfaltul, sapă tranșeea, ajunge la țeavă, taie bucata bolnavă, o sudează pe cea nouă, acoperă la loc, tasează pământul și betonează. Ulterior vine o altă echipă cu o basculă de asfalt și mai multe lopeți, după care, în sfârșit, pe străduța ghinionistă se lasă liniștea.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți despre dorința Guvernului Orban de a elimina pensiile speciale ale magistraților și despre grevele anunțate de aceștia ca reacție?

De stiut

Avocatul Bihoreanului
Mircea Ursuta
Recent a fost publicată în Monitorul Oficial al României Decizia nr. 581/1 octombrie 2019 a Curţii Constituţionale, prin care s-a stabilit că soluţia legislativă ce permitea menţinerea măsurilor asigurătorii ca urmare a sesizării penale făcute de Fisc este neconstituţională.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Hematuria reprezintă prezenţa sângelui în urină. Cauzele sunt variate şi se pot grupa în 2 categorii: renale şi extrarenale.
Psihologul Bihoreanului
Razvan Coloja
Din păcate, cinematografia şi oamenii neinformaţi perpetuează o serie de mituri care impun o stigmă asupra bolnavilor şi asupra celor cu afecţiuni psihice. Un schizofrenic este confundat des cu cei cu personalitate multiplă, cu criminalii în serie, cu cei malefici şi răi, gata de violenţe inimaginabile. Adevărul este, însă, altul...
07 Noiembrie 2013, 18:46

Procesul Premonstratens vs. Primărie pentru clădirea liceului Eminescu, trecut la secret din pricina BIHOREANULUI

Procesul Premonstratens vs. Primărie pentru clădirea liceului Eminescu, trecut la secret din pricina BIHOREANULUI Colegiul Naţional Mihai Eminescu
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Lovitură de teatru în procesul dintre Ordinul romano-catolici Premonstratens şi municipalitate, aflat pe rolul Curţii de Apel Oradea şi având ca obiect retrocedarea clădirii Colegiului Naţional Mihai Eminescu: la cererea reprezentantei călugărilor, istoricul maghiar Varga Andrea Tunde, instanţa a hotărât, joi, secretizarea dezbaterilor.

Înainte ca acestea să înceapă, Varga, care era însoţită de un şofer pus la dispoziţie de Prepozitura Ordinului şi de un interpret care să asigure traducerea în limba maghiară, a invocat prezenţa în sala de judecată a reporterului BIHOREANULUI şi a spus că, întrucât a depus împotriva acestuia o "plângere penală pentru xenofobie şi rasism", doreşte să fie protejată prin continuarea procesului cu uşile închise.

În mod surprinzător, cele trei judecătoare care formează completul au admis cererea aproape instantaneu, dispunând ca această cauză să fie amânată la finalul zilei şi să se desfăşoare fără public.

Dublă măsură

Potrivit juriştilor consultaţi de BIHOREANUL, măsura se încadrează în limitele legii, deoarece prevederile Codului civil le dau magistraţilor dreptul de a judeca cu uşile închise, "la aprecierea acestora", fără nicio altă justificare sau motivare.

Chiar şi aşa, în acest caz instanţa a dat dovadă de lipsă de consecvenţă cu sine însăşi, din cel puţin trei motive. În primul rând pentru că prezenţa în sală a reporterului nu impieta asupra procesului, care are drept miză un bun public de mare valoare, şi nici nu are vreo legătură cu plângerea penală pe care reprezentanta Ordinului a făcut-o împotriva acestuia. În al doilea rând, deşi reporterul, ca dealtfel şi celelalte persoane aflate în sala de judecată, au fost evacuate, a fost permisă în schimb prezenţa la dezbateri a şoferului pus la dispoziţie de premonstratenşi Adreei Varga! În fine, este de remarcat că deşi aceasta nu are calitatea de avocat, ci de mandatar, instanţa îi permite, suspect de „generos", nu doar să depună acte la dosar, ci şi să ia cuvântul în faţa judecătorilor.

La termenul trecut, astă-vară, instanţa a mai făcut o concesie reprezentantei Ordinului Premonstratens, admiţându-i cererea de a fi asistată de un interpret, cu toate că vorbeşte şi scrie româneşte, iar din 2010 i-a mai reprezentat pe premonstratenşi şi în alte procese, susţinute la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, pentru retrocedarea unor imobile, clădiri şi terenuri din Băile Felix şi din împrejurimi, despre care Ordinul a susţinut că fuseseră naţionalizate de regimul comunist.

Acest proces a fost însă pierdut definitiv şi irevocabil de premonstratenşi, pentru că toate bunurile revendicate au intrat în proprietatea statului român în perioada interbelică, când Judecătoria Oradea şi Tribunalul Bihor au apreciat că Ordinul călugăresc nu le deţinea în proprietate, ci doar în administrare.

Procese peste procese 

Începând din anul 2011, însă, Premonstratenşii încearcă să acrediteze varianta că la finele anilor '30 ai secolului trecut au atacat sentinţele la Înalta Curte, iar procesul nu s-a finalizat din cauza faptului că statul român a pierdut suveranitatea asupra Transilvaniei după Dictatul de la Viena.

Deşi judecătorii ÎCCJ au respins această teză, hotărând ca terenurile şi clădirile din Felix şi împrejurimi să nu fie retrocedate Ordinului călugăresc, magistraţii Curţii de Apel Oradea judecă în continuare procesul pentru imobilul liceului Eminescu.

De altfel, tot joi, judecătoarele din Oradea au admis şi alte cereri ale Ordinului, astfel că până la termenul următor, fixat pe 30 ianuarie 2014, instanţa va cere de la Ministerul Agriculturii, de la Ministerul Educaţiei şi de la Ministerul de Externe mai multe acte pretinse de reprezentanta călugărilor, despre care aceasta a susţinut că îi sunt necesare pentru a dovedi dreptul de proprietate al călugărilor asupra clădirii liceului.

În acest proces, Ordinul Premonstratens a fost reprezentat iniţial de avocatul Kincses Elod, din Târgu Mureş, fondator al UDMR şi autor al conceptului de autonomie naţională a maghiarimii din Transilvania, dar astă-vară călugării au renunţat la serviciile acestuia, preferând-o pe Varga. De profesie istoric, aceasta este cetăţean maghiar şi, după trei articole publicate de BIHOREANUL despre lungul "război" pentru aceste averi, a afirmat că a depus o plângere penală împotriva autorului lor, acuzându-l de "insulte rasiste şi xenofobe".

De altfel, Varga a formulat asemenea acuze şi împotriva angajaţilor Arhivelor Naţionale din Oradea şi din Bucureşti, a avocatului SCT Felix din procesul pentru clădirile şi terenurile staţiunii, şi chiar a unor magistraţi de la ÎCCJ, pe care - în plus - i-a învinuit şi de corupţie după ce au refuzat să satisfacă cererea Ordinului Premonstratens.

Citiţi pe această tenă şi articolele:

Călugării Premonstratens cer rejudecarea unui proces din 1937, ca să demonstreze că sunt proprietarii Băilor Felix

Călugări contra Statului: Cum încearcă Ordinul Premonstratens să pună mâna pe 1.000 de hectare care nu îi aparţin!

Război pe liceu: Noi dezvăluiri din dosarul retrocedărilor pretinse de ordinul călugăresc Premonstratens

Ordinul Alba-Neagra: Călugării Premonstratens au pierdut definitiv staţiunea Băile Felix!

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
6 Comentarii
Ce va mira lucru' asta....
muzeul Tarii crisului a fost retrocedat (pierdut in instanta) tot pe guvernarea psd, (ca)cand prim ministru era ''multsinucisul'' nastase!!!!. Acu prin usl (treaba cu palaria) se reiau ''bunele obiceiuri'' ale lu' ala ilici iliescu cu ''retitutio in integrum". Sa va fie clara o treaba. Acest judet, BIHOR, pre numele lui afost condus de unguri si va fi condus de acestia indiferent de arcul guvernamental. Ong-udmr are acum !!?? un tratat de alianta locala cu usl !!! si zice ceva ponta, antonescu & gasca ?? n-am prea auzit. Asa ca ciocu' mic ca ei conduc cu , cozile de topor romanesti aferente.
Postat 12 Noiembrie 2013, 14:38 de misu
Revizionism unguresc
Principalele direcţii de acţiune ale revizionismului unguresc împotriva României şi Poporului Român sînt următoarele1. Dobîndirea dreptului de proprietate asupra a peste 60% din bunurile (clădiri, terenuri agricole şi păduri) din Ardeal de către Ungaria, prin persoane juridice şi persoane fizice maghiare, pe următoarele căi: a) Retrocedările în natură (cele mai multe, bazate pe acte false) către bisericile maghiare (romano-catolică, reformată, unitariană şi luterană) care aparţin Ungariei. b) Împroprietăririle ilegale ale Statusului romano-catolic şi Ordinelor călugăreşti catolice maghiare cu imobile pe care niciodată nu le-au avut în proprietate, ci doar în administrare. c) Exproprierea românilor de către titularii unguri ai licenţelor de exploatare a bogăţiilor naturale din România, în baza modificărilor şi completărilor la Legea minelor, Legea nr.85/2003, votată în Senatul României (la 27 octombrie 2009) şi care aşteaptă doar votul final în Camera Deputaţilor, pînă în luna iunie a.c. d) Cumpărarea terenurilor agricole din România de către persoane juridice din Ungaria, la care se vor adăuga persoanele fizice ungare. Se ştie că în Ungaria, la fel ca şi în alte ţări din Uniunea Europeană, ca şi în Israel, este interzisă vînzarea pămîntului la străini.
Postat 08 Noiembrie 2013, 20:03 de Info
DNA
Nu ar fi primul caz de coruptie din justitie. DNA, trebuie sa se autosesizeze ! Cat despre avocata unguroaica obraznica si tactica ei "la intimidare", poate fi acuzata de calomnie, de catre cei pe care ii acuza de xenofobie, etc.
Postat 08 Noiembrie 2013, 01:26 de JOS
te-ai dus acolo neacoperit Bihorean prost ce esti?
Ia judecatorii de la CAO ce isi imagineaza, ca nu o sa aflam? CSM, arzate-ar focul, sa stai si tu cu ochii in patru!
Postat 07 Noiembrie 2013, 20:29 de Tree
judecatoarele
sunt platite de statul roman,dar incet, incet, acesta e in disolutie,e o problema:te partea cui esti?de partea ticalosiei europene care ne-a ingenunchiat sau de partea celui slab(statul roman aflat in agonie)?,faina dilema.Judecatoarele acum au de rezolvat o nuca tare ce se poate intoarce impotriva lor ,sau de ce nu impotriva neamului lor,istoria e ciclica,cred ca sunt constiente de asta, pt ca nu sunt absolvente de facultati facute cu pile,iar acum ce-i adevar,maine-i minciuna...
Postat 07 Noiembrie 2013, 20:00 de teren ocupat
despre proaste
Asa se intamla cand justitia romana e reprezentata de toape , de inculte professional.
Postat 07 Noiembrie 2013, 19:28 de titel
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.4 RON
  • 1 EUR = 4.7694 RON
  • 1 HUF = 0.0142 RON