URMĂREȘTE-NE PE
MARȚI, 23 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Nu credeam că se vor putea mobiliza 15.000 de oameni în acțiunea intitulată Misiunea Grivei, prin care se cer condiții mai bune pentru câinii abandonați și pentru sterilizarea lor. Iată că inițiativele cetățenești încep să capete forță și consistență. Poate n-ar fi fost lipsit de interes să se ceară și sterilizarea stăpânilor care-și abandonează animalele de companie...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Săptămâna trecută, înainte ca lucrările de 70 milioane de euro derulate la Aeroportul Oradea să se încheie (apropo, va fi un şoc diferenţa!), suspansul privind utilitatea lor s-a risipit: CJ Bihor şi Primăria Oradea au bătut palma cu LOT şi cu HiSky.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Camera Deputaţilor a adoptat recent un proiect de modificare a legislaţiei în vigoare, prin care se prevede, în esenţă, că instanţele judecătoreşti nu vor mai putea reduce din oficiu onorariile achitate de justiţiabili avocaţilor, ci doar la cererea părţii adverse. 
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
19 Iunie 2020, 12:25

Şeful IŞJ Bihor: Rata de absenteism de 13% la Evaluarea Naţională nu e o tragedie. Elevii aleg învăţământul profesional

Şeful IŞJ Bihor: Rata de absenteism de 13% la Evaluarea Naţională nu e o tragedie. Elevii aleg învăţământul profesional foto: arhivă
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Faptul că judeţul Bihor este pe locul 3 în ţară în clasamentul absenţilor la Evaluarea Naţională nu este nicio tragedie, susține inspectorul şcolar general Virgil Blage.

Acesta spune că datele din anii trecuţi arată că elevii care nu participă la examenul de la absolvirea gimnaziului optează pentru învăţământul profesional şi dual, unde nu este necesară promovarea Evaluării Naţionale.

Într-o conferinţă de presă susţinută vineri, Blage a declarat că la proba de limba română au absentat 591 de elevi bihoreni (reprezentând un procent de 11%), la matematică 596 (11%), iar la limba maternă 204 (reprezentând 18% din totalul de 1.114 înscrişi).

"Am făcut şi o medie agregată (între absentările la fiecare probă - n.r.) şi la rata de prezenţă este de 86,43%, iar a absenţilor de 13,57%", a declarat Blage.

Pe lângă elevii care s-au înscris la Evaluarea Naţională şi au absentat, în Bihor mai sunt 282 de elevi care au promovat clasa a VIII-a şi care nici măcar nu s-au înscris la examen.

Cei mai mulţi dintre aceştia se vor îndrepta, cel mai probabil, spre clasele de învăţământ profesional. "Numărul absenţilor nu este nici pe departe ceva neobişnuit, nici o tragedie. Faptul că suntem pe locul 3 în ţară la numărul de absenţi s-ar putea regăsi într-un alt clasament, pe locul 2 sau 3, de absorbţie a elevilor în învăţământul profesional sau tehnic. Aceşti copii care nu au participat la examene, din diferite motive, 1.030 în total, se regăsesc în clasele de profesional", a declarat Blage.

În anul şcolar trecut, 1.100 de absolvenţi de gimnaziu au ales clasele profesionale şi duale. "Anul acesta ne-am preconizat să realizăm 71 de clase, pentru care deja putem conta pe 1.030 de elevi. Probabil că vor mai fi şi alţii - după ce vor vedea rezultatele Evaluării Naţionale - care se vor orienta spre învăţământul profesional", a precizat şeful IŞJ Bihor.

Inspectorul şcolar general a mai spus că interesul părinţilor şi elevilor faţă de învăţământul profesional creşte graţie avantajelor pe care le oferă acest sistem. "În ultima vreme, bursele pentru învăţământul dual sunt generoase, provin de la Minister şi de la agenţii economici. Se mai adaugă facilităţile oferite de consiliile locale, adică internat, cazare, mâncare. S-a schimbat şi optica: oamenii nu mai privesc învăţământul profesional cum îl priveau în urmă cu zece ani, chiar cu cinci. Tot mai mulţi părinţi şi elevi cred că au o abordare mult mai practică a ceea ce înseamnă parcursul şcolar: este bine să ai o meserie, un sprijin financiar consistent pe perioada învăţării şi mai ales un loc de muncă asigurat", a mai spus Blage.

Cât despre Evaluarea Naţională, care s-a desfăşurat în această săptămână, şeful IŞJ a reamintit că examenul s-a derulat fără incidente.

"Asigurarea asistenţei medicale - şi mulţumesc DASO şi DSP - a fost impecabilă. Am avut un cadru medical la fiecare 50 de elevi şi la fel vom avea la Bacalaureat. Nu s-a înregistrat niciun elev cu temperatura mai mare de 37,3", a declarat inspectorul şcolar general.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6712 RON
  • 1 EUR = 4.9758 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON