URMĂREȘTE-NE PE
JOI, 25 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Nu credeam că se vor putea mobiliza 15.000 de oameni în acțiunea intitulată Misiunea Grivei, prin care se cer condiții mai bune pentru câinii abandonați și pentru sterilizarea lor. Iată că inițiativele cetățenești încep să capete forță și consistență. Poate n-ar fi fost lipsit de interes să se ceară și sterilizarea stăpânilor care-și abandonează animalele de companie...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oricât ar fi de digitalizată lumea și plin internetul de informații despre tot felul de locuri, inclusiv în imagini, nimic nu se compară cu plăcerea călătoriei, fie ea cât de scurtă, pentru a le vedea cu propriii ochi. Iar când de plăcerea asta vor avea parte sute, poate mii de copii de la țară, dintre care mulți nu au ieșit din comuna lor ori au ajuns în cel mai bun caz până în cel mai apropiat orășel, cu atât e mai meritorie orice inițiativă care îi ajută să capete această experiență, totdeauna de neuitat dacă e prima.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Camera Deputaţilor a adoptat recent un proiect de modificare a legislaţiei în vigoare, prin care se prevede, în esenţă, că instanţele judecătoreşti nu vor mai putea reduce din oficiu onorariile achitate de justiţiabili avocaţilor, ci doar la cererea părţii adverse. 
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
09 Mai 2023, 11:40

Semne de întrebare privind controlul de la Colegiul Economic. Profesori audiați de față cu directorul, unii elevi amenințați că vor rămâne corigenți

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Unii profesori din Colegiul Economic Partenie Cosma au semne de întrebare legate de obiectivitatea și corectitudinea controlului demarat de Inspectoratul Școlar Județean Bihor după ce, așa cum a dezvăluit BIHOREANUL, directorul Daniel Negrean le-a cerut elevilor și părinților să sponsorizeze cu 10.000 de euro festivitatea de final de liceu din curtea școlii.

Controlul a început vineri, din ordinul inspectorului școlar general Horea Abrudan, iar delegați să facă verificările au fost Tiberiu Sîncelean, inspector responsabil de managementul instituțional, și Daniela Vîlceanu, inspector școlar pentru învățământul profesional și tehnic.

De față cu „acuzatul”

Potrivit unor surse din interiorul școlii, diriginții claselor de-a XII-a au fost audiați chiar din prima zi a controlului, însă într-o manieră ciudată. Profesorii s-ar fi așteptat ca inspectorii să poarte discuții individuale cu ei, însă acest lucru nu s-a întâmplat.

„Am fost chemați toți într-o încăpere, împreună cu domnul director, și ni s-a spus să scriem declarații despre ce s-a întâmplat. Nu știu câți dintre colegii mei au avut curaj să scrie adevărul, de față cu directorul”, a declarat pentru BIHOREANUL un cadru didactic al Colegiului Economic.

Luni, la ora 14, a venit rândul audierii elevilor de-a XII-a, iar aproximativ 20 de liceeni au fost chemați la rândul lor să dea declarații scrise.

„Unii dintre noi am scris exact ce s-a întâmplat: că de la începutul anului școlar se discută despre festivitate și costuri, dar că inițial era vorba de 50 de lei pe persoană, iar acum s-a ajuns la 200 de lei. Am scris și că directorul ne-a amenințat că nu ne dă diploma de absolvire dacă nu plătim”, a povestit pentru BIHOREANUL una dintre elevele convocate luni de inspectorii care derulează controlul.

Amenințați cu corigența

Potrivit adolescentei, nu toți colegii ei au avut același curaj. „Știu că două fete au fost amenințate de diriginta lor că rămân corigente și nu vor intra în Bac, dacă scriu de povestea cu banii. Ele sigur au scris că nu s-au cerut bani, pentru că se tem să nu rămână corigente, că au note mici”, a mai relatat liceana.

Tânăra este convinsă, însă, că majoritatea elevilor au declarat lucrurile așa cum s-au întâmplat și cum, de altfel, nici Negrean nu le-a negat în discuția cu BIHOREANUL. Interpelat pe tema aceasta, directorul a spus, încă de săptămâna trecută, că a fost nevoit să le ceară bani elevilor și părinților pentru că școala n-are buget pentru festivități și nici sponsori.

Acuzații respinse

Pe de altă parte, profesori din Colegiul Economic speculează că echipa de control ar fi pe jumătate incompatibilă. Unii dascăli susțin că inspectoarea Daniela Vîlceanu este rudă cu directorul Daniel Negrean, fiind verișori de gradul II, lucru negat însă de Vîlceanu. „Nici vorbă, nu suntem niciun fel de rude, nici măcar prin alianță”, a declarat inspectoarea, marți, pentru BIHOREANUL.

Întrebată dacă s-a încheiat controlul din școală, Vîlceanu a spus că nu. „Mai sunt discuții de purtat”, a declarat ea.

De altfel, potrivit surselor BIHOREANULUI, mai mulți părinți de la clasele de-a XII-a au fost chemați miercuri, de la ora 16, la o întâlnire cu cei doi inspectori școlari.

Pedepsiți pentru „îndrăzneală”

Pe de altă parte, liceenii din Colegiul Economic povestesc și că, prin vocea diriginților, au fost anunțați de directorul școlii că nu vor mai avea parte de nicio festivitate.

La o zi după dezvăluirea BIHOREANULUI privind banii pe care Negrean i-a cerut pentru organizarea evenimentului, copiii care au apucat să plătească suma de 200 de lei și-au primit „sponsorizarea” înapoi, iar luni elevilor li s-a spus că nu vor mai avea deloc festivitate. „Domnul director ne-a transmis, prin diriginți, că nu vom mai face deloc festivitate, ci fiecare clasă va sta, în sală, cu diriginții. Toate clasele ne-am angajat fotograf, nici n-o să mai aibă ce poza”, a declarat o elevă a Colegiului.

Informația este confirmată și de profesori. „Domnul director ne-a întrebat luni pe toți diriginții dacă mai vrem să facem festivitate în curtea școlii, iar vreo 8 au spus că nu, să rămânem în clase. Din nou, luăm decizii fără să ne consultăm cu copiii”, a declarat o sursă a BIHOREANULUI.

Cel mai probabil, Negrean și unii dintre diriginți au de gând să-i pedepsească pe elevi pentru „îndrăzneala” de a se revolta. Ca și cum, dacă nu vor avea festivitatea pe care directorul o voia pentru ei, pe banii lor, nu o merită deloc!

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!
Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
4 Comentarii
...
Oare cineva a crezut sau s-a asteptat sa se întâmple vreo minune si controlul sa se faca ca la carte? Prea frumos sa fie adevarat. Directorul va ramane pe functie, pruncii vor avea de suferit din cauza ca au vorbit, profesorii vor fi pedepsiti prin calificative proaste si iata asa functioneaza Romanica.
Postat 09 Mai 2023, 23:21 de corm16
Ode conducătorilor iubiți
Ceaușescu, PCR! ????????Ceausescu, PCR! ???????? Iată, după mai mult de 3 decenii , ne reîntoarcem în comunism. Metodele securistice de anchetare prin intimidare, amenințare, constrângere, relatiile de tip PCR (pile, cunoștințe, relații) între anchetatori, anchetați și ,,organele centrale de conducere" sunt utilizate pentru a mușamaliza. In irma anchete va ieși vinovat ,,acarul Păun" sau ,,o extorsiune a unui degajament într-o apă" .
Postat 09 Mai 2023, 14:11 de PureStupidity
Nu contează dacă sunt sau nu rude...
Contează dacă Valceanu ii datorează ceva lui Negrean....Si răspunsul e DA!
Postat 09 Mai 2023, 14:06 de acid
LA CE VĂ AȘTEPTAȚI?
Toate ar fi foarte frumoase dacă nu ar fi făcute de ochii lumii, în culise ei își dau mâna și stau la sprițuri. Deci: Inpectorul general (PNL), fraudează examenul de directori la care și Negrean (PNL) participă și ghiciți ce? îl promovează cu brio, la celălalt examen care a fost pe bune, nu a fost capabil să ia notă de trecere la scris. Apoi, inspectorul general (PNL), îl numește pe Negrean (PNL) în funcție, și acu Inspectorul general (PNL) trimite inspectori (PNL) să-l investigheze pe directorul (PNL). Ar fi culmea să îl și demită, doar că nu are dezlegare de la BOLOJAN. Oamenii simpli se pot revolta de ceea ce a ajuns învățământul din oraș, doar că pe ei nu îi interesează. Bine poate la anul o să vină din nou să vă mintă că fac POLITICA ELEVILOR după cum bine se vede. Chiar ar fi interesant să cereți de la inspectorat și concluzia anchetei în care pnl-iștii se verifică între ei. Concluzii vor fi firești, a fost o neînțelegere și o problemă de comunicare și viața va merge mai înainte cu ei plătiți din banii contribuabililor, unul care stă în funcție de doi ani după ce a fraudat examenul de directori, celălalt i-a comisioane de la elevi. Ăsta e învățământul bihorean și românesc.
Postat 09 Mai 2023, 11:56 de ObservatorBH
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6567 RON
  • 1 EUR = 4.9761 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON