URMĂREȘTE-NE PE
JOI, 12 DECEMBRIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Au fost anunțate firmele înscrise la marile lucrări pentru fluidizarea traficului pe axa Magheru-Magazinul Crișul - Gară. Așa că, după licitații și contestații, s-ar putea ca, de pe la mijlocul anului viitor, întreaga zonă să fie răvășită, iar circulația, bulversată. 
Zic şi eu
Adrian Cris
Spre deosebire de concetățenii care dobândesc brusc experiență juridică la orice controversă pe legi (în pandemie nu au devenit mulți medici?), nu știu dacă surprinzătoarea decizie a CCR de anulare a alegerilor prezidențiale este izvorâtă numai și numai din sfânta literă a Constituției...
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunteți de acord cu decizia Curții Constituționale de a anula alegerile prezidențiale?




De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Întrucât cea mai fierbinte temă a zilei este alegerea președintelui pentru un mandat de 5 ani, este important de știut ce poate și ce nu poate face președintele. În primul rând, președintele este cel care desemnează candidatul la funcția de prim-ministru, în urma consultărilor cu partidele politice. Odată însă ce prim-ministrul este numit, ca efect al acordării votului de investitură de către parlament, acesta devine practic „șeful” administrației din România.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Exercițiile fizice fac parte din tratamentul diabetului zaharat de tip 2. Activitatea fizică nu înseamnă neapărat sport sau exerciții fizice susținute. Efectele benefice ale activității fizice regulate sunt recunoscute ca efecte sigure asupra sănătății precum și a moralului. Activitatea fizică diminuează insulino-rezistența, determinând o scădere a glicemiei. Pe termen lung reprezintă un real ajutor pentru menținerea greutății sau a pierderii de greutate în cazul obezității, ceea ce se reflectă în diminuarea riscului de complicații cardiovasculare și de hipertensiune arterială, menținerea în formă a articulațiilor și a musculaturii și nu în ultimul rând ameliorarea calității somnului.
28 Mai 2020, 10:35

Şeful Secţiei Urmărire Penală din Parchetul Bihor, Gheorghe Berce, delegat la DNA. Mulți șefi rămân cu delegație

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Parchetul de pe lângă Tribunalul Bihor rămâne fără şef la Secţia de Urmărire penală. Începând cu 1 iunie, deţinătorul funcţiei, procurorul Gheorghe Berce, este delegat la Serviciul Teritorial Oradea al DNA. Decizia a fost luată marţi, în şedinţa Secţiei de procurori a Consiliului Superior al Magistraturii, iar delegarea s-a făcut pentru o perioadă de 6 luni. 

Gheorghe Berce (foto) s-a remarcat de-a lungul ultimilor ani în anchete complexe, cum ar fi cazul lui Raul Zetocha, cel care l-a ucis pe interlopul Mihai Dumbrovan, medicilor corupţi de la Serviciul de Expertiză Medicală al Casei Judeţene de Pensii Bihor, al prodecanului Facultăţii de Medicină şi Farmacie, Constantin Romanul, al celor două profesoare universitare tot de la FMF Oradea, dovedite că vindeau examene studenţilor şi condamnate în final la închisoare cu suspendare, sub interdicţie de a preda, vreme de 5 ani. Cel mai recent caz este unul de corupţie, în care Marinel Marţi, un poliţist de frontieră de la PTF Borş, şi Sebastian Călin Sabău, patron al unui important service auto, sunt acuzaţi că au luat 1.000 euro ca să ajute să iasă din ţară un investigator care s-a dat drept fugar condamnat la închisoare.

Tot marţi, Secţia de procurori a CSM a decis ca prim-procurorul adjunct delegat al Parchetului de pe lângă Judecătoria Oradea, Ciprian Morar, să rămână în această funcţie pentru încă 6 luni, în condiţiile în care toate concursurile pentru promovările în funcţii de conducere vacante au fost suspendate în luna martie, pe o perioadă nedeterminată, odată cu declanşarea stării de urgenţă, iar până în prezent nici Institutul Naţional al Magistraturii şi nici CSM nu a revenit asupra deciziei. 

În parchetele din Bihor, în prezent, sunt ocupate, prin delegare, 8 funcţii de conducere, în aşteptarea unui concurs. La Parchetul Curţii de Apel Oradea sunt vacante funcţiile de procuror şef Urmărire Penală (delegat procurorul Ovidiu Naghi) și şef Secţie Judiciară (delegat procurorul Tiberiu Sigheartău). La Parchetul de pe lângă Tribunalul Bihor sunt vacante funcţiile de prim-procuror (ocupată prin delegare de procurorul Alin Leucea), cea de prim-procuror adjunct (delegat procurorul Ciprian Şuta) iar acum şi cea de şef Secţie Urmărire Penală, ale cărui atribuţii vor fi preluate, cel puţin deocamdată, de prim-procurorul Alin Leucea.

La Parchetul Oradea este vacantă funcţia de prim-procuror adjunct (ocupată de Ciprian Morar), iar la Parchetul Aleşd respectiv Beiuş, funcţiile de prim-procuror, ocupate, în prezent, tot cu delegare, de procuroarea Rodica Popa (Aleşd) şi Alina Bodin (Beiuş).

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.7216 RON
  • 1 EUR = 4.9709 RON
  • 1 HUF = 0.0121 RON