URMĂREȘTE-NE PE
MIERCURI, 11 DECEMBRIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Au fost anunțate firmele înscrise la marile lucrări pentru fluidizarea traficului pe axa Magheru-Magazinul Crișul - Gară. Așa că, după licitații și contestații, s-ar putea ca, de pe la mijlocul anului viitor, întreaga zonă să fie răvășită, iar circulația, bulversată. 
Zic şi eu
Adrian Cris
Spre deosebire de concetățenii care dobândesc brusc experiență juridică la orice controversă pe legi (în pandemie nu au devenit mulți medici?), nu știu dacă surprinzătoarea decizie a CCR de anulare a alegerilor prezidențiale este izvorâtă numai și numai din sfânta literă a Constituției...
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunteți de acord cu decizia Curții Constituționale de a anula alegerile prezidențiale?




De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Întrucât cea mai fierbinte temă a zilei este alegerea președintelui pentru un mandat de 5 ani, este important de știut ce poate și ce nu poate face președintele. În primul rând, președintele este cel care desemnează candidatul la funcția de prim-ministru, în urma consultărilor cu partidele politice. Odată însă ce prim-ministrul este numit, ca efect al acordării votului de investitură de către parlament, acesta devine practic „șeful” administrației din România.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Exercițiile fizice fac parte din tratamentul diabetului zaharat de tip 2. Activitatea fizică nu înseamnă neapărat sport sau exerciții fizice susținute. Efectele benefice ale activității fizice regulate sunt recunoscute ca efecte sigure asupra sănătății precum și a moralului. Activitatea fizică diminuează insulino-rezistența, determinând o scădere a glicemiei. Pe termen lung reprezintă un real ajutor pentru menținerea greutății sau a pierderii de greutate în cazul obezității, ceea ce se reflectă în diminuarea riscului de complicații cardiovasculare și de hipertensiune arterială, menținerea în formă a articulațiilor și a musculaturii și nu în ultimul rând ameliorarea calității somnului.
03 Iunie 2015, 11:33

Şeful Poliţiei Locale, Ioan Găluţ: „Vrem să descurajăm depozitările ilegale”

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Fost jandarm, Ioan Găluţ este, din 2009, angajat al Poliţiei Locale, unde a lucrat ca agent, iar apoi şef de serviciu, reprezentându-şi colegii şi ca lider sindical. În vârstă de 45 de ani, Găluţ conduce instituţia din iulie 2014, fiind numit în locul comisarului-şef Alexandru Laza.

În ciuda faptului că are doar 52 angajaţi la peste 190.000 de locuitori, Găluţ spune că Poliţia Locală poate şi trebuie să-i sprijine pe orădeni. Cum? Promovând curăţenia şi ordinea pe domeniul public, astfel încât cetăţenii să poată fi mândri de oraşul lor.

Prea puţini

- Care credeţi că sunt neajunsurile instituţiei pe care o conduceţi?

- Ne confruntăm cu un deficit de personal. Legea prevede să existe un poliţist local la 1.000 de locuitori. Noi avem 52 de poliţişti repartizaţi la dispecerat, la patrulare alături de Poliţia Municipiului, la ridicări auto cu angajaţii AIO, precum şi în patrule de combatere a fenomenului apelării la mila publicului şi stoparea persoanelor care sustrag recipiente de tip PET.

- Predecesorul dvs. spunea că prioritatea zero a Poliţiei Locale a fost păstrarea curăţeniei în oraş. Care este acum cel mai important obiectiv?

- Cel mai important obiectiv al Poliției Locale rămâne menținerea curățeniei în Oradea. Prin misiunile lor - pânde, patrulări cu autovehicule neinscripţionate şi campanii de informare - polițiștii locali doresc să descurajeze fenomenul depozitărilor ilegale, respectiv să stimuleze întreținerea terenurilor și a spațiilor verzi.

- Cum colaboraţi cu agenţii Poliţiei municipale? Ce rezultate aveţi?

- În 2014 şi 2015, polițiștii locali în colaborare cu agenții Poliției Municipale au soluționat prompt 145 de sesizări primite prin Apelul de Urgență, 450 de sesizări primite la Dispeceratul Poliției Locale (0259-969), iar la 10 sesizări polițiștii au răspuns prin apelul ofițerului de serviciu. Patrulele mixte, împărţite pe opt sectoare, care acoperă tot oraşul, au întocmit 61 de procese verbale de constatare a infracțiunilor. Intervenim la furturi, agresiuni, ameninţări, spargeri auto, conflicte între vecini, etc. Ţinând cont de realizări, putem spune că această colaborare este una eficientă şi benefică pentru ambele structuri.

Curăţenie, cu probleme

- Care sunt principalele contravenţii sancţionate de agenţii Poliţiei Locale?

Este vorba despre cele din domeniul protecției mediului, circulației pe drumurile publice (oprire, staționare și accesul interzis) și a controlului comercial. Creşterea constatărilor pe aceste domenii se datorează, în principal, misiunilor specifice realizate. În schimb, au scăzut constatările privind nerespectarea regimului de deținere a animalelor de companie și în domeniului traficului greu.

- În cadrul Poliţiei Locale funcţionează şi Poliţia Ecologică. Ce abateri constată aceasta? Respectă orădenii normele de protecţia mediului?

- Poliţia Ecologică monitorizează aspectele privind menţinerea curăţeniei, dar și verificarea persoanelor care nu întrețin curățenia pe terenurile pe care le dețin în Oradea. Totodată, în colaborare cu Eco Bihor, la nivelul Poliției Locale s-au format trei patrule care au rolul de a sancționa persoanele care sustrag PET-uri din igluuri, în vederea valorificării acestora. Deși s-au dus multe campanii de informare cu privire la interzicerea depozitării deșeurilor pe domeniul public, în acest sector mai există încă probleme.

Apel la spiritul civic

- Ce reclamă cel mai des orădenii la dispeceratul Poliţiei Locale sau pe platforma online Oradea Report?

- În perioada ianuarie-mai 2015 au fost primite 1.483 de sesizări la Dispecerat, prin aplicaţia Oradea City Report fiindu-ne redirecționate alte 570 de petiții. Nu există un clasament al reclamaţiilor, acestea referindu-se - între altele - la parcările la domiciliu, opriri, staționări și parcări neregulamentare, persoane care apelează la mila publicului, câini agresivi lăsaţi liberi, persoane suspecte pe teren privat, scandaluri...

Care credeţi că poate fi soluţia pentru stoparea păguboaselor fenomene de vandalism?

Pentru stoparea actelor de vandalism, polițiștii locali realizează patrulări frecvente în zonele aglomerate, iar prin sistemul de monitorizare video se încearcă supravegherea celor vulnerabile. Facem, însă, şi un apel la spiritul civic al orădenilor cerându-le să sesizeze aceste situaţii la Dispeceratul Poliţiei Locale.

- Care credeţi că este imaginea Poliţiei Locale printre orădeni? Ce le transmiteţi acestora?

Feedback-ul primit din partea cetăţenilor ne face să credem că munca ne este apreciată. Încercăm să asigurăm un serviciu profesional, transparent şi sensibil la nevoile comunităţii. Rolul Poliţiei Locale este acela de a fi în sprijinul cetăţenilor. Le transmit orădenilor că vom contribui în continuare la creşterea gradului de siguranţă a oraşului.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
2 Comentarii
si parcarile pe trotuar???
...si parcarile nemarcate de pe trotuare nu vreti sa descurajati??? Nu se poate circula pietonal pe trotuare,ce sa mai vorbim de carucioare cu copii... zona C. Brancusi, Demostene, Spartacus, etc. etc. Cei care platesc abonament pentru parcare sunt fraieri, ca ceilalti parcheaza si neregulamentar si pe gratis! Asta nu comenteaza nici windos nici tds, etc. Va este bine asa cum e? mai rau sa nu fie? ha Domnule Ioan Galut, aveti tema de casa, sau trebuie sa primit ordin de la Primar?
Postat 08 Iunie 2015, 16:23 de oradean001
Măi Găluţ ... tu eşti cam jandarm doar cu modelul de uniformă !!!
Oradea este un oraş extrem de murdar, în general ... asta în comparaţie cu alte reşedinţe de judeţ !!!
Postat 04 Iunie 2015, 13:36 de WinDos
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.7216 RON
  • 1 EUR = 4.9709 RON
  • 1 HUF = 0.0121 RON