La prima sa conferinţă de presă după ce a fost ales deputat, susţinută joi împreună cu consilierul local Adrian Madar, preşedintele PSD Bihor, Ioan Mang, a dezvăluit cum s-au "învârtit" ONG-urile şi primăriile UDMR din Bihor cu bani de la bugetul de stat şi felul în care Ministerul Sănătăţii finanţează în special spitale din Ţinutul Secuiesc fără ca de fonduri să beneficieze şi unităţi din Bihor.
"Nu greşeşte cine cere, să fim bine înţeleşi", a spus Mang, dând vina, aşadar, nu pe UDMR, ci pe PNL şi USR-PLUS, care au "construit bugetul sub presiunea aliaţilor".
Pe ce criterii?
Ministerul Sănătăţii a prevăzut într-un capitol al Legii Bugetului de stat pe anul 2021 sume alocate pe criterii politice, a acuzat Mang, arătând că de asemenea finanțări ale unor lucrări beneficiază, de pildă, Spitalul Judeţean din Zalău, unde preşedinte al Consiliului Judeţean este un membru PNL, ori Spitalul Municipal din Dej, unde primar este tot un PNL-ist, dar mai ales spitalele din judeţe şi oraşe controlate de reprezentanţi ai UDMR, precum cele din Satu Mare, Miercurea Ciuc, Odorheiu Secuiesc, Gheorgheni etc.
"Astea sunt spitalele pentru care se alocă bani direct de la bugetul de stat. Dar la Oradea nu există Spital Judeţean? Dar la Beiuş nu există spital? Pe ce criterii au fost alese doar spitalele din Satu Mare, Miercurea Ciuc, Odorheiu Secuiesc, Gheorgheni?", a întrebat retoric şeful PSD Bihor.
Tot el şi-a dat şi răspunsul: "Nu greşeşte cine cere, să fim bine înţeleşi", a spus Mang, exonerând astfel UDMR de vreo responsabilitate şi pasând-o către celelalte două formaţiuni de la guvernare, PNL şi USR-PLUS.
"Sub presiunea aliaţilor"
Pe de altă parte, în ce priveşte alocările de la bugetul de stat pentru judeţul Bihor, Ioan Mang a spus că potrivit unei "anexe pe care noi am numit-o anexă secretă", suma totală pentru primăriile bihorene este de 20 milioane lei, din care 10 milioane lei pentru Primăria Oradea pentru finalizarea lucrărilor de construire a Sălii Sporturilor, acoperind o parte din cota de cofinanţare care trebuia asigurată de municipalitate, iar 12 milioane având ca beneficiari primării şi ONG-uri UDMR.
Concret, a spus Mang, 8 milioane lei au fost alocați unor "unităţi administrativ-teritoriale membre ale ADI Zona de Nord-Vest, pentru ca primăriile UDMR "să aibă altă companie de apă", separată de Compania de Apă Oradea, iar alți 12 milioane lei "unităţilor administrativ-teritoriale ale comunelor din nordul judeţului, vecine cu comunele din Ungaria".
"Cam aşa s-a construit bugetul pe acest an, pe genunchi, sub presiunea aliaţilor, fără a ţine seama de doleanţele românilor", a acuzat șeful PSD.
Ca pe vremea lui Pásztor şi-a lui
Întrebat de BIHOREANUL despre faptul că şi în perioada 2016-2020 banii din bugetele Consiliului Judeţean Bihor, când a condus această instituţie ca vicepreşedinte în tandem cu preşedintele UDMR-ist Pásztor Sándor, au fost împărţiţi preferenţial tot ONG-urilor şi primăriilor UDMR, Mang a afirmat că aceasta este "o poveste lansată de actualul preşedinte al CJ", Ilie Bolojan, fiindcă "se dădeau bani pentru toate ONG-urile", existând pentru repartizarea sumelor "o comisie, cu rugămintea să încerce să dea la toată lumea".
"Aici, în schimb, e vorba de cu totul altceva. Aici nu s-a zis "haideţi toate ADI-urile şi toate ONG-urile să depuneţi proiecte la Guvern, să vă dăm bani". Anexa aceasta a apărut peste noapte, nu s-a discutat nicăieri", a acuzat deputatul PSD.
Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.