Inginer de profesie, Stănel Necula şi-a ţinut propria afacere în domeniul instalaţiilor 10 ani, până a intrat în politică. Viceprimar PDL la Brăila, a demisionat în 2010, când bihoreanul Vasile Blaga a impus un alt candidat la alegerile din 2012.
"A fost cea mai mare prostie să ies din afaceri", spune acum Necula. Cu firma şi cariera politică închisă, a condus un an CET-ul din Brăila, iar în 2013, când centrala a falimentat, a preluat funcţia de administrator special al Electrocentrale Oradea, care intrase în insolvenţă.
Brăileanul are despre orădeni păreri împărţite. "Oamenii îmi par mai serioşi, dar şi mai lenţi. Asta îmi dă un avantaj...", spune el, zâmbind. Poate o dovadă e că anul acesta a preluat şi funcţia de director al Termoficare, dublându-şi veniturile. Şi spune că putea cere mai mult...
- Cine v-a recomandat ca administrator special al Electrocentrale?
- Nu m-a recomandat nimeni! După falimentul CET-ului din Brăila am depus două scrisori de intenţie, la Constanţa şi la Oradea. Aş fi preferat Constanţa, pentru că era mai aproape de casă, dar am ajuns aici. Domnul primar Ilie Bolojan a cerut un plan de reorganizare care să scoată Electrocentrale din insolvenţă şi unul cu etape până la ieşirea din zona de pierderi.
- La preluarea Electrocentrale Oradea aţi promis: "Dacă nu confirm, plec!". Cum aţi confirmat, dacă societatea e în pragul falimentului?
- În prima etapă, în 2013, am redus pierderile de la 95 la 70 milioane lei. În a doua, în 2014, am încheiat anul cu un profit de 7 milioane lei, fără subvenţii de la Primărie. În etapa a treia urmează regruparea Electrocentrale şi Termoficare într-o societate care să gestioneze sistemul în condiţii de profit.
"Cred că furturile s-au oprit"
- Mai poate fi evitat falimentul Electrocentrale? Şi ce sens are, din moment ce are de plătit o amendă de 33,4 milioane euro pentru certificatele verzi depuse cu întârziere?
- Întâi, Electrocentrale a demonstrat că poate face profit fără să aibă nicio datorie curentă. În al doilea rând, depusă tardiv, amenda a fost respinsă de instanţă de la masa credală. Oricum, autoritatea locală şi-a creat un backup, prin noua centrală pe gaz, pentru situaţia în care CET-ul ar intra în faliment. Termoficare a făcut demersuri pentru a prelua întreg sistemul, aşa că Electrocentrale ar putea rămâne fără obiectul muncii. Dar asta e o decizie a autorităţii locale...
- La instalarea ca administrator special aţi atenţionat asupra furturilor. Cât se fură astăzi?
- Eu cred că furturile s-au oprit. Nu avem informaţii că s-ar sustrage materiale, iar consumul de combustibil a scăzut sub 50% încă din 2014, după implementarea unor proceduri de monitorizare de la achiziţie la darea în consum.
- Cum se face că, la externalizarea serviciilor de pază şi stingere a incendiilor, câştigătoare a fost o firmă din Brăila? Şi cum pot aceşti pompieri apăra CET-ul dacă la ultimul incendiu au intervenit ineficient?
- Nu m-am implicat în licitaţie. E adevărat, am fost sunat de două firme din Brăila, dar le-am cerut să nu oferteze. Mă aşteptam să apară discuţii. Dacă au făcut-o, era dreptul lor... Prin externalizare am economisit 200.000 lei pe an. În ce priveşte incendiul, lucrurile nu stau chiar cum se spune. Oricum, dacă se întâmplă ceva, firma e bună de plată...
"Am estimat greşit"
- La ce să ne aşteptăm de la sezonul rece care vine? Termoficare anunţa în urmă cu două săptămâni că a terminat toate pregătirile de iarnă, după care, ca-n comunism, a raţionalizat apa caldă şi căldura...
- Noi ne-am făcut toate reparaţiile încă din vară. Problema este că firmele care reabilitează reţelele magistrale din fonduri europene nu au terminat lucrările, iar noi am estimat greşit că vom putea alimenta oraşul prin provizorate. Magistrala I, astăzi secţionată pe strada Louis Pasteur şi pe Podului, este coloana vertebrală a termoficării orădene. Am încercat să o alimentăm în sens invers, venind dinspre oraş prin Magistrala II, dar nu am putut asigura apă caldă şi căldură pentru zona situată de-a lungul bulevardului Dacia şi pe strada Louis Pasteur, nici măcar în regim alternativ. Până la reîntregirea Magistralei I suntem nevoiţi să împărţim două găleţi de căldură la un oraş care are nevoie de patru.
- Ce se va întâmpla dacă instanţa va declara falimentul Electrocentrale? Cum se va încălzi oraşul?
- Dacă se va declara falimentul, vom folosi toate mijloacele pentru a prelungi funcţionarea CET-ului pe cărbune până în primăvară. Orădenii nu vor rămâne fără căldură.
- Şi ce soartă vor avea angajaţii?
- Referitor la angajaţi, voi propune săptămâna aceasta Consiliului Local un plan de disponibilizare conform căruia 290 persoane să beneficieze de 20-24 de salarii, în baza acelei legi privind societăţile restructurate ale administraţiei locale. Luând în calcul şi plecările naturale prin pensionare, precum şi faptul că o parte din angajaţi vor rămâne să lucreze la CET-ul nou, nu va exista niciun şoc social. Din CET-ul vechi va rămâne oricum un cazan pe gaz, o turbină şi staţia de tratare a apei. Aşa a fost gândit sistemul: turbina nouă este suplimentată din noiembrie de cazanul pe gaz, iar când temperaturile coboară sub minus 5 grade Celsius pornesc, pe rând, cazanele cu apă fierbinte.
"Vrem să ieşim din reclama cu Dorel"
- Cine şi cum va plăti despăgubirea de o jumătate de milion de euro cerută de familia maistrului Grigore Sidor, decedat în ianuarie 2014 într-un accident de muncă?
- Va stabili instanţa. În afara compensaţiilor financiare pe care societatea le-a acceptat ca rezonabile există o cerere de daune interese de 500.000 euro, dar negocierile au eşuat fiindcă familia a refuzat să accepte sub 350.000 euro.
- Cazul respectiv a ridicat mai multe semne de întrebare asupra condiţiilor de muncă: personal subdimensionat, supraîncărcarea cu lucrări, nerespectarea programului de lucru. Ce aţi făcut pentru îmbunătăţirea situaţiei?
- Multe disfuncţionalităţi au fost reglementate. Despre încărcarea cu lucru avem păreri diferite. Am şi propus achiziţionarea a 11 camere video, cu care să filmăm lucrările, pentru a monitoriza gradul de ocupare a personalului şi măsurile de protecţie. Vrem să ieşim din reclama cu Dorel şi să intrăm într-o zonă de respect.
"Câştig cam 3.000 euro pe lună"
- Sunteţi administrator special al producătorului de agent termic, Electrocentrale, şi concomitent director al Termoficare, principalul client al CET-ului. Este normal?
- Am corespondat cu ANI, nu sunt probleme de incompatibilitate, aşa că e normal. Proiectul pe care îl gestionez vizează tocmai compatibilizarea celor două societăţi, pentru a funcţiona unitar.
- Cât câştigaţi din cele două posturi?
- Câştig cam 3.000 euro pe lună, pentru 12-14 ore de muncă pe zi.
- Cum l-aţi convins pe primarul Ilie Bolojan că meritaţi un salariu mai mare decât al lui şi o casă pe strada Făcliei?
- Cum am negociat în interesul Electrocentrale şi al Termoficare, am negociat şi pentru mine. Nu m-am raportat la salariul primarului, pentru că e inadmisibil de mic. L-am convins prin profitul celor două companii. Dacă ceream doar 0,01% din economiile făcute, ieşeam mult mai bine! Casa am primit-o cu chirie, având în vedere că am familie mare, cu trei copii.
"Din 580 de angajaţi, vor rămâne 230"
- Cât este preţul gigacaloriei plătit de orădeni? Veţi propune majorarea tarifelor?
- Preţul pentru populaţie este de 263 lei, din care bugetul local subvenţionează 23 lei, deci orădeanul plăteşte 240 lei. Societatea de producţie şi cea de distribuţie au generat anul trecut un profit de 16 milioane lei, deci nu există motive pentru scumpirea gigacaloriei.
- Sunteţi racortat la sistemul centralizat de termoficare? Cât plătiţi într-o lună de iarnă?
- Nu sunt racordat la sistemul centralizat pentru că nu ajunge în Podgoria. Plătesc cam 800 lei lunar pentru încălzire. Tocmai mi-am cumpărat peleţi.
- Câţi angajaţi are CET-ul pe cărbune, câţi va avea cel pe gaz? Când şi cum se va face selecţia personalului?
- Vechiul CET are cam 580 de angajaţi, iar cel nou va fi deservit de circa 230 persoane, din care cam 60 pe sursa nouă şi 170 pe cazanul, turbina şi staţia de tratare a apei păstrate în funcţiune. Selecţia personalului se va face dintre angajaţii Electrocentrale şi Termoficare. Ar fi păcat să nu păstrăm cei mai buni oameni...
"Sistemul va funcţiona fără probleme"
- Dar mai rezistă vechiul CET până la primăvară?
- În noiembrie, după reîntregirea magistralelor, sistemul va funcţiona fără probleme. S-au înlocuit 17 kilometri de magistrală, aşa că riscul de avarii mari s-a diminuat semnificativ. Vechiul CET va trebui să reziste până la 30 martie. Vom lucra cu două cazane pe cărbune, din care al doilea va fi pornit duminică, iar al treilea va sta în rezervă.
- Ce garanţie avem că oraşul nu va fi lăsat fără căldură la iarnă de către autorităţile de mediu, dat fiind că cele trei cazane pe cărbune funcţionează ilegal din decembrie 2013?
- Mi-e greu să cred că un om întreg la minte va opri cazanele pe cărbune doar pentru că poluează. Obligaţia administraţiei locale de a furniza încălzire primează, cu atât mai mult cu cât oraşul a implementat noua sursă pentru a rezolva problema poluării.
- Ce se va întampla cu preţul gigacaloriei în condiţiile în care, odată liberalizat, cel al gazului va creşte?
- Diminuarea preţului de achiziţie prin racordarea centralei direct în reţeaua de transport va acoperi eventuala creştere a preţului în următoarea perioadă. Va fi probabil o creştere graduală, la nivel de inflaţie.
Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.