URMĂREȘTE-NE PE
JOI, 28 MARTIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Primăria Oradea a decis să modifice regulamentul de salubrizare. La fel cum deja ne-a obișnuit, schimbarea s-a făcut fără o dezbatere publică serioasă. Mi se pare o greșeală strategică, pentru că despicarea firului în patru atunci când e vorba de problemele tuturor locuitorilor poate duce la soluții bune, unde mai pui că elimini din start suspiciunile și speculațiile.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oradea și Bihorul au ajuns într-o perioadă fastă, cum din perspectiva dezvoltării infrastructurii n-au mai cunoscut niciodată. Anul acesta se deschid circulației o mulțime de noi drumuri, vreo 70 de kilometri: legătura centura Oradea - Autostrada Transilvania (chiar la finele acestei săptămâni), plus centurile Sânmartin, Aleșd, Beiuș, Oșorhei, Nojorid, Sântandrei (în vară). „Miracolul” ar putea fi explicat prin faptul că 2024 e an electoral. Și, da, este! Dar, totuși, nu asta-i explicația, ci parcurgerea întregii evoluții de la germinarea la coacerea proiectelor.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunteți mulțumit de noile trasee de tramvai gândite de OTL pentru a asigura un flux mai bun în oraș?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Din data de 31 martie, România devine, parțial, parte a spațiului de liberă circulație Schengen, aspect care ar trebui să ne bucure, ca națiune, deoarece vine după un îndelung proces de negociere cu celelalte state ale Uniunii Europene, aspectele privind negocierea cu Austria fiind comentate pe larg în ultima perioadă.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
06 Februarie 2023, 12:38

Șeful Poștei Române, despre sediul părăginit din Oradea: „Îmi doresc să scăpăm de această clădire”

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Conducerea Companiei Naționale Poșta Română nici nu are nevoie de toate cele 1.500 de clădiri pe care le deține și pe care nu le întreține, așa că vrea să scape de o parte dintre ele, dar nici nu știe cum s-o facă.

Este și cazul Palatului Poștei din Oradea, despre care BIHOREANUL a dezvăluit că este lăsat în paragină, deși CNPR a contractat un credit ca să-i reabiliteze fațadele, stopând însă investiția din motive politice, și despre care directorul general interimar Valentin Ștefan afirmă că ar dori să „scape”, eventual cedând-o statului.

Degradată și suprataxată

Invitat la emisiunea „În fața ta” difuzată de Digi 24 duminică, directorul general interimar al Companiei Naționale Poșta Română a recunoscut că firma de stat achită anual Primăriei Oradea un supra-impozit majorat cu 500% din cauză că imobilul, monument arhitectonic aflat în plin centrul orașului, nu este reabilitat, suma ridicându-se la 1,3 milioane lei.

Valentin Ștefan a afirmat că însuși faptul că CNPR deține asemenea clădiri în unele orașe este o povară pentru Companie, pentru că majoritatea sunt în stare de degradare și reabilitarea lor nu ar fi rentabilă din punct de vedere „comercial”, deoarece sunt folosite doar parțial, în contextul în care totalul proprietăților imobiliare ale acesteia este de circa 1.500 de clădiri.

„Încercăm să păstrăm cât mai multe din edificiile Poștei din aceste 1.500, pe de altă parte avem unele proprietăți de care știm din start că orice am face nu le putem valorifica comercial și trebuie să le găsim o destinație”, a spus Valentin Ștefan.

Potrivit acestuia, Palatul Poștei din Oradea este o povară pentru CNPR: „Este o clădire uriașă, undeva la 14.000 metri pătrați, și nu avem ce să facem cu tot acest spațiu, costurile ar fi enorme să investim ca s-o renovăm, pentru că va fi foarte greu să găsim chiriași pentru ea, și trebuie să găsim o soluție. Ne-am dori efectiv să o dăm înapoi Statului Român sau s-o vindem”, a afirmat directorul general interimar.

Știe, dar nu are „niciun plan”

Întrebat de realizatorul emisiunii de ce, pur și simplu, nu vinde sau nu închiriază astfel de clădiri, Valentin Ștefan a dat vina pe o „traumă” din interiorul CNPR, amintind că unele operațiuni de acest fel au fost făcute în trecut „prost sau ilegal”, dând exemplu înstrăinarea unei clădiri de pe Calea Victoriei din București care „a trimis la închisoare doi miniștri”, astfel că „există o mare frică de asumare tocmai din cauza acestor lucruri făcute prost sau ilegal”.

De asemenea, oficialul a recunoscut că, deși este conștient că deținerea unor spații pe care Poșta nu le folosește este păguboasă și, prin urmare, ele trebuie închiriate, vândute sau transferate statului, Valentin Ștefan a afirmat că „nu am un plan în acest sens, dar este o opțiune”.

„O variantă este să le dăm înapoi statului, să mergem la Ministerul Finanțelor și să spunem: „Uite, pentru clădirea asta plătim în fiecare an 1,3 milioane lei impozit pentru că avem clădirea nerenovată”. Dacă noi am renova fațadele ne-ar costa peste 10 milioane lei. Din punct de vedere comercial eu nu pot să iau această decizie, să arunc 10 milioane lei, să scot banii în 10 ani și după aceea să am tot o clădire care nu poate fi valorificată”, a spus directorul general interimar al CNPR.

„Dorințe” contradictorii

„Îmi doresc să scăpăm de aceste clădiri, dar în același timp îmi doresc să nici nu punem interesul Companiei pe primul plan, așa că acum încercăm să creăm acest know-how în cadrul Companiei. Nu e ușor să vinzi o clădire când de 10-15 ani nu ai vândut nicio clădire, mai ales când e vorba de una care valorează 10, 20, 30 de milioane de euro”, a mai spus Valentin Ștefan.

Practic, oficialul de la conducerea CNPR a admis că, deși există certitudinea deținerii unor clădiri mari, pe care însă Poșta nu le folosește, dar nici nu le valorifică, nu există nicio idee de rezolvare a problemei.

De notat că Valentin Ștefan se află la conducerea CNPR de un an și jumătate.

„Know-how” pentru proces cu BIHOREANUL este!

BIHOREANUL a dezvăluit în luna aprilie a anului trecut că în 2020, când director general era Horia Grigorescu, reabilitarea Palatului Poștei din Oradea a fost inclusă  pe lista de investiții a CNPR, cu o parte dintr-un credit bancar de 200 milioane lei, din care în acest scop a fost alocată suma de 9,74 milioane lei.

În 2021, însă, același Horia Grigorescu, care fusese numit de fostul premier Ludovic Orban, a scos obiectivul de pe lista de investiții, ca „pedeapsă” că președintele PNL Bihor, Ilie Bolojan, nu s-a aliniat susținătorilor lui Orban în confruntarea internă din PNL cu Florin Cîțu. Ulterior, Cîțu l-a schimbat pe Grigorescu cu Valentin Ștefan, însă sediul din Oradea a rămas tot nereabilitat, deși CNPR mai făcuse și alte cheltuieli în acest scop, cum ar fi plata unui proiect tehnic și a autorizației de construire pe care a și obținut-o de la Primăria Oradea.

Anul trecut, BIHOREANUL a sesizat situația actualului premier, Nicolae Ciucă, însă situația a rămas aceeași. Singura schimbare este că la finele lui 2022, CNPR a deschis publicației noastre un proces, motivând că articolul prin care a fost dezvăluită ruina clădirii nu ar fi fost documentat și ar fi provocat... prejudicii de imagine companiei.

Înregistrarea emisiunii poate fi văzută pe site-ul Digi24.ro.

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!
Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
2 Comentarii
@kp
Nu cred ca au vreun cadru legal pt asa ceva. De altfel la halul in care functioneaza mare minune ca le iese cu coletaria. Societate mare cu incursiuni ale statului in afacerile interne, ca si CFR n-au nici o sansa asa cum sunt acum.
Postat 08 Februarie 2023, 12:12 de nihil
Orice bancă ar participa la finanțarea reabilitării aceste clădiri ...
... dacă Poșta Română ar iniția un proiect de felul "Hotelul Poștașului Român" din Transilvania. Poziție excelentă, parcare interioară, recepție, restaurant, bar, mici magazine de suveniruri specifice, spații de recreere cu piscină interioară și săli de tratament reumatic pentru membrele inferioare ale clienților, camere și apartamente la 4 stele chiar. Recuperarea investiției în regim deschis s-ar face, nu doar pentru poștași ci la orice nivel turistic ... s-ar face în maxim 5,5 ani de la darea în folosință, după 2,5 ani de proiectare și autorizare. Doar că, pentru asta nu e suficientă mintea de poștaș, fiind nevoie de un inițiator decident cu circumvoluțiuni mai multe pe creier.
Postat 07 Februarie 2023, 08:56 de KP
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.5892 RON
  • 1 EUR = 4.971 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON